Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A programozó kiáltványa

2016. augusztus 07. - TanacsLajos

E heti posztunk Ambrus András vendégírónk műve, aki őszinte szeretettel, törődéssel és a szakma jövője iránti aggodalommal a szívében megfogalmazta minden programozó kiáltványát az ő projektvezetője felé.

Olvassátok nyitottsággal, és kommentáljatok az íróéhoz hasonló bátorsággal!

"Kedves projektvezetők! Azonnal hagyjátok abba, amit csináltok! A szoftverfejlesztési projektekben nincsen szükség olyan vezetőre, aki nem ismeri a szoftverfejlesztési folyamatokat és nincs tisztában az alapfogalmakkal. Valójában a product owner-en kívül egyetlen olyan emberre sincs szükség, aki például egy JBoss-on futó Enterprise Java alapú projektben nem tudja mi az a Jboss környezeti változó. Sőt valójában olyanra sincs, aki nem tudja beállítani. Ez nem űrtechnológia, egy értelmes ember néhány óra alatt meg tudja érteni és tanulni.

38422535_s.jpg

A levéltovábbítás, a feladat számonkérés, a felfele hazug riportolás, a tervek utólagos valósághoz igazítása, nem beszélve a személyeskedésre épülő feszültségkeltésről, teljesen felesleges tevékenységek! Ezek elhagyása nem hátráltatja, hanem előbbreviszi a projektet. Az eddig ezzel töltött időt fordítsátok inkább arra, hogy megtanuljátok a valódi értékteremtő feladatokat elvégezni. A programozók - az előzetes híresztelésekkel ellentétben - mélyen legbelül kedves emberek, és értékelni fogják ezeket az erőfeszítéseiteket.

Ha mindenképpen vezetővé akartok válni, akkor legyetek az amúgy lelkes csapatban ti a leglelkesebbek! Keressétek meg azokat a területeket, amelyekben hiányosak a team ismeretei. Ezek sokszor a kommunikációval kapcsolatosak, sokszor fordítási problémák vannak a felek között még akkor is, ha ugyanazon a nyelven beszélnek. Segítsétek a csapatot áthidalni ezeket a problémákat!

Valódi vezetővé akkor válhattok, ha tudjátok miben vagytok a legjobbak, mi az amiben a csapat hiányt szenved, és képesek vagytok úgy vezetni, hogy ez a kettő kiegészítse egymást. A programozók többnyire nem akarnak vezetők lenni: sokkal jobban szeretik az alkotó munkát és feladat orientáltak. Értékeljétek ezt! Nem kell programoznotok (bár csinálhatjátok, ha van kedvetek, kevés ennél jobb dolog létezik a világon :)), sem elemeznetek, sem telepítenetek. De az szükséges, hogy értsétek, hogy melyik szerepkör mit csinál. Minél több mindenhez értetek, annál nagyobb lesz az elfogadottságotok. De olyasmivel foglalkozzatok, amiben a csapat hiányt szenved: ezzel valóban értékes tagjaivá váltok a team-nek.

És ez a lényeg. Az értékteremtés. Amit most csináltok, az hátráltatja a munkát, azonnal hagyjátok abba! És könyörgöm, 2016 van, égessétek el azt a vastag PM kézikönyvet!"

Copyright: studiostoks / 123RF Stock fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr659409764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.07. 20:19:23

Ha jól értem, a poszt mondanivalója, hogy projektmenedzsernél kártékonyabb állatfaj ritka az IT világában. Ha tényleg erről van szó, akkor jelezném, hogy láttam rosszabbat. Amikor a pm-ből üzemeltetési főosztályvezetőt csináltak. Nem csak a fejlesztéshez és az üzemeltetéshez volt hülye, de a vezetéshez is.

TanacsLajos 2016.08.08. 08:06:00

@Hóhér az utolsó barátod: Szerintem nem ez az üzenet, de hát bizos másnak mást mond a szöveg :) Nekem arról szól, hogy a programozást, tesztelést, hibajavítást, azaz a "klasszikus" értelemben vett konkrét szoftvert termelő feladatokat végzőknek milyen PM támogatásra lenne szükségük a munkájukhoz. Ez persze nem a teljes kép, és szerintem sem kell ingujjat felgyűrve programoznia a projektvezetőnek, de tanulságos látni, hogyan látszódik a szerep bizonyos szemszögből, illetve mivel lehet a műszaki közegben hiteles vezetővé válni. És a sikeres projektvezetéshez a csapat felé legalább annyira el kell fogadtatnia magát az embernek, mint a nagy vezérek felé.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.08. 09:23:27

@Kriminalhauptmeister Harry: felületesen olvasok már szinte mindent :( szóval könnyen lehet, hogy neked van igazad.

midnight coder 2016.08.08. 09:26:05

@Kriminalhauptmeister Harry: Igen, ez elég fontos dolog. Nálunk programozóból lett a PM, és jól is csinálja a dolgát, zseniálisan kezeli az ügyfelet, gördülékenyen csinálja a PM-es teendőket, de azzal is pontosan tisztában van, hogy mi miről szól a projektben, és általában mi mekkora feladat, milyen buktatók lehetnek, mire kell felkészülni. Előzőleg már két PM-et elfogyasztott a projekt, és nem véletlenül - nekik lövésük sem volt a szoftverfejlesztésről, és kb. abban a hitben éltek, hogy Pl. egy hibakezelés és javítás jellegű, alapvetően szoftver karbantartási és továbbfejlesztési tevékenység olyasmi mint egy ipari munkadarab legyártása.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2016.08.08. 09:30:03

Őőő, a poszt addig rendben van, hogy megtudjuk, mi fáj a programozónak. Ott viszont félremegy, hogy ezek szerintem nem alapvető PM-hibák, hanem alapvető emberi hibák. Elismerem, egy szarul összerakott projekt felerősíti az emberi hibákat.

A PM kézikönyv kihajítására való felszólítás viszont orbitális marhaság.

1. Az emberi hibák, mint "javasolt tevékenység" nincs benne.

2. Egy csomó más hasznos dolog viszont igen: pl. általánosan használt szakmai nyelvezet.

A poszter szemmel láthatóan nincs ezek tudatában, és egy valóban rossz PM személy/gyakorlat kapcsán általánosít egy óriásit.

Kábé mintha egy nem fejlesztő szólna be hogy a Java mekkora egy fos már, sokkal jobb a C# (vagy más).

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.08. 09:47:28

@Dworkyll: attól tartok, nem egyetlen rossz tapasztalat alapján. Nálunk 2000 környékén vezették be ezt a project manágeres majomkodást. Korábban is volt felelőse az egyes témáknak, csak új vezetőség, új szelek...
PM az többnyire annyit jelentett, hogy k.sokat keres, az érdemi munkája meg kimerül a projekten dolgozók baszogatásában. Tisztelet a ritka kivételeknek, akik valóban szakemberek voltak, ergo pm-ként csak egyetlen projekt idejére kaptak megbízást.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2016.08.08. 10:08:52

@Hóhér az utolsó barátod: Bocs, de ez szervezeti hiba. Én is ismerek egy raklap kutyaütő fejlesztőt, meg tesztelőt, mégsem mondom azt, hogy pl. a szoftvertesztelés marhaság.

A szervezet a béna, hogy nem tudja kicentrifugálni magából a selejtet, beosztástól feladatkörtől függetlenül.

A projektvezetés is egy szakma. Olyan mint a szakács. Főzhetsz te otthon finomat, de a Michelin-csillaghoz ennél azért több kell. Azért mert kifogtál pocsék kajákat, nem a szakma a hunyó általában, hanem a rendszer, ami nem bünteti eléggé a szar szakácsokat.

Pl. biztos ismered a mondást, hogy ha mogyoróval fizetsz, majmok fognak neked dolgozni. Ha nem fizeted meg rendesen az alkalmazottaid, legyen az fejlesztő, tesztelő, vagy PM, akkor csak majmok fognak neked dolgozni. És spórolós szervezetek hajlamosak spórolni, ha érted, hogy gondolom.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.08. 10:22:11

@Dworkyll: nem mogyoróval fizették őket, nagyon nem... pm=rabszolgahajcsár modern verziója. Egyéb értelmét nem láttam soha. Korábban is megvoltunk nélkülük, a bevezetésük után is csak a projekt költségeit növelték, hasznuk nem volt igazán. Én ezt láttam nyolc éven át.
Aztán az egyik ilyet odaültették az addigi főnökünk helyére és... no comment. Miután sikeresen szétverte a szakember gárdát ő is repült.

eckerman 2016.08.08. 10:25:14

@Dworkyll: A Facebook bejegyzéshez már odaírtam, de ide is bemásolom, hogy nem a partvonalról szerettem volna átkiabálni a másik oldalra :) Ezek a dolgok szerintem nem csak a programozónak fájnak, hanem minden résztvevőnek. -- Bár Kriminalhauptmeister Harry A programozó kiáltványaként jelentette meg ezt a kis írást, az igazsághoz hozzátartozik, hogy elmúlt közel 20 év 30+ projektjében sokszor projektvezetőként vettem részt. Sok időbe telt, mire rájöttünk arra, hogy a klasszikus projektvezetési elvek valami miatt a gyakorlatban olyan tevékenységekben realizálódnak, amelyeknek nincs értelme: nem előre viszik a projektet, hanem hátráltatják azt. Ez a felismerés mindenkinek elég fájdalmas volt és szerencsére sikerült átélnünk olyan helyzeteket, amikor a projekt szempontjából haszontalan tevékenységek helyett hasznosakat kezdtünk el végezni és persze olyanokat is, amikor nem tudtuk megtenni ezt a változtatást. Mindenesetre vitaindítónak szántam a posztot: valóban szüksége van egy board-nak arra, hogy egy szép preziben a narancssárga vonal azt mutassa, hogy októberben élesbe áll a szoftver, amikor a team egyöntetűen állítja, hogy jövő május előtt nem fog? Valóban szükség van olyan projekttervekre, amelyek minden nap elavulnak és amelyeket utólag aktualizálunk napról napra? Valóban kemény harcokat kell vívnunk egymással ezeknek a lehetetlen terveknek a betartása érdekében, ahelyett, hogy tisztán kommunikálnánk és a valódi problémák megoldására fordítanánk az energiáinkat? Valóban árkokat kell ásnunk és egymásra mutogatnunk ha valami nem sikerül ahelyett, hogy közösen kitaláljuk legközelebb hogy csináljuk jobban? És így tovább.

Jazo 2016.08.08. 10:30:28

Szerintem nem az alkalmatlan projektmenedzser a legfőbb probléma, hanem az aki felvette arra a posztra. A programozó meg annyit tehet, hogy szól nekik, hogy elmegy és mi/ki miatt megy el. Ha nem szólsz és maradsz, az ilyenek csak egyre feljebb lépnek, még több problémát okozva neked és a többieknek.

igazi hős 2016.08.08. 11:13:47

@midnight coder: "Nálunk programozóból lett a PM, és jól is csinálja a dolgát, zseniálisan kezeli az ügyfelet" Ez a fehér holló kategória. A jó programozó minek menne el PM-nek? Hogy a nyakába kapja a projekt teljes anyagi felelősségét, egy fogalmatlan ügyfelet, aki hetente mást akar és egy csapat akaratos, nyűgös hisztigépet (aka programozók), akiknek vagy nem elég részletes a spec ("mindent nekem kell kitalálnom!"), vagy túl szájbarágós ("hagy döntsem már el, hogy csinálom meg").

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2016.08.08. 11:21:03

@Hóhér az utolsó barátod: "pm=rabszolgahajcsár modern verziója" ez így finoman szólva leegyszerűsítése egy funkciónak. Ha egy rossz PM csak ezt csinálja, az gáz.

Még mindig nem győztetek meg arról, hogy rendszerszintű probléma lenne a PM-szakma. Nem az.

Olyan mint a foci. Azért mert Magyarországon nagyon szarul csinálják, az nem a foci bűne, hanem a rendszeré.

@eckerman: Valóban, amit leírsz az rossz gyakorlat. Nem így kell.

De még nem említtettek meg eddig az értékesítők (a.k.a. sales) akik simán eladják a lehetetlent, lehetetlen határidőre, lehetetlen feltételekkel stb. Aztán a szervezet többi részéből kéne azt kisajtolni, és pl. a PM próbálja kitaposni a fejlesztőkből a lehetetlent. (És lesz belőle a fejlesztők felől nézve rabszolgahajcsár). Vagy azt mondja, hogy bocs ezt én így nem, és kiszáll (én már csináltam ilyet), a melót(?) meg átvette a következő madár, akivel megpróbáltatták a lehetetlent.
Azaz a rendszer (ha rosszul működik) predesztinálja a rabszolgahajcsárokat oda, pedig a motivációs rendszer, a kontrollok, stb van bután összerakva.

Ma Baker 2016.08.08. 11:28:17

Tyűha! Prónay Gábor most forogna a sírjában, ha halott lenne...
Azért az egy kicsit erős, hogy az IT projektekre semmi nem vonatkozik a PM BOK-ból, ami bármelyik másik területen futó projektre igen.

rozsomák 2016.08.08. 11:40:31

Maga a poszt nem annyira specifikus, mint a szerző gondolná.
Minden projekt ilyen - egy építkezés is az, vagy egy-egy termék gondolatától a legyártáson át az eladásig.
Sőt, általában ez inkább a vezetői munka kritikája akar lenni, ami bármilyen területre igaz lehet.

Meridian74 2016.08.08. 11:45:55

Amúgy ennek a posztnak a hatására hány PM fog magába szállni és újraértékelni az életét és legfőképpen a munkáját? Én tudom. NULLA.

onlame 2016.08.08. 11:51:42

@Ma Baker: Prónay papa tanításai meg a PM BOK ma már köszönőviszonyban sincsenek a szoftverfejlesztéssel... Sőt, súgok neked. Már nagyon régóta így van ez. Ahol nem így van, ott baj van.

rozsomák 2016.08.08. 11:52:29

@Meridian74:
Azt írja a poszter - csak közben röhögök - Höhö...
"a feladatszámonkérés, mint felesleges tevékenység."

Most akkor mennyire lehet ezt a posztot komolyan venni ?

Ja, akkor ő se vegye fel a fizetését, mert az sem tartozik a projekt sikeréhez..
A megrendelő attól ugyanolyan elégedett lesz vagy elégedetlen, hogy őt kifizetik-e vagy sem, tehát nem oszt, nem szoroz a projekt szempontjából..

eckerman 2016.08.08. 11:56:13

@Dworkyll: Szerintem hasonló dolgokról beszélünk.

Teljesen egyetértek, hogy a probléma megoldása túlmutat a projektvezetőn. De amiket leírtam, azokat projektvezetőként megtehetjük. Az egész rendszert a legtöbb esetben nem lehet egyedül megváltoztatni, ahhoz a résztvevők nagy részének a nyitottsága szükséges.

Azt gondolom, hogy az is egy tanulási folyamat egy szervezetben, hogy egy fix áras ajánlatnál a becsléseket a megvalósítókra bízzák (bevonva természetesen minden érintettet) és ezt az embernap számot, amely különböző módszerekkel kijött és valamekkora hibaszázalékkal a legjobb tudás szerinti becslést tartalmazza NEM keverik össze azzal az összeggel, amelyért a board (és nem csak a sales) döntése alapján elvállalják a projektet. A rendelkezésre álló erőforrások alapján és a becslésekből kijön egy átfutási idő és egy befektetett összeg. Mivel az erőforrásoknak van egy napi önköltsége és ez alapján egyszerűen kiszámolható, hogy a becslések alapján mekkora a minimum elvállalható összeg a nullszaldóhoz, de a valóságban a nyereségességen túl egyéb szempontokat is érdemes mérlegelni (pl másik nagyobb jövőbeli munka reményében veszteségesen elvállalni egy projektet).

És persze a gyakorlatban olyan is van (sőt pont erről írok, hogy sokszor van ilyen), hogy lehetetlen határidőt próbálnak a döntéshozók a projektvezetőre és a team-re kényszeríteni. Ez meg egy döntéshelyzet szerintem, hogy valaki részt vesz ilyesmiben vagy nem.

A megszokott rutinfeladatokat, amelyek sokszor nem működnek, feladni és elkezdeni a valóságról beszélni illetve valódi értékteremtő feladatokkal foglalkozni fájdalmas dolog. Minden szinten fájdalmas ez, nem csak a projektvezetőnek, a programozónak, de a board-nak is, ha eddig úgy működtek, hogy hagyták magukat illúziókba ringatni és a valóság mindig mást mutatott és a végén kiabáltak egyet.

onlame 2016.08.08. 11:57:35

@igazi hős: Azért ritka, mert sok helyen próbálkoznak azzal, hogy a szar programozó hátha jó lesz PM-nek. De a jó programozóból is lehet PM. Van, hogy az ember megunja a kódolást, vagy csak érdeklik más területek is az életben. És sokszor jobb PM-ek kerülnek ki a programozók közül, mint akik behúztak 15 kreditet az egyetemen a témából, és azt hiszik, hogy értenek hozzá, mert amúgy máshoz nem értenek...

Egyébként meg szoftver területen a PM az már egy régen elavult fogalom...

eckerman 2016.08.08. 13:16:19

@rozsomák: Ne haragudj, ha félreértettem amit írtál, de feladatszámonkérés alatt nem a szoftver ellenőrzésének a hiányát értettem. Természetesen a kész fogalmának meghatározása (pl. Definition of done) és ennek az ellenőrzése kulcsfontosságú. Feladatok alatt azokat a tevékenységeket értettem, amelyek elvégzése elvezet a kész szoftverhez. És az a tapasztalatom, hogy képesek vagyunk 1-2 napos feladatokat megfelelő input (pl. Definition of ready) alapján megbecsülni. Megtanuljuk egy idő után, hogy ezt hogyan kell és felelősséget is tudunk vállalni ezekért a feladatokért. És egyáltalán nincs szükség arra, hogy valaki ezeket számonkérje, mert megcsináljuk pusztán azért, mert 1) mi becsültük őket 2) szeretnénk ha a szoftver elkészülne 3) megfelelően motivált és felkészült csapatban jó érzés alkotó munkát végezni.

Pusztán ennyit jelentett ez a mondat "a feladatszámonkérés, mint felesleges tevékenység": ha a csapat elhatározza, hogy el fogja készíteni a szoftvert ráadásul úgy, hogy folyamatosan tanulni fog a hibáiból, akkor erre nincs szükség. És valaki, aki naponta elavuló projekttervekkel csesztet egy ilyen társaságot pusztán azért, hogy aktualizálja azt, csak hátráltatja a munkát.

Sőt azt gondolom, hogy egy nem motivált és a tanulástól elzárkozó csapaton meg ez a napi külső feladatkövetés sem fog segíteni.

I_Isti 2016.08.08. 13:32:19

@eckerman: Ja-ja, van akinek a kreativitása meglehetősen erős skill, ha arról van szó, hogy meg kell magyarázni, hogy mit, miért nem lehetett időre, vagy csak úgy általában megcsinálni...

steery 2016.08.08. 13:36:10

Most nézem a Silicon Valley című amcsi tv sorozatot. Nagyon súlyos lehet ott is a helyzet, ha ilyen agyament vígjátékokat csinálnak az informatikai ipar csetlés-botlásairól.

rozsomák 2016.08.08. 13:45:52

@eckerman:
Minden főnöki munka alapvető része a munkamenetek folyamatos ellenőrzése, és ezalatt én sem csak a feladat teljes elvégzését értem, hanem magát a folyamatot is.
Mert ha csak a végén derül ki, hogy eleve más úton jár a dolgozó agya, mint amit vélt a főnök, akkor esetleg már nagyon késő lesz csak a munka elvégzése után szembesülni azzal, hogy mellékvágányon járt a szorgalmas és magát amúgy sokratartó beosztott.. legyen az ok egy sima kommunikációs hiba vagy akármi más.
Ha valakiben teljesen megbízok, mert számos jelét adta annak, hogy értjük egymás nyelvét és a szaktudása is a helyén van és időre el is készül, azzal nyilván máshogy bánik a főnök, mint azzal, akivel nehezebb a kommunikáció vagy számos hibát elkövetett már stb.stb.
Ezt - hogy a folyamat ellenőrzése is fontos - sajnos nem fogod tudni kimosni egy főnök fejéből, plusz ez bizalom kérdése is.

"ha a csapat elhatározza, hogy el fogja készíteni a szoftvert ráadásul úgy, hogy folyamatosan tanulni fog a hibáiból, akkor erre nincs szükség."

Dehogynincs... ezt felejtsd el..

"egy nem motivált és a tanulástól elzárkozó csapaton meg ez a napi külső feladatkövetés sem fog segíteni. "

De hát nem is azért van a folyamatos ellenőrzés, hogy rajtuk segítsen...
Ez a projekt miatt van, nem a munkatársak miatt.
Mert azért a főnök számára alapvetően a projekt a lényeg, nem a munkatársak lelkivilága.
A munkatársak lelkivilága az csak egy eszköz a projekt sikeréhez.

I_Isti 2016.08.08. 13:55:44

@rozsomák: "Minden főnöki munka alapvető része a munkamenetek folyamatos ellenőrzése"

Na ja, esztergálásnál ha nem megfelelő technológiát, vagy sorrendet alkalmazol, akkor a végtermék selejt lesz, mert nem azokkal a paraméterekkel rendelkezik, mint amivel a terv alapján rendelkeznie kellene. Kicsi lesz, vagy nagy, vagy más okból használhatatlan. Ha túl nagy a selejt hányad, akkor meg lehet a főnöknek gondolkodni azon, hogy vajon miért is?

Fejlesztésnél meg hiába ellenőrzöl akármit, meg lehet magyarázni. A vége meg az, hogy "seggvédés" a zemberek tevékenységének a nagyobb részét fogja kitenni, mint a tényleges munka. És szépen, e-mailekkel alátámasztva ügyesen _mindent_ meg fognak tudni magyarázni, hogy miért nem úgy működik a dolog, ahogy kéne.

VT Man 2016.08.08. 14:00:54

Azert van jo PM is, es van is szukseg rajuk.

De szerintem is nagyon gaz, amikor a PM-nek fingja nincs semmirol, ami egy kicsit is technologia lenne.
Nem az a feladata, hogy tudja az utolso algoritmust is, de ha semmit se ert hozza, az ciki.

Neha azon viccelodtunk, hogy ki mer meredekebb feladatot beadni a PM-nek?

Peldaul: lassu a feldolgozomotor, de van egy otlet, a Java-bol kijott a rozsaszin valtozat (Java Pink), ha atirnak arra a magot, akkor biztos gyorsabb lenne!

Es van olyan PM, aki ezt be is veszi!

rozsomák 2016.08.08. 14:13:50

@I_Isti:
Ja tényleg, majdnem elfelejtettem, hogy a programozók 95 %-a született zseni és állandóan vadiújan saját maga által kifejlesztett, és nem már meglevő megoldásokat tesz össze a saját logikája szerint.
Tényleg, igazad van.

És hogy miért nem mindegyik önálló cégben "fejleszti" a saját zseniális alkotásait, az rejtély marad örökre.. hisz pedig ők az istenek, ezért senki nem merjen beleszólni.
Majd két hét múlva, amikor előáll a teljesen félreértelmezett megoldással, akkor majd kezdjük előlről....
Így működik ez, tényleg.

sárospataki 2016.08.08. 14:38:00

Aki azt hiszi, hogy egy termék/szoftver az a megírt kód, és minden más tevékenység minimum értéktelen, arra sajnos azt kell mondanom, hogy ne szóljon bele a nagyok dolgába. A szoftver a kódoláson és a technikai környezeten túl egy bizalmi folyamat, ahol egy közepesen jó szoftvert is örömmel használnak, ha érzik a törődést, biztonságban érzik magukat, stb.; illetve a világ legjobb szoftverét is kikezdik, a legapróbb hibát is blockernek állítják be, ha nincs meg az összhang.

dr. mesterséges színezék 2016.08.08. 14:49:59

@VT Man: "Nem az a feladata, hogy tudja az utolso algoritmust is, de ha semmit se ert hozza, az ciki."

Még cikibb, amikor tudja magáról, hogy mennyire nem tudja, és pedzi, hogy az mennyire ciki, de ahelyett, hogy kérdezne/megtanulná, a főnöke előtt látszatintézkedésekkel, bullshitinstrukciókkal villog, amelyeknek jó esetben hatástalanok, csak a pozícióját erősítik, mint Jenét Reynholmnál a duplakattintás és a merevlemez; rossz esetben pályára állítják a tévhitek és félreértések időt és energiát rabló tragikomédiáját (ez pláne igaz ott, ahol a főnökével még informálisan sem lehet közölni, hogy a delikvens egy hülye F/P).

dr. mesterséges színezék 2016.08.08. 14:51:56

@rozsomák: A közepes/rossz programozót sem volna szabad témaidegennek irányítania. Sőt, azt pláne nem.

midnight coder 2016.08.08. 15:11:36

@igazi hős: Nálunk a PM mellett van Technical Team Leader is, a programozókkal az foglalkozik, a PM a TTL-lel kommunikál, és persze mindketten a userrel. Amúgy gondolom az ok egyrészt egy rakás pénz volt, másrészt valami perverzió miatt szereti ezt csinálni. Amúgy a TTL inkább hasonlít arra a szendvicsre amiről te beszélsz, de mivel ő is tudja a dolgát, neki sem okoz ez túl nagy nehézséget.

midnight coder 2016.08.08. 15:20:25

@Ma Baker: Pedig de. Nekünk előzőleg volt olyan PM-ünk aki ipari területről jött, és nem sok fogalma volt a szoftverfejlesztésről. Rohadtul nem értette meg Pl. hogy egy hibakeresős-javítós munkajegy megoldása nem olyan mint egy alkatrész legyártása, hogy ha az egyik feladatot megoldottam 4 óra alatt akkor miért van az, hogy a másik egy hétig tart ?
Aztán rohadtul nem értette meg, hogy az egy hetes feladatban hat nap, 7 óra azzal megy el amíg egyáltalán reprodukálom a hibát megtalálom a hibát, míg esetleg egy óra magával a hiba megkeresésével és a javítással.

Behajtó70 2016.08.08. 15:31:17

PM? Azt hiszem kell valaki, aki megkérdezi, hogy na gyerekek ki, hol tart. A válaszokat és a saját vállalásokat dokumentálja, az egymásra épülő folyamatok határidejeit ütközteti. Ennyi.

Programozók? Ha már PM, akkor gondolom nem a rambókról van szó. (Márpedig én itthon még rambón kívül nem sok másfélével találkoztam.) A részfeleadatokat nagyjából megcsinálja, de hogy mi az értelme az egésznek? Többnyire fogalma sincs. Úgy viszont nehéz programozni. tesztelés? teszteset? UAT-ra adás? áááá, minekaz. Szóval van még hova javulni a másik oldalnak is.

Nem bántásból mondtam!

Behajtó70 2016.08.08. 15:34:46

@VT Man: sry, de erre azt válaszolnám, hogy 1 sec a válaszidő, lexarom hogyan oldod meg! És megoldható, mert máshol is megoldották. Tehát ha ez így nem megy, akkor vissza az elejére és restart-project. (a tervező köztéri seggberúgogatása mellett!)

dr. mesterséges színezék 2016.08.08. 15:35:40

@midnight coder: Überolhatatlannak azt tartom (nem csak pm esetén), amikor elkezdi számolni, hogy ha kedden van az utolsó munkanapja annak a kollégának, aki 10 év után veszi a kalapját és leadja a kulcsot, és helyette szerdán már jön is az új, akkor pont jó, mert péntekig megkapja minden ajtóhoz és rendszerhez a jogosultságát, és akkor csak két munkanapnyi meló esik ki.

Bizisten tisztelem a kivételeket, de az ilyen "1 darab munkaerő = 1..2 kéz + 0..2 láb + 1 fej" rendszerben gondolkodni képesekkel legfeljebb kaszálást felügyeltetnék - max. agyonvernék őket a felügyeltek, ha ott is bizonyítanának.

Behajtó70 2016.08.08. 15:39:49

@sárospataki lány: " A szoftver a kódoláson és a technikai környezeten túl egy bizalmi folyamat, ahol egy közepesen jó szoftvert is örömmel használnak"

Na ja, ez a SAP----persze örömmel azt senki nem használja, de megvan a bialom, ezért a legelterjedtebb.

dr. mesterséges színezék 2016.08.08. 15:40:00

@Behajtó70: Ezt egyébként aláírom és alá is húzom, de létezik egy réteg, amelyik a fejlesztőnél is inkább zokon veszi, ha tesztelésre befognák.
Igen, a user, meg annak a főnöke, mert "termelni kell, nem érünk rá ilyesmire. Hogy a szoftot mi kértük, hagyattuk jóvá, fizettük ki? Igaz, de tesztelje az ájtís, azé van, nem? Majd adja ide, ha biztosan jó!"

Behajtó70 2016.08.08. 15:43:10

@dr. mesterseges szinezek: Igaz, ezért vezettük be, hogy minden csak akkor van készen, ha a megrendelő (júzer) aláírta, hogy megfelelt (erre van maximált napja). Ezzel meg is van a teszt. De tesztesetek íráása, meg főleg a dokumentációé még mindenkinek nagyon büdös :)

dr. mesterséges színezék 2016.08.08. 15:53:32

@Behajtó70: Egen, ahol "kifelé" fejlesztenek, létezik az a köldökzsinór, amit el lehet vágni.

Házon belül meg megy a vég nélküli diplomácia és intrika, és a verseny az erősebb konzulens hadrendbe állításáért.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.08. 15:57:23

A projekt vezető a legfontosabb.
Hiszen ő csinálja a meeting szervező meeting, kick-off meetingjének kiértékelő meetingjének összefoglaló excel tábláinak nyilvántartó excel táblájának folyamat kimutató excel tábláját.
A fontos a kommunickáció, a projekt szervezés. Szakmaiság álcájába bújtatott szakértői aggodalmaskodás csak akadályozza a projektet.
Tudunk olyan projektet, ahol volt projekt szervezés, kommunikáció és sikerült a szakmai akadékoskodásokat leszerelni.
Kirobbanó siker lett.
Lásd Csernobil.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.08. 16:00:01

@Meridian74: "Amúgy ennek a posztnak a hatására hány PM fog magába szállni és újraértékelni az életét és legfőképpen a munkáját? Én tudom. NULLA. "

Mivel ők zsenik és remekül értenek a menedzseléshez, a bitek meg nem érdeklik őket.

I_Isti 2016.08.08. 16:01:20

@dr. mesterseges szinezek: Nálunk ezt megoldották jól. Nem egy olyan projekt volt, amit belső emberek megcsináltak egész jóra, aztán kirúgták őket, és aztán külsős cégtől megvették ugyanazt, amit már egyébként egész jól megcsináltak belsősök. Csak sokkal többért.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.08. 16:04:24

@Hóhér az utolsó barátod: Bocsi, de az IT-ben azok lesznek a vezetők, akik programozni nem tudnak, rendszergarázdának nem jók mert nincsen tech tudásuk, viszont remekül tudják magukat menedzselni színes szagos excel táblákkal.

I_Isti 2016.08.08. 16:06:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "viszont remekül tudják magukat menedzselni színes szagos excel táblákkal."

Á, dehogy. Power Point prezentáció lesz az.
Egyébként 8 pontos betűkkel, hogy nehogy el lehessen olvasni...

rozsomák 2016.08.08. 16:15:06

@dr. mesterseges szinezek:

Persze, hogy "A közepes/rossz programozót sem volna szabad témaidegennek irányítania. Sőt, azt pláne nem."
Ez teljesen igaz. És minden szakmára igaz.
Én csak arra kaptam fel a fejem, amikor a posztban a feladatszámonkérést feleslegesnek ítéli a poszter.

(Viszont ne is egy akár átlag alatti programozó szóljon be egy PM-nek, ha az őt - lehet, hogy jogosan - monitorozni akarja még a határidő letelte előtt.)

Ez a poszt egy tipikus főnök-beosztott poszt a sértett beosztott szemszögéből és nem szakma-, hanem témaspecifikus.. és bizalmi kérdés is.

Persze lehet, hogy a PM egy szakmai nímand, és nyilván azért tették meg PM-nek, mert mindenki szerint az - ja, de talán mégsem ? Tényleg mindenki szerint hülye, ezért kinevezzünk most PM-nek, hátha végleg megbukik. Ez előfordulhat, de talán nem általános, talán van valami épkézláb tapasztalata már, amit a beosztott zseni nem ismer, de nem is kell ismernie, nem azért vették fel oda dolgozni, hogy mindenkiről meglegyen a véleménye.

A poszternak alapvetően irányítási gondjai lehetnek - meg persze esetleg túl nagy mellénye, de ezt nem tudom, honnan ismerem..
Csak az attitűdje ismerős.

Akinek van elég önbizalma, és jól dolgozik, azt sokkal kevésbé fogják napi szinten beszámoltatni, mint akiben nem bíznak még meg annyira.
És ez megint nem szakmaspecifikus dolog.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.08. 16:18:19

@I_Isti: Na az a másik...
Mindig jönnek ezek az okosok, külső tanácsadók, stb.
Jönnek konzultálni, hatalmas egóval.
Akkor szépen kinyitok valami jó kis kódot amit éppen editálok, mondjuk egy assemblert, nyitva hagyok egy-két gépi kód táblázatot, egy listát dump-al és lehet érezni egy perc alatt, ahogy az egójuk összetöpörödik amikor leülnek.

qwertzu 2016.08.08. 16:28:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Attól függ mi a téma. Mert ha valami üzleti alkalmazást akarsz assamblyben szakérteni, akkor lehet hogy félreértelmezed a reakciókat.

I_Isti 2016.08.08. 16:41:31

@dr. mesterseges szinezek:

Alap mű!

Ezért van az, hogy minden excel munkafüzetem első lapja mostanában "tps cover page" :)

dr. mesterséges színezék 2016.08.08. 16:44:14

@I_Isti: A pénz nem számít (csak ha bérről van szó) égisze alatt mi is tudunk villogni.

Az "innováció" szó ismételgetéséből élő (nem kárhoztatom, ha a következő kihirdetéséig érvényes jelszavak mantrázása az elvárás, pont jól teljesített) majdnem felső(!)vezető 3 egymást követő évben 3 különböző egyetemi csapatot tud pénzelni ugyanarra a munkára, ugyanolyan rövid ideig, mindig a 0-ról kezdve, hogy meg tudja mutatni, mit gondol ő értékteremtő kapcsolattartásnak a felsőoktatással.
Hogy a végeredmény is mindig 0, azt csak azok a kekecek veszik számításba, akik nem hajlandóak elfogadni az innováció 1:20-as sikerrátáját.

dr. mesterséges színezék 2016.08.08. 16:55:00

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Belső ellenőrzés. Nem durva, nem is a szívatás a cél, és nem is genya, aki végzi.
Csak...

Megkérdi, hogy "akkor ez az id jogosultságilag read-only vagy read-write". Én meg sóhajtok, megpróbálom neki elmagyarázni, hogy ha a kérdésére az adott formában létezne válasz, akkor az adott rendszer szekuját nem külön könyv, legfeljebb egy külön oldal taglalná és a munkám meg a bérem is súlytalanabb volna.
... és áldom az eget, hogy tényleg nem egy direkt szemétkedős auditról van szó, mert a kifejtésem után mégis csak le van fordítva a jogkör ro/rw alapon, beírva és leadva... hátha az auditort nem auditálja senki.

dr. mesterséges színezék 2016.08.08. 17:00:17

@I_Isti: Kevés az az ökör kör (a.m.: értekezlet, míting), ahol nem jön el az a pont, amikor okkal süthetem el a színpadias suttogást, hogy "én föl is gyújthatom az épületet".

sárospataki 2016.08.08. 17:01:17

@Behajtó70: például az SAP, de van sok ilyen. nekünk volt olyan projekt, ahol x önkormányzat megvette a szoftvert, használták, aztán jöttek a választások, és ugyanazok az emberek, más vezetés alatt elkezdték utálni. most vagy addig is utálták, vagy az új testület hergelte őket, igazából szerintem maguk sem tudták, mindenesetre a megoldás a szoftver javítása 20%-ban kulcsszereplők stb kezelése (oktatás, kommunikáció) 80% volt (nem, nem volt benne paraszolvencia, egy már bevezetett szoftvernél ez nagyjából nem lehetséges). persze, így is voltak költségei, de ha ezt egy programozó intézte volna, aki ugyan tudja, mi a jboss és hogy kell paraméterezni, akkor két nap alatt a hírekig eszkalálódott volna a szituáció. egyébként az elégedetlenségi listán előkelő helyen voltak olyan panaszok, hogy "nem tetszenek az új ikonok a menüben".

az a programozó, aki a projektvezetőről azt gondolja, hogy kellene tudjn jbosst konfigolni, lerí, hogy fogalma sincs egyrészt az absztrakciós szintekről, másrészről a felelősségekről és tevékenységekről. ez a legostobább tornatanár-szindróma, amikor azt hiszi, hogy a saját kis kompetenciája a legfontosabb. egy pm a programozó számára rettentes dolgokat csinál (jó esetben), láthatóvá teszi a programozók munkáját, koordinálja a különböző kompetenciákat (architect/technical lead, delivery, devops, programozók, pénzügy, hr, kontrolling), tud delegálni és szétválogatni a fontos és kevésbé fontos infókat, továbbá felelősséget vállal - nem saját munkáért, hanem jó esetben több 10 (100) ember munkájáért.

természetesen vannak olyan kis projektek, ahol van mondjuk 10 ember, és ez kell ellásson >10 szerepkört, ilyenkor óhatatlan, hogy olyan ember vezessen projektet, aki időnként más kalapot is fel tud tenni, de ez a kivétel, és nem az általános. éppen ezért ritkán olvastam ekkora marhaságot, mint ez a poszt (kivéve, persze, ha trollkodásról van szó).

rozsomák 2016.08.08. 17:02:26

@sárospataki lány:
Alapvetően igazad van..

Jut eszembe.. 1983-ban írták meg a Rosytextet Magyarországon - egy szövegszerkesztő program volt - én dolgoztam vele később egy ideig, akkor szenzációs volt nálunk.

Ugyanebben az évben fejlesztette ki a MS a Wordot.

A kettő szinte egy és ugyanaz.

Na most akkor a programozók közt volt különbség vagy a termék nemcsak a kifejlesztést jelenti, hanem az értékesítést is ?

Méghogy a programozóké a dicsőség és a munka és nem az eladóé..
Ugyan már. Azt el is kell adni.

A magyarnak jutott akkor mondjuk 3600 HUF, az amcsi társa meg kapott belőle ezreket dollárban és megnyugodott és fejlesztett és mára már dollármilliomos.

És ez a különbség csak annak köszönhető, amit a programozáson túl elért a két cég.

Az eladáson.
Ott sose hiszi senki, hogy ő az atyavilág és ő állítja elő a terméket.
Ott tudja, hogy a termék előállításában csak egy fogaskerék.

dr. mesterséges színezék 2016.08.08. 17:09:24

@rozsomák: "Akinek van elég önbizalma, és jól dolgozik, azt sokkal kevésbé fogják napi szinten beszámoltatni, mint akiben nem bíznak még meg annyira."

Jó esetben ez pont így van, mondhatjuk, hogy ez a tankönyvi eset.

Pont ott nem fog ez bejönni, ahol az akármilyen címkével létező inkompetens vezető érzi, hogy neki valamit csinálnia kell, de nem tudja, hogy mit, de látja, hogy abból sosincs baj, hogy a riportgyártásról is riportot gyártatnak a beosztottakkal, hát megejti ő is.
Amiben a riport elkészítése jelenti a legkisebb munkát, a nagyobbik feladat annak megértése és elfogadása, hogy ő se tudja, hogy mit akar és miről, csak jó legyen, és ne égjen le, ha rákérdeznek a tartalmára; ne legyen túl sok, mert ő nem akar sokat olvasni, mert sok ám még az ő dolga, mert sok ilyen riportot kér sok helyrpl, de azért legyen benne minden arról a valamiről, amiről úgyis tudja mindenki, hogy izé, hogy micsoda.

Sajnos a szatírát nem azért értik sokan, mert vicces (jellemzően mérsékelten az), hanem mert ismerős a szitu.

I_Isti 2016.08.08. 17:19:05

@rozsomák:
Most ezzel azt mondod, hogy egy alapból háromszázmilliós piac + a világ, összemérhető egy maximum tízmillió, egyébként tőkeszegény polgárból álló,+kgst piaccal?

rozsomák 2016.08.08. 17:21:36

@sárospataki lány:
Az, hogy nálunk vagy máshol mi adható el és mi nem, az csak részben, egész kis részben múlik a programozókon, ők csak szakmunkások, nem is várható el tőlük, hogy átlássák, hogyan folyik az általuk kifejlesztett - márha fejlesztett és nemcsak alkalmazott - megoldások további sorsa.
Amit a zsebükbe éreznek a végén - a pénz - annak számos más komponense is van, nemcsak az előállítás.
És igen, a folyamat közben vannak összetűzések - az egyik alábecsüli a másik munkáját, nem érti mi szükség rá és fordítva, bosszantó számonkérések, egymás lehülyézése stb.

Majdnem 2500 éve már Platón is ostorozta a kereskedelmet, merthogy az - szerinte - nem állít elő értéket, csak lefölözi a termelőket - aztán valahogy mégse alakult máshogy a világ, tehát Platón valszeg rosszul látta, ideje lenne nálunk is rájönni arra, hogy eladni a szart még mindig kifizetődőbb, mint magunknak megtartani - az amúgy a termelői által - zseniálisnak tartott terméket.

Na mindegy, ezt úgyis félreértheti mindegyik fél.

rozsomák 2016.08.08. 17:42:30

@I_Isti:
Én hogy mondanék ilyet ?

Persze a Rubik-kocka előtte 9 évvel... azt is lenyúlták persze rendesen, de azért aratott.

Most komolyan, azt hiszed, hogy tőlünk nem vett meg mást sose az a büdös nyugat ?

A menedzselésen múlt.
Nem a programozókon.
Mert az nem a programozók kompetenciája volt.

eckerman 2016.08.08. 17:43:50

@sárospataki lány: "láthatóvá teszi a programozók munkáját, koordinálja a különböző kompetenciákat (architect/technical lead, delivery, devops, programozók, pénzügy, hr, kontrolling), tud delegálni és szétválogatni a fontos és kevésbé fontos infókat, továbbá felelősséget vállal - nem saját munkáért, hanem jó esetben több 10 (100) ember munkájáért. "

Köszönöm, hogy ezeket felsoroltad. Igen, ezek bizonyos projektekben értékteremtő tevékenységek! (Az szerintem projektfüggő, hogy mikor mi számít értékteremtő tevékenységnek.) Pont arról írtam, hogy szerintem rengeteg olyan tevékenység van, amelyek feleslegesek és hasznosabb abbahagyni őket és helyettük olyasmikkel tölteni az időt, amelyek előbbreviszik a projektet a céljainak az eléréséhez.

És azért szántam vitaindítónak, mert kiváncsi vagyok, hogy mennyien látják úgy, hogy tényleg vannak felesleges tevékenységek, amelyeket mégis nap mint nap csinálunk.

"az a programozó, aki a projektvezetőről azt gondolja, hogy kellene tudjn jbosst konfigolni, lerí, hogy fogalma sincs egyrészt az absztrakciós szintekről"

Szerintem azért a programozók többnyire tudnak absztrahálni :)

"másrészről a felelősségekről és tevékenységekről."

Írok egy példát. Képzeljünk el egy 5.000 embernapos közepes méretű szoftverfejlesztési projektet, amely éppen élesítés előtt áll, de még tartanak a UAT tesztek. A kifejlesztendő szoftver Enterprise Java alapú, 40 háttérrendszerhez kapcsolódik különböző módokon és Jboss környezeti vltozókban vannak tárolva az egyes környezetekben a rendszerek elérhetőségei. A projektvezető hatalmas munkával koordinálja a sok résztvevő csapatot az élesítés előtt, de mivel fogalma sincs arról, hogy mi az a JBoss környezeti változó és nem veszi a fáradtságot, hogy megkérjen valakit, hogy 10 percben magyarázza el illetve mutassa meg a gyakorlatban, mivel úgy könnyebb elképzelni, ezért folyamatosan leveleket továbbít különböző szerepkörű résztvevők között és megbeszéléseket szervez, ahol nem képes áthidalni a kommunikációs gap-et a résztvevők között, mert nem érti a problémát. Ha hajlandó lenne megérteni, hogy pontosan miről is van szó, akkor meg lehetne spórolni több ember olyan munkáját, ami felesleges. És ezeket az energiákat lehetne hasznos és értelmes feladatok megoldására fordítani.

Az ő kezében érnek össze a szálak az egyes csapatok között, szerintem igenis van felelőssége abban, hogy elrángatja a fejlesztőt, ahelyett, hogy csak akkor szólna neki, amikor valóban dolga van az adott problémával (aki még például 3 integrációs tesztet meg tudna írni az erre fordított idő alatt).

eckerman 2016.08.08. 17:56:20

@rozsomák: Megszámoltam, hogy az első 5 db hozzászólásodban a főnök szó hatszor, míg a beosztott négyszer szerepelt.

Nem tudom miért ezek jutottak eszedbe egy olyan írást olvasva, amelyet vitaindítónak szántam a projektvezetők értékteremtő és a gyakorlati tapasztalataink alapján feleslegesnek látszó feladatainak megvitatásához. Főnökök és beosztottak nem szerepeltek benne, csak szoftverfejlesztő csapatok különböző szerepkörökkel (bár a projektvezetőben szerepel a vezető szó, talán ezért?), de miközben olvastam a hosszászólásaidat, ez a kép jutott eszembe: getlighthouse.com/blog/wp-content/uploads/2015/10/boss-vs-leader.png

És - bár nem esett jól :) - alapvetően örülök, hogy több alkalommal is minősítést is megfogalmaztál velem (és nem az írással) kapcsolatban. Ez azért jó, hogy előjött, mert például szerintem ez az egyik olyan tevékenység, amelyre egy projektben nincsen semmi szükség. Nem csak a projvez, hanem senki részéről. (És szerintem egy vitában sem, de ez ebben az esetben nem releváns.)

> "Mert ha csak a végén derül ki, hogy eleve más úton jár a dolgozó agya, mint amit vélt a főnök, akkor esetleg már nagyon késő lesz csak a munka elvégzése után szembesülni azzal, hogy mellékvágányon járt a szorgalmas és magát amúgy sokratartó beosztott.. legyen az ok egy sima kommunikációs hiba vagy akármi más." [...] "Majd két hét múlva, amikor előáll a teljesen félreértelmezett megoldással, akkor majd kezdjük előlről...."

Itt nem értem pontosan mire gondolsz. Valóban vannak folyamatok, amelyek az egyes feladatokat összefogják a szoftverfejlesztés során, sőt szerepkörök is, ezeknek sorrendisége, függése és így tovább. De a szoftverfejlesztés csapatmunka, nem magányos harcosok vágják egymástól függetlenül az ellent, és egyszercsak kiderül, hogy Csögle helyett Csöngét támadták meg, de sajnos már mindenkit kardélre hánytak. A csapat közösen tervez, hogy csökkentse az ilyen hibák kockázatát és gyakori visszacsatolásokat kap a megrendelőtől, hogy tényleg jó irányba halad avagy sem. De olyasmivel már kábé 15 éve nem találkoztam, hogy a fejlesztő elmerül a munkájában _hetekre_ és például abból derül ki, hogy rossz úton járt, hogy a főnök (aki nem tudom kicsoda itt) odamegy és egy ellenőrzési folyamat során észreveszi ezt.

>> "ha a csapat elhatározza, hogy el fogja készíteni a szoftvert ráadásul úgy, hogy folyamatosan tanulni fog a hibáiból, akkor erre nincs szükség."
> "Dehogynincs... ezt felejtsd el.."

Nehéz lenne elfelejteni és nem is szeretném, mivel nagyszerű érzés volt néhányszor ilyen csapatban dolgozni.

>"Ezt - hogy a folyamat ellenőrzése is fontos - sajnos nem fogod tudni kimosni egy főnök fejéből"

Eszemben sincs kimosni senki fejéből semmit.

> "Az eladáson.
Ott sose hiszi senki, hogy ő az atyavilág és ő állítja elő a terméket.
Ott tudja, hogy a termék előállításában csak egy fogaskerék. "

Ezt a jó programozók is tudják. És nagyon is értékes, és a tapasztalataim szerint a résztvevők által értékelt(!) minden olyan tevékenység, amely előreviszi a projektet a céljai eléréséhez.

Pont olyanokat próbáltam megfogalmazni, amelyek a gyakorlati tapasztalataink szerint nem azok. Pedig régebben magunk is csináltuk őket.

Békesség.

rozsomák 2016.08.08. 18:06:02

@dr. mesterseges szinezek:

"Pont ott nem fog ez bejönni, ahol az akármilyen címkével létező inkompetens vezető érzi, hogy neki valamit csinálnia kell, de nem tudja, hogy mit, de látja, hogy abból sosincs baj, hogy a riportgyártásról is riportot gyártatnak a beosztottakkal, hát megejti ő is."

Persze, ebben igazad van, csak ugye ez a poszt általában ostorozza a PM-et, majdhogynem általánosít, hogy minden PM inkompetens és máshogy kéne csinálni.
(Aztán ki lát bele a posztoló fejébe illetve, ha esetleg a PM szerint ő egy lusta disznó, akinek a körmére kell nézni ? - de senki nem ismeri az adott szitut, ezt hagyjuk ki belőle.)

A poszter általánosított, szerintem meg általánosságban nincs igaza.
Mit csináljak egy hülye PM-el, szerintem felesleges ez a beosztás, mondja a posztoló.
Mit csináljak egy lusta beosztottal, aki engem baszogat és megkérdőjelez ? - mondja erre egy mondjuk tényleg jó PM.

De hogy megkérdőjelezzük a PM kompetenciáját - mert szerinte ő baszogat és időt vesz el tőle -, arra talán a kettőjük közti párbeszéd lenne a megoldás, nem elereszteni egy posztot, hogy a hülye PM-ek nem hagynak dolgozni, ezért nincs is szükség rájuk, illetve csak úgy, ha én mondom meg, mit csináljanak.

Hogy más típusú PM-re van szüksége a cégnek az adott projekthez, mert csak hátráltatja az érdemi munkát, ez lehet valós indok, csak könyörgöm ez nem a posztoló kompetenciája, hanem a cégé..

Ezt azért nem ártana figyelembevenni.

Hát ki nincs úgy, hogy kirúgná a főnökét, mert az egy hülye ??

rozsomák 2016.08.08. 20:37:22

@eckerman:
"Megszámoltam, hogy az első 5 db hozzászólásodban a főnök szó hatszor, míg a beosztott négyszer szerepelt."

Én nem számoltam, de mi ebből a lényeg ? Hogy többször szerepelt a főnök szó, mint a beosztott ? Te mit tanultál a kiselemű mintavételről iskoláskorodban? A statisztikai hibahatárok sokkal szélesebbek ilyenkor, nem ? Hogy ez miért meglepetés egy elvileg mat statot is tanult embernek, azt fel nem foghatom.
(Ha csak egyszer szóltam volna és abban lett volna egy "beosztott" és semmi "főnök", akkor mi lenne a megállapításod ? Hogy én alapvetően - 100%-ig beosztottpárti vagyok vagy beosztott-ellenes az alapján, amit épp ott olvasol?)

Vagy az a probléma, hogy én a munkahelyi hierarchiára gondoltam a főnök és beosztott szavakkal, holott te nem erről írtál ?

"Nem tudom miért ezek jutottak eszedbe egy olyan írást olvasva, amelyet vitaindítónak szántam a projektvezetők értékteremtő és a gyakorlati tapasztalataink alapján feleslegesnek látszó feladatainak megvitatásához.
Főnökök és beosztottak nem szerepeltek benne, csak szoftverfejlesztő csapatok különböző szerepkörökkel."

Ó....
Te szidsz valakit - PM - aki gátol a tevékenységedben, holott köze sincs hozzád, nem főnököd... De hát akkor miért nem szarod le ?
Ja, mert valamilyen szempontból helyre tehet, utasíthat, ellenőrizhet, ignorálhatja a munkádat? Abban a projektben neki felelsz ?
Akkor mégiscsak a főnököd, nem ?
Hogy jó-e abban, amivel megbízták, az nem a te dolgod, mert nem te bíztad meg.. és nem biztos, hogy tudod, mi az ő feladata, te csak a sajátodat tudod.

(Lehet, hogy jó, lehet, hogy nem, az is lehet, hogy te nem vagy jó.
Ki tudja ezt eldönteni itt ?)

sárospataki 2016.08.08. 21:47:05

@eckerman: ez esetben a jó projektvezető fogja az arhitektet és a vezető fejlesztőt, vagy az egyiket a sok közül, és megkéri, hogy nem érdekli mi módon, de tegyék ezt tisztába. Azok azt mondják, hogy frankó, de kell nekik erre 2 ember egy hétig. A PM ekkor priorizál, átnézi, hány embere van, ezek közül ki gyártja a legkevesebb business valuet, és átcsoportosít. Vagy, amennyiben team alapú a projekt, megnézi, hogy kinél fér be egy kis tech debt ledolgozás, és odaadja nekik. Vagy, amennyiben nem kivitelezhető, megpróbálja kommunikálni.

A jó projektvezető megbízik az embereiben, cserében nem baszogatja őket feleslegesen, és képes jól delegálni. A jól delegálás és a megfelelő motivációjú emberek kiválasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy egy projektvezető jól működjön. A JBoss lólevel baszkurálás igazából vöröszászló kellene legyen, hogy a PM mikromenedzsel.

"Szerintem azért a programozók többnyire tudnak absztrahálni :)"

Mégsem jutnak el oda, hogy a PM egy aggregátor, és neki általában tilos tudni a részleteket. Ebben természetesen szerepet játszik az önteltségük is. Hányszor kellett megküzdenem okostojás juniorokkal, akik csodaszépen felmondták a tankönyvek első kötetét, majd megtervezték az architektúrát, és rettenetesen megsértődtek, amikor gyakorlatilag le lettek szarva :-)

Természetesen vannak seggarc és maximálisan alkalmatlan PM-ek is, de ettől még az egész nem értelmetlen, és nem felesleges.

sárospataki 2016.08.08. 21:49:16

@rozsomák: nem is várja el a programozóktól senki, hogy átlássák az egészet, viszont ők általában vindikálják a jogot maguknak, hogy megmondják, melyik a jó PM.

eckerman 2016.08.09. 16:07:06

Köszönöm, hogy ennyien hozzászóltatok, sokat tanultam a hozzászólásokból! Nem számítottam rá, hogy ennyire megosztó lesz ez a kis írás, a célom az volt vele, hogy vitatkozzunk egy kicsit arról, hogy ki hogy látja a projekt szempontjából feleslegesnek tűnő és értékteremtő tevékenységeket és ezek arányát a projektvezető szerepkör szempontjából - hiszen ez egy projektmenedzsment blog. Amit írtam, nem minősítésnek szántam, mindez projektvezető szerepkörben nekem is szól, hanem visszajelzésnek és vitaindítónak. A stílusa azért lett ilyen, mert az a tapasztalatom, hogy ha túl udvariasan és konform módon beszélek ilyen problémákról, akkor azt nem mindenki hallja meg. Ha a Harry által írt bevezető nélkül elolvassátok, akkor láthatjátok, hogy nem szerepelt az írásomban, hogy milyen sapkában írtam: mégis visszatérő elem volt a viták közben, hogy az egyes szerepköröknek milyen problémájuk van a másikkal. Szerintem ha első lépésként betemetnénk ezeket az árkokat, akkor az jó kiindulási alap lehetne az előbbre jutáshoz. Ami ebben az esetben valószínűleg nem más, mint a minél hatékonyabb hozzájárulás a projekt céljainak eléréséhez.

I_Isti 2016.08.10. 09:20:42

@eckerman: persze, szítod itt a feszkót, közbe' a túlvégen vagy ... :D

eckerman 2016.08.10. 09:37:23

@I_Isti: :) Projektenként változik hogy merre vagyok, ez elmúlt 2 évben scum master (hitelezési rendszer), fejlesztő (dokumentumfeltöltő rendszer front end és back end, szolgáltatás fejlesztés), projektvezető (köztes rétegek fejlesztése, ESB), IT architekt (több projekt) voltam különböző célú és méretű projektekben. Egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, csak más.

sárospataki 2016.08.10. 10:37:33

@eckerman: hát, azért a pozíciók meg a feladatkörök eléggé saját életet élnek, van ahol pm-nek, van, ahol delivery managernek, directornak, consultantnak hívják ugyanazt.

_droid_ 2016.08.15. 13:56:54

@eckerman: scum master :) azert jol fizetnek?
süti beállítások módosítása