Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Az irodai dolgozó hogyan legyen beteg?

2016. január 24. - TanacsLajos

Itt a tél meg az influenzaszezon. Sokan dörzsölik előre a tenyerüket, hogy mennyire benyelnék már azt a jó kis idei víruscsomagot, amitől szerintük jogosultan fekszenek majd otthon az ágyban sajnáltatva magukat, az Archer évadjait bámulva a notebookjukon. Közben szenvedő arccal megírnak majd egy-két fonnyadt emailt, és ettől még a munka hőseinek is érzik majd magukat.

betegseg.png

HÁT NEM!!! ENNEK VÉGE!!!

Most itt a Derrick és Harry PM Blogon megmondjuk végre, mi az elfogadható munkahelyi etikett úgynevezett "betegségek" esetére. A következő listánkat szabad felhasználásra felajánljuk Magyarország összes cégének nemzetgazdaságunk további erősítésére, acélos hazai GDP mutatóink továbbkeményítésére.

Lássuk hát, mik a helyes irányelvek egy cégnél, ha beteg valaki!

  1. Először is szögezzük le: olyan, hogy "betegség" nem létezik, csak akaratgyengeség! Az úgynevezett betegség csak a fejedben van, amikor nem vagy elég elhivatott és nem szereted a céged eléggé. Ezért is fáj az ember feje, ha betegnek képzeli magát. Amundsen lefagyott lábujjakkal, taknyos orral, napi negyven dkg ennivalóval és több heti fogmosás megvonás mellett simán felfedezte a Déli-sarkot, és nem panaszkodott. Úgyhogy a legjobb, ha te is megembereled magad, és elhúzol dolgozni!

  2. Még mindig itt vagy? Ezek szerint te egy gyenge senki vagy, az akaraterőd gyengébb, mint néhány agyatlan baktériumnak vagy vírusnak vagy minek. Amik ugye nem is léteznek valójában, lásd 1-es pont. Sajnos ilyen felmosórongyokkal mint te teli a világ, és velük is kell valamennyit foglalkozni, úgyhogy lássuk a folytatást.

  3. Ha tényleg nem bírod akaraterővel legyőzni a betegséget, lojalitásnövelésre van szükséged. Azonnal jelentkezz a következő céges csapatépítő tréningre! Indoklásnak írd be a szabad szöveges mezőbe: "Saját önzésem elborít, bajtársaim, testvéreim, családom, a Vállalat ellen vétettem, de újra erős akarok lenni!"

  4. Orvoshoz menni fölösleges időpocsékolás, helyette inkább ismételd át a Szervezeti Működési Szabályzat rád vonatkozó részeit, és gyorsan készíts el egy menedzsment prezentációt. Esetleg egyél egy marok C-vitamint, az a rákra is jó, és ha a rákra jó, akkor mindenre jó.

  5. Irodistaként szinte bármilyen testhelyzetben dolgozhatsz, az ágyban fekve ugyanúgy, mintha bent ülnél azon a kis piros támlás, lekávézott, az előző titkárnőtől megörökölt légrugós széken. Ráadásul most, hogy otthon fetrengsz, nem kell utazással töltened a drága idődet: napi 11 óra az elvárt munkanorma ilyen esetekben.

  6. Munkatársaid semmiképpen ne tudják meg, hogy betegnek gondolod magad! Ennek rettenetes morálromboló ereje van, és mélyen csalódnának benned is, mint emberben. Ha kérdezik, miért nem vagy bent, mondd, hogy ügyfélnél vagy, vagy hogy egész éjjel dolgoztál megint, és ezért kicsit később érsz be, de lehet, hogy otthonról dolgozol. Ne feledd, dolgozol!

  7. A mobilodat eszedbe ne jusson lehalkítani! Árulásodat sosem felejti el a cég, de a megbocsájtás felé vezető úton csak akkor mehetsz végig, ha az életed értelmével, a vállalattal téged összekötő köldökzsinórt soha egy pillanatra sem engeded el. Óránként akkor is küldj SMS-t a főnöködnek, ha nincs mit mondanod azon túl, hogy "Hiányzik a Csapat, bár végre legyőzném önnön gyarlóságom, és ismét Veletek lehetnék!"

  8. Ha esetleg te magad egészséges vagy, de máson a betegség szimulációjának jeleit látod (köhög, tüsszög, folyik az orra, stb.) a munkahelyen, haladéktalanul cselekedj! Rúgd azonnal hasba az illetőt, térdelj az arcába, és ordítsd: "Ugye tudod, miért kaptad? Áruló féreg! A menedzsment riportra gondolj, KÉSZ KELL LENNIE!!"

  9. A "szövődmény", "felülfertőződés", "visszaesés" szavakat ki ne ejtsd a szádon!! Ezek a konkurencia által kitalált akaratgyengítő átkok, amelyekkel szabotálni próbálják a munkátokat. Ilyen dolgok a valóságban nem léteznek, kérdezd csak meg Amundsent.

  10. Ha lelkiismeretesen követted az utasításainkat, akkor egy-két nap alatt elmúlik a betegséggel kapcsolatos tévképzeted. Ha végre újra a munkahelyen vagy, lendületesebben és keményebben dolgozz, mint bárki! Hiszen ne feledd, nem elég, hogy otthon voltál, még pihentél is egy csomót, most már tényleg itt az ideje dolgozni is valamit!

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr238306442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CharlesStatler · https://podcast.itworks.hu 2016.01.24. 18:59:05

Egy korábbi munkáltatóm mutatta be, hogy milyen amikor Vállalat törődik az alkalmazottak egészségével.
A programon dolgozók asztalán gyümölcsöt és multivitamin tablettát tartalmazó kosarak jelentek meg egy nap. A kollégák boldogan vették tudomásul az újdonságot, arra gondolva, hogy ezzel a cég mintegy megsimogatta a buksijukat.

Csak kevesen tudták, hogy ez valójában abból eredt, hogy a vezetőség rádöbbent, hogy a több mint két éves projektterv nem tartalmazzott puffert se betegség se szabadság esetére.

Így próbálták elérni, hogy a túlhajtott alkalmazottak nehogy szabotálják a sikerre ítélt programot. Pedig a lázas alkalmazott alkalmas a fűtés számla csökkentésére is...

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.25. 13:35:52

Remélem, csak poénnak szántátok. Páromat a munkatársai zavarták haza, mert a főnök épp szabin volt. Ha bent van a főnök, akkor valószínűleg járhatott volna betegen. Bár végül így is ment három nap fekvés után.

TanacsLajos 2016.01.25. 14:50:16

@Hóhér az utolsó barátod: Természetesen a cikk erős ironikus felhanggal íródott, a valóságban pont az ellenkezőjét gondoljuk helyesnek.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.26. 12:20:38

@Kriminalhauptmeister Harry: bocs, de itt a blog.hu-n láttam már olyat, aki képes ezt komolyan gondolni. Meg munkahelyen is :((

mindanee 2016.02.05. 00:55:32

@Hóhér az utolsó barátod: úgy érzem születőben van a gondolat, hogy egy munkahelyi irónia post is írodjon (és így akár némi áthallással/átfedéssel a blog alaphangjára is kitérni).

Egyébként ettől az iróniától lesznek ezek a postok, illetve a blog maga is igazi :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.02.05. 08:48:25

@mindanee: én nem a posztról beszélek, hanem az abban leírtakra.
Kicsit érthetőbben: gyanítom, a többség azért veszi a lapot, hogy ezt nem kell komolyan venni.
Viszont találkoztam nem egy emberrel, akik elvárták volna a munkatársaktól/beosztottaktól, hogy negyvenfokos lázzal is vonszolják be magukat, de legalább otthonról végezzék a munkájukat. Nem állítom, hogy általános a dolog, de ilyen szempontból viszonylag jó körökben forogtam anno...
El tudom képzelni, mi mehet némely multinál (direkt nem írok cégnevet, pedig tudnék... :( )
süti beállítások módosítása