Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Szervezetfejlesztési Értelmező Szótár

2016. április 10. - TanacsLajos

Mostanában menő dolog szervezetfejlesztési projekteket indítani, bölcs és sokat látott külső tanácsadók segítségét kérni, hátha tudnak valamit kezdeni saját cégünk nyomorával. Príma átvilágítási módszertanok, remek problémafeltáró technikák és komolyabbnál komolyabb szakkifejezések záporoznak ránk egy ilyen tanácsadási folyamat során, amelyek között bizony nem könnyű laikusként kiigazodni. Rövid összefoglalónkban a legfontosabb szakkifejezéseket magyarázzuk most el nektek, hogy tudjátok, mi is vár rátok, ha támad a szervezetfejlesztés!

consultancy.jpg

Hivatalos szakkifejezés Valódi jelentés

Nyitott, őszinte kommunikációt
folytatunk

Mostantól szemtől szembe-kurvaanyázunk egymással, nem egymás háta mögött.
Workshop-ot tartunk Eltöltünk egy egész délutánt azzal, hogy sárga cetlikre felírjuk amit úgyis tudunk. Akinek AMÚGY semmi dolga nincs, az úgy érzi, keményen melózott. Akinek meg van, azt széjjelvágja az ideg, hogy ott cseszi el az idejét, a munka meg sehogy se áll.

Felmérjük a meglevő folyamatokat Készítünk egy 256 oldalas dokumentumot kapcsolási rajzra, vagy a Burda 1987-es szabásmintáira emlékeztetően érthetetlen folyamatábrákkal. A dokumentum olvasás nélkül kerül valamelyik fájlszerver mapparengetegének mélyére. Ez mindenkinek jobb is így, mert mire elkészül az anyag, a valóságban már máshogy mennek a dolgok.

Elemezzük a meglevő folyamatokat Körülményesen és tudományosan alátámasztva leírjuk: mindent szarul csináltok.

Javaslatot teszünk az optimális folyamatokra Egy, a meglevő folyamatokat leíróhoz hasonló méretű, ám stílusában sokkal inkább tudományos fantasztikus elemeket tartalmazó dokumentumot készítünk rengeteg idő alatt, amely ugyanarra a sorsra jut, mint a meglevő folyamatokat leíró anyag. 

Konkrét akciótervet készítünk Csinálunk egy tervet mindenféle feladattal, aminek a végrehajtását is, meg a számonkérését is nektek kell magatoknak csinálni. Úgyhogy úgyse fogjátok megcsinálni, de legalább szarul érzitek majd magatokat miatta. Az akcióterv integráns részét képezi természetesen a tanácsadási munka folytatása, az eddiginél jóval több tanácsadóval.

Vezetői coachingot végzünk Iszonyatos óradíjon próbáljuk hétről hétre rávenni a főnököt, hogy foglalkozzon a családjával, mozogjon, legyen partner a beosztottakkal, vegye könnyedén a stresszhelyzeteket, valósítsa meg önmagát. Aztán persze egyik sem történik meg, de ő egy fél napig jól érzi magát, mert végre valaki csak vele foglalkozott.

Vezetői tréninget tartunk Megpróbáljuk beleverni a vezetők fejébe, hogy ha kiosztanak egy feladatot, akkor azt írják már fel valami szerencsétlen listára ahol mindenki láthatja. Aztán adjanak hozzá határidőt, és ne felejtsék el időnként megkérdezni, hogy kész van-e már. Ja, meg néha esetleg adjanak pozitív visszajelzést is, ne csak a lecseszésen járjon az eszük.

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr588572600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2016.04.11. 10:13:59

Ez nagyon jó lett. :)

Bambano 2016.04.11. 16:14:02

legutóbbi munkahelyemen engem is elküldtek vezetői tréningre. hiába tiltakoztam, menni kellett.
az se zavarta őket, hogy magasabb szintű papírom van belőle, mint a céges hr-esnek meg a tréningvezetőnek...
süti beállítások módosítása