Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Fejlesztői CV értelmező táblázat

2017. április 23. - TanacsLajos

Nagy gond manapság a programozó hiány, pörög a fejvadászat meg a munkaerő közvetítés. Csak úgy záporoznak ránk az önéletrajzok (nemzetközi nevén CV-k, amit szívínek kell ejteni), ahol jobbnál-jobb szakemberek kínálgatják lenyűgöző szaktudásukat és hirdetik makulátlan szakmai előéletüket.

Mindenkit mindenhol szerettek, mindenhol nagyon bevált, mindenki minden előző munkahelyéről azért jött el - persze magától, nem kirúgták - mert nem volt elég szakmai kihívás a régi helyen.

17687369_s.jpg

Aztán felveszed a szakértőt, és kiderül, hogy a Java-t is duplavével írja, és az egyetlen dolog, amiben jó, az a WoW-os orkok gyalulása. Ezt elkerülendő, több évtizedes IT tapasztalatunkat összelapátolva dekódoltuk nektek egy kincset érő táblázatban az informatikusok önéletrajzaiban és a fejvadászok leírásaiban található jellemvonásokat. Csak hogy tudjátok, mire számíthattok...

A CV-ben ezt írják Ezt jelenti
Nagy munkabírású

Minden nap kilencig bent ül, mert utál otthon lenni.

Igazi csapatjátékos

Semmit nem képes egyedül megoldani, negyedóránként rohangál másokhoz kérdésekkel, amit a google kereső azonnal megválaszolna egyébként.

Szakmailag igényes, precíz

A végtelenségig tököl minden egyes apróságon, idegrohamot kap, ha valaki gyors és egyszerű megoldást kér tőle.

Aktív angol nyelvtudás

A South Park-ot angol felirattal nézi, de két mondatot se tud elmondani egy két órás telefonkonferencián.

Hatalmas tapasztalattal bír C programozásban

26 éve ugyanazt a C modult reszeli, gőze sincs semmi másról.

Széles körű ismeretei vannak mindenféle technológiában

Mindenféle otthoni projekteket reszel egzotikus, senki által nem ismert keretrendszerekben.

Keresi a kihívásokat

Igazi primadonna, aki minden munkát fikáz és rangon alulinak érez.

Könnyen tanul

A kopi-pészt programozás királya, minden sorát másokról fogja másolni.

Szereti a változatosságot

Bármilyen munkát megun két hónap alatt, és a projekt legkritikusabb időszakában elkezd azzal terrorizálni, hogy ha nem csinálhat mást, felmond.

Igényli a visszajelzést

Kóros önbizalomhiányban szenved, folyamatosan lelkizni kell vele, hogy ne legyenek dühkitörései.

Nyitott az újdonságokra

Egész nap a fórumokat olvassa, és azon fröcsög, miért kell ilyen elavult technológiákkal szenvednie.

Inspiráló, másokat segítő

Folyton pofázik, odaül melléd, és macskás videókat mutogat.

Jól tűri a monotonitást

Összeomlik, ha bármit egyedül kell kitalálnia. Legszívesebben egész nap nullákat cserélgetne egyesekre, és egyeseket nullákra egy szövegfájlban.

Jó problémamegoldó

Gyűlöli, ha bárki beleszól a munkájába, mindent jobban tud mindenkinél: mindent érthetetlenségig bonyolított algoritmusokkal old meg, hogy demonstrálja szellemi fölényét a világgal szemben.

Önállóan dolgozik

Gyűlöli az embereket.

Kellemes, megnyerő személyiség

Tud köszönni. Titokban gyűlöli az embereket.

 

Image copyright: stevanovicigor / 123RF Stock fotó 

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr3812438977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsotykai 2017.04.23. 21:21:39

És most kíváncsian várjuk a PMst, de hadd segítsek:

- Hatalmas tapasztalattal rendelkezik: egyszer levezetett egy fürdőszoba felűjítást, de a csempe ferde, viszont nem lett elég, 2x sem ezért három színű.
- Mindent megtesz a csapat sikerért: helyette mindent megígér felfelé és addig tapos lefelé, amíg csak lehet. A céges focin csak a CEOnak passzol és minden megmozdulását megtapsolja.
- Kitűnő angol nyelvtudás: csak az a sok igeidő ne lenne... meg konf. hívás, ott BESZÉLNI kell
- Több éves tapasztalat a szakterületen: egyszer már hallott valakit aki látott olyant, aki már járt arra.
- Kiváló kommunikációs készség: felfelé vigyor, és bólogatás, lefelé még azt se közli amit muszáj lenne. De a szóban kommunikálást preferálja, mivel az írásosnak nyoma maradhat...
- Jó emberismerő: felismeri kinél van a pénz és a tudás. az előbbinek nyakig a fenekében van, a másikat pedig durván kihasználja.

Ugye ez is milyen vicces?

hdnctrl 2017.04.23. 23:47:55

Facepalm. Gigantic.

2017.04.24. 00:57:43

Kihagytatok egy nagyon fontosat: PROAKTÍV személyiség, ez manapság nagyon divatos, és elengedhetetlen feature. Egyébként nem kell csodálkozni, ezt az igény szülte meg a felismerés. Ha véletlenül bármelyik kifejezés kimaradna az önéltrajzból, már menne is a papírkosárba.

2017.04.24. 01:10:59

hmm. jó programozó nem ír CV-t, hanem behívják és felveszik azt kész, már a híre megelőzi. Esetleg küld referenciákat. Divat lett ez a sok papírozás, 1x talán 1-et generáltam egy CV generátorral :) Azt se kellett elküldenem sehova se. A CV-ből úgy se derül ki semmi se, mindenki azt ír amit akar.

FikkFakk 2017.04.24. 05:18:02

Ez biza elég életszerű. Ugyanez analóg módon igaz burkolóra, autószerelőre....

Palladrin 2017.04.24. 06:09:48

Jó programozónak online referenciája van vagy részt vesz open source fejlesztésben és nem CV-vel tököl.

Samott 2017.04.24. 06:33:42

En meg ilyen kifelyezeseket programozoi cv-ben nem lattam. Egyreszt ugye eleve angolul van. Masreszt racionalis: felsorolja a programnyelveket/technoligiakat amihez ert es az elozo projekteket amiken dolgozott. A programozo nem HR-es, o racionalis leny. :)

Behajtó70 2017.04.24. 06:42:41

Én inkább az anonimus, magát újságírónak képzelő, büfé-gender szakon végzett, festéket-falra-fingó performanszokat lájkoló wannabe újságírók CV-jét fejtegetném:

- széleskörű ismeretekkel rendelkezik: Ha megkapja a kulcsszavakat, azokat képes kiguglizni és a wikipédián elolvasni, felét-negyedét megérteni.
- kiváló Office ismeretek: képes elindítani az Excel-t, Word-öt, azokba képes egyujjas gépeléssel betűket írni. Notebookon a számok és jelek beírásához szakértőt hív.
- határozott véleménye van a világról: harcosan hírdeti, hogy nem tudja mi lenne a legjobb, de ami van az biztosan rossz.
- újságírói vénával megáldott: pénzért bárkit képes kicikizni, kevés pénzért azt is aki fizet. Néha ingyen is, puszta rosszindulatból.
- számos publikációval rendelkezik: van 300 facebook posztja, ebből 290 like.
- erős angol nyelvtudás: ismeri a f.ck, s.uck szavakat, de szava járása a hosszú "ő"
- rendezett háttér: önmagát még 40 évesen is kereső (fiú/lány/egyéb)
- gyorsfelfogású: ismeri az ül, fekszik, pacsizik szavakat (copyright HBB, Kopasz kutya)

Hát így, drága elvtársam, hát így.

Siphersh 2017.04.24. 06:57:37

És hogy néz ki a dolog másik oldala? Mit jelent például az, hogy "fiatalos csapatba"?

tnsnames.ora 2017.04.24. 06:59:18

Jól összeszedett poszt, van is benne nemkevés való élet. Azért abban biztos vagyok, hogy tudna késhegyig menő vita generálódni, hogy milyen a jó fejlesztő, pláne csak (online) CV alapján.

TanacsLajos 2017.04.24. 07:00:13

@zsotykai: Tényleg az :) Már félig meg is írtad a cikket!

TanacsLajos 2017.04.24. 07:01:22

@Siphersh: Áhh nagyon jó ötlet, köszönjük, megcsináljuk a másik oldalt is. A munkaadók még nagyobbat tudnak kamuzni az álláshirdetésekben.

komisz_kölök 2017.04.24. 07:09:34

Most komolyan, szerinted ir programozo ilyeneket cv.be? A cv.ben adatok vannak. Evszamok, cegnevek, tevhnologiak, szerepkörök. Esetleg mire a fejvadasz neked adja, bele van par random hülyeseg generalva. Valoszinüleg, mert mar rajött, hogy kell neked valami, amit ertesz is belöle, meg hogy a kis lelked biztonsagban erezze magat az ismerös bullshitet latva.

midnight coder 2017.04.24. 07:26:07

Alapvetően hülyeség. A CV-be nem szoktunk ilyeneket írni. Nekem legalábbis eddig mindig az volt, hogy milyen technológiákat ismerek, mivel foglalkoztam utoljára, hol dolgoztam eddig és mit csináltam ott, és milyen végzettségem illetve nyelvismeretem van. Plusz személyes adatok (név, kor, lakhely, családi állapot). A többi amúgy is kiderül az interjún, azt Pl. hogy tudsz-e angolul egy öt perces beszélgetés alatt azért kiderül, ahogy az is hogy értesz-e ahhoz ami a projekthez kell. Első körben úgyis a HR-essel fogsz beszélni, aki kb. azt tudja kiszűrni hogy nem vagy teljesen szociopata és esetleg azt, hogy tudsz-e angolul, a második körben viszont már úgy is szakemberrel fogsz beszélni (jó eséllyel a vezető fejlesztővel) aki fel fogja tudni mérni, hogy értesz-e az adott területhez. Ha ez nem jön össze neki, akkor viszont béna a vezető fejlesztőtök - vagy azért, mert ő maga sem ért a dologhoz, vagy azért mert nem tud kommunikálni a fejlesztőkkel. Mindkét esetben kb. mindegy hogy kiket vesztek fel, így is úgy is buktátok a projektet.

Amúgy tőlünk a fejlesztők általában két okból szoktak távozni:
1. Magasabb fizu. Ez kb. a 90%-ra igaz. Sokkal több pénzt lehet úgy összehozni ha évenként váltasz több pénzért, mint ha maradsz a seggeden és várod a fizetésemelést. Ráadásul a kollégák jó része külföldre megy, mert ott kb. 3-4x annyit megkereshet.
2. Szakmai vagy emberi alkalmatlanság. Ez nálunk fejlesztőknél elég ritka, mivel a fenti módon eleve szűrik a népeket, de néha egy-egy ember azért átcsúszik, nem is annyira a szakmai alkalmatlanság szokott a gond lenni mint az emberi: a kicsit fura de még normális és a lightos pszichopata között néha nem mindig látszik a különbség. Felénk inkább a PM szokott fogyóeszköz lenni - egy multinál mások az elvárások mint egy magyar cégnél. Ezért sem szeretek magyar cégnél dolgozni.

gigabursch 2017.04.24. 07:56:24

@Behajtó70:
:-)
gender büfé...
Tökéletes megfoglamazás.

@midnight coder:
Mi az a PM?

Mr. Waszabi 2017.04.24. 08:11:32

Hű, nagyon rossz napod lehet.... :)

2017.04.24. 08:38:14

@midnight coder: hmm, azért arra a 4x-es fizetésre kiváncsi lennék, régen még ez volt, de ha most itthon jól keverik a kártyákat, távmunkában is megvan a havi nettó 2-4000 EUR. Egy átlag senior kap most kinnt havi 15-20000 EUR-t? mert akkor eddig rossz állásokat néztem :)

AdamTheTux 2017.04.24. 08:42:18

Nem kell megsértődni, ennek bizony van igazság-alapja :D Az ember kínjában ír ilyesmit a motivációs levélbe vagy CV-be, de szerintem egyre kisebb jelentősége van - HR körön úgyis előkeül a mondj 5 jó és 5 rossz tulajdonságot kérdés.

Amit viszont nem szabad lebecsülni. Tudmsul kell venni, hogy a szoftverfejlesztés, mint szakma, gyökeresen átalakult, ami főleg azt jelenti, hog y kiemelten fontossá váltak az ún. szoft-szkillek: azok a képességek és tulajdonságok, amik a gördülékeny közös munkához feltétlenül szükségesek.

biobender 2017.04.24. 09:09:43

Tipikus ostoba HR-es, aki gyuloli a programozokat. mert semmit nem ert a vilagukbol. Kivalo valaaztas lehet egy szoftvercegnel, vajon mit irt a CV-jebe?

Oregon (TM) 2017.04.24. 09:14:02

Ha valaki CV-t ír a jövőben, akkor csak rakja bele a fenti összest és jelölje meg a forrást. :)

Duplaxiii 2017.04.24. 09:25:05

Tudod kedves posztoló, az ilyen írások miatt van a mai kaotikus állapot ezen a területen!
Elég régóta írom, hogy a mai IT szakemberhiány valójában hazugság, ezt a kormány és a szakemberek maguk generálják, egyszerű hangulatkeltés.
Ma csak a környezetemben eszméletlen számban találhatók nagyon magasan képzett, gyakorlott programozók, rendszergazdák, IT szakemberek, akik kényszerből páltaelhagyók, van aki korházi segédmunkás már évek óta. Ennek az az oka, hogy a HR területre beérkezett 28-30 közötti, jellemzően női "szakemberek valójában nem értenek EHHEZ SEM és ráadásul nekik a kor a döntő és nem a tudás, rutin.
Ma egy ilyen területen megjelenő igénynél egy fele annyit tudó 25 éves előnyben van egy két évtizedes bizonyítható "üzemi" gyakorlattal rendelkező 45 évesnél!
Ma a HR-eseknek köszönhetően a felvett munkaerő hatalmas rombolást végez, mivel maga a vállalkozás menedzsmentje sem érti a lényeget (most nem az egyedi programfejlesztő cégek konkrét igényéről beszélek, hanem a megjelenő hirdetések 95%-át jelentő egyéb 100 ezres céghalmazásról!), így a mukaerővadászat nem szakmai, hanem ócska marketingfilozófia alapján zajlik. Ez pedig kirekeszti a szakembereket és előnybe részesítik a alapvetően tudatlan, egy-egy funkciót autódidakta módon bemagolt "webprogramozó" halmazt...
Legutóbb találtam egy olyan álláshirdetést - vezető pénzintézet! -, ahol a hirdetés szövege 9 (!!!!!) különböző diplomához kötött szakmát írt le, ezek többsége egymást is ütötte (valójában olyan szakember nincs, aki ezeket életszerűen tanulta és alkalmazta), és a melléírt tapasztalati idő és az elvár életkor már egy nyolcadikos gyerelnek is felimerhető, hogy nem életszerű az egész.
Ilyen hirdetések teszik ki például a jobinfo tételek 99%-át.
Természetesen a posztban leírtak ehhez a torzuláshoz illenek, hiszen egy szakember ilyeneket nem ír le! Ezt a fiatalabb, ismétlem, marketingalalú generáció alkalmaz... Azaz a poszt öteleti a buta szőke HR-eseket erősíti meg tudatlanságukban, hogy az jó, amit csinálnak.
Árufeltöltő számára lehet hasonló megoldás, de speciális szakmákhoz?
Hiányzik az alap!
A cég nem tudja megfogalmazni, mi kell neki, a jelentkező nem tudja elmondani, mit tud!
Mint az ingatlanközvetítéseknél vagy a randioldalakon.
Ha nekem kell egy ember egy MEGHTAÁROZOTT feladathoz, területhez, akkor az érdekel, hogy a jelentkező MIT CSINÁLT EDDIG ezek a területen, szakmában!!! Semmi több, mert semmit nem segít nemkem egy rutintalan diplomás 25 éves, szemben egy 20 éves konkrét tapasztalattal bíróval. És hol dolgozott korábban! Mert ha startupos volt, vagy otthon üldögélt és php-t írogatott, az semmire nem alkalmas, de ha 10 évet lehúzott egy ismert cégnél, akkor az már jelent valamit.
Szóval az egész problémakör azért alakult ki, mert elterjedt a multik "fogaskerék" módszere, amikor nem hatékony ember kell, hanem csak egy státusz kitöltése, egy optimális fogaskerék, hogy kifelé jelenteni lehessen, minden OK, és ezt a filozófiát számtalan cég átvette DIVATBÓL!
És ezt igazolja, hogy cégem elég nagy tapasztalattal és referenciákkal bíró embereket akart kiközvetíteni a embert kereső cégeknek, rendszergazátkat, házlózati szakembereket, fejlesztőket, tanácsadókat, de egyszerűen a hirdető cégeket ez nem érdekli, hiszen inkább fel akar venni egy profit, de szakmai minimálbérért, akik aztán 20%-os kihasználtsággal csücsülteti a szobában, mint költségként szerződéssel kaphatná mindig azt, akire éppen szüksége van.
Jön még kutyára dér!
Elmúlik, illetve teltődik a mai webes, mobilos korszak, és nincs avlódi szakemberképzés, és a közeljövőben az idősek is eltávoznak, azaz nem lesz szakember. Tele leszünk webprogramozókkal, grafikusokkal, részfeladatokat leprogramozó "fejlesztőkkel", de szakember nem lesz. A képzés is torz, ma hazánkban nem a jövőt képzik! A brandek a aktuális bevételükhöz csábítják a fiatalokat, de amikor ők majd pályát váltanak, ott marad egy hatalmas semmihez nem értő embertömeg. Mert ma nem a klasszikus képzés folyik, nincsenek alapok, csak a trendi aktualitás.
Egy IT szakember alaptapasztalatait 5 év után szerzi meg a civil szektorban, és a komplett ismeretek 10 év alatt szerezhetők meg! A piacon.
De aki keres nem talál, aki meg tud és alkalmas lenne, az túlképzett és idős... Milyen legyen? Nem úgy szül anyánk, hogy a említett hirdetés 9 szakmájának azonnal 5 év tapatszalattal (szakmánként) megfeleljünk! A cégvezető meg ne szégyellje, hogy nem ért mindenhez.
Szóval sok ilyen poszt kell, mert felgyorsítja az ámokfutást.
Magatok alatt vágjátok a fát.

fda 2017.04.24. 09:34:05

Hű, de megnézném annak a nagyokos cíkkírónak a cv-jét, amivel felvették oda, ahol most dolgozik! Ide mered linkelni? Ennyi általános, viccesnek szánt butaságot összehordani...

Célkereszt 2017.04.24. 09:40:33

Na, akkor az önéletrajzom a következő:

Duplaxiii 2017.04.24. 09:47:25

@AdamTheTux:
Érdekes amit irsz...
Több éves fejlesztési folyamatunk van egy kiemelt egyetemmel.
Az utolsó évesek közül próbálunk részfeladatokhoz fiatalokat alkalmazni, pénzért.
Hatalmas mellény, nagy arc, de valójában SEMMIRE nem alkalmasak.
Ha készen kapja a "csomagot", gyakorlatilag egy sorvezető segítségével van egy 3 napos részfeladata, tízből kilencszer nem képes elvégezni.
Lekódolja, de abban nincs köszönet, hiszen az elméletet ismeri, de nemcsak az adott területhez nem konyít, amihez a munka kell, hanem alapvető szoftverfejlesztési ismereti nincsenek.
Ezeket a munkákat döntően kell visszadobni és újabb itinereket írni, hogy mit kellene "másképp"...
Egy kódoló = egy tesztelő... És nem a végén, hanem minden modul után kell egy.
Nem szakember az, aki nem tudja, hogy néz ki egy adószám, egy bankszámlaszám, hogy mit merre kell ütköztetni, mi az alap validálás stb. Leírhatjuk a tervekben, de az sem megoldás.
Egy mai fiatal programozó:
1) nincs képben szinte semmiféle élettel kapcsoltos dologban és nem is érdekli, nem képzi magát. A valóságban legutolsó betanított munka-jellegű feladatkörből ők önmagukat az első helyre teszik...
2) nem kretatívak, nem képesek résztvenni a csapatmunkában. Favágót, egyedül a sötét erdőben.
3) hatalmas energiát köt le a képzésük, de őket csak akkor lehet képezni, ha a feladat az érdeklődési körükben tartozik.
Ez a generáció érkezik a pályára. Ma ostoba módon - kb. 15 év késéssel - az SQL a menő, miközben a világ már túllépett ezen. Ma még a kalsszikus kódolás a menő, míg a világon már már, korszerűbb elvek szerint dolgoznak.
Nálunk nemhogy képzés nincs ezekre, hanem ha megemlíted, undorral söprik le. És egy megrendelőnél sem a ő dönt, hanem a rendszergazda, aki azt támogatja, amit ő tanult. És elég a rendszergazdát, a IT vezetőt lefizetni és máris százmilliós megrendelés megy , mondjuk az SAP-nek, Microsoftnak... (bizonyítható tapasztalat!)
Évtizedekeig - és nyugaton még mindig működik - az a módi volt, hogy tanult az ember és utána profik vették a szárnyaik alá. Mindig voltak frissek is és voltak, akiknek az volt a feladatuk, hogy az ÚJ MÓDSZEREKET tanulják, gyakorolják. Így időben mindig volt profi rutinos, szorgos hangya és az újat már ismerő.
Most?
Hol látsz ilyet? Ma x a menő, mindenki erre repül rá, holnak az y és az jön, de az x-hez tartozók többsége hirtelen hátrányba kerül, mert ők szartak az y-ra. És bukik a megrendelő is, mert egyre silányabb a felhozatal, a profik és szorgalmasak meg külföldre szerződnek.
Mindez a buta szőke HR-es vonalnak, a szándékosan ránkerőltetett marketingalapú multivilágnak köszönhetjük, hiszen nekik csak jobbágy kell, dem kreatív munaerő.
A webprogramozás pedig nem a vilgág gazdasági húzóterülete! (és a webes garnitúra sem képes felfogni, hogy mi kell magáncélra, művészi területre, a kereskedelemnek vagy egy cégnek. Hánynom kell az animációkkal, zenékkel, hatásokkal telebaszott céges honlapoktól, ami kizárólag a készítőjének a magamutogatásást jelzi, de információt, amire szükség lenne, nem hordoz...)

lobaszopiatej 2017.04.24. 09:56:10

+1 tanács: meg ne próbáljon HR-es ilyen az díszitő bullshitek alapján megítélni valakit, tessék a posztot 100%-ban ignorálni !

Tessék tesztet íratni és próbaidőt adni, ebben a szakmában ui. a magatartás forgítottan arányos a tudással!

AdamTheTux 2017.04.24. 10:04:57

@Duplaxiii: Sok ponton egyetértek, egyik előző helyemen én is voltam olyan pozícióban, hogy egyetemista srácokat mentoráltam több-kevesebb sikerrel. Szerencsém volt velük, mert tanulni akartak, és lelkesek voltak, de nagyon sok munka volt velük, és nem csak pusztán szakmai dolgokban, de az önbizalmukat is építeni kellett, hogy merjenek dolgozni.

A legfélelmetesebb, hogy iszonyat nagy meló az egyetemről kikerülő srácoknak megtanítani, hogy a "működő" és a "jó" kód között ég és föld a különbség, bár, hozzáteszem, ott a menedzsment felé is nehezen lehetett kommunikálni, hogy kétszer annyi időt kellene a fejlesztésre szánni, hogy aztán ne hatványozódjanak a karbantartási költségek.

Rengeteg elméletet tanítanak meg az egyetemen, és emiatt egyszerűen nincs idő, hogy amúgy olyan reeváns dolgokat megmutassanak, mint az SCM, a fejlesztési folyamatok, vagy egyáltalán, a karbantartható kód megírása. Többségük az elméleti minimumot tudja OOP-ről, cserébe olyan algoritmusokat tud, amire garantáltan soha nem lesz szüksége.

Az egész szétbarmolt oktatási rendszerben nekem az IT oktatás teljes elsorvasztása fáj a legjobban. Peddig szerinte iszonyú nagy szükség van egy tudatos IT oktatás felépítésére általános iskolától egyetemig.

WiteNoir (törölt) 2017.04.24. 10:13:06

@Duplaxiii:

Hánynom kell az animációkkal, zenékkel, hatásokkal telebaszott céges honlapoktól, ami kizárólag a készítőjének a magamutogatásást jelzi, de információt, amire szükség lenne, nem hordoz...)"

+1

bunkó · http://bunko.blog.hu 2017.04.24. 10:26:46

Majd akkor fogom elhinni, hogy valóban hiány van IT szakemberekben, amikor látom a szakterületek ingyenesen letölthető tankönyveit és azt a címet, ahova bárki bármikor elmehet vizsgázni (ingyenesen!), bármiféle iskolai időpocsékolás nélkül.

Duplaxiii 2017.04.24. 10:27:10

@AdamTheTux:
A 90-es évek elején egy évig tanítottam számítástechnikát egy általánosban, a diri kért meg, nem volt tanáruk, összeraktak mindent, órákat, szakkört egy napra, így beszervezhettem a napjaiba.
Megdöbbentem, hogy akkor, még DOS-os világban a hetedikeseknek PASCAL-t és programozást akartak tanítani.
30 éve közdök az ellen, hogy a diákoknak nem programozni kell tudniuk (nem életszerű, hogy felnőtt életükben mind informatikus-programozó lesz), hanem az alkalmazást, a filozófiát kell megértetni velük. Mit-mire!
Tudjon egy levelet elkészítnei, mi a lap, mi a margó, fej és lábrészek, alap tipográfia, hogy ne használjon 40 betük mert tetszik. És mire való egy táblázatkezelő? Mik a meghajtók, a mappák, hogyan szervezd, hogy hatékony lehess.
Hogy a feladatra konventrálj, ne az eszközre!!! A asztalos sem a kalapáccsal és a szegekkel alszik.
Ahogy a mai cégek is szervert vesznek, med desktop és mobil eszközöket és fizetik a drága licenszeket a semmire. Egy átlag cégnek erre nincs szükésge, ma már van olcsó és hatékonyabb alternatíva.
Nálunk az EU-s digitalizálós projekt a iparvállalati robotizálást jelenti...
Ma a felhőalapú mobilplatformos pályázatra a mobiltelefonos appok fejlesztőit várja az állam... Életszerű , nem?
A mai generáció leköpi a régi oktatási modellt, pedig csak az eszközök lettek korszerűbbek. De ma is tervezni kell egy feladatot, rendszertervek, adatbázis modellek, felhasználói innterfészek stb. Ezek szakmák! Diplomához, képzéshez kapcsolt szakmák. Ahogy egy-egy nyelv programozása. De egy programozó egy nagyobb projektet nem tud megtervezni, míg egy rendszertervező bármilyen programnyelet előírhat...
Ma sem kképzés nincs, de főleg igény nincs a tanult szakemberekre.
Ha profi vagy, fél óra alatt átlátsz egy céget és komplett terveket teheszt a vezető asztalára. Ami gazdasági és hatékonyság szempontjából is előnyös, és egy sort nem kódoltál. De ez a mai cégvezetőknek nem igazán jó, mert míg a kádár-időszkaban a vezető nem a saját pénzét parazrolta, ma igen, így a hibákra rávilágítva megrettennek. Inkább maradjon minden úgy, inkább veszít, de nehogy már kiderüljön a fszsága... Néhány fő cégek a plázákban vásárolnak eszközöket, össze nem illeszthető eszközöket, majd amikor az kiderül, újabb vásárlás és ez megy évekig... A feladat nem készül el, hatékonyabb nem lesz, rengeteg felesleges pénzkidobás. De nek kér fel egy profit arra, hogy két héten belül optimális tervet tegyen az asztalára..
Ez a másik oldal, de ez irányítja a munkavállalókat is, nekik ehhez a silányhoz kell megfelelniük.
Nem fejlődni, hanem még inkább lebutulni.
És a fegyver ehhez, a itt is sokak által megvetett HR...
Buta, szőke, semmihez nem értő HR-esek, a csapatépítő tréninges, marketingkönyveket magoló csajszik... Régen nem a személyzetis nem irányított, hanem végrehajtott. Most a HR-es dönt a cégek fontosabb ügyeiben is, egy nem megfelelő személyzetis politikával.
Én szívesen segítek fiataloknak, mert az jó érzés. De megdöbbentő, hogy amikor egy mai korszerű módszert mutatok be, akkor a "JÉ! TÉNYLEG! felkiáltásokat tapasztalom, de maguktól továbbra sem lépnek. Elismerik, hogy az új akár 1:100 arányban is jobb, gyorsabb, hatékonyabb, mert a feladat megadása és nem a szintaktika a lényeg, de utána semmi...
A fiatal agy egyszerűen zárt.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2017.04.24. 10:34:38

Akik összeállították az iskolai tematikát, azok nagy részének fogalma sincs arról, hogy a való életben mire lesz szüksége a gyereknek. Órák ezreit tölti tök felesleges dolgok megtanulásával, majd levizsgázik egy rakás hülyeségből, azért, hogy aztán megfeleljen egy olyan HR-es elvárásainak, akinek szintén fogalma sincs a területről.
És ha szerencséje van, akkor olyan munkakörnyezetbe kerül, ahol vén tapasztalt rókák segítségével végre elkezdheti az igazi tanulást.

Duplaxiii 2017.04.24. 10:40:56

Egyébként miért nem sétál be egy feladattal megbízott HR-es egy tanácsadó céghez - vagyunk páran - és mi összerakjuk nekik a hirdetéseket. Vagy a jelentkezőket is kielemezhetjük neki és abból dönthet.
Kiállítunk egy 50000+áfa számlát és mindenki jól jár. Mi átadhatjuk a 30-40 éves tudás, ők meg milliókat spórolhatnak egy év alatt.
Érdekes...
Azért írtam alacsony pénzt, mert a nap 25-50 hirdetést átnézve, melyekről egy perc alatt látom, hogy hibás(!), adna elég megrendelést...
Én azt szeretem a legjobban, amikor egy ipari területen gond van, hetekig megy a bruszt a nagypénzes szakemberek és a német fejlesztőcég között, de nincs megoldás.
Én untánanézek, majd kimegyek és egy órán belül működik! Pedig a büdös életben nem foglalkoztam azzal a területtel! Csak a rutin, logika, tapasztalat.
Na engem a kutya nem venne fel sehova, mert túlkoros vagyok...
És mi ilyen CV-szarságokat soha nem fogunk kitölteni, megadom, hogy eddig mit hol csináltam, referenciákat és ha az nem elég, akkor szevasztok.

János Csiga 2017.04.24. 11:20:36

korrekt. főleg az utolsó előtti kettő. :)

Duplaxiii 2017.04.24. 11:30:59

Itt van ni:
index.hu/gazdasag/2017/04/24/az_1_millio_feletti_fizetes_termeszetes_ebben_a_szakmaban/
Kamu marketinganyag, a jelzett, kiemelt tudás egy részspecifikus és jelenlegi feladatokhoz tartozó szkképzetséget jelez.
Most majd kitenyésztünk erre pár száz szerencsétlent, akik 5 év múlva ismét a nullán lesznek, mert nem ez a jövő.
A link egy szokáss marketing és HR alapú ostobaság.
Képezzünk dotnet fejlesztőket az asztalosokból.
Miközben még dotnet, közben maga a Microsoft tol mindent a saját felhőkörnyzetébe. (ami meg nem felhő, hanem köd...)
Startuposok meg kussoljamak, az egy mosoda! Nem kellenek babzsákfoteles csocsózók, akik a banángörbületet vizsgálják és évi egy-egy ostoba app-ot telálnak ki.
Külföldön a statupok a cégekhez kapcsolódnak, hiszen minden friss ötletet átt kell rakni ipari környzetebe. Azok, akik még klasszikus irodai munkát sem végeztek, vajon honna tudnák mindezt.
Nálunk ipari fejlesztéssel napi szinten foglalkozó vállalkozások semmiféle támogatást nem kapnak, de a startupba ömlik a pénz. Tizedéből piacképes és eladható termékek jöhetnének létre, de a startup ma mosoda és a nagy cégek lelkiismeretének megnyugtatása.
És addog sem kell velük a munkaerőpiacon foglalkozni.
Adjanak nekem évi 50 milliót, ingyenirodást, internetet és havonta leteszek piacképes ötleteknek az elméleti terveit... Demót is készítek hozzájuk.
Kérek én is ilyet!

félázsiai nagymagyar 2017.04.24. 11:38:32

Hú bakker, ez viccnek is rossz. Még jó, h van komment szekció.

2017.04.24. 11:43:05

@Duplaxiii: +1

Öröm olvasni :)
Én meg párszor már azt hittem, hogy velem van a gond amikor belefutottam pár álláshirdetés követelménybe. Olyan elvárásokkal, amit négyen, öten csináltunk egy korábbi cégnél és senki sem volt hülyegyerek a részterületén.

elemes 2017.04.24. 11:56:49

@okostojas007:

jól mondod, nem kell CV-t írni, behívják és felveszik a nemzetvédelmi egyetemre, bruttó 380 ezer + cafeteria.

ha CV-t írna másfél milkát is kereshetne vezető fejlesztőként egy multinál.

elemes 2017.04.24. 11:58:04

@János Csiga:

igen, pont az a kettő :)

a jó programozók nagy része embergyűlölő, de legalábbis aszociális.

elemes 2017.04.24. 12:00:33

@bunkó:

ez egy jó pont -- de milyen iskolai tematikát állítanál össze MOST?

milyen ismeretekre lesz szüksége a mai gyerekeknek 20-30-40 év múlva?

mennyémá 2017.04.24. 12:02:08

@Duplaxiii: ellenérdekelt vagy a HR-es szöszivel. Ha te (én) 3 másdperc alatt mutatunk a kiválasztási folyamatában 26 hibát, amiért még véletlenül sem fogja megtalálni azt aki valóban kell az adott feladatra.
De Ő ugye ezt tanulta x éven át (nem ezt tanulta, hanem egészen mást, tudom miről szólnak a HR képzések). Vagyis nem tudná a magassarkú cipőjében illegetni a formás kis fenekit a kiszemelt vezető előtt (ok, sztereotipia, de igaz :) ).
Voltam én is olyan interjún, ahol a cica megkérdezte, hogy mit szeretnék csinálni 5 év múlva. Ekkor mondtam neki, hogy ne raboljuk egymást idejét, ha már a CV-t sem tudja értelmezni, amiben le van írva, hogy hoszsú évek óta vállalkozóként, kvázi szabadúszóként nyomom az ipart. Ja és konkrétan ő hívott be, mert valahol olvasta a múltamat.
Ennyit a HR cicusokról

2017.04.24. 12:08:33

@mennyémá:
Megröhögtettél vazze a Nickneveddel :D

2017.04.24. 12:13:23

@elemes: "milyen ismeretekre lesz szüksége a mai gyerekeknek 20-30-40 év múlva?"

Szerintem valamiféle pszichológiai ismeretekre és történelem könyv olvasásra.
Történelem könyv : amennyire el vannak cseszve az elektronikai cuccok, lehet, hogy megint könyvből fog olvasni. Történelem része : volt olyan időszak a világban, amikor még használhatóak voltak az elektronikai eszközök --> már mindent frissíteni kell, még a kormánykereket is, mert elsőre nem sikerül, hiába készült kerék már nagyon régen is.

Pszichológia : valahogy ezt az egész bizbaszt megérteni, miszerint, nem tudtuk elkerülni ezt a zsákutcát.

mennyémá 2017.04.24. 12:13:31

@vu2: végre valakinek jó napja lett tőlem :D

2017.04.24. 12:20:26

@mennyémá: Jah; pár hete rossz helyen mászkáltam. Lényegében most ilyen sín féle van a lábamon és vergődök a kanapé és a lakás többi része közt, közben a kommenteket olvasva röhögtem fel :D

hdnctrl 2017.04.24. 12:31:43

Látom, van itt pár valóban hozzáértő (not being ironic).
Adjatok tanácsot, ha van kedvetek, hogy mibe ássam bele magam: Java (SE), Laravel vagy mondjuk Asp.NET Core?

12 éve programozó voltam 3 évig, azóta máshol dolgozom (minimális programozás közben azért volt, nem estem ki totál, de papír alapján igen), de jövőre váltanék vissza (39 éves leszek akkor). Vezetői gyakorlatom lett azóta, de nem szeretek vezető lenni. Inkább korrekt munkát akarnék kevés stresszel.

Azt gondoltam magamtól is, hogy így junior leszek, és nem számítok komoly pénzre, de ez most másodlagos, a stressz legyen kevesebb. A kérdés, hogy melyik területben van a legtöbb lehetőség. A profession hirdetéseit átnézve ezek a leggyakoribbak, de mégis, melyik a nyerő vajon?

mennyémá 2017.04.24. 12:36:21

@vu2: ismerős állapot. jobbulást

Szaktanár 2017.04.24. 12:41:32

@Duplaxiii: "Ma még a kalsszikus kódolás a menő, míg a világon már már, korszerűbb elvek szerint dolgoznak."

erről szívesen olvasnék kicsit bővebben, kifejtenéd, mire gondolsz "korszerűbb elvek" alatt? köszönöm!

2017.04.24. 12:44:34

@mennyémá: Köszi megvan. Közben eszembe is jutott, hogy ha valaki egy vadonat új fejlesztésű okoskodó telefont, amiben van lépésszámláló, akkor már el is tudnám küldeni valahogy így :
Na mennyémá innen el a szaroddal :D

Szaktanár 2017.04.24. 12:48:03

@scuynat: én a core-ra szavazok, most kezdtem én is tanulni (ang 2-vel megboldonítva), bár nekem van mvc 5 tapasztalatom, szóval talán elfogult vagyok. keress meg privátban, ha érdekel pár jó online video kurzus, nem szeretnék itt reklámozni senkit.

mennyémá 2017.04.24. 12:56:33

@scuynat: A .NET vs Java az hitvita. Ha engem kérdezel, akkor java, és nem SE vagy EE hanem úgy általában. Most még nem javaslok semmilyen frameworkot, szokd meg egyáltalán magát a nyelvet. (Ugyan ez igaz .Net-re is, de arról nem tudok érdemben nyilatkozni, hogy merre érdemes)
Ha Java, akkor egyelőre semmi szín alatt ne menj bele a java8 featuráiba. Csak elvisznek olyan irányba, amitől egyrészt nem fogod érteni miről van szó, másrészt utálni fogod, mert nem lesz sikerélményed.
Javaslom, hogy találj ki magadnak mini projekteket, akár elcsépelteket (videokazetta kölcsönző akármi), nem az a lényeg, hogy mit, hanem, hogy hogyan csináld.
Ja és vannak ingyenes agilis programozást támogató oldalak, használd őket magadban is, Hogy szokd meg magát a módszert, ne az első helyeden érjen váratlanul (scruddesk és társai).
Dióhéjban ennyi kb. Ja és mert próbálgatni, én is akkor kezdtem évekkel ezelőtt fejlődni, amikor nem féltem ilyen-olyan próba kódokat írni. Elkezdtem nem félni kipróbálni ötleteket. Egy jó verziókövető rendszerrel minden visszavonható :)

2017.04.24. 12:58:41

@Szaktanár: "Ma még a kalsszikus kódolás a menő, míg a világon már már, korszerűbb elvek szerint dolgoznak."

A mikrokontrolleres világból pl:

Már a kisebb iskoláskorú srácok is tanulhatnak a Codebug-ot. Annak a fejlesztői környezete is egyszerűsítve van. Azonnali sikerélménye van, hiszen az egyszerű programjával már kapásból pl. egy ledet kapcsolgathat stb.
Egyszerű példa, de az érdeklődőnek kézzelfogható.
Mélyebb szinten bonyolultabb természetesen.

Szaktanár 2017.04.24. 13:00:54

@vu2: köszi, nyugodtan fejtsd ki mélyebb szinten, ha gondolod :)

2017.04.24. 13:04:01

@elemes: ne röhögtess, pont az ilyen gittegyleteknél kell a papír, bruttó 360 az még szerintem nem programoz, esetleg valami hobbi webfejlesztő, vagy vidéken még nem talált távmunkában normálisat, és valami kis cégnél bekényelmesedett, de hogy a nagy pöstfalván annyiért programozót nem találsz, az biztos :) még nettó 360ért se.

2017.04.24. 13:07:12

@Szaktanár: Mélyebb szinten lényegében (!) a "C" dzsungelében találja magát elektronikával megspékelve. Itt azért másra kell figyelni és észben tartani.

A másik irányt a grafikus programozói felületekben látom, ahol kvázi összehúzogatja a kapcsolatokat.
Itt már láttam használható megoldásokat telefonokra/tabletekre.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2017.04.24. 13:25:36

Lehetne egy táblázat a céges álláshirdetések értelmezéséről is.
Pl.:
Rugalmas: munkaidő után is bent marad.
Terhelhető: hétvégén is be kell jönni
Motivált: otthon is dolgozik
Megbízható: akkor is marad, ha nem kap fizetést

2017.04.24. 13:26:13

A holoprogramozók semlegesen álmodnak. Persze ez a hiszti itt is jellemző azokra, akiknek csak a szája kívánja ezt a fajta programozást.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2017.04.24. 13:33:37

@scuynat: "de papír alapján igen"

Ha papír szerint nem vagy programozó, akkor hiába van régről bármekkora gyakorlatod, sajnos nincs esélyed ilyen állásra, mert a HR-es egyből kukázza a CV-det.
Ha viszont van megfelelő papírod, akkor ezer helyen várnak szeretettel, akkor is,ha teljesen elfelejtettél mindent.
Tehát a jó állás megszerzéséhez az első (és egyetlen) feladat a papír megszerzése. A tudás huszadrangú dolog. Ismerek olyan lányt, aki saját bevallása szerint szinte egy szót em ért abból, amit csinál, mégis egy éve 300 ezret keres havonta. Öt perc alatt felvették, mert volt megfelelő végzettsége (buta, viszont szorgalmasan tud magolni, ezért le tudott vizsgázni) és nem tudják kirúgni, mert még a hozzá hasonló félhülye programozóból is hiány van.
Tehát hiába értesz a szakmához profi módon, ha nincsen papírod róla, akkor éhen halsz mert esélyed sincs arra, hogy a tudásodat munkahelyen bizonyíthasd.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2017.04.24. 14:05:41

@elemes: "de milyen iskolai tematikát állítanál össze MOST? "

Majd elárulom, ha én kapom érte a fizetést ;)
Vannak örök érvényű ismeretek, amelyeket csupán felületesen oktatnak, ahelyett, hogy készségszintű, magabiztos tudást adnának. Ezzel párhuzamosan vén begyepesedett fejű reszketeg alkoholista professzorok azon törik a fejüket, hogy milyen anyaggal lehetne kitölteni a maradék ezer órát, mindegy, csak jogosan vehessék fel a fizetésüket.
Mondok egy példát: a hazai oktatás megpróbálja megtanítani a gyereket EGY szövegszerkesztő program EZER szolgáltatására, miután a szerencsétlen bepánikol a felfoghatatlan információhalmaztól és hülyébbnek érzi magát, mit előtte, ráadásul ha egy másik gyártó szövegszerkesztője kerül elé, teljesen kétségbeesik, mert nem ezt tanulta. Mindketten tudjuk, hogy a fenti metódus helyett hogyan kellene oktatni a szövegszerkesztő használatát ahhoz, hogy a gyerek magabiztosan merje használni (ne ezer funkciót gyakoroljon egyszer, hanem tíz funkciót százszor) és akkor se essen pánikba, ha a világ bármelyik más szövegszerkesztőjével találkozik.
Na ugyanezt kellene alkalmazni a programnyelvek, programozási módszerek, operációs rendszerek, stb stb területén is: ne egy dologról tanuljon ezer részletet, hanem jól lásson át egész területeket, ahol csak az alapokat ismerje, de azt rutinosan, álmából felverve is.
Ha már programozásról szól a poszt, akkor legyen az oktatási példa: a gyerek ne egy-két programnyelvet tanuljon meg magas szinten, hanem pl bármikor képes legyen magabiztosan, hibátlanul leírni ceruzával kockás papírra a "helló világ" megjelenítését húsz programnyelv bármelyikén, bármiféle segítség nélkül, részegen, szembeszélben.
EZ hozza magával azt a magabiztosságot, amivel nem fog pánikba esni, ha 10-20-30 év múlva elé tesznek egy olyan programnyelvet (vagy bármit), amit addig még nem látott.

2017.04.24. 14:06:30

@bunkó: Nem személyednek szól, inkább a kialakult helyzetnek.

Ez volt a folyosói vicc régen a suliban. A papír.
- Mit tud megcsinálni?
- Kisbolygót tudok eltéríteni
- Papírja van róla?
- Nincs
- Akkor nagyon sajnáljuk

Természetesen a papír feltételez valamit.

Vicces és gáz is egyben, hogy a kínai megcsinál mindent papír nélkül (szarokat is), mi meg megvesszük papírral a zsebünkben azt, amit mi is meg tudnánk csinálni és nem pedig Kínába tolni a pénzt ezerrel.

Erre kellene a történelemkönyv, amit írtam feljebb valakinek.

A másik feljebb említett elektronikai kütyükkel meg szintén ki lehet váltani a kínai cuccokat. A fejlesztésükhöz még angolul sem kell tudni; de papír az legyen. (Az angolok meg nemsokára kilépnek, akár válthatnánk nyelvet is.) Aki dolgozott már nemzetközi környezetben az szembesült vele, hogy mire a harmadik idegen nyelvűvel beszél addigra más lett az értelmezése mindennek.
Okos tényleg. Senkit se zavarjon, hogy sok eszesebb országban inkább lefordítanak mindent, hogy ne az értetlenségre menjen el az idő, hanem a szakmára.

Stb...stb...stb.

2017.04.24. 14:13:31

@bunkó: A szövegszerkesztős részhez.

Ahhoz az is kellene, hogy a jól megszokott menürendszert nem kellett volna elcseszni.

Akkora 1-est kapott volna mindenki, aki ilyen szalagost rendszert ad be, hogy a fal adja a másikat.
Ahogy mondtad a nehézségeket (szembeszél stb) pont az volt az ok. Márpedig, hogy a felhasználót ne keverjük meg a programokkal, ne össze-visszázzunk állandóan mindent, ne nehezítsük meg mindenkinek a dolgát.
Erre ma az lett, hogy mindenféle kialakítás van mindenhol, eszetlenül.
Mindegy, tudjuk. Szar van :D

dr. mesterséges színezék 2017.04.24. 14:21:54

@Duplaxiii: Nem minden szavával értek egyet, de annyira a hozzászólás egészével igen, hogy ne legyen értelme szétszedni.
Kb. így és kb. ez a helyzet - műszaki vénával született és műszaki témákkal jól beoltott ex-fejvadász, gyakorló HR-es nejem szerint is.

Lukács Jenő 2017.04.24. 14:27:18

@okostojas007: A jó programozó kódban írja meg a szívít :-D

dr. mesterséges színezék 2017.04.24. 14:38:55

@Duplaxiii:
Úgy 15 éve:
Nem ájtís, de műszaki mérnöki posztra jelentkező, ERŐS informatikai ismerettel rendelkező, AC-n is túlesett _férfi_ kollégának küldtem generált levélben csatolásként standard ascii riportot.
Pár órával később felhívott a főnöke azzal, hogy menjek én a fenébe, mert riport címén használhatatlan anyagot küldök - mondta a fiatal kolléga.
Teszek egy sétát, megkérdezem, mi a baj. Mutatja, hogy na ugye, hiába kattint rá kettőt... megint kettőt... megint kettőt... ezt nem nyitja meg az XP.
Tényleg nem, nem adtam txt kiterjesztést a fájlnak, a műszaki értelmiség (legalábbis egy részét) pedig nem készítik fel ilyen váratlan, sokkoló helyzetre, maga pedig előbb sírja el magát a főnökének, mint hogy utánajárjon - és nem érzi kínosnak.

Azóta csak rosszabb lett. Tojáshéjjal a seggen elolvassák oda-vissza a Hogyan legyünk sztármenedzserek 10 lépésben 24 óra alatt c. besztszellert, és holnaputánra tényleg elhiszik, hogy határ a csillagos ég, az nem tűnik fel, hogy gödörből nézik.

hdnctrl 2017.04.24. 14:40:31

Köszönöm a tanácsokat, próbálom mindegyiket megfogadni, amennyire tudom.

Azért soroltam fel ezeket, mert PHP-ben "otthon vagyok" kb. az 5-ös verzióig, de sose fejlesztettem PHP MVC frameworkben. Asp.NET-hez annyi közöm van, hogy annak idején ASP VB oldalakat szintén mókolgattam (VB6-tal bezárólagos a tudásom), de ott se volt még szó MVC-ről ugye. A Java-ról nem csak annyit tudok, hogy hogy kell kicserélni a gyertyát benne (egyetemen az egyik évfolyamtársam az OO programozás C++-ban c. tárgy vizsgáján ezt válaszolta a tanárnak, amikor a Java-ról kérdezte), belepiszkáltam már iOS programba, szóval láttam már közelről is, de persze ettől még nem tudnék a semmiből appot írni, szóval az is ismerkedéssel kell, hogy kezdődjön.

Papír szerint mérnök-informatikus vagyok, de azután csináltam még egy mérnöki diplomát. Most utóbbit "kukáznám", csakhát a programozási gyakorlatom régi, azaz megint kezdő vagyok.

Mondjuk normális helyen adnának esélyt arra, hogy pár hét alatt belerázódjak az ott használt rendszerbe (ha annyi idő alatt nem megy, küldjenek el, igazuk is van), de ha előre megtanulok, vagy legalábbis megismerek rendszereket, akkor hátha több az esélyem. Az eredeti kérdés erre irányult.

Köszönöm mégegyszer!

qwertzu 2017.04.24. 15:03:39

@scuynat: Én a .net core dolgot hanyagolnám még. Egyáltalán nem kiforrott, nincs hozzá anyag és tapasztalat. Ha microsoft akkor .net framework + MVC + web api

A microsoft dobott már el ennél kiforrottabb dolgokat is, és az utóbbi pár évben olyan sebességgel hoz ki új dolgokat és dobja el a pár hónap múlva, hogy az flusztráló.

Szaktanár 2017.04.24. 16:04:13

@qwertzu: ami az előnye, az a hátránya is - mint egyébként minden új dolognak. minél hamarabb tanulsz meg egy új framework-öt, annál több pénzt kérhetsz el a tudásodért az early adopter company-knél. persze nem tudom, mo-n milyen gyorsan váltanak (bár gondolom, h nem túl gyorsan), azért külföldön talán vmivel jobb a helyzet.

qwertzu 2017.04.24. 16:13:18

@Szaktanár: Tanulni jobban lehet egy kiforrot technológiát, c# + .net framework + mvc + web.api témában temérdek oktatóanyag van, és állás is lesz mire belejön. Míg ha a picipuha kidobja az egész .net core koncepciót az ablakon, mire el akarja helyezkedni, akkor rábaszott.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.04.24. 16:15:39

A papírral kapcsolatban :

Van egy volt kolléganőm, ő német tanár, bölcsész szakon végzett. Mivel ugye a szakmában kevés a fizu így először callcenterben volt egy multinál ahol SAP-ot használtak. Eléggé jó a szociális interfésze, így egyfajta project leader lett belőle, Solution Effectiveness leader azaz kb. olyan user aki speckót tud írni.
Mivel a munkához elkerülhetetlen volt az interakció a project/basis csapatokkal ragadt rá némi tudás. Nem ismerem a területet, hogy felmérjem 2 év alatt mennyit lehet ilyen módon felszedni, de most valami SAP Solution Architect 5k eur fizuért szabadúszóként németországból fizetve. Havonta 1 alkalommal utazik ki 2-3 napra akkor napi 10-12 óra meeting. Napi 6 órát dolgozik vagy kevesebbet, a hét felében otthonról. Még csak ki sem kell adnia munkát senkinek, némi fordítást végez, csak benne kell lennie a folyamatban, néha megkérdezik jó lesz-e amire bólogatnia kell.

A lányzó nem egy technikai szakember, azt hogy "sosem tanultam kódolni" legyen 2000x leírva biztosan copy+paste-el írná meg ciklus helyett, egy ügyes felhasználó teljesen.

legyetek 2017.04.24. 16:17:02

A post nettó hülyeség, ócska, elcsépelt poénok rendszertelen halmaza. Az amatőr programozót az különbözteti meg a profitól, hogy a profi előre tudja mikor fog hibázni. Ezért baromi gyorsan és kis apparátussal debugol akár real-time folyamatokat is.

Szaktanár 2017.04.24. 16:59:42

@qwertzu: nem nagyon hiszem, h az ms ki fogja dobni a core-t, eléggé készültek rá, meg nagyon nyomják mellé, h használj vs code-t ide-t, szóval én azért inkább rászánom az időmet a tanulásra, meg hát érdekel is, szóval nem érzem kényszernek. aztán majd az idő vmelyikünket igazol :)

bunkó · http://bunko.blog.hu 2017.04.24. 17:13:16

@vu2: "a jól megszokott menürendszert nem kellett volna elcseszni."

Éppen erre céloztam az oktatás súlyos hiányosságainál: ha az iskolában jól megizzasztották volna az összes hülye menürendszerű szoftverrel, akkor egy életre megtanulta volna, hogy a "mentés másként" ikonja nem mindig a felső sorban a harmadik, ehelyett nyitottan állna mindenhez ("ez itt előttem egy szövegszerkesztő program, tehát VALAHOL kell lennie egy "mentés másként" funkciónak is"). Az effajta oktatás nem lenne elavult húsz év múlva sem.
A magyar oktatás megtanít BIZONYOS problémák megoldására, ahelyett, hogy az emberek ÁLTALÁNOS problémamegoldó intelligenciáját tenné napi rutinná. Halat ad, holott hálót kellene adnia.

mildi 2017.04.24. 17:29:32

ezt bmilyen szakmára.
találó lett

2017.04.24. 17:36:02

@scuynat: igazásszerint, ha megtanulod a programozási logikát egy jó fejlesztőcsapatban, akkor onnantól teljesen mindegy a nyelv. (azért nagy a külömbség az adatbáziskezelés és egy szimpla C-s PIC programozástól), de szerintem közel mindegy melyiket választod, ha nem a papír, hanem a tudás a lényeg. Fontos inkább az, hogy neked is melyik áll kézre. Míg C-ben tologatod a biteket, és minden byte memóriáért áldást mormolsz egy mikróvezérlőnél, addig C#-ban és Java-ban észre se veszel egy pár megás memóriafoglalást. Appot írni felesleges fejből, az apple és a google minden évben jóóóól megkeveri az SDK-kat, hogy ne unatkozzanak a fejlesztők. Ami az egyik évben standard, az a másikban már deprecated, ezért imádom még mindig a C-s bit tilitolit, közvetlenül regisztereket írni olvasni mindig nagy élmény :)

2017.04.24. 17:37:18

@legyetek5ó6éú2: ugyanmár, ez a post szórakoztató akart lenni, én vegülis szórakoztam :)

2017.04.24. 17:38:21

@Lukács Jenő: ugyan, generátor programmal generálja :) sokkal hasznosabban is el lehet tölteni az időt, mint CV-ket írkálni :D

Behajtó70 2017.04.24. 17:43:38

@scuynat: te ne bántódj meg, főnök, de te ne legyél programozó, nem való neked a fenti posztjaid alapján! Egy rendes programozó, aki ek ez a hobbija, értelme, élete, az naponta keresi az újat, látja és alakítja a jövőt! De te kényszerprogramozónak tűnsz. Tényleg nem bántásból, de kívülről ezt látni.

2017.04.24. 17:46:57

@vu2: hát, egyszer egy asszem bolgár uriember küldött nekünk ilyen grafikus programozással készült borzalmat.. Ha valaki azt mondja, az átlátható, az hazudik :D Nehezitésként ciril betűkkel, bolgárul kommentezve :)
ez szerintem valami iszonyat:

s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/73/84/2c/73842c0af9e06e1790ac1bfffca57e8c.png

és ez még szinte semmit se csinál :)

Lucifer Morningstar 2017.04.24. 17:52:44

Háááát, az egyik utsó munkám megtanított arra, hogy a programozó az első akit minél messzebbre kell hajtani a projekt közeléből.
Úgy három hónap alatt nem sikerült megértetni vele, hogy egy új, fejlesztés alatt álló gépnél szükség van a teszteléshez és beállításhoz olyan programrészre, amivel el lehet indítani a reléket, motorokat, visszajelzéseket.
Elhajtottam a tószba a komát, egy hét alatt megírtam a programot, oszt minden ketyeg, mindenki boldog, programozót a büdös életben nem akarok többé látni.

2017.04.24. 17:58:42

@Behajtó70: ezt én így nem vettem észre, inkább lelkes amatőrnek gondolom, manapság még a kényszerprogramozók is megéllnek ilyen 20-30 fős csapatokba betöltik őket, bár a többiek nem feltétlen fogják szeretni :)

2017.04.24. 18:06:10

@Lucifer Morningstar: nehezen tudom elhinni, hogy programot rendeltél teszter funkcióval, és a gonosz fejlesztő szándékosan kihagyta azt, és aztán bele se akarta tenni. Vagy gondolatolvasós programozót kértél fel? :)

2017.04.24. 18:11:54

@okostojas007:
Szép kép :)
Megvan a középen tesztelő IF ciklus :D
Kb mikor Mucsi Zoltán villanyt szerel a youtube-n fent van az jut eszembe erről; amikor meglátja a sok kábelt a dobozban.
Amit én próbáltam ki, az nem engedett csak derékszögű összekapcsolásokat létrehozni, de egyből próbálható is volt a "program".

2017.04.24. 18:16:08

@Lucifer Morningstar: Hát az tényleg gáz, ha valaki nem csinál kapásból "önteszt" részt. Azt sosem értettem. Szívatja magát vagy mi?

Egyébként magad írtad, akkor Te programoztad....magadat nem küldted el? :D
Ez itt a vicc része.

2017.04.24. 18:20:38

@okostojas007: PIC programozás. Minden byte úgy úgy; meg a kondenzátor kisülési idő pl.
Meg a gyári beépített füst, ami működteti az egészet. Elfüstöl, aztán semmi se megy :)

TarzanBorz 2017.04.24. 18:32:13

@Lucifer Morningstar: hehe, egy hülye miatt általánosítani nem bölcs dolog.

TarzanBorz 2017.04.24. 18:34:22

@vu2: Elég sok cél hardverrel volt dolgom életemben. Ezeknek az interfészeit, kezelő programjait hardveres "programozók" írták. Egytől-egyig borzalom volt.

2017.04.24. 18:34:33

@Duplaxiii: nekem vegyes az egyetemistákkal a tapasztalatom, 2 közepes, 2 kítűnő munkaerő (szegényeket jól megkínoztam, de profin állták a sarat), és 2 balfék.. Itt is ki kell fogni a jó embereket, jó hozzáállással és logaki érzékkel sok mindent meg lehet oldani, ha még az elején nem is vágják, iszonyat gyorsan fejlődtek, sikerült teljes értékű csapattaggá válniuk. A 2 jóra lehett számítani, a közepeseket pesztrálni kellett, de haladtak, a 2 balfék meg.. hát.. több időt vitt el az okításuk, mintha magam mindkettőjük munkáját megcsináltam volna.

2017.04.24. 18:39:15

@vu2: igazi nagy élmény ha véletlen a tesztnél a kábelrengetegbe megküldesz 5v-al egy 3.3-as rendszert, mert kedves elektronyos barátunk nem szereti csoportosítani a kábeleket, csak ömlesztve van 15 drót, de nem talált 15 féle színt. Aztán jön a húha, de fényes lett az a led :D

2017.04.24. 18:43:09

@vu2: namost ezt képzeld el úgy, hogy kb 20-30x ennyi dobozzal ciril betükkel :D Alapvetően nem látsz semmit, hanem nagyítható :D
de ahogy nagyítod, nem fogod látni a hosszú átkötéseket.

TarzanBorz 2017.04.24. 18:45:47

@Duplaxiii: 15 (!) éve, amikor kis fennakadás volt a vállalkozásomban, gondoltam keresek valami átmeneti munkát. Akkor még szóbeli beszélgetés is volt a munkaközvetítőknél (nemtom most hogyan megy, de gondolom már nincs rá erőforrás :) ). A kiscsaj aki az ász volt az adott cégnél programozókkal kapcsolatban, az interjún (úgy, hogy a CV-met megkapta persze előtte) megkérdezte, hogy miért Delphivel foglalkozom, amikor a Java sokkal eladhatóbb, mindenki Jávást keres. Mondom, mert ehhez értek, ezzel dolgozom évek óta nem Jávával. De miért nem váltok, mikor....
Megkérdeztem, hogy tudj-e mennyi idő alatt lesz profi valaki egy programnyelvben. Válasz: szerinte egy hónap alatt meg lehet tanulni.
Ekkor hagytam ott. :D

2017.04.24. 18:46:29

@TarzanBorz: "Elég sok cél hardverrel volt dolgom életemben. Ezeknek az interfészeit, kezelő programjait hardveres "programozók" írták. Egytől-egyig borzalom volt."

Hát azért sok borzalom van máshol is.
Az autókban lévő esőszenzor a galambszart is szétkenheti. Mekkora ajándék.

2017.04.24. 18:54:49

@okostojas007:
Na még cirill betűkkel az egész; szép munka. Le lehet fénymásolni? :)
Srác koromban egy egyébként klassz autó kábeleit néztük. Feketével kezdődött, aztán a szivárvány összes színével meg lett toldva : tehát akkor most a feketével kezdődő negatívot kimérjük a lilával folytatódó....
Vágjuk el a sunyiba vazze lett a megoldás.

Lucifer Morningstar 2017.04.24. 18:55:56

@okostojas007:

A válasz mindenre alapból az volt, hogy "ezt nem lehet". Utólag kiderült, azt a fejlesztőrendszert sem ismerte amit miatta kellett használni.

Amúgy amikor belecsöppensz egy projektbe, amit mások kezdtek, de neked kell befejezni, akkor nem egyszerű a megoldás.

@vu2:

Ha magát szívatja akkor nem érdekel, de nekem kellett a küldött programot betölteni, indítani, hibát keresni. A sokadik ilyen ökörködés után durcultam be és vágtam ki a kütyüjét, terveztem újra a teljes elektronikát, felprogramoztam, oszt szevasz, működik oszt jónapot.

@TarzanBorz:

Nem ő volt az egyetlen. Van belőlük éppen elég, ha visszaolvasol, nem én vagyok az egyetlen aki összefut ilyen zsenikkel.

"Ezeknek az interfészeit, kezelő programjait hardveres "programozók" írták. Egytől-egyig borzalom volt. "

A hibásan, kezelhetetlenül vagy egyáltalán nem működőnél még a borzalom is jobb. Kurvára nem örültem, hogy programot kell írni, volt más dolgom is amit sikeresen buktam is ez miatt, az élet sajna néha kegyetlen.

2017.04.24. 18:58:33

@TarzanBorz: Személy szerint úgy szoktam nekiállni az interfésznek, hogy engem tutira ne akasszon ki. Eléggé lobbanékony tudok lenni, ha valami nem elég egyértelmű belátható időn belül és csak összezavarna. Nem szokott kedvem lenni újra tanulni a play gomb jelét nekem sem.

midnight coder 2017.04.24. 18:58:54

@bunkó: "Ha már programozásról szól a poszt, akkor legyen az oktatási példa: a gyerek ne egy-két programnyelvet tanuljon meg magas szinten, hanem pl bármikor képes legyen magabiztosan, hibátlanul leírni ceruzával kockás papírra a "helló világ" megjelenítését húsz programnyelv bármelyikén, bármiféle segítség nélkül, részegen, szembeszélben"

Ez konkrétan pont hülyeség. Ha megismersz _jól_ egy-két programnyelvet (mondjuk C#, Javascript) akkor az N+1 már nem fog meglepetést okozni. De azzal, hogy 20 különféle nyelven tudod leírni a hello world-öt még az alapokig sem jutottál el. De ha Pl. C# nyelven megtanultad mi az a változó és a láthatóságuk, a függvény, a vezérlő szerkezetek, az operátorok és azok overloadingja, a tömbök és a konténerek a propertyk, a generikusok és a lambda kifejezések, kivételek, OOP, stb akkor már Pl. egy java vagy egy PHP annyira nagy meglepetést nem fog okozni, és a C++ vagy épp a javascript de akár egy python sem. És ha láttad az entity frameworköt, akkor nem fogsz nézni mint a boci az újkapura ha mondjuk szembejön javában egy Hibernate. De ha sok-sok dologba épp hogy belepislantasz, akkor egy olyan kezdő leszel ami sok mindenben kezdő. Az pedig nem sokat ér.

midnight coder 2017.04.24. 19:01:49

@TarzanBorz: Egyetértek. Nekem is volt szerencsém pár hardverközeli önjelölt "programozó" förmedvényéhez, nos ezek addig jók amíg nem lesznek pár száz sornál bonyolultabbak.

midnight coder 2017.04.24. 19:06:37

@okostojas007: "hát, egyszer egy asszem bolgár uriember küldött nekünk ilyen grafikus programozással készült borzalmat.."

Ezek akkor a jók, ha team-ben dolgozol és mergelni kellene őket a TFS-ben. Nekem az SSIS a kedvencem ebben a műfajban...

midnight coder 2017.04.24. 19:08:40

@qwertzu: "A microsoft dobott már el ennél kiforrottabb dolgokat is"

A microsoft igazán egy dolgot dobott ki: a Silverlight-ot. De ez közös iparági döntés volt, repült ott az annál 100x elterjedtebb flash is.

TarzanBorz 2017.04.24. 19:12:17

@Lucifer Morningstar: "Nem ő volt az egyetlen. Van belőlük éppen elég, ha visszaolvasol, nem én vagyok az egyetlen aki összefut ilyen zsenikkel."

Nem vitatom, de ettől még vannak jó programozók. Mint ahogy minden szakmának van krémje és alja és egy vastag átlagos szakija, úgy a programozók sem kivételek. Én csak az általánosításért emeltem a billentyűt...
Sok CV-t olvasok mostanság, és ellentétben @Duplaxiii-vel, az a véleményem, hogy nincsenek jó programozók az álláskeresők piacán. De még elfogathatók is csak elvétve. Ha jót akarsz, ismerettség révén kell elcsábítani (ha lehet), mert igazából nem keres munkát.

2017.04.24. 19:13:59

@Lucifer Morningstar:
Nem értem, hogy-hogy nem lehet megtanulni pár hét alatt Delphiről a Java-t, ha azt a HR-es is úgy tudja.
Ne ez az, szerintem ezt nem értjük páran. Ha a HR megmondta, akkor az úgy van aztán kész.
Nem az lenne a cégvezetők dolga, hogy kiszűrjék, hogy jók-e a közvetlen alkalmazottjaik ? (HR)
Nem azért, de nem lehet, hogy a cégvezetők (nem mindenki) nem is alkalmas cégvezetésre?
Ó, dehogynem.

2017.04.24. 19:18:13

@midnight coder: "Egyetértek. Nekem is volt szerencsém pár hardverközeli önjelölt "programozó" förmedvényéhez, nos ezek addig jók amíg nem lesznek pár száz sornál bonyolultabbak."

Izééé....van az a 10 sor , ami meg tudja keverni a dolgokat.

komisz_kölök 2017.04.24. 19:42:35

@okostojas007: nem alkalmazott ak kell kijönni. Ha tenyleg jo vagy, meg fogsz lepödni az orabereken. 2000 €tol mar otthon is sirva fakadtam volna, a 4k mar cc.

qwertzu 2017.04.24. 19:46:44

@Szaktanár: Nem állítom hogy ki fogják dobni. De a linq to sql-t is rohadtul tolták, a silverlightot is rohadtul tolták, a Modern Appsot is rohadtul tolták, és mind ígéretes volt. Silverlightban írtam pár intranetes cuccot, teljesen jól használható volt, sajnos nem terjedt el.

Meg a Sharepointot is rohadtul tolják, pedig az soha nem volt ígéretes. Mondjuk azzal szép pénzt lehetett/lehet keresni, ha valakinek volt hozzá gyomra.

Mutyilufi 2017.04.24. 20:14:52

Iphone 5c-vel nézve szétesik a táblázat, olvashatatlan. Minden más rész (cikk szöveg, reklámok, kommentek stb) jól jelenik meg. Csak szóltam.

balage28 2017.04.24. 20:28:19

Vicces ahogy kiakadt - gondolom magára ismerve - a sok kis programozó zseni.
Sajnos a szakma nagyon felhígult, rengeteg nagyarcú, tehetségtelen kezdő van, akinek a legfontosabb, hogy legyen csocsó, és céges hűtő tejecskével...

2017.04.24. 20:31:06

@komisz_kölök: nem alkalmazott vagyok :) csak gondolkodtam, hogy kiköltözök, és elprogramozgatok valami nyugisabb fejlesztőcégnél, akkor néztem a hirdetéseket. Maradtam itthon, csak kifele dolgozom, így most nyugis, bár nem annyit kapok, de mostanában egyre szórakoztatóbbak és érdekesebbek a munkák.

I_Isti 2017.04.24. 20:42:19

@qwertzu: sharepoint, az egy csapás. Sose értettem mire jó, mert amire mi használjuk, speciel nem jó...

qwertzu 2017.04.24. 21:00:46

@I_Isti: A sharepoint tökéletes nem túl sok dokumentum tárolásra, AMÍG nem kell módosítani rajta semmit.

Ha bármit fejleszteni kell rajta, akkor tökéletes háromszorosan-négyszeresen túlárazott projektek megvalósítására, ahol a végeredmény minőségére bármilyen két hete fejleszteni kezdett PHPs code monkeyt borzalommal töltene el.

komisz_kölök 2017.04.24. 21:35:11

@okostojas007: ja, ertem, csak a 4k-bol gondoltam, valami magyar project. Az kb 25€ per ora, azert gondoltam. Jo hogy nem kell bejarni hozza, de akkor is...

2017.04.24. 21:53:50

@komisz_kölök: részt vettem az elején nagy projectecben, nagy multiknak, de már nem vágyom rá.. most már projectek jó részénél részesedést is ajánlanak fizetés mellé, inkább olyanokkal dolgozom, kikkel megértjük egymást. Már visszamondogatom a nagyon monoton projecteket is. Öregszem én is, meg fiatalon nagyon meghajtottam magam, nem is túl sok pénzért, most meg tényleg kb ez a 25 eur körüli órabér van, de mellé részesedés, így meg csak olyanba lépek be, amiben látok fantáziát. Lehet jó móka valami nagy cégnél egy kis modult tologatni, de szeretem ha a kész termék legyártódik, régen is élveztem mikor boltokba került a munkám. Az a cél, hogy 10 éven belül már csak a részesedésekből éljek, és saját kutatásaimmal tudjak foglalkozni.

elemes 2017.04.24. 22:04:31

@okostojas007:

pedig ez elég konkrét példa, persze nem pont a nemzetvédelmi egyetem volt az intézmény --, nem akarom zaklatásnak kitenni a baráti körömet.

CV meg azért nem kell, mert (1) nem ír, mert pökhendi (2) viszont emellett aszociális (3) de valamelyik rokona elintézte neki az állást. szóval technikailag jó programozó, de munkaerőként csak akkor alkalmazható, ha van hozzá egy végtelenül türelmes "human interface."

2017.04.24. 22:22:40

@okostojas007: "de szeretem ha a kész termék legyártódik"
+1
Kicsit szentimentális része, de jó :) Pont ez vitt rá. Nem csak a monitoron jelenik meg valami; jó darabig zavart.

2017.04.24. 22:25:50

@elemes: értsd meg, nem pökkhendiség, de sose kellett, azért nem mert meghívásos alapon kerültem mindenhova (míg nem lettem szabadúszó). Nem volt rá szükség. Az elején tudták, hogy kezdő vagyok, kaptam 2 hetet, hogy bizonyítsak, utána már az akkori munkám elég volt, hogy felvegyenek a következő helyre. Lehet így is. Én is hívtam már nem1 embert be úgy, hogy tudtam mire képes, vagy olyan ember ajánlotta, kiben vakon megbízom szakmai szempontból, és be is vált az ember. Mikor felvételiztettem, akkor se tudtam mit kezdeni a CV-kkel(a csatolt saját programok, forráskódok sokkal beszédesebbek voltak), bár akkor még nem is mertek jelentkezni úgy programozói állásra, hogy keresik a bekapcsológombot a számítógépen :)
Mostanában meg olyanokkal kellett vitatkoznom, kik szerint a sourcecontrol hűlyeség, de majd ők googledrive-ba, meg dropboxba feltöltik a projectet, meg majd mentegetnek, meg kézzel összefoltozgatják a forráskódot, és szóljak előre melyik file-t szeretném szerkeszteni :D
na ilyenkor bármennyit fizethetnek, megköszönöm az együttműködést, és a viszontnemlátásra :)

2017.04.24. 22:28:19

@vu2: bizony, régen hogy örültem, hogy besétáltam a médiamarkt-ba, és kint volt a cucc, kapható volt, havernak mutathattam, na hogy ez az amivel fél évig, 1 évig szoptunk :)
és idén megint komoly cucc kerül sorozatgyártásba, nagy a várakozás, és az öröm :)

2017.04.24. 22:35:19

@okostojas007: Az én cuccomat nem vette meg a Media Markt, úgyhogy megvettem a Media Markt-ot. :D
Na persze :)
De már úgy az egész nem ? : kb. porbafingó korában az ember megnézte a Knight Ridert, ami villogott meg így bemér meg úgy megy az autó.
Aztán amikor az első saját led-je elkezd világítani, akkor senkinek sem pofázza el, de valójában örül.

2017.04.24. 22:42:49

@okostojas007: Gratula a cucchoz, akármi is az.
A bedobozoláshoz meg külön. Az ember nem is gondolná, hogy bedobozolni normálisan kihívás tud lenni.
Saját cuccomra néztem rá a múltkor és már jött is a kérdés :
Ennyi tyúkbelet hova a francba fogok eltenni :D

qwertzu 2017.04.24. 22:44:07

@okostojas007:
"Mostanában meg olyanokkal kellett vitatkoznom, kik szerint a sourcecontrol hűlyeség, de majd ők googledrive-ba, meg dropboxba feltöltik a projectet, meg majd mentegetnek, meg kézzel összefoltozgatják a forráskódot, és szóljak előre melyik file-t szeretném szerkeszteni :D"

He? Ilyen van? A GitHub és a 15 másik ingyenes online source control korában?

2017.04.24. 22:45:32

Tyúkbél = kábel

2017.04.24. 23:00:00

@qwertzu: hát, én fizetek a saját serveremért, de hát látod, lelkesek, és nem értik minek ez :) Főleg az ifjúsággal van ezzel kapcsolatban baj, azt hiszik ez valami rossz dolog, és hogy a hülye vezető direkt szopatja őket a sourcecontrollal.

2017.04.24. 23:06:50

@vu2: az varázslat, de jelenleg én az eszközök kódját írtam, meg a kábeldzsungeles protót raktam össze. A villanyos megtervezte hozzá a panelt, a termékdesigner a házat, miután meglett a panel meg a kábelrengeteg rendes szalagkábel lett, Közben szerveres megcsinálta a szerver oldalt, nagyon profi lett. Aztán 3D nyomtató, prototipus, és majd most jön a varázslat, hát kiváncsi leszek.

qwertzu 2017.04.24. 23:10:07

@okostojas007:
Tény 1: egyetemen nekem valamiért nem tanították.
Tény 2:Az első héten rájöttem, hogy ez kurva jó.
Tény 3:Az online source controll éppen menő dolognak számít. Konkrétan már a microsoft is a githubra pakolja a cuccait: github.com/dotnet/corefx

2017.04.24. 23:14:21

@qwertzu: fura, pedig volt sajátjuk, én még anno microsoft sourcesafe-et is használtam az elején, nem volt az se rossz... (na jó a merge-el voltak néha gondok)

2017.04.24. 23:21:47

@okostojas007:
Na itt lehet megfogni a külföldit. Nyáron rendeltem ázsiából egy kütyüt. Hát kiakasztott. Megláttam a 70-80 megás letöltődött app-ot hozzá és már kezdett forogni a világ. Kiábrándító, ehhez nem kell 70 megabyte. Aztán még nem is működött, ergo kuka. Hát inkább csinálok egyet magamnak, ha szánok rá időt.

Sok munka, amit leírtál, de jó nézni mikor már működik. Kíváncsi lennék rá mi lesz az.

2017.04.24. 23:24:42

@vu2: mondanám, ha nem kötne a titoktartás, de hát, amíg nincs a boltba, addig nem lehet mondani :)

qwertzu 2017.04.24. 23:36:09

@okostojas007: Ami szar az szar, és a sourcesafe az. De a microsoft már teljesen magáévá tette a git-et. A TFS git repoval kimondottan iparági standard.

elemes 2017.04.25. 00:00:42

@okostojas007:

de szerintem nem is te vagy a konkrét az illető, akiről beszéltem :)

2017.04.25. 01:25:31

@qwertzu: 20 évvel ezelőtt nem volt az olyan rossz :) Bár kb 15 éve nem láttam már, szóval biztos sóval is behintették.

Hizdahr zo Loraq 2017.04.25. 06:10:15

@bunkó: Például: www.packtpub.com/packt/offers/free-learning
Egyébként a cégek álláshirdetéseiből már a diploma is kezd egyre több helyen kikerülni, mint feltétel. Ha meg tudod csinálni, akkor hajrá. Ki nem szarja le a papírjaid.

Hizdahr zo Loraq 2017.04.25. 06:22:46

@elemes: Szerintem alapvetően hibás (de legalábbis a google korában elavult) az az elgondolás, hogy az iskolának konkrét tudást kellene átadnia.

Szerintem egy jó tematika célja az, hogy megtanítsa a gyereket gondolkodni, és tanulni. Például aki a '90-es években Lada szereléssel kezdte, és nagyjából magabiztosan szerel ma már Golfot is, az nem biztos, hogy hozzá tud szagolni egy Priushoz komoly informatikai ismeretek nélkül. Pedig 10 éve hol volt még a Prius, ki tudott róla?

Élethosszig tartó tanulás nélkül aki lemarad, kimarad. Az iskola feladata, hogy erre felkészítsen, és nem az, hogy olyan adatokkal tömjön, amit a google első találati helyen hoz.

Magyarországon a történelem oktatása is el van baszva. Mert évszámokat kér számon, nem tanít gondolkodni. Egy érettségi egy fejlett országban abból kéne álljon, hogy például: milyen események vezettek a Trianoni békeszerződés aláírásához? Nálunk abból áll, hogy az atlaszból kiolvasható évszámokat kérnek számon.

Aztán csodálkozunk a Pisa-teszten.

qwertzu 2017.04.25. 06:59:13

@Hizdahr zo Loraq: A kettő nem szétválasztható. Konkrét tudás nélkül nincs miből következtetni.

A google találatok nem mondanak semmit egy témában, amiről fingod sincs.

Hizdahr zo Loraq 2017.04.25. 07:20:17

@qwertzu: Nyilván alapozásra szükség van, de az nem ugyanaz, mintha még az érettségin is az atlaszról olvasod le, hogy "1848 májusában Jelasics húszezer emberrel északra vonult" "ÖTÖS!!!" Mert a jelenlegi magyar iskola ez.

TarzanBorz 2017.04.25. 08:04:37

@Hizdahr zo Loraq: >30 éve programozok papír nélkül és csak 1x kerestem magam munkát, de abból se lett semmi, mert végül egy ismerős felhívott .... :)

padisah 2017.04.25. 09:31:07

aki nem értékeli a fejvadász/ közvetítő 'segítségét' elhelyezkedéskor, próbálja ki a posztom fölötti linket, az egy olyan álláskeresőre vezet ami kifejezetten a fejvadászok megkerülésére van kitalálva

(ettől még persze a fogadó cégnél lesz HR-es, de egy lépéssel közelebb kerül az ember egy szakmai felméréshez)

Aser Tzuiko (törölt) 2017.04.27. 15:44:41

Köszi Bloodstone, elég lesz csak belinkelni ezt a posztot cv helyett, mert mind igaz rám.

TeeCee :o) 2017.05.05. 06:11:28

@scuynat: "Vezetői gyakorlatom lett azóta, de nem szeretek vezető lenni. Inkább korrekt munkát akarnék kevés stresszel."
És mindezt programozóként? :))))))

tizennégy4 2017.07.20. 19:58:33

@mennyémá: A HR cicusokról mindenféle rossz tapasztalatom van nekem is, de akkor meg ki alkalmazza őket? A szakmai vezető annyira ostoba, hogy egy kontraproduktív HResre bízza a kiválasztást? De ő szívja meg, ha a jó dolgozót nem veszik fel csak azt akit a HRes továbbküld neki a maga ostoba szabályrendszere és szubjektivitása alapján.
süti beállítások módosítása