Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Gyakorlati Útmutató Rossz Döntések Meghozásához

2012. május 06. - TanacsLajos

 

Rossz döntésekről biztosan mindannyian ezernyi történetet mesélhetnénk. Sokszor éreztem már úgy egy-két menedzserrel kapcsolatban, hogy legalább statisztikai alapon néha véletlenül el kéne találnia a helyes választ az előtte tornyosuló döntési helyzetben, de sosem sikerül nekik.  Gondolkoztál már azon, hogyan sikerülhet elérniük ezt a szinte emberfeletti teljesítményt? Segítségképp összeszedtem néhány tuti receptet, amelyek garantálják tetszőlegesen triviális helyzetben is a rossz döntés meghozatalát.

Persze azon is sokat lehet vitatkozni, mi számít rossznak és mi nem: a csirke levágása az ebédelni vágyók szempontjából remek választás, míg a csirke szemszögéből egészen rossz. Természetesen mivel projektmenedzsmentről beszélgetünk, a döntéseket a teljes projekt sikeressége szempontjából ítéljük meg.

Megbízhatatlan információforrások

Döntéseket mindig a projektre vonatkozó információink alapján hozunk. Hogy dolgoznak a programozók, hány hiba van a rendszerben, mennyi ideig tart a telepítés: ezek mind olyan információk, amelyek pontos ismerete szinte magában hordozza a megfelelő döntéseket. 

Hogyan döntsünk hát rosszul? Egyszerű: kérdezzünk olyan embereket a projekt státuszáról, akik magabiztosan, de megalapozatlanul állítanak ténynek vélt torzításokat és részinformációkat a projektről. Számíthatunk az egyik programozóját utáló tehetségtelen vezető fejlesztőnkre, a seggét védő tesztelőre, a frusztrált és fásult üzleti elemzőre: mindannyian tökéletesen alkalmasak arra, hogy akarva vagy akaratlanul is félrevezessenek minket. (Erre történelmi példát is hozott már groteszk nevű kedves olvasónk itt

Ha torz elképzeléseink vannak arról, mi is történik körülöttünk, már nincs is más hátra, mint a józan eszünkre hallgatni, és hamis adatok alapján értelmesnek tűnő, de szörnyű döntést hozni. 

„De tényleg biztosak vagytok benne, hogy harmadjára már egy nap alatt sikerül a telepítés, pedig eddig mindig egy hét volt? Hát jó, csináljuk!” 

„Szóval azt mondjátok, hogy elég egy hét tesztelés a három hónapos fejlesztés után? OK, akkor beírom a projekttervbe.”

Túlzott önbizalom és szakmai hiányosságok

Kellő mennyiségű önbizalommal és kellően alacsony szakmai hozzáértéssel akár mások segítsége nélkül is könnyen lehet rossz döntéseket hozni. Mindig is lenyűgözött, ahogy különböző menedzserek és igazgatók ellentmondást nem tűrő, a projekt teljes kimenetelére hatással levő döntéseket hoztak fejlesztési projektekről úgy tíz percnyi projektbeszámoló után, hogy ők maguk egyetlen sort sem programoztak egész életükben.

Jaaaaa persze, a menedzsment külön szakma igaz? Nem kell ahhoz tudni tejet adni, hogy tehenészetet tudj vezetni, mi? Persze azt nem is, de a tehenet meg kell tudni különböztetni a tehenésztől, a túrót meg a tehénszartól!

Szóval a recept a következő: hidd el nyugodtan, hogy a szakértőid csak azért látják bonyolultnak a helyzetet és magyaráznák három órán keresztül, mert nincs olyan tapasztalatuk és stratégiai gondolkodásmódjuk, mint neked! Azt is elhitetheted magaddal, hogy az egész programozás meg a körülötte levő informatikai körítés nem annyira bonyolult dolog, neked is menne, csak téged nem érdekel, te ennél sokkal többre vagy hivatott.  Ezek után bírálj felül, léptess elő vagy éppen rúgj ki szervezz át bárkit, jó esélyed van arra, hogy rombolj egy hatalmasat a projekteden!

Hamis illúziók és Pató Pál úr

Hányszor szerettük volna annyira, hogy valami igaz legyen, hogy el is hittük, hogy az? Hányszor volt, hogy azt gondoltad, a másik biztosan elolvasta a jóváhagyandó dokumentumot, és te nem olvastad el, miközben ő ugyanazt gondolta rólad? Hányszor mentél haza úgy pénteken délután háromkor, hogy tudtad, robog a projekted a szakadék felé, de nem érdekelt, mert még két hónapig úgysem derül ki, és addig akár egy csoda is történhet még? 

Számtalanszor érezzük, tudjuk a zsigereinkben, mi lenne a helyes döntés, de mégis illúziókba ringatjuk magunkat, és a kényelmesebb megoldást választjuk. A recept tehát egyszerű: gondold végig, mi a kényelmesebb, egyszerűbb, konfliktuskerülőbb megoldás számodra, és válaszd azt! Válaszd azt, amiért mindenki szeretni fog a projektszobában aznap! Válaszd azt, amitől hamarabb hazamehetsz! Válaszd azt, amit veszekedés és vita nélkül el tudsz fogadtatni! Esetleg keress valami kifogást, miért is nem tudtok a héten már érdemben haladni a munkával! A hatás nem marad el.

„Bár még 2234 nyitott hiba van, ne toljuk el csak egy héttel az élesítést, mert az üzleti oldal üvölteni fog! Majd belehúznak a srácok, és hátha mindent kijavítanak most!”

Személyes ambíció előtérben

A projekt sikere és a te személyes sikered korántsem ekvivalensek. Minden egyes döntés, amit a személyes nimbuszod fényezésére használsz, ami a saját segged levédése céljából hozol, ami azt szolgálja, hogy a főnököd szemében nagyobb király legyél egy-egy szög a projekted koporsójába.

Ennél még egy fokkal jobb, és tuti a hatás, ha egyszerűen az anyagiak vezérelnek: válaszd azt, aki jobban megken, aki a legtöbbet dicsér, szeresd azt, aki jobb wellness szállodába visz el, aki drágább üzleti vacsorákat szervez. Így nem kell a szakmaisággal a legkevésbé sem bajlódnod, és több időd és energiád marad az igazán fontos dolgokra, mint például önmagad! 

A legalja: a döntésképtelenség

És most, Hölgyeim és Uraim, mai cikkünk megkoronázásaként Minden Döntések Legrosszabbika: amikor nem döntünk egyáltalán! Bármilyen rossz döntést is hozol a projekt során, egyik sem lehet olyan rossz, mint amikor egy döntés halogatásával napokra, hetekre vagy akár hónapokra blokkolod a projektet. Kérj döntés előkészítő anyagot, lehetőleg jó bonyolultat, aztán mikor megkapod, dobd vissza, hogy ez alapján nem tudsz dönteni! Vonj be folyamatosan másokat a döntési folyamatba, hátha megtorpedózzák a korábbi döntéseket! A munka leáll, az értékes idő kifolyik a kezeid közül, az emberek motivációja a béka segge alá zuhan: kell ennél több? 

Bizonyos helyzetekben pattintsd vissza a kérdést („Nem igaz, hogy minden aprósággal hozzám kell fordulni, ezt már magatoktól is kitalálhatnátok, oldjátok meg, ahogy akarjátok!”), máskor eszkalálj fölfelé („Ez a kérdés túlmutat rajtam, össze kell hívnunk egy bizottságot, és döntés előkészítés után megtárgyalni a dolgot!”)! Mindkét esetben tuti a hatás.

Te is hoztál már rossz döntést? Láttál valaki mást orbitális hülyeséget dönteni? Ne habozz, oszd meg velünk mindannyiunk épülésére! (Természetesen anonim módon, személy és cégnevek nélkül, a sértődés és üzleti titkok kiszivárgásának elkerülése végett!)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr714491728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oberinspektor Derrick 2012.05.06. 22:42:27

Két dolog jut eszembe a leírtak kapcsán. Egyik nagyon hasonló a "Hamis illúziók és Pató Pál úr" részhez, én csak csodavárásnak hívom. Tudom nem jól mennek a dolgok, de nem lépek, nem szólok, nem eszkalálok, ellenben ilyen mondatok hagyják el a számat: "Ha van egy kis szerencsénk/nem jön semmi közbe/optimális esetben/stb." Már mitől sikerülne 3 nap alatt 100 hibát javítani, ha ez általában egy hétig tart?! Elvileg lehet, gyakorlatban soha nem jön össze, mint ahogy pókerben is igen ritkán jön meg riverre a hiányzó utolsó lap.
Másik egy felső vezetői aranyköpés: "Projekteket nem lehetőségek, hanem ambíciók mentén kell tervezni." Nem magyarázom, viszont a határidő csúszási bejelentésünk eredménye az lett, hogy a határidő előrébb került. Szerintetek sikerült?

eckerman 2012.05.13. 21:09:21

Nagyon jó lett, ilyesmi nem nagyon van a PM könyvekben.

TanacsLajos 2012.05.13. 21:31:19

@eckerman: Köszönjük, többek között ez is célunk: olyanokat és úgy mondani, ahogy és amiket máshol nem szokás :)

vérpv_a_bűbáj 2012.05.25. 18:06:03

minden írásotok olyan, mintha egy műhelyben gyalulnánk. Most ennyire szar a helyzet, vagy mind kifogtuk? :)

vérpv_a_bűbáj 2012.05.25. 18:08:27

egyébként nálunk mostanság dívik még a topmenedzsment körben a "majd lelkesedéssel megoldjuk". Aha. Mit? A 8 hónapra becsült projektet, 3 hónap alatt, 5 helyett 2,5 fejlesztővel?

TanacsLajos 2012.05.25. 21:00:16

@vérpv_a_bűbáj: ilyen a helyzet, kár szépítgetni: a mindent tudó projektmenedzsment könyvek tökéletes projektjei meg az okos trénerek magabiztosan előadott példái illúziók, sosem láttam még ilyeneket megvalósulni. Ha azonban észrevettük, hogy mindannyian nyakig ülünk a szarban, talán itt az ideje néhányunknak elkezdeni kimászni belőle. Hiába mondogatjuk, hogy csokoládé, nem lesz kevésbé büdös.

vérpv_a_bűbáj 2012.05.25. 21:20:42

@Kriminalhauptmeister Harry: ebben igazad van, ki kellene mászni. De ha ehhez semmilyen támogatást nem kapsz, csak simán elvárják, h tégy csodát (mert te ugye egy agyon fizetett, olyan PV izé vagy, ez a dolgod), akkor merre van az előre? Erre trénerek nem válaszolnak, nyomják a sablont. Nekem erről a véleményem: aki nem tudja csinálni, az tanítani próbálja. Sajnos.

TanacsLajos 2012.05.25. 21:36:37

@vérpv_a_bűbáj: Érdemben segíteni csak úgy lehet, hogy megfogjuk a munka végét, és toljuk együtt minden nap. A partvonalról olyanokat szoktak beleugatni, hogy legyen mostantól naponta két státuszmegbeszélés, majd az segít, meg formalizáljuk a kockázatkezelést: ezek semmitmondó frázisok.
Az előre mindig másik irányban van, és magadnak kell megkeresni általában. Van olyan rossz helyzet is, amin már nem tudsz segíteni: nekem is volt már ilyen munkám, és nagyon nehezen éltem meg. Végül kiszálltam, de sokat tépelődtem előtte, mert nagyon sok energiát öltem abba a munkába, és komoly felelősséget is éreztem iránta. De eljött az a pillanat, amikor egyedül maradtam, és az egész szellemisége számomra elfogadhatatlanná vált. Ilyenkor menni kell (persze nem egyik napról a másikra idegből, hanem korrekten lezárva a munkát), mert nincs rosszabb a hit nélküli vezetőnél.

boldogok_a_sajtkészítők 2012.05.29. 20:12:53

@vérpv_a_bűbáj: minden cég máshogy egyforma, az van. (a 4. sz hozzászólásodra, ha ez itt nem látsz esetleg...)

Niola Bes Xyrta 2016.03.21. 17:29:58

Forrásmegjelöléssel loptam! :)

TanacsLajos 2016.03.28. 21:19:31

@Niola Bes Xyrta: Bátran, hajrá! :) Most én is újraolvastam, nem is emlékeztem rá, miket írtunk annak idején :)
süti beállítások módosítása