Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A Főnök megmondja a tutit

2017. április 09. - TanacsLajos

 "Srácok, azért hívtalak össze benneteket, mert ez így nem mehet tovább. Értem én, hogy ügyvezetőként én itt csak egy hülye jogász-közgazdász vagyok három diplomával, ti meg a mérnökök, a szakma királyai, de az nem lehet, hogy ennyire bénán működünk tovább.

Tudom, hogy imádjátok a számítógépet, meg betáplálni a programokat, de jól látszik, hogy az informatikusok nem tudnak menedzselni. Márpedig ez nem számtek klub, hogy tetriszt írjatok meg szerepjátékozzatok, hanem rendes cég, és egy cégben menedzselni kell.

25634853_s.jpg

De nem kell beszarni, ebben én jó vagyok, segítek.

Na először is: ha egyszer megkérdezem, hogy valami mennyi ideig tart, akkor azt meg kell tudni mondani. Nincsen semmi rejtélyes ebben a programozásban, gombokat kell nyomkodni, nem az Amazonas dzsungeleiben elveszett indián törzsek után kutatni! Egy gombnyomás egy másodperc, ezer gombnyomás ezer másodperc. Úgyhogy ha megkérdezem legközelebb, mikorra lesz kész az adattárház export a rendszerhez, elvárom, hogy pontosan megmondjátok: ha a vízvezeték szerelőt megkérdezem mikorra lesz kész a kerti csap, az is meg tudja mondani! Pedig ő nem mérnök. A szervezésen múlik az egész, de tudom, hogy abban nem vagytok erősek.

Na aztán itt van a következő problémám: azért se tudjátok tartani a határidőket, mert nem toljátok a melót keményen. Húzzatok már bele basszátok meg! Egy csomószor látom a papucsos kiscsávókat, hogy csak merednek a monitorra üveges tekintettel, bambulnak, és nem is programoznak. Nem ezért fizet az ügyfél, hanem az eredményekért! Úgyhogy be fogjuk vezetni, hogy legalább 15 000 gombot le kell nyomni mostantól minden nap, és az egérnek is legalább 5 kilométert meg kell tennie a képernyőn.

Ja, úgyhogy az lesz a szabály, hogy megkérdezitek a programozótól, mennyi megcsinálni a feladatot, ő mond valamit, azt leírjuk. Ha annyiból megcsinálja, oké, ha fele annyi idő alatt, akkor kap bónuszt, ha meg tovább tart neki, akkor ki van rúgva és kész! Ennyi!!*

Le vannak maradva? Ott egy csomó ember, segítsenek be egymásnak! Egyrészt ugye csak bambulnak egy csomót, másrészt meg húzzanak bele! Sőt, kapjanak két számítógépet, és amíg az egyikre vár mert mondjuk a számítógép pont betölti a programot, addig dolgozzon a másikon!

Abból meg végképp totál elegem van abból, hogy folyton hibákat raktok a szoftverbe: mi a pékért nem lehet elsőre rendesen megcsinálni azt a kurva programot? Nem hiszem el, hogy kiadja a kezéből a csávó a munkáját, és utána még ötször vissza kell neki adni, meg egy csomó pénzt kell tesztelőknek fizetni. Ha átveszem a Mercimet a szalonban, azt se kell utána fél évig még tesztelgetnem, hanem rögtön megy! Na ez a cél nekünk is, a hibátlan program elsőre, példát vehettek a németekről, azok tudják, mi a minőség.

Na ennyi, úgyhogy hajrá, menni fog. Ja tényleg, még egy apróság, valamiért nem bírok emailt írni, kiírt valamit, megnyomtam az okét, azóta nem megy, meg tudná valamelyikőtök nézni?"

 

*Egy nemzetközi nagyvállalat valóságban is tervezett, de végül be nem vezetett motivációs programja.

Copyright: bplanet / 123RF Stock fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr912384347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyu 2017.04.09. 16:34:23

'Úgyhogy be fogjuk vezetni, hogy legalább 15 000 gombot le kell nyomni mostantól minden nap, és az egérnek is legalább 5 kilométert meg kell tennie a képernyőn.'

Hajaj, egyik korábbi főnökömnek ez volt a fixa ideája.

Alapított is rá gyorsan egy céget, ami kifejlesztett egy monitorozó rendszert, ami másodpercre, billentyűleütésre, egérkilóméterre lebontotta neked napi/heti/havi szinten a különböző feladatokon/projekteken végzett munkát.
Sőt, percenként tolta a screenshotot a felhőbe, hogy a világ másik végéről is ellenőrizhesse, hogy tényleg dolgozol-e.

Aztán csodálkozott, amikor fél év alatt tizen hagytuk ott a fő cégét, mert elegünk lett a digitális nyakörvből.

AnnieC 2017.04.09. 20:28:42

Egy korábbi munkahelyemen hasonló volt a főnök, csak annyi volt a különbség, hogy még sok évvel a "menedzserkedés" előtt ő is fejlesztő volt. Emiatt azt gondolta, hogy mindenről pontosan tudja, hogy mennyi ideig kéne, hogy tartson. Figyelte is az alkalmazottakat, ahogy tudta és mániája volt, hogy neki mindenki rosszat akar.
Szegény fejlesztők és tesztelők mindegy volt, hogy mit csináltak, ő mindig jobban tudta és mindenki hülye volt, csak ő nem. Csak az nem tűnt fel neki a mai napig, hogy ahogy telik az idő, az egyetlen stabil pont az erősen lefele csúszó cégnél ő maga és akárhogy cserélődnek az emberek, sose lesz jobb. Márpedig az emberek olyan sebességgel cserélődnek, hogy azt követni is nehéz.

komisz_kölök 2017.04.09. 21:10:42

"példát vehettek a németekről, azok tudják, mi a minőség" :)))

swacsa 2017.04.10. 15:03:22

Azt hittem ez is egy szakmailag hasznos blog, ahol új dolgokat is tanulhat az ember, fel is iratkoztam az RSS-re pár hete. Kár hogy csalódnom kellett.

nyelv-ész 2017.04.10. 18:16:20

@swacsa: Attól függ, mi a szakmád. Ha agyatlan manager vagy, itt a helyed :-)

VT Man 2017.04.10. 18:28:22

A mercis hasonlatra: "mennyibe is kerül egy merci? 60 millió? Annyiért meglesz tesztelve, hibátlanul"

gergoe8 2017.04.11. 12:36:27

Egy manager lehet hozzáértő szakmai szempontból, lehet türelmes és alázatos (nem hiszi, hogy mindent ért, bízik az embereiben, stb.) és lehet teljesítmény orientált. A probléma az, hogy háromból egyszerre maximum kettő szokott együtt járni, és az már nagy szerencse!

ex-dr. vuk 2017.04.12. 10:47:09

Egy volt managerem azt alkalmazta, hogy leuvoltotte a hajat mindenkinek, ha nem pont ugy ment ahogy o elvarta. O ugy gondo9lta hogy ettol leszunk motivaltak .. nem lettunk. Egy nyugodtabb kollega megcsinalta, hogy odament, hogy "gyere csak ki, beszeljunk egy picit" es amikor a csavo kiment rabaszta az ajtot belulrol es bezarta hogy ne tudjon viszajonni. Aznap nyugodtan dolgozhattak :)

harmi2009 2017.04.24. 11:53:07

@nyu: Csak nem a JobCtrl volt? Azt az előző cégem is bevezette a "feladatok hatékony végrehajtását" segítendő. Mindenki imádta és jó ötletnek tartotta. :)

2017.04.24. 12:46:03

@mioporfeszosz:
"Ja, közben pont azokat afeladatokat végezzük 8giga rammal, 4*3ghz órajelen, amit 33mhz-en 4m rammal is lehetett anno. Ja és nem egyszer lassabb. Minden."

Igen, ezt nagyon igaznak látom és tapasztalom én is.

I_Isti 2017.04.24. 20:49:17

@vu2: zx spectrumon 48k rammal egész jó helikopterszimulátor játék is volt, a múlt század nyolcvanas évei közepén...

I_Isti 2017.04.24. 20:49:56

@harmi2009: én is erre tippeltem mondjuk:)

2017.04.24. 20:58:20

@I_Isti: C64-m volt. Azon is volt valamilyen mentőakciós :)
Valamelyik nap néztem Matt Damon filmjét, amikor a Marsról mentik meg.
Na abban van egy jelenet, amikor a Nasa igazgatója valamilyen beszélgetést tart és párszor visszafordul közben. Az jutott eszembe, hogy pont úgy csinálja azt a visszanézést-fordulást, mint az Impossible Missionban valamelyik genyó robot. :)

tnsnames.ora 2017.05.01. 22:33:01

Közismert vicc a témában, klasszikus zene mentén:
Egy menedzser valami közbejött elfoglaltság miatt nem tudott elmenni a hangversenyre, melyen Schubert Befejezetlen szimfóniáját játszották. Jegyét az elemzési és fejlesztési osztály vezetőjének (azaz a termelékenységi szakértőnek) adta oda, hogy kárba ne vesszen. Másnap a következő jelentést találta az asztalán:
1. A négy oboásnak huzamosabb ideig nem volt semmi dolga. A létszám csökkenthető, feladatuk elosztható a zenekar többi tagja között.
2. Negyven hegedűs mindvégig azonos kottából játszott. Felesleges munkaerő pazarlás; a létszám drasztikusan csökkentendő. Amennyiben kívánatos a nagyobb hangerő, ez elektromos erősítő alkalmazásával gazdaságosabban is elérhető.
3. Bizonyos félhangok előállítása igen nagy erőfeszítésbe kerül és túlzott minőségi követelménynek tekinthető. Javaslom, hogy minden hangot kerekítsenek fel, miáltal alacsonyabb képzettségű, vagy betanított munkások alkalmazása is lehetővé válna ezekben a munkakörökben.
4. Semmi látható értelme nincs annak, hogy a kürtök megismétlik a vonósok által egyszer már előadott részeket. Ha az ilyen fölösleges ismétléseket ki lehetne iktatni, a hangverseny időtartamát mintegy húsz percre lehetne csökkenteni.
Ha Schubert figyelembe vette volna ezeket a javaslatokat, valószínűleg be tudta volna fejezni a szimfóniáját.
süti beállítások módosítása