Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A Nyakkendő Hatalma

2013. január 27. - TanacsLajos

Egy funkció nélküli, színes darab kis textília. Nem melegít, nem véd a naptól, nem tart vissza semmit attól, hogy leessen rólunk. Színes, mintás, de csinosabb senki nem lesz tőle. Miért hordjuk akkor, és mi köze van az informatikai projektekhez? Nos, a nyakkendő különleges kisugárzással bír. Ezt a kisugárzást minden projektvezetőnek ismernie és használnia kell, ha sikerre akarja vinni a projektjét. Nézzük csak meg, miben is áll a Nyakkendő Hatalma!

StarWarsDuel.jpg

Bármi, ami egy nyakkendős ember szájából elhangzik, hihetővé válik a Nyakkendő Hatalma által.

"Én itt dolgozom, csak otthon felejtettem a belépőmet."
"Az a néhány hiba, ami maradt a rendszerben, nem fogja zavarni az üzletmenetet."
"Persze, az eredeti tervhez képest három hónap csúszásban van a projekt, de a nyáron úgyis behozzuk a lemaradást."
"Természetesen a szoftvertermékünkben minden említett igény egyszerű konfigurálással megoldható."

Terepgyakorlatként próbáld meg a fenti mondatokat elmondani (a megfelelő élethelyzetben persze) először kopott farmerben és kapucnis felsőben, majd egy Boss öltönyben, fehér ingben, lila selyemnyakkendőben: a hatások közötti különbség leírhatatlan lesz! Ezt a hatást a nagy nevű tanácsadó cégek lépten-nyomon használják, ott kis híján a takarítószemélyzetnek is öltönyben kell dolgoznia.

A Nyakkendő Főnökké változat. Nézd meg a következő képet, és mondd meg, ki a főnök:

GroupWithBoss.jpg

Nem a legidősebbet (balról a negyedik), nem a legmagasabbat és legerősebbet (jobbról a második), és nem a hölgyet választottad (látszik melyik), hanem a nyakkendőset, ugye?

Ha már főnökké változtat, automatikusan engedelmességre is kényszeríti a nyakkendőt nem viselőket. Ki tudna nemet mondani, ha egy öltönyös, nyakkendős fazon határozottan utasít valamire? Hiszen ő biztosan jobban tudja, vagy ha nem is tudja jobban, ő a főnök, engedelmeskedni kell neki, különben nem fog kegyelmezni, és szörnyű bosszút áll. Ha ő maga nem is tud kicsinálni, akkor biztosan ismer egy másik nyakkendős csávót, aki ezt megteszik majd helyette. Szóval jobb az engedelmesség.

A nyakkendő hatalmas magabiztosságot is kölcsönöz viselőjének! Amint felöltjük, és belenézünk a tükörbe, máris úgy érezzük: bölcsebbé, érettebbé, férfiasabbá, szinte legyőzhetetlenné, egy másik kaszt tagjaivá váltunk! Az érzést tökéletesen kifejezi a Spongya Bob nagyfilm egy bizonyos jelenete, ahol Spongya Bob és Csillag Patrik hirtelen legyőzhetetlen és magabiztos férfiakká érnek egy tengeri hínárból arcukra ragasztott álbajusz segítségével (mely későbbi elvesztésével gyerekké avanzsálnak vissza a szereplők):

Sajnos a nyakkendőnek van egy alattomos, rossz tulajdonsága is: rossz hatással van a nyakkendős egyén által birtokolt műszaki ismeretekre. Viselője elfelejt programozni, elpárolognak műszaki tervezési ismeretei, és nem ért többé a WebSphere konfigurálásához sem, akkor sem, ha papucsban és farmerben előző nap még a téma szakavatott szakértője volt. A legrosszabb az, hogy a nyakkendő viselője ezt nem veszi észre, ő maga úgy érzi, bármilyen műszaki témához töretlenül ért (sőt, olyanhoz is, amihez korábban nem is: ez a magabiztosság javító hatás eredménye). A környezet viszont elnéző mosollyal, rosszabb esetben idegességtől rángatózó szemhéjjal engedi el a füle mellett a nyakkendősök műszaki megnyilvánulásait, legyen az jogos észrevétel, vagy valami orbitális baromság. Ezzel teljessé válik a nyakkendő-paradoxon: bár a tárgyhoz nem ért a nyakkendős, mégis csak neki hiszik el, ha magasabb szintű kinyilatkoztatásokat kell tenni a projektről.

Miért van mindez? Hiszen a nyakkendő tényleg csak egy darab textil. Nem delejezik meg a nyakkendőgyárban, nem szórják meg szentelt vízzel, nem áztatják akasztott ember sírjáról szedett macskagyökér főzetben se. 

Nos, a nyakkendő egy szimbólum. Hatalmi jelkép. Egyenruha, ami azt mutatja: profi vagyok és dolgozni jöttem. Egyszer egy (erősen műszaki beállítottságú) ügyfél azt mondta nekem, hogy "Nekünk a nyakkendő semmit sem jelent, mert nem a nyakkendő írja a kódot". Ebben persze igaza van, ahogy a marsallbot sem nyeri meg a csatát, a korona sem irányítja az országot, nem a rendőr egyenruha fogja el a viszkis rablót, és az esküvő sem a menyasszonyi fátyoltól lesz érvényes. De emberek vagyunk, és jelképek, jelzések mentén éljük az életünket: ha megértjük mit jelent nyakkendőt venni és okosan használjuk, hatékony fegyverrel bővül majd projektmenedzseri eszköztárunk.

Vedd fel, ha úgy érzed, komoly csatát mész megvívni, és azt akarod, hogy komolyan vegyenek! Vedd fel, ha úgy érzed, valami fontos, számodra kiemelt esemény vár rád, és szükséged van az általa nyújtott Hatalomra! De sose használd arra, hogy mögé bújj, vagy csak általa próbálj elismerést, tiszteletet kivívni. Ne feledd, egy marsallbotos csimpánz még nem tábornok!

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr595043290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2013.01.28. 13:19:05

Hálós trikón is működik? :D

TanacsLajos 2013.01.28. 18:09:09

@phaidros: Nem mindenkinek, de Josè Luis Torrente-nek igen!

TanacsLajos 2013.02.04. 13:11:36

Azt elfelejtettem beleírni (pedig alapigazság), hogy ha nyakkendőt kötsz, aznap biztosan enni fogsz valamit, ami piros és fröccsen.
süti beállítások módosítása