Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

IT szuperhősök Ligája: Konfusya

2016. február 01. - TanacsLajos

Visibility Man bemutatása óta tudjuk, hogy a szuperhősök nem csak a képregényekben meg az amerikai filmekben szerepelnek, hanem közöttünk járnak, természetfölötti erőkkel megáldva, olyan képességekkel, melyekről az átlagemberek csak álmodhatnak.

Hihetetlen képességeik segítségével könnyedén oldanak meg számunkra lehetetlennek tűnő menedzsment- és projektfeladatokat, és kerülnek ki győztesként a legreménytelenebb helyzetekből is. Ezek a csodálatos hősök alkotják az IT Szuperhősök Ligáját, akiket végre nektek is szerencsétek lesz megismerni! Folytassuk a sorozatot bemutatást a kegyetlen, semmilyen már megszületett döntést nem kímélő Konfusya-val!

Származás

confusya2.png

Konfusya eredeti nevét és pontos születési helyét homály fedi. Enyhe németes-franciás akcentusa alapján a titkosszolgálatok róla összeállított aktái a Rajna-vidéket jelölik meg származási helyéül. A hozzá kapcsolódó mendemondák szerint különleges képességei már óvodás korában megmutatkoztak: különleges érvelési képességeivel az akkor még csak 5 éves kislány képes volt annyira összezavarni az óvodai személyzetet, hogy azok már novemberben megtartották az ovis karácsonyt, és a kis Konfusya csoportját egymás után háromszor is elvitték a Kis Hableány rajzfilm premierjére.

Az első hiteles feljegyzések a nő egyetemi éveiből származnak. A közgazdasági tanulmányait ekkor már Londonban végző Konfusya hírhedt volt arról, hogy a szóbeli vizsgái során az első 10-15 perc után már ő szorította kérdésekkel sarokba a vizsgáztató tanárokat, akik a vizsgák végére jellemzően teljesen elbizonytalanodtak nem csupán a tételekkel, de saját egyetemi munkájuk, és az általuk képviselt tudományág összes huszadik századi eredményével kapcsolatban.

Első megjelenés

Az egyetem elvégzése után munkába álló nő egy nemzetközi médiacsoportnál helyezkedett el marketing asszisztensként, ahol pusztító erői gyorsan megmutatkoztak. Bármely olyan projekt, aminek a nő a közelébe került, néhány hét alatt teljesen összeomlott: az addig biztosnak látszó üzleti döntések alapjaiban megkérdőjeleződtek, a már kiválasztott szállítókkal a cég egyik szerződést kezdte újratárgyalni a másik után, és hamarosan parázs viták lángoltak fel a projektek létjogosultságát firtatva.

Mire a cég vezetése felismerte, hogy a sorozatosan összeomló projektek mögött egyetlen személy áll, a konszern projektportfóliójának fele romokban hevert, a marketing részleg pedig már azon vitatkozott, nem kellene-e a vállalat nevét is megváltoztatni. A Konfusya eltávolítására tett konvencionális kísérlet (miszerint rábírják egy közös megegyezéses távozásra) a teljes londoni HR-es csapat felmondásával ért véget. A HR csoport egyik, neve elhallgatását kérő tagja utólag így nyilatkozott az esetről:

"Döbbenetes élmény volt. Negyed óra beszélgetés után már egyikünk sem emlékezett arra, hogy eredetileg a nőt akartuk kirúgni: azon marakodtunk, mi értelme van egyáltalán HR részleget működtetni a cégnek Európában."

Konfusya eltávolítása végül a cég vezérigazgatójának titkosszolgálati kapcsolatain keresztül sikerült csak: a nőt tizenöt állig felfegyverzett kommandós rohanta le, és kábította el, majd szállította egy MI6 bázisra a HR-es incidens után két nappal. Az elfogás kis híján kudarcba fulladt a kommandósok között kitört vita miatt, amelyet az akció létjogosultságáról és az aznap használt terepszínű ruhákról folytattak. 

Különleges erők

Konfusya pusztító hatalmát a következő különleges erőinek köszönheti:

  • Összezavaró Hullámok: Az MI6 vizsgálatai szerint az összezavaró hullámok Konfusya különlegesen módosult homloklebenyének termékei. A láthatatlan hullámok drasztikusan befolyásolják a normál emberi agy döntési és mérlegelési központját, melynek hatására minden egyébként világosnak és logikusnak tűnő következtetés értelmetlenné válik. Ugyancsak jellemző szindróma az ismétlődő fókuszvesztés, dekoncentráció. A káros hatás hosszan tartó sugárterhelés esetén akár permanens is lehet, végleges agyszerkezeti változást előidézve az áldozatoknál.

  • Időspirál Csapás: Konfusya hosszú évek gyakorlásával mesterévé vált az összezavaró hullámok használatának, és adottságát kiegészítette a titkos laboratóriumában kifejlesztett Időspirál Sisakkal, amely egyetlen erőteljes lökéshullámként képes az összezavaró energia kibocsájtására. Ennek direkt hatása messze túltesz az egyszerű összezavaráson: az elképesztő méretű energiacsapás megtöri a tér-idő folytonosságot, és egész projekteket képes visszarepíteni egy korábbi, rendezetlenebb állapotába. Az időspirál csapás semmissé tesz korábban megszületett eredményeket és döntéseket, valamint az áldozatokban az "egész nap megbeszéltünk, és most ott sem tartunk, mint amikor elkezdtük" érzést kelti.

Tulajdonságok

Konfusya előszeretettel csap le nagy informatikai projektek specifikációs fázisaiban, amikor a folyamat a legsérülékenyebb időszakban jár a döntések meghozatala szempontjából. Akár a szervezetbe beépülve, akár külsős tanácsadóként jelenik meg, az általa okozott hatás végzetesen pusztító lehet. Ilyenkor nem kímél semmilyen korábbi szóbeli vagy írásos eredményt: végzetes esetben néhány hét alatt akár teljes IT programok létjogosultságát képes megkérdőjelezni, majd azokat az akár évekkel azelőtt lezárt megvalósíthatósági tanulmány első lépéséig visszajuttatni.

Gyengeségek

Konfusya kártékony tevékenységének egyetlen hatásos ellenszere egy pszichológusok által kifejlesztett önszuggesztiós módszer. Az összezavaró hullámok első észlelésekor a teljes jelenlevő projektcsapatnak kört kell alkotnia, majd monoton hangon a következőt kántálni egyre hangosabban, legalább három percen keresztül:

"Ezt már egyszer eldöntöttük, ezt már egyszer eldöntöttük, soha többé nem tárgyaljuk ÚJRA!"

A harmadik perc leteltével a csoport egyfajta tompa delíriumba kerül, amellyel ugyan nem küszöböli ki az összezavaró hullámok hatását (azaz nem fogják érteni, miért is döntöttek el korábban valamit), de legalább ellenállnak a kérdések újranyitásának.

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr768340274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GrenAbla 2016.02.03. 07:13:28

Szentem én ismerem ezt a nőt. :-S
süti beállítások módosítása