Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Pályaválasztási tanácsok kezdő projektmenedzsereknek

2016. június 26. - TanacsLajos

Hol vannak ma már a régi szép idők, amikor még projektnek se nevezték az informatikai rendszerek készítését, csak nekiálltak a mérnökök reszelni, ütötték, amíg kész nem volt! Nem voltak öltönyös menedzserek, nem voltak projektirányító bizottságok, meg státuszriportok, csak a gép és az ember. Manapság már egész más világban élünk, nincs projekt projektvezető nélkül, egyre népszerűbb külön szakmává kezd válni a projektmenedzsment.

palyakezdoknek1_2.png

Azoknak a pályaválasztás előtt álló fiataloknak nyújtunk most segítséget összeállításunkkal, akiket megérintett a projektek izgalmas világa, és azon gondolkoznak, ők is projektmenedzserként képzelik el a jövőjüket. Íme egy merítés arra vonatkozóan, mi is vár rátok...

Ami nem várható:

  • Csodálatosan precíz projektterveket gyártasz, amik tökéletesre csiszolt szerkezetként előre mutatják a jövőt, és mindenkinek megmutatják szakmai géniuszod csillogását.
  • Hőssé válsz a projektjeid élén, aki diadalmas tábornokként vezeti seregeit a projektmenedzsment szakértelem mélységeitől vezérelve.
  • Meggyőzöd bölcs és racionális vezetődet arról gondosan kimunkált erőforrástervekkel és becslésekkel, hogy irreálisak az elvárásai, és kétszer annyi ember, meg háromszor annyi idő kell a projekt végrehajtásához.
  • Diadalittasan valami divatos, új projektmódszertant használva hirtelen gyökeres fordulattal hatalmas és lenyűgöző sikereket érsz el, pusztán a módszertan precíz alkalmazásával.
  • Nemzetközi sztárrá válsz a projektmenedzsment terén 28 éves korodra, amerikai multik bombáznak majd céges Ferrarit és jachtot biztosító elképesztő állásajánlatokkal.
  • Tudatos életvitel mellett kiegyensúlyozott munka és magánéleti egyensúlyt alakítasz ki, emellett példás családanya/családapa vagy, a testmozgásra is fordítasz kellő időt, és persze megvan a napi 8 óra pihentető alvás.

Ami várható:

  • Tizenhétszer újracsináltatják majd veled a projektirányító bizottság prezentációt, az újracsinálások fele előző változtatások visszacsinálásából fog állni. Rámegy három éjszakád, aztán a végén sajnos nem jut idő a tiedre már, mert a bizottság arról folytat másfél órás parázs vitát, hogy ki legyenek-e festve a projektszoba falai halványzöldre, vagy sem.
  • Reszkető gyomorral állsz vasárnap este a rendszer élesítését végző programozó széke mögött, aki érhetetlen, mágikus parancsokat írogat a számítógépébe, motyog a bajsza alatt, és gyűlöl téged, amiért folyton hülye menedzser kérdésekkel piszkálod, ahelyett, hogy hagynád békén dolgozni.
  • Megsemmisülve távozol a projektszponzortól, aki egy mozdulattal lesöpörte az asztalról a határidő racionális eltolására tett kísérletedet egy hatásos "Megcsináljátok, vagy végetek" érvvel.
  • Nem bírsz elaludni három sör vagy egy nyugtató nélkül, és már hajnali fél négykor felébredsz izzadságban fürödve, mert azt álmodtad, a megrendelő terület igazgatója hatalmas lila csápos szörnnyé változva üldöz a céged végeláthatatlan folyosóin.
  • Egyik végletesen demotivált projekttagot győzködöd a másik után négyszemközt a tárgyalóban, hogy ne fogadja még el azt a másfélszeres fizetésemeléssel járó írországi melót, és legalább a következő élesítésig maradjon a projektben.
  • Minden héten legalább egyszer rád tör az érzés, miszerint ebben a projektben rajtad kívül mindenki elmebeteg.
  • Rád verik a balhét bármilyen kudarcért vagy hibáért, ami a projektben történik, akár tehetsz róla, akár nem. Ugyanakkor az esetleges projektsikernek azonnal ezernyi gazdája lesz, te jó esetben is egy leszel csak közülük.
  • És végül: iszonyatosan sok kávét fogsz meginni!

 

facebook_small.jpg

Eredeti kép: Flickr/Creative Commons Licence

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr498838420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2016.06.27. 10:22:36

Az egész igaz, de egyet kiemelnék külön:

" mert a bizottság arról folytat másfél órás parázs vitát, hogy ki legyenek-e festve a projektszoba falai halványzöldre, vagy sem."

Ez megtörtént nálunk így szó szerint. Csak nem innen vetted? :)

zsoci 2016.06.27. 11:29:56

Azért az hozzátenném, hogy a projekt nem csak informatikai, irodai munka lehet. Mi milliárdos értékű beruházásokat bonyolítunk, ott azért kicsit más.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.27. 12:00:48

Nagyon fontos, hogy a projekt indító meeting kiértékelő meetingjének kickoff meetingjének folyamat áttekintő meetingjének excel táblájának nyilvántartó excel táblája helyesen legyen kitöltve. A többivel nem kell foglalkozni, hogy mit akar a lúzer user, majd a programozók megoldják. Egyszer. Talán. Legkésőbb soha. A lényeg hogy az EU-s pénzből ki legyen fizetve a projekt menedzser. Mire az ügyfélre rádől a szar, addigra úgyis ez mint sikeres projekt benne lesz abban az önéletrajzban, amely alapján már a következő cégnél menedzsel projektet.

BizMiklosnakHivnak 2016.06.27. 12:02:44

Itt valami félreértés van. Ilyen nincsen, hogy egy fiatal gondol egyet, hogy ő most a projektmenedzseri hivatást választja, ez kb. olyan, mintha valaki húszévesen szállodaigazgató akarna lenni, vagy államtitkár. A projektmenedzser ugyanis FŐNÖK, és mint olyan, valami másból léptetik elő tapasztalat és rátermettség alapján. Az SAP projektmenedzser előtte 10 évig SAP konzulens volt pl. Van hogy programozóból lesz, de inkább vmiféle analyst vonalról.

Ezért is borzalmasan nagy ostobaság, hogy indítanak olyan nappali szakokat az egyetemen, hogy műszaki menedzser. Senkinek nem kell egy tapasztalat nélküli főnök. Mivel a menedzser nyilvánvalóan főnököt jelent. Majd 10 év tapasztalat után. Viszont aki ilyen főnökös suliba ment, azt nem veszik fel normál kétkezi megcsinálós állásba, mert ahhoz nem ért. Ciki.

Amúgy én 39 évesen kezdem azt gondolni, hogy unom már a kétkezi megcsinálós ERP konzulenskedést, reportok formázgatását és hasonló favágást, most már ezt hagynám a fiataloknak és lehetnék lassan már én is főnök. Mivel az ilyen szakmában projektmenedzsernek hívják a főnököt, tervezek beiratkozni egy PRINCE2 tanfolyamra, csak mondjuk nagyon kamunak tűnik, mert ha valamiből 2 nap a foundation és 2 nap a practitioner, az semmit sem ér szerintem. Meg amit beleolvastam, hogy legyen risk log meg anyámtyúkja, hát nem tudom, mekkora szervezet kellene ehhez, én kisebb cégeknél dolgozom, itt a projektmenedzsernek van egy hozzávetőleges ütemterve meg egy to do listája, mindkettő Excelben és ennyi, körülbelül annyi menedzselést szoktak csinálni, hogy szólt nekem a kuncsaft, hogy kéne X, ajánlottam neki hat órát, beleférsz? Szóval valójában szinte kb. inkább csak kapcsolattartó.

funfun 2016.06.27. 12:10:31

Első projekt élményem a 90-es évekből: főnökömmel átbeszélve megcsináltam egy anyagot, amit megneszeltek társosztályok is, ők is bele akartak szólni. Én 2 hét alatt végeztem, de projekt lett, heti meeting-gel, minden alkalommal többen és többen lettünk. Az anyag meg csak bővült, kezelhetetlen mennyiségű lett a sok-sok szempont miatt. Hónapokkal később sem értünk a végére, mikor (nem emiatt) munkahelyet váltottam.

okoska77 2016.06.27. 14:00:49

@BizMiklosnakHivnak: "Ilyen nincsen, hogy egy fiatal gondol egyet, hogy ő most a projektmenedzseri hivatást választja"

És mi a helyzet az indiai project manager-ekkel? Aki előző héten még agrármérnök volt, majd egy 50 oldalas leírás elolvasása után senior informatikai project manager-e válik.

Sean MacTíre 2016.06.27. 14:06:40

Szerintem gyertek Irorszagba masfelszer (inkabb ketto lesz az, minusz lakasberles) annyi fizetesert! :D

BizMiklosnakHivnak 2016.06.27. 16:49:36

@okoska77: ők korunk szuperhősei. mint akit megcsípett egy radioaktív pók.

élhetetlen 2016.06.27. 19:16:58

@BizMiklosnakHivnak: Teljesen igazad van. Nappalin őrültség. Estin, levelezőn, húsz év gyakorlattal, amiből akár tíz év vezetői, ott van értelme, mert felszedhet technikákat a tudása mellé. De, ha belegondolsz, hogy nem úgy lesz valaki külügyminiszter, hogy előtte lehúzott 10 évet egy külképviselet vezetőjeként, akkor ez piti ügy. Termelődnek a forvardoló menedzserek. (Így, magyarosan írva, nálunk már rögzült). Kap egy levelet a megrendelőtől, tovább küldi az összes érintettnek, a kapott válaszokat tovább küldi a megrendelőnek, és az összes érintettnek, stb., és úgy néz ki, hogy rengeteget dolgozott, miközben egy érdemi szót nem adott az egészhez.

StanLee · https://newsroll.net 2016.06.28. 08:26:57

@zsoci: Szerintem nem mas a projektmanager dolga es pont olyan mint ahogy a blogposztban le van irva. Az elozo munkahelyeimen termelo beruhazasokat epitettunk. A projektmanager dolga az volt, hogy elso vedelmi vonalkent megkapta a lebaszasokat a megrendelotol, utana ezt vagy tovabbadta intern vagy a mi alvallalkozoink fele. Intern megint o kapta alebaszast a fonoksegtol, mert idotervet nem tartotta vagy a koltsegvetest tullepte. Senkit semelyik oldalon nem erdekelte, hogy miert. A megrendelo azt mondta, hogy ez meg ez elindul 2 het mulva. Nem lehetett meggyozni, hogy csak a szallitasa az uj gepnek mondjuk 6 het.

A jo projektmanager ismerve, hogy nem ert ahhoz a fajta munkahoz, amit le kell vezenyelnie, hanem jo nagyokat tud hazudni, vastag a bore, jol birja a letolasokat, ordibalast es mar akkor tudja, hogy hazudott, amikor megigert valamit.

zsoci 2016.06.28. 09:43:37

@StanLee: Nem teljesen értek egyet. Én szerencsére nem ezt a stílust szoktam meg.
Amúgy kifejezetten a programozókkal kapcsolatos és az irodai munkára vonatkozó kitételekre gondolok. Mert ugye nehéz az iroda színéről vitatkozni, ha nincs iroda.

Viszont az ütközőzóna szerep abszolút így van.

StanLee · https://newsroll.net 2016.06.28. 10:08:39

@zsoci: Lehet iparagi sajatossag, de en ezt tapasztaltam meg 3 kulonbozo orszagban, 3 kulonbozo munkaadonal, mindegy, hogy a megbizo nemet, angol vagy magyar volt. A legrosszab tapasztalataim amugy Angliaban voltak a projekt managerekkel, ott hiaba probaltam elmagyarazni a munkamat "szervezo" managernek, hogy nem tudok egyszerre 3 kulonbozo helyen lenni, nem erdekelte. A valasz mindig az volt, hogy nincs penz, nem tud mast felvenni, hogy tobbfele szorjuk a munkat, oldjam meg, ha kell, akkor dolgozzak napi 20 orat. En megoldottam a magam modjan, otthagytam oket a fenebe....

Celtic 2016.06.28. 10:21:54

Nagyon fontos: a laptopodat a projektorral dugd ossze, ha prezentalni akarsz, NE az asztali geppel. Es nem fontos minden szarral az IT-hoz rohangalni, eleg, ha bekuldod feladatkent, akkor is ugyanugy keszen lesz, mitnha a nyakukban nyuzsognel (sot, talan meg hamarabb...)
süti beállítások módosítása