Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

IT PM értelmező kisszótár 4. rész: Projektvezetés

2013. április 07. - TanacsLajos

IT értelmező kisszótár sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk: a végére hagytuk a krémek krémjét, a habot a tortán, felkerül az i-re a pont: összegyűjtöttük és értelmeztük a legfontosabb projektvezetéssel és projektmenedzsmenttel kapcsolatos szakkifejezéseket, szófordulatokat.

lumbergh_2.jpg

"Junior projektvezető" - Az a boldog gyermeki állapotban leledző személy, aki még elhiszi, hogy bármely projektet fényes sikerre lehet vinni, és ehhez nem kell más, mint az aktuálisan divatos projektmódszertanok valamelyikének pontos alkalmazása.

"Senior projektvezető" - Az a megfásult személy, aki szerint minden projekt bukásra van ítélve, és akinek egyetlen célja a következő sztíring kommití túlélése.

"Szponzor" - Az a személy, aki ordít, ha nem megy a projekt

"Sztíring komittí" - Elvileg fórum, ahol a projektvezető beszámol a projekt állásáról a szponzoroknak. A gyakorlatban projektvezetői lét mélypontja, a poklok legmélyebb bugyra, ami a projekt első harmadában a hiú remények keltéséről, a második harmadban az összevont szemöldökű szponzorok gyanújának elaltatásáról, a harmadikban pedig a padló felmosásáról szól. Persze itt nem ronggyal, hanem a projektvezetővel végzik.

"Projekt portfólió menedzsment" - Sok projekt menedzselése olyan magas szinten, hogy már egyikben sem tudunk érdemi munkát végezni, így a projekt portfolió menedzsment általában akkor megy a legjobban, ha a projektek közelébe se megyünk

"Kikoff míting" - Projektnyitó megbeszélés, amit azért tartanak, hogy legalább egy jó hangulatú megbeszélés legyen a projektben. Mindig indokolatlanul áthatja az "Ezt a projektet most végre tényleg nem csesszük el!" érzés.

"Projektterv" - Arra vonatkozó, a kvantumfizika alaptörvényeivel és a tér-idő kontinuum folytonosságával szakító dokumentum, ami azt mutatja, hogyan lehetne mégis befejezni a projektet az eredeti határidőre. A véglegesítését követő egy órán belül érvényét veszíti.

"Bészlájn projektterv" - A projektterv legelső változata, amely gondoskodik arról, hogy akkor se bízd el magad túlságosan, ha nagy nehezen célba ér a projekted. Mert hát nézd már meg, mit volt az eredeti terv...

"Magas szintű összefoglalót kérek" - Szedjétek már össze helyettem, hogy mi a projekt státusza! De úgy, hogy hitelesnek tűnjek, ha valaki olyannak beszélek róla, aki ugyanúgy semmit nem ért belőle, mint én.

"Legyetek proaktívabbak!" - Találjátok már ki magatoktól, mit kellene csinálnotok, én meg hadd készüljek a következő sztíring kommittíre!

"Optimalizáljunk az erőforrás kihasználáson" - Még mindig nem értem, miért ne tudná az a kilenc nő megszülni egy hónap alatt a gyereket.

"Feladat orientáltan dolgozunk" - Nem kell pont reggel 9:00-ra beérned, cserébe 60 órát fogsz legalább dolgozni hetente.

"Hétvégézés" - Szombaton és vasárnap az elemzők, tervezők, fejlesztők és tesztelők egész nap az irodában dolgoznak a projektben, míg a projektvezető a strandról/síelésről/biciklitúráról négyóránként felhívja őket, és nagylelkűen engedélyezi, hogy céges számlára pizzát rendeljenek.

"Húzzatok bele!" - Gőzöm sincs, miért nem halad jól a projekt, csináljátok ugyanazt, mint eddig, csak kétszer olyan gyorsan!

"Húzzunk bele!" - Húzzatok bele!

facebook_small.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr585163057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása