Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A Filmtörténelem Nagy Projektvezetői

2013. május 27. - TanacsLajos

MovieNight.jpeg

A filmvásznon nem ritkán találkozhatunk kiemelkedő tehetségű projektvezetőkkel, és bár a filmkészítők gengszterek, kalózok, űrhajósok vagy egyéb hősök köntösébe bújtatják őket, mi itt a D&H blogon pontosan tudjuk, hogy vérbeli PM csillagokról van szó! Összegyűjtöttük hát nektek a filmtörténelem néhány legnagyobb olyan projektvezetőjét, akiktől bizony van mit tanulnunk.

Arthur Király

Gyalog Galopp

Arthur, a britek királya a Szent Grál utáni kutatási projekt vezetője. A projekt tipikus presztízsberuházásnak bizonyul: a scope-ját a legfelsőbb menedzsment (maga a Jóisten) definiálja, mellőzve bármiféle megvalósíthatósági tanulmányt vagy megtérülés számítást. Arthur a feladat súlyához mérten profi tanácsadókból és szakértőkből álló csapatot állít össze, akikről azonban sorra kiderül, hogy a CV-jük rendesen fel volt tupírozva. Sir Lancelot (a bátor) alapvető projektkommunikációs problémákkal küzd, Sir Robin (a gyáva) alulmotivált, a csapat többi tagja pedig megfelelő projekttervezés és priorizált feladatlista híján szétszéled. A projekt az utolsó fázishoz közeledve már-már sikerrel kecsegtet, de a felügyelő bizottság végül a cél elérése előtt egy hirtelen döntéssel véget vet az egésznek.

Leonidasz

300

A spártai király, Leonidasz a Thermöpulai-szoros projekt menedzsere. 300 tagú projektcsapatával a feladata Spárta megvédése a százezres Perzsa seregekkel szemben, amely kilátásait tekintve már-már felér egy hat golyóval játszott orosz rulett partiéval. A király azonban a projekt sikerkritériumait mesterien határozza meg: "Győzünk, vagy vár ránk a dicsőség!" (dicsőség = itt döglünk meg). Ezzel a húzással a Leonidasz nem csak a projekt későbbi értékelésénél biztosítja saját sikerét, de jelentősen motiválni tudja beosztottjait is, akik páratlan teljesítményt nyújtva állják a sarat a munka során. Sajnos a sikersorozatnak útját állja egy balul sikerült állásinterjú Ephialtésszal, amely után a sértett pályázó a konkurenciához pártol. Ott aztán kritikus üzleti titkokat fecseg ki egy bizonyos ösvényről, aminek folyományaként aztán a görög team csak a második sikerkritériumot tudja teljesíteni. A projekt bónuszon így viszont a spártai központi büdzsé tetemes összeget spórol.

Asterix

Asterix és Kleopátra

Sokunk által szeretett képregényhősünk vidám gall harcos, de remek projektvezető is egyben: ezt tagadhatatlanul bizonyította a Kleopátra által szponzorált palotaépítési projekt során. Egy megoldhatatlan tűnő határidőkkel, komoly bónusszal és (sikertelenség esetén) még komolyabb, krokodilokkal súlyosbított szankciókkal tarkított projekt hazai vezetője dönt úgy, hogy  szakértőként szerződteti Asterixet és projektkoordinátorát, Obelixet. A projekt a Közel-Keleten zajlik, ami kommunikációs és kulturális nehézségeket is okoz a vezetőségnek, de ők nemzetközi tapasztalataikat és titkos, varázsital alapú technológiájukat felhasználva úrrá lesznek a nehézségeken, és még a római konkurencia üzleti etikával szembemenő viselkedése sem tudja meggátolni a projekt sikerességét.

Ellen Ripley

A bolygó neve: halál

Ellen Ripley egyszerű tanácsadóként kerül be a nagyvállalati szponzorokkal rendelkező mentési projektbe. Előismeretei révén a csapatban csak neki van pontos becslése a feladat erőforrásigényéről és bonyolultságáról, a véleményét azonban félresöprik. A projekt megvalósítása során a csapat először szembesül a feladat drasztikus alulbecslésével, majd a projektre allokált erőforrások ütemes fogyásával (a fogyásról az idegenek gondoskodnak). A csapat kénytelen-kelletlen a projektcélok többszöri módosítására kényszerül (mentsünk meg mindenkit, később mentsük meg legalább a beruházást, végül mentsük a bőrünket). A menedzsmentet a helyzet fokozatos romlása után Ripley veszi át, aki a maradék erőforrásokat nem kímélve a redukált projektcélokat végül teljesíti, bár egy kritikus hibával zárja a projektet, amelyre csak a következő projektfázisban (Végső megoldás: a halál) derül fény.

Mr Wolf

Ponyvaregény

mrwolf.jpgA Ponyvaregény mellékszereplője ugyan, de projektvezetés, azon belül pedig a krízismenedzsment iskolapéldáját mutatja be Winston "The Wolf" Wolfe. Kollégái hívására csatlakozik a projekthez, amely éppen kritikus szakaszához érkezik, amely során egy halott fiatalember tetemét, és a tetem keletkezésével kapcsolatos nyomokat kellene eltüntetni az ügyfél, Jimmy háza tájáról. A projekt határideje nem mozdítható, hiszen végezni kell Jimmy párjának hazaérkezte előtt! Mr. Wolf gyors helyzetfelismerő képességgel felállítja a projekt prioritásait, működési rendjét, kiosztja a projektszerepeket és feladatokat, majd lemenedzseli a projekttervet egészen a lezárásig. Lebonyolítás közben ismét megbizonyosodhatunk a közismert tényről, miszerint nincsen projekt kávé nélkül.

José Luis Torrente

Torrente, a törvény két balkeze

torrente2-249x300.jpgVégezetül nem annyira követendő, inkább riasztó, de mindenképpen tanulságos példaként következzen José Luis Torrente munkássága, akinek a projektjei - legyen szó kábítószerügyről, gyilkosság felderítéséről, vagy csak egy egyszerű vasárnap reggeli célba lövésről - sorra elbuknak, ő valahogy mégis mindig jól jön ki a dologból. Torrente mestere a mindent tudásnak, a felelősség áthárításnak, az önfényezésnek, de a HR feladatok nem tartoznak az erősségei közé. Csapattagjai kivétel nélkül lelkes amatőrök közül kerülnek ki, akik sorra elvéreznek, amikor komolyabb feladatokkal szembesülnek. Sokszor a szó szoros értelmében.

Végül, de semmiképpen sem utolsósorban egy Torrentétől származó idézet abszolút klasszikusként segít megalapozni bármely megrendelőnek a szállítói iránt táplált attitűdjét, miszerint: "Nem elég, hogy kurvák, de még fizetni is kell értük."

Van, akit kihagytunk? Ne habozzatok, kommenteljetek, mondjátok meg, ki az! 

facebook_small.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr995318554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása