Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Atlassian Day 2017: helyszíni tudósítás

2017. július 02. - TanacsLajos

Bevezető

Az Atlassian neve sokunknak ismerősen cseng, az lendületes ausztrál cég nevéhez kötődik több, mára szinte etalonná vált projekt- és munkafolyamat támogató szoftver, mint a Confluence és a JIRA. A META-INF szervezésében idén június 13-14-én került megrendezésre az Atlassian Day konferencia, ahol a szervezők a teljes Atlassian ökoszisztéma bemutatását tűzték ki célul. Tiszteletjeggyel megtámogatva mi is ellátogattunk a rendezvényre, ott szerzett élményeinkről képes összefoglalót készítettünk nektek.

hatulrol.jpg

Hogy kell kiejteni azt, hogy JIRA?

Soha egyetlen IT termék nevét nem sikerült még az emberiségnek annyiféleképpen kimondani, mint ezt a négy egyszerű betűt. Most végre tegyünk rendet, vessünk véget mindörökre a tévelygésnek:

Így NEM mondjuk: jíra, dzsájra, zsíra, csíra

Így mondjuk: /ˈi.rɑː/, azaz magyaros írásmód szerint dzsíra 

forrás: Wikipedia

A szervezés

Az eseményre a Dürer Rendezvényházban került sor Budapesten. A szervezés, a konferencia hangulata remek lett: sikerült elszakadni a magyar konferenciákra oly sokszor jellemző XX. századi hangulattól, igazi fiatalos, lendületes kereteket adtak a szervezők a két napnak. A helyszín is formabontó elrendezésű volt:  nagy központi tér, egyik végében előadások, másikban vendor standok, középen kerek bárasztalok, külön workshoptermek és kert.

kaveauto.jpg

Személy szerint utálom a papírokra nyomtatott céges bemutatócsomagokat a konferenciákon, szerintem senki nem olvassa el őket, és általában azok a kis fényes lapok még bográcsozós gyújtósnak se jók. Itt egész rendes kis ajándékcsomag várta az érkezőket, amely a szokásos bemutatkozó anyagokon túl napszemüveget és nemre szabott pólót is tartalmazott. Igen, jól értitek, a férfiak férfi, a nők női pólót kaptak, így hatalmasat javítva annak az esélyén, hogy a hölgyek időnként még fel is vegyék az ajándékot, és ne adják azonnal fintorogva tovább valamelyik testesebb rokonuknak, aki boldogan kerti kapálós pólóvá degradálja azt.

kolbaszok.jpg

Az étel és italválaszték is abszolút trendire sikerült streetfood ebéddel, két szupermenő kávéskocsival, limonádékkal, mindennek a kicsúcsosodását jelentette az első nap estéjén megtartott dunai hajózás és vacsora. Egyéb kreatív ötletek is segítették a "kötelező konferencia" érzéstől az elszakadást: QR kódos beléptető a workshopokra, élő helyszíni feedback tábla, vendor körbejárkálós matricás játék: csak így tovább!

Az előadások

A szakmai előadások és workshopok alapvetően a META-INF által bemutatott főbb Atlassian termékekről, és az add-on gyártó vendorok saját termékeiről szóltak, mindenki a sajátjáról regélt persze. A konferencia szlogenje a "Team Up Level Up" volt, amitől nekem kissé kilengett a bullshit mutatóm, de értem a koncepciót, miszerint a csapatok együttműködése, és azt támogató, azonnal hasznosítható tudás áll a termékek fókuszában.

kozonseg.jpg

A teljesség igénye nélkül néhány fontosabb gondolat és újdonság az elhangzottakból:

  • A sokak által ismert egyszerű, de hatékony feladatmenedzsment eszköz, a Trello az Atlassian család tagja lett, amit a gyártó a JIRA egyszerűbb alternatívájaként kínál olyan esetekben, amikor nincs szükség a nagyobbik testvér komplexitására, vagy a felhasználók végletesen letisztult eszközre vágynak. Ha már van JIRA és mindenki szereti, akkor nem ajánlják a bevezetését, minek is tennénk, ugye. A Trello az ígéretek szerint remekül integrálható a többi Atlassian termékkel egyébként.
  • A StatusPage infrastruktúra- és teljesítményincidens menedzsment termék ugyancsak az Atlassian termékpaletta részévé vált.
  • Külön előadást szenteltek a Confluence mint projektmenedzsment eszköz lehetőségeinek bemutatására. Nem csak a tartalomkezelési lehetőségekről esett szó (ebben sokan otthon vannak már), hanem a strukturált igénykezelésről, riportolási lehetőségekről, JIRA integrációról.
  • Viszonylag új termék a JIRA Portfolio, amellyel végre lehetővé válik a JIRA-hoz integrált teljes vállalati szintű erőforrás- és projekt portfólió menedzsment. Csapatok kezelése, tudásmátrix, projektfüggőségek kezelése, automatikus erőforrás optimalizálás, teljes SCRUM támogatás, szóval minden benne van első ránézésre, amire ember vágyhat a témában. A klasszikus periodikus tervezéssel szemben itt az úgynevezett Live Plan irányt vette az Atlassian, ahol a tervek az érkező adatok (ráfordítások, stb.) alapján azonnal, folyamatosan frissülnek.

Ha van gyakorlati tapasztalatotok a fenti termékekkel, tegyétek közkinccsé a kommentekben a cikk alatt, kíváncsiak vagyunk a véleményetekre!

workshop.jpg

A központi szekciók mellett workshopokkal is meg volt fűszerezve a konferencia, ahol az Atlassian termékekhez kiegészítőket gyártó egyéb szállítók is csillogtatták remekműveiket. Az a néhány workshop, amin volt szerencsénk részt venni, sajnos inkább sales műsor volt, mint izgalmas szakmai előadás. Jó tudni, hogy mennyi add-on létezik az Atlassian holdudvarában (ez a nyílt bővíthetőség egyébként is az Atlassian cuccok egyik legnagyobb ereje), de a külső szállítók értékesítőinek üzenjük itt az éteren keresztül, hogy kevesebb néha több...

Pontozás

Szervezés: 5/5
Szakmaiság: 4/5
Networking: 3/5
Szórakoztatás: 4/5
Gyakorlati hasznosság: 4/5

ÖSSZESEN20/25

Konklúzió: A META-INF egy remek, szakmailag hiteles és érdekes konferenciát hozott össze profi szervezéssel, jó saját előadásokkal, a többi gyártó még egy kicsit húzzon bele és csináljon izgalmasabb workshopokat, és akkor az Atlassian Day hibátlan lesz!

aday03_a_02.jpg

Images copyright: META-INF, Derrick és Harry Blog

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr2512626595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drout 2017.07.04. 19:31:12

Jira service desk mikortól mehet saját domainnév alatt? Elég nagy blocker

TanacsLajos 2017.07.06. 11:43:04

@Drout: Outsiderként nem tudom, de továbbítottam a kérdést a szakértőknek!

TanacsLajos 2017.07.11. 15:26:37

@Drout: Íme a szakértői válasz:
A Cloudnál valószínűleg szeptember-októbertől várható a saját domainnév.
Server esetében vagy átirányítás jöhet szóba, vagy az, hogy berakjuk egy IFRAME-be, utóbbinál viszont a böngésző URL mindig ugyanaz marad, nem bookmarkolható pl. egy issue).
süti beállítások módosítása