Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Ha az informatikusok Pokémonok lennének...

2016. augusztus 14. - TanacsLajos

Sokszor írtátok már a kommentjeitek ezreiben, hogy nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy az informatika varázslatos világában nem szabad egyszerűen leegyszerűsítve a szereplőket "informatikusokról" beszélni. Rengeteg szakterületre ágazott el az elmúlt évtizedekben a szakma, itt az ideje, hogy mindenki számára érthetően megmutassuk, milyen sokszínű tevékenységeket végzünk mi, IT szakemberek.

A sokféleség megértését pedig semmi sem segíti jobban, mint ha az ember egy divatos témát hív segítségül: képzeljük el együtt, hogyan néznének ki az informatikusok, ha Pokémonok lennének!

Sisadminu

pokemon_dagialmos.png

Típus:
Rendszergazda pokémon
Leírás:
Sisadminu kedvenc helye a saját barlangja, ahol előszeretettel veszi körül magát monitorokkal és számítógépekkel. Békés természete van, vírusos emailek megnyitásán kívül szinte semmivel nem lehet kizökkenteni a nyugalmából. Türelemre szüksége is van, hiszen az ideje legnagyobb részét a Windows telepítőképernyő homokórázásának bámulásával tölti.
Alap támadás:
Rendszer újraindíttatás
Speciális támadás:
Merevlemez formázás


Waierpullpokemon_hwmernok.png

Típus:
Drótpokémon
Leírás:
Ez a pokémon mély vonzódást érez a kábelek és elektronikai alkatrészek iránt: végtagjai helyén két patch kábelt növesztett, amelyekkel bármilyen hardvereszközön pillanatokon belül képes kóboráram bemérésére és firmware frissítésre. Sűrű szőrzete védőréteget képez az elektromos feszültséggel szemben, ugyanakkor szinte teljesen képtelenné teszi a pokémont bármilyen hang kiadására.
Alap támadás:
Patch kábel csapás
Speciális támadás:
Elektrosokk


Orikulapokemon_dbadmin.png

Típus:
Adatpokémon
Leírás:
Orikula a hatalmas adatmennyiségek megszállottja: adatközpontok mélyében tanyázik, ahol adatbázis szerverekhez csatlakozva élősködik az ott tárolt információn. Ha sikerül megszelídíteni, gazdájának szinte minden kívánságát teljesíti varázslatos, külső szemlélő számára teljesen érthetetlen SQL lekérdezésekkel.
Alap támadás:
Rekurzív outer join query
Speciális támadás:
Adatbázis deadlock


Junideva

pokemon_javaicejunior.png

Típus:
Programozó pokémon
Leírás:
Junideva a programozó jégpokémonok kezdetleges formája, akinél a jellegzetes kockaforma már megjelent, de nyakatekert programozási megoldásokra még nem képes. Internet kapcsolat nélkül apátiába süllyedhet, amelyből még az alaptáplálékát képező pizza-kóla adagokkal sem lehet kibillenteni.
Alap támadás:
Stackoverflow copy-paste
Speciális támadás:
Kódtúlbonyolítás


Senidevor

pokemon_javaicesenior.png

Típus:
Programozó pokémon
Leírás:
A junideva fejlettebb formája: hatalmas méretei miatt sokkal lassabban és megfontoltabban reagál kisebb fajtatársainál, akikkel sokszor közös élőhelyen, szimbiózisban él. Befogása sem egyszerű, de hosszú távú megtartása csak az igazán tehetséges pokémon mestereknek sikerülhet: a legtöbb Senidevor úgy érzi, kiemelkedő kvalitásait alacsonyabb rendű környezete nem képes megérteni.
Alap támadás:
Tervezési minta erőltetés
Speciális támadás:
Saját Keretrendszer csapás


Pehatemelpokemon_phphtmlfire.png

Típus:
Programozó pokémon
Leírás:
A jégpokémonok esküdt ellensége: az általuk használt technológiákkal való munkát öncélú páváskodásnak tartja. Varázslatos gyorsasággal képes lenyűgöző felhasználói felületek készítésére, ugyanakkor heves vérmérséklete miatt nehéz kordában tartani.
Alap támadás:
Quick and dirty sugár
Speciális támadás:
Javascript varázslat


Brainchitektpokemon_architekt.png

Típus:
Architekt pokémon
Leírás:
Ez a pokémon a tervezgetés és a filozófiai viták megszállottja: hosszú évek alatt elcsökevényesedett végtagjai képtelenné teszik már érdemi termelő munkára. Természetfölötti módon megnövekedett agykapacitása újra és újra a tökéletes megoldás keresésére sarkallja.
Alap támadás:
Projektbénító code review csapás
Speciális támadás:
Azegészrendszerújraírás támadás


Bugirashu

pokemon_tesztelo.png

Típus:
Tesztmérnök pokémon
Leírás:
Bugirashu teste tökéletesen idomult a tesztelés kihívásaihoz: hatalmas szemeivel a legkisebb hibát is képes észlelni a szoftverekben, a programozók gyűlölködő tekintete elől pedig bármikor képes erre a célra kifejlesztett páncéljába visszavonulni.
Alap támadás:
Irritáló hiba újranyitás
Speciális támadás:
Élesítés előtti napon kritikus hiba fellelés


Mangeronpokemon_manager.png

Típus:
Kő/Gyökér/Vezérpokémon
Leírás:
Mangeron agresszív pokémon, amelytől minden más pokémon tart, így hajlamosak engedelmeskedni neki. Kimondottan színérzékeny, a zöld szín nyugtatja, a piros viszont azonnali támadásra ingerli.  
Alap támadás:
Státuszriport sokk
Speciális támadás:
Hétvégi Munka csapás

 

facebook_small.jpg

Képek: Derrick és Harry Blog

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr448915550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2016.08.15. 11:13:12

Apropó, itt egy összefoglaló általában a legjellemzőbb embertípusokról:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid063

(A legfelső sor a kép tetején, "Embertípusok". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Kicknick 2016.08.15. 11:26:12

Orikuláról nem sokat tudsz ;-)

Mr. Waszabi 2016.08.15. 11:31:40

Jesszus, de pihentek vagytok :)

qwertzu 2016.08.15. 12:12:49

"Saját Keretrendszer csapás"

Ilyenhez volt szerencsém Junideva koromban, elég erős támadás.

Dzsontra Volta 2016.08.15. 13:46:54

@qwertzu: A legpusztítóbb, amikor hozzád vág egy dll-t, hogy rakd be referenciába.

LeonárdBokréta 2016.08.15. 15:49:56

Egy blogbejegyzéssel sikerült az összes informatikusokkal kapcsolatos előítéletet igazolni.

midnight coder 2016.08.15. 16:27:12

A Pehatemel-hez még tegyük hozzá, hogy két hét múlva már ő sem tudja megmondani, hogy mit és miért csinál a programja.

midnight coder 2016.08.15. 16:32:17

@LeonárdBokréta: Nagyon csodálkoznék rajta, ha a többi szakma képviselőjét nem lehetne hasonló módon pokemonosítani.

gxy 2016.08.15. 17:04:10

A Brainchitektnek van egy lárva formája is. Az még egy anarchista, Che Guevara-pólós, szandálos, szőröstalpú hippi, és váltig állítja, hogy egy flat összehányt filehalmazban molyoló "okos kereső" képes megváltani az egész világot.

További fajta a Patchamonkey. Ez elsőre jellemzően Pehatemel fajtának mutatja magát, de aztán kiderül, hogy nagyságrendekkel trehányabb, és végtelen időt képes elvakarózni azzal, hogy ezer helyről beránt késznek tűnő template-eket ahelyett, hogy öt perc alatt konzisztens módon megírna valamit kézzel.

A Patchamonkey-kon uralkodó Mangeron ezek után szemrebbenés nélkül kiszámlázza a munkát tízszer annyi emberhónapra, mint amennyit a Patchamonkey ténylegesen igénybe vett, mer' hát a megoldások sokféleségén látszik, hogy milyen sokan is dolgoztak rajta. A Mangeron kedvenc támadása ilyenkor a "hardly working" szófordulat pufogtatása, ami indirekt módon, az áldozatból kiváltott sírva röhögés és falkaparás okozta sérülések útján hat.

HighTroller 2016.08.31. 15:47:52

a főellenség yuzeronról még nem esett szó...
süti beállítások módosítása