Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Vállalati Praktikák sorozat: a Leépítés

2015. július 12. - TanacsLajos

Vágtató világunkban a menő cégeknek egy közös ismertetőjelük van: folyton növekednek! Fel akarnak venni még kétszáz embert, új részleget akarnak alapítani, irodát nyitni Üzbegisztánban. Aztán a vágtató növekedés előbb-utóbb megakad, nem jönnek a számok, és ha nem jönnek a számok, minden átalakítások Ősanyját kell végrehajtani: a leépítést

guillotine.jpg

Csoportos leépítés a francia forradalom idejéből

Az emberek elküldésének rengeteg formája és elnevezése van. Angol nyelvterületen már nem is ildomos azt mondani, hogy kirúgni meg elküldeni, mennyivel emberibben hangzik a költői elengedni kifejezés, vagy a tudományos reallokálás!

A tömegeket érintő leépítés célja alapvetően az, hogy a cég csökkentse a költségeit, azaz hatékonyabban működjön. Érdekes módon az elküldendő emberek listájának összeállításánál valamiért sosem azokat írják össze, akik amúgy sem csináltak semmit a cégnél. A következő húzásokkal biztosíthatjuk helyünket a halállistán:

  • Kritizáljuk a cég vezetését vagy működését nyíltan, akár az erre létrehozott vállalati fórumon
  • Legyünk kiemelkedően eredményesebbek, mint a főnökünk
  • Birtokoljunk egy olyan pozíciót, amire a vezérigazgató 21 éves unokahúga, akinek a diplomáján még szárad a pecsét, szemet vetett
  • Mondjunk nemet értelmetlen feladatokra
  • Szembesítsük felettesünket nyíltan vagy négyszemközt saját inkompetenciájával

A hatás nem marad el.

Persze sokszor az is elég, hogy egy kontinensekkel arrébb ülő, sosem látott vezető, aki leányvállalatunkat vagy részlegünket csupán egyetlen Excel táblázat soraként érzékeli, egyetlen jól irányzott gombnyomással megsemmisítse munkahelyünket. Ilyenkor kiderül, mennyire kár volt életünket és vérünket éveken át adni a vállalatért, hétvégézni, idegeskedni: egyetlen számmá változunk, és a vállalat jeges szíve nem ismer kegyelmet.

Általánosan bevett stratégia a leépítéseknél az úgynevezett fűnyíróelv. Ilyenkor egy bizonyos szervezeti egységből az összes olyan embert elküldik, akik egy szintnél többet keresnek. Ezzel a remek módszerrel a lehető legnagyobb megtakarítást lehet kimutatni, amellyel a leépítést irányító vezetők maximalizálhatják bónuszukat. Apróbb nüansz csupán, hogy ilyenkor senki nem veszi figyelembe, hogy a sokat keresők valószínűleg jó okkal kaptak többet a többieknél: jó eséllyel ők alkották a csapat gerincét. 

A fűnyírás után gyorsan kiderül, hogy ellehetetlenült  a megtizedelt csapat működése, és ekkor következik a teljesen irracionális kényszermegoldás: külsős tanácsadóként visszahívják az elküldött kulcsemberek egy részét, akik az addigi költségük négyszereséért végzik akár éveken át ugyanazt a munkát, mint a leépítés előtt. Mert ugye az élet nem állhat meg, a külsősökre meg nincsen központi kvóta, csak a belsősökre!

Egyébként meg úgy általában egy bizonyos szint fölött senkit nem szokott érdekelni, hogy fog-e működni a vállalat a leépítések után, vagy sem. "Majd megoldják, túlórázzanak, legyenek hatékonyabbak, úgyis csak kávézgattak egész nap, meg meg is lettek leanelve!" - mondják a felső vezetők, és boldogok a pillanatnyilag megtakarított költségeikkel.

A sikeres leépítés után a nagy menedzserek sokszor úgy érzik, annyira jó munkát végeztek, hogy ezért meg is kell magukat jutalmazni. Mondjuk egy két hetes karibi vitorlázással az egész vezetőség részére, vagy a már majdnem másfél éves vezetőségi autóflotta lecserélésével. Ami nagyjából annyiba kerül, mint amennyit a leépítéssel megspóroltak. Így kerek a világ,  nem igaz?

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr907615066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2015.07.12. 14:24:01

Nekem van egy pólóm, amire rá van írva, hogy 1 FTE... leépítések előtt érdemes hordani pár napig... :)

magwas 2015.07.12. 16:13:42

Ezzel azért vitatkoznék. Én rendszeresen beszóltam a vezetőknek, nemet mondtam értelmetlen feladatokra, és kiemelkedően eredményes voltam. Valahogy mégis 15 évet nyomtam le egy olyan cégnél, ahol 2-3 évente komoly leépítések voltak.
Végül önszántamból jöttem el.

_Wasp_ 2015.07.13. 21:47:04

@magwas:
Egyetértek, nem a cégek általában kezdik a szanálást a legjobb dolgozókkal, hanem a hülyék által irányított cégek teszik ezt.

Bár hajlamosak az emberek azt hinni, hogy a hülyeség segít abban, hogy az ember vezető pozícióba jusson, illetve cége legyen (vagy legalább pénze), a gyakorlatban rengeteg csoró hülyét lehet mégis látni, nagyon okos és életrevaló emberből pedig jóval kevesebbet.

Másrészt viszont az ész van a legigazságosabb módon elosztva ezen a világon: mindenki úgy véli, hogy neki az átlagnál több jutott belőle.

Kerek négyszög 2015.07.13. 21:47:24

A leépítések mindig szimpátiára és pofára mennek. No meg a legutolsónak felvetteket is elküldik ilyenkor, szinte mindig benne vannak a kontingensben.

Alick 2015.07.13. 21:53:50

"A következő húzásokkal biztosíthatjuk helyünket a halállistán:"

Lehet, hogy a konkurrencia megneszeli a határozottságunkat, a rátermettségünket és sokkal jobb állást kapunk náluk.
:)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2015.07.13. 22:23:34

"A következő húzásokkal biztosíthatjuk helyünket a halállistán:"

+1. Blogposztot írunk arról, hogy mivel kerülhetünk rá a halállistára.

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2015.07.13. 22:25:48

A fűnyíróelv értelmes ellentéte az, amikor egy cégben mondjuk évente olyan purgálást végeznek, hogy elküldik az értékelési rendszerben mondjuk 65%-os és az alatti értékelést kapott munkatársakat. És mivel ez deklaráltan megy évről évre, elég motiváló tud lenni. Főleg, ha időnként emelnek egy kicsit a lécen...

jet set 2015.07.13. 22:33:24

@RÁJEN: És ha volt 1 szar éved meg 10 jó, akkor rábasztál.

paraszthajszal 2015.07.13. 22:56:04

@jet set: hát igen, a profi focistáknál is mondják, hogy "a múltból nem lehet megélni". Az a tíz jó év már mögötted van, de ez nem jelenti azt, bogy a 11. évben már lazázhatsz.

OkoskaTo:rp 2015.07.13. 23:15:33

Vagy "csak" végezd el jól a munkát, miközben közvetlen kollégáid alig csinálnak valamit - saját maguk kifelé történő fényezésén kívül.

Kono 2015.07.13. 23:40:11

Vagy csak ne csinálj semmit, csak legyél ott már 15 éve. A végkielégítés drága dolog, ezért nem küldenek majd el:)
Amúgy ez a poszt nem csak elmélet. Én is dolgoztam olyan cégnél, ahol ez a vezetési stílus valóság volt. Mindenesetre, amikor eljöttem, válogathattam a helyek között, azóta meg azon szörnyülködök/röhögök, hogy lehet, hogy van, aki örökké ott marad majd.

apro_marosan_petergabor 2015.07.14. 03:13:55

A cikk jól összefoglalja a lényeget.
Közelről láttam működését. A dolog mókás oldala, hogy aki felesleges emberekkel duzzasztotta a vállalatot, majd halállistát készített, szintén haállistán végezte (az ügyvezető).

Tapmancs 2015.07.14. 06:27:50

A rohadt otthoncentrumos hirdetést hogy lehet kikapcsolni? Csak akkor jelenik meg ha indexen olvasod a cikket, nem jössz a blogra. Csomó szöveget kitakar, és sehol egy bezárás.

TanacsLajos 2015.07.14. 06:56:37

@Tapmancs: Nem tudom sajnos, én is lekarmoltam már magam tőle.

TanacsLajos 2015.07.14. 07:04:52

@Tapmancs: Technikai update: Chrome-ban meg Firefox-ban jó nálam, Safariban rálóg.

Hefe 2015.07.14. 07:12:09

dolgoztam cegnel es egyetemen Magyarorszagon es az USA-ban is, jo sok evet.
Soha nem azokat kuldtek el akik szarul/nem dolgoztak, hanem azokat akikkel a fonoknek/fonok tanacsadoinak problemaja tamadt. Ez lehetett mindossze annyi, hogy a fonok is ugyanarra a nore hajtott mint te.

teddybear01 2015.07.14. 07:46:28

@Tapmancs: Adblock Firefox alatt és épp úgy nem is látod, mint én most.

gigabursch 2015.07.14. 07:58:58

@magwas:
Ismerős jelenség.
Nekem 13 év után jött a váltás.

Pierr Kardán 2015.07.14. 08:29:14

Azért arról sem könnyű dönteni, hogy ha bajban van a cég és pár embert el kell küldeni, akkor kik legyenek azok. Volt benne részem, munkavállalóként sem könnyű átélni a leépítéses időszakot, munkáltatói jogkörgyakorlóként még nehezebb :-(

Kopasz Szuzukis 2015.07.14. 09:31:15

@RÁJEN: kapaszkodj meg: a "dolgozói teljesítményértékelési rendszerben" is ugyanazok a szempontok, mint a fentebb említett cikkben. Multinacionális világpiacon vezető cég magyarországi vállalatánál rendszeresen ismétlődő jelenség, hogy teljesítménybérezési rendszerben dolgozó, évek óta 120-130%-ot teljesítő dolgozókat nagyhirtelen leminősítenek. Mondván: nem jó a kommunikációs készsége, nem megfelelő a vevői kapcsolattartása, nem volt a fején bézbólsapka. Aztán a köv. leépítésnél lapát! Majd megy a csodálkozás, hogy mennyire visszaesett a termelés.

Kopasz Szuzukis 2015.07.14. 09:36:39

@Kono: a túlságosan régi dolgozók kirúgásának is megvan a technikája.
Például: elmegy a dolgozó, mondjuk elsejétől 10-éig szabadságra (mert ki KELL adni a szabadságot). Másodikán a főnök kiad egy munkát papíron, 11-én 12 óra nulla nulla perces határidővel. Naná, hogy teljesíthetetlen. Visszajön a szerencsétlen, és 11-én 12 óra 5 perckor már vezeti is ki a biztonsági őr, kezében a felmondólevél. Nem teljesítette a rá bízott feladatot, amivel komoly anyagi és erkölcsi hátrányt okozott a vállalatnak. Természetesen a kiadott feladat részletei vállalati titkot képeznek, így nincs az a munkaügyi bíróság, ahol a dolgozó nyerhetne.

Mr. Waszabi 2015.07.14. 09:39:45

huha, akkor én már rég meghaltam:( - Ja, mégsem:)
Sztem nem lehet elvszerűen élni, értelmesen fel kell mérni, adott környezetben ki, mit engedhet meg magának. Igen, törekedni kell álláspontunk érvényesítésére, de van a helyzet, amikor ezt nem lehet, ilyenkor érdemes továbbállni, ha ez annyit noym a latba. Nem egyformák a munkahelyek, valahol lehet érvényesíteni véleményt, valahol kevéssé.

Kopasz Szuzukis 2015.07.14. 09:53:54

A negatív megerősítésen alapuló ösztönzőrendszerről már számtalan esetben bebizonyosodott, hogy hatástalan. Sőt, inkább káros. Ha csattog az ostor, a dolgozók inkább csak a túlélésre bazíroznak, nem a hatékonyabb munkavégzésre. Csak a legtöbb vezető számára könnyebb az ostorral hadonászni, mint kielemezve az adott helyzetet, pozitív megerősítési módszereket alkalmazni.

Pedig ez utóbbi nem ördögtől való.
Talán a legismertebb a FORD-modell. Itt nem az autókra kell gondolni, ganem a Henry Ford által bevezetett módszerre.
Ha túl fáradtak a dolgozók, hát bevezetjük a szabad szombatot. Kevés a pénzük, hogy elmenjenek pihenni? Emeljük a bért. Ford bácsi egyik alapelve az volt, hogy túl sokba kerül minduntalan új és új dolgozókat betanítani. Meg KELL tartani a jól képzett szakembereket. De nem úgy hogy kardot lebegtetünk a fejük fölött.

room_101 2015.07.14. 10:05:53

Nálunk a leépítés hírére a többség elkezdett bőszen állást keresni. De csak kicsit megkésve sikerült ezeket nyélbe ütni, ezért amikor megtörténtek a kirúgások, és a kivérzett szervezet elkezdte a feladatokat újraosztani, 2-3 hét alatt kb. még annyian felmondtak. Az ottmaradők meg jót röhögtek a főnökség rémült arcán. Aztán a túlóráztatás elterjedésekor valaki (hogy-hogy nem) feljelentette a céget a munkaügyi felügyeletnél.

fidesz a mutyipárt 2015.07.14. 10:31:35

Egyszerűbben összefoglalva, a hülye vezető maga alá hülyéket gyűjt, az okos vezető maga alá okosabbakat gyűjt. Az előbbi cég a padló felé közeledik, az utóbbi a padlótól távolodik.
Ez ilyen egyszerű.

Kono 2015.07.14. 11:03:29

@Kopasz Szuzukis:
Természetesen így nem rúghatnak ki senkit. Elméletben persze lehetséges, meg a dolgozó hozzáállásától is függ, de ha következetesen és határozottan képviseli az érdekeit, akkor minimum egy busás prémiumot alkudna ki az igazgatótól ebben az esetben, a végkielégítés mellett. Sajnos, vagy sem, én már kerültem konfliktusba egy multival, mert nem volt jogszerű az álláspontjuk. Nem kellett bíróságra sem vinni, velem kivételt tettek, míg mindenki más meghunyászkodott. Mindig azt mondom, ahhoz, hogy meghátrálásra késztess egy céget, nem kell sok ember. Elég egy is hozzá. Nem is lesz sok, mindenki elkezdi majd, hogy családom van, hitelem van, stb... Erre én csak annyit mondtam: nekem is van két gyerekem, ha mondvacsinált indokkal kirúgnának, ez a bíróságon is beleszámít majd a mérlegelésbe!

báró Csekonics 2015.07.14. 11:31:53

@Kopasz Szuzukis: "Természetesen a kiadott feladat részletei vállalati titkot képeznek, így nincs az a munkaügyi bíróság, ahol a dolgozó nyerhetne."

Már bocs, de ez nettó marhaság - és hülye aki ezt beszopja.
Igenis meg lehet és meg is kell az ilyen felmondást támadni. Munkaügyi bíróságon alapból a munkavállaló felé billen a mérleg általában. A feladat _konkrét_ részletei meg nem is érdekelnek senkit - bíró hogy is kéne hogy értse egyáltalán - elég a tény hogy már a szabi ideje alatt kaptad a megbízást, tehát eleve nem kellett hogy tudj róla. Ilyenkor lehet ám akkora kártérítéseket kivasalni hogy csak na.

Ezért érdemes egyébként ilyen esetben még perindítás előtt az ügyvéddel egyszerűen fogalmaztatni egy szép levelet a 'tisztelt' főnöknek, esetek nagy százalékában ha csöpp esze van akkor már érti hogy nem jött be az 'itt írd alá és akkor legalább ennyit kapsz' trükk.
Persze ehhez nagyon nagy önuralom is kell az épp kirúgott részéről...

tükörfúró 2015.07.20. 15:48:48

@báró Csekonics: Munkaügyi bíróságra nem kell ügyvéd, aki hülye ahhoz ,hogy egy levelet jogszerű, a jog előtt kikezdhetetlen fogalmazással megírjon, az mit keres egy multinál takarítónőnél magasabb pozícióban?

Sajnos ez a sok gáz mind abból ered, hogy,
A: mi itt a fél évszázad szocializmussal a fejünkben azt hisszük, hittük, a kapitalista rendszer, pláne a mai agyonfújt globális formája valami alapvetően más, atomi és makro szinten is kánaán, mennyei szuper dolog.Aztán jön a hidegzuhany hamar, nem, nem az

B. Még ami lenne is benne esetleg plussz, na azt is a fél évszáézad szocialista beidegződései és beredezkedése alapján csnáljuk, a multik hazai megtestesülései kvázi echte ugyanazok a belterjes elfekvő tengőlengő alig hatékony semmik, mint a köszféra vagy a szoc. nagyválallatok anno

C: Maximum több pénz van bennük, dehát ez nem meglepő abban az országban, ahol a világ gazdagai számára az oprszág költségvetésének főösszege csak egy kisebb, nem tul jelentős költőpénz összeg dimenziója

Macropus Rufus 2015.07.20. 16:57:30

@Kopasz Szuzukis: meg lehet oldani...
a titkosítással lehet a legjobban megszopatni a céget. Ui. a cég azzal vádolja a usert, hogy nem csinált meg egy feladatot holott lett volna rá ideje. A user meg azt mondja, hogy nem lehet. Ennél a felállásnál a cégnek kell bizonyítani ezt. Márpedig, ha az info titkos nem tudja bizonyítani és az ártatlanság vélelme miatt elvesztette a pert... Ha meg feloldja a dolgot, akkor meg kiderül, hogy nagy kamu az egész, ekkor még nagyobb szarba fog kerülni. Ennél 1xübb, ha hirtelen panaszok kezdenek áramlani a vezetés felé. Aztán egy szóbeli egy írásbeli és ennyi. Bár még ezt is meg lehet támadni, de ezt már nehezebb.

TH 2015.08.11. 01:08:46

@RÁJEN: Hát ez kb. az egyik legrosszabb, amit egy cég tehet, mind morális és hatékonysági szempontból. Ha egy cég azt gondolja, hogy a rosszul teljesítőket ki kell rúgni, akkor azzal beismerik, hogy képtelenek jól végezni a FELVÉTELT a céghez. Úgyhogy talán azt kéne megoldani. Ha egy céghez jól vesznek fel embereket, akkor a RELATÍVE rosszabbul teljesítők többsége még mindig jobb lesz, mint az átlag, tehát ha kirúgod őket, jó eséllyel szarabb munkaerőt találsz helyettük, akiket még be is kell tanítanod. Szóval ez egy nagyon kapitalista ember nagyon bugyuta ötlete volt (ha jól rémlik - lusta vagyok utánakeresni -, a General Electricstől származik a módszer).

is 2015.09.21. 11:25:27

@TH: A jo felvetel sokba kerul. A rossz felvetel olcso. Cegtol fugg, hogy mennyi a betanitas koltsege, mennyi a csapatra valo hatasa.

Pl. McDonaldsba eladot felesleges hosszasan kivalasztani, meg abban bizni, hogy akkor evtizedekig ott fog a pultban eladni, ha jo alaposan valasztottuk ki. Be kell rakni az elso jelentkezot, egy hetig tanitani, meg egy hetig nezni, es aztan vagy kirugni, vagy maradhat. Magatol el fog menni 2 even belul, akarhogyis valasztottad ki.

Kis tanacsado cegben nyilvan megeri alaposan vegigvinni a felvetelt.

is 2015.09.21. 11:30:45

@tükörfúró: "mi itt a fél évszázad szocializmussal a fejünkben azt hisszük, hittük, a kapitalista rendszer, pláne a mai agyonfújt globális formája valami alapvetően más, atomi és makro szinten is kánaán, mennyei szuper dolog"

ugyanazokkal az emberekkel mukodik, szoval ugyanazt produkalja napi szinten, mint a szocializmus. a kulonbseg ott van, hogy a szocializmusban nem volt korrekcios eljaras, a kapitalizmusban meg van, neve: profit. mert aki hagyja a szart, annak elfogy a profitja, es ott a vege. a szocializmusban NEM volt leepites evtizedekig. el is fogyott a profit.

TH 2015.09.21. 21:05:45

@is: Ebben teljesen igazad van (bár van, aki a meki mellett is kitart hosszabban), a kommentem főleg a fűnyíróelv ellen szólt, mert az mindenképp nagyon rossz taktika. A mekinél is hülyeség lenne alkalmazni, egyszerűen azokat kell kibaszni a picsába, akik képtelenek teljesíteni az elvárásokat. De simán lehet egy mekiben is olyan, hogy az összes ott dolgozó bőven elég jól dolgozik, és felesleges lenne kirúgni a kevésbé jókat.
süti beállítások módosítása