Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A démoni felhasználó

2016. szeptember 11. - TanacsLajos

Bizony sok frusztráció éri az embert, amikor informatikai projekten serénykedik. Ideges igazgatók, csalódott csoportvezetők, apatikus architektek, tépelődő tesztelők keserítik meg az életet, de egy embercsoport, amely végtelen gonoszságával igazán pokollá tudja tenni szegény projekttagok életét: ez pedig a felhasználó maga.

A Derrick és Harry blog szakértői nem voltak restek, és feltárják nektek a dermesztő igazságot a szoftverek végfelhasználóiról, a hétköznapinak tűnő, ám a felszín alatt annál gonoszabb júzerekről!
demon_of_calicut.jpg

A gonoszság forrása

Közismert tény a felhasználók rosszindulata, szoftverekhez való negatív hozzáállása. Mert hiába küzd szegény programozó, harcol és adja vérét a projektért szegény projektvezető, ezeknek a megátalkodott személyeknek soha semmi sem elég jó, semminek sem tudnak örülni, kaphatnak akármilyen remek új rendszert, lean-elt folyamatot, vagy frissített operációs rendszert.

Gonoszságuk oly mértékű, hogy kutatásaink során nyilvánvalóvá vált: a júzerek nem emberi lények. Külsejük emberre utal ugyan, de ez csupán ravasz álca, amely a sok gyanútlan, jóindulatú és serény szoftverkészítőt hivatott megtéveszteni. A felhasználók valójában egy pokoli dimenzióból származó, emberbőrbe bújt démonok!

A gonosz megnyilvánulása

Hitvány jellemükkel a felhasználók folyamatosan a programozók romlását keresik. Ha bevonják őket egy szoftver elemzési, tervezési fázisába, akkor készakarva hamis követelményekkel ködösítik el az elemzők tisztánlátását. Egyszer ezt kérik, egyszer az a fontos: ráadásul direkt nem árulják el a szoftver tervezőjének olyan kritikus üzleti folyamatok létezését, amelyek nélkül értelmetlenné válik a majdani rendszer.

Ne higgyük, hogy ez véletlen! Ördögi tervüket valósítják meg a júzerek azzal, hogy már az elemzési szakaszban fertelmes változtatási kérelmek magvait ültetik el a tetszetősnek tűnő rendszer specifikációkban. Hiába is adjuk át jóváhagyásra a specifikációkat, a felhasználók ádáz fenevadi mivoltuktól hajtva azokat csakazértsem olvassák el, előre röhögnek a markukba, miszerint "Majd ha megkapom a tesztrendszert, megmondom a véleményem, háhháhááá!"

Na aztán mikor eljön a tesztelés pillanata, rögtön démoni hangon vonyít a felhasználó: "Ezzel így NEM LEHET DOLGOZNI!!", majd szélnek ereszt egy megsemmisítő, kénköves bűzt árasztó változtatási igény csomagot, amely földbe döngöli a jobb sorsra érdemes projektet. Hiába a sok száz meg ezer gondos munkaóra, amit a programozók jóindulattól vezérelve a szoftverbe öltek: kezdhetik a nagy részét elölről. És így megy ez, újra és újra, amíg a pokoli júzer vérszomja nem enyhül kissé, és éles használatra engedi a rendszert.

De az igazi megpróbáltatások csak ekkor jönnek! Éles üzemben gonosz varázsigékkel a felhasználók képesek a legbombabiztosabb szoftverben is fatal error-t előidézni. Hiába a sok gondos tesztelés és minőségbiztosítási lépés, a semmirekellő júzer készakarva, puszta rosszindulatból dugába dönti a rendszert, és már hívja is földön túli hangon a supportot, hogy kárörvendve bejelentse a hibát.

A rosszindulat csimborasszójaként pedig nem szégyelli a pokolfajzat mindenfelé azt terjeszteni: minek ez az új rendszer, a régi sokkal jobb volt! Teszi ezt persze csakis azért, hogy szegény sokat szenvedett projekttagok lelkébe tiporjon a lehető legkegyetlenebb módon.

silvester_ii_and_the_devil_cod_pal_germ_137_f216v.jpg

A démon elleni orvosság

A gonoszság ellen küzdeni minden jótét lélek feladata, és mi segítünk, hogy megfelelő vértezetben szálljatok ellene csatába!

  • Ha változtatási kérelmekkel bombázna téged az ördögfattya, csak kiáltsd: "Démon, megfizetsz gonoszságodért!", és kanyaríts oda még egy nullát a CR-ekre vonatkozó ajánlat árának végéhez!
  • Ha hibát jelent be, bátor szívvel mondd: "Fogalmam sincs, miért nem megy, nálam működik, és különben sem reprodukálható!"
  • A démoni felhasználók rettegnek a homokóra szent jelétől: használd hát bátran minél többet a rendszereidben!
  • Bármilyen aljas kérdéssel is támadnának a rendszerrel kapcsolatban, azonnal mondd a szent szavakat: "Benne van a felhasználói kézikönyvben!" A szoftverdokumentációk szent szövegeitől sátánfajzatok iszonyodnak, sosem olvasnák el, így győztesen kerülsz ki ebből a csatából is!
     

Kép: Public domain

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr4411693403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2016.09.12. 08:25:28

Ha kimaradnak folyamatok, akkor szar volt az assessment, ami viszont a projekt hibaja, nem az egyszeri juzere. Ha megnezed a rendszert, olyan nincs, hogy nem veszel eszre folyamatokat. Az elfogadashoz meg: valtozas menedzsmentrol hallottal mar? Az nem am valami ezoterikus varazslat.

Szelid sunmalac 2016.09.12. 08:26:13

Amugy a poszt otletes es tetszett!

igazi hős 2016.09.12. 08:34:41

Munkahelyen vagyok, nem értik, min röhögök ennyire! Szóval tetszett a poszt.

Mr. Waszabi 2016.09.12. 09:14:55

Hétfőre tökéletes jókedvcsináló :)

Exploiter 2016.09.12. 09:24:09

S midőn a fejlesztési vezető látá a gonosz szándékát és ősei vesztén okulva papírra veté a démon szavait, s funkcionális specifikációt formáz belőle két kezével, majd mikor a design fázis végnapjai eljönnek, bölcsen a júzerek nagyjai elé tolja azt, hogy jelükkel hitelesítsék a szavakat.
A gonosz megretten akkor és visszamenekül a sötétbe, ahol megfogant és szavait jelével el nem látja akkor, s a fejlesztő tudja azt, hogy ezerszer kel és nyugszik majd a nap, mire a projekt vége elérkezik, de nyugodtan álmodhat fekhelyén este, mert bízvást tudja, kedve szerint tehet azt, mit akar, a sötétség erői fogást rajta nem találnak soha többé, isten és a menedzsment jussát senki el nem veheti emígyen, ő bűnösnek nem találtathatik.
Ámen.

I_Isti 2016.09.12. 09:27:11

Én mondjuk a legkeményebb felhasználó vagyok ezek szerint :) Nincs olyan, hogy egy mezőbe számot kér egy program és én ne másolnám bele a Rómeó és Júlia első fejezetét, vagy ha dátumot kér, akkor nem adnám meg Pi értékét, ha szöveget kér, akkor ne írnék be valami drop table... jellegű szöveget ... :D

steery 2016.09.12. 11:39:09

Ebből a felsorolásból szerintem csak egy dolog nem igaz: hogy a régebbi programok jobbak lettek volna. Nem. Ugyanolyan rosszak voltak azok is, csak a júzer idővel megtanult együtt élni a gonosz programozó ördögfajzatok aljas praktikáival, kiismerte a rosszat és eltűrte. Az új programtól azonban jobbat vár, paradicsomi állapotot. És ezért oly csalódott folyton. Mert a programok a Teremtő akaratából sosem lesznek jobbak, csak egyre nagyobbak és bonyolultabbak.
Mert ami mindenkinek jó, az senkinek sem jó. Ezért reménytelen feladat megalkotni a tökéletes programot. Ámen.

Semper Fidelis 2017.05.13. 07:59:54

Nekem van egy ultimate weaponom az userek ellen. Mi is megpróbálunk mindent levédeni, jóval többet, mint az egyszerű számot vár-betűt ír témát. Ennek ellenére lehet azért alkotni.

Ilyenkor szoktak előjönni a szent szöveggel: "De hát a rendszer engedte!"
Mire én: "Oké, akkor emeld meg a béremet a rendszerben havi 20 millió forintra"
User: De hát azt nem szabad, ez hülyeség!
Én: Na látod...

Sok megdöbbent fejet láttam már így... :)
süti beállítások módosítása