Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A Fikázás hasznosságáról

2017. július 16. - TanacsLajos

Vállalati, munkahelyi közegben mostanában terjednek mindenféle zavaros tanok asszertív kommunikációról, meg konstruktív, támogató kritikáról, amelyek állítólag hatékonyabbá és pozitívabbá teszik a munkavégzést. Mindez baromság! Sokkal jobban tesszük, ha bebizonyítjuk a környezetünknek azt, ami egyébként is nyilvánvaló: miszerint okosabbak vagyunk mindenkinél, mindenhez értünk és mindenhez jobban, és rajtunk kívül mindenki más hülye.

Ez azonban nem egyszerű feladat, ne bízzuk el magunkat! Rafinált és kifinomult eszközökre lesz szükségünk, melyek közül az egyik legfontosabb a fikázás. Nem, most nem az orrtúrásról és annak eredménytermékének bizarrabbnál bizarrabb felhasználási módjairól van szó, hanem mindennek és mindenkinek a lekicsinyléséről, szidásáról, lenézéséről.

A téma fontosságát kiemelve gyakorlati útmutatót állítottunk össze kedves olvasóinknak, amely segítségével igazi Fikázómesterré válhat bárki!

fikazas.jpg

Eredmények fikázása

Egyes lúzerek keményen dolgoznak mindenféle projekteken, éjszakáznak, hétvégéznek, a kidolgozzák a belüket. Nyilvánvaló, hogy tök fölöslegesen erőlködnek, hiszen az eredmény garantáltan messze el fog maradni a tökéletestől. Legjobb, ha ezeknek a munkáknak a közelébe sem mész, viszont minden egyes alkalmat megragadsz, hogy kinyilvánítsd, mennyivel jobban csináltad volna te, ha rád bízzák a dolgot!

Hibát pedig ne feledd, mindenen lehet találni! Ott van a világ második legdrágább festménye például, Paul Cézanne Kártyázók című képe: hát ez egy totál béna kép, a bal oldali csávónak túl kicsi a kalapja, a kezük túl hosszú, ráadásul a háttérből alig látszik valami, össze van csapva az egész. A kék színt meg teljesen kifelejtette az a fakezű festő, pedig az egy alapszín.

card_players-paul_cezanne.jpg

Paul Cézanne: Kártyázók

Vészjósló károgás

Tételezzük fel, hogy még nem készültek el az előbb említett szerencsétlenek a művükkel: ne tétlenkedj, addig is van tennivalód! Fikázni előre is lehet! Kávézás közben, a folyosón, vagy véletlenszerűen megbeszéléseken már előre el lehet hinteni a nyilvánvalót: bármin is dolgoznak mások, az úgysem fog sikerülni! Néhány példa az ilyenkor használatos szakkifejezésekre:

  • "Ebből megint nem lesz semmi, hányszor megpróbálták már!"
  • "Ez a társaság totálisan alkalmatlan a feladatra, ebből katasztrófa lesz!"
  • "Ezt a projektet képtelenség megcsinálni ilyen idióta megrendelővel, aki azt sem tudja, mit akar."

Vélemények földbe döngölése

A fikázással nem kell megvárnunk, hogy bárki bármit letegyen az asztalra: elég, ha kinyitja a száját, és véleményt formál bármiről. Nyilvánvalóan hülyeség az, amit mond, hiszen nem ért hozzá! Ott sem volt, vagy ha igen, akkor minek, ő ezt nem tanulta, vagy ezt tanulta, de a gyakorlatban fingja sincs róla. Ilyet még ő nem látott mert még túl fiatal hozzá, ugyanakkor nem fogja már fel, mert túl öreg! És különben meg ehhez a témához egy nő nem érthet, vagy egy férfi, tökmindegy. Lényeg a lényeg: nyugodtan söpörd le az asztalról mindenki más véleményét. 

Ha esetleg egyébként jót mondtak, akkor érdemes megjegyezni, hamarosan alkalmad nyílik majd a saját ötletedként tálalni a dolgot!

Emberek gyalázása

Figyelj, mert amíg a vélemény gyalázást szemtől szembe kell csinálni, az emberek fikázását leginkább a hátuk mögött, ahol esélyük sincs arra, hogy megvédjék magukat!

Lehet direktben ütni:
"A Zsolt? Hát az bazmeg egy idióta."

Lehet finoman intellektuálisra venni:
"Nos, magunk közt szólva, komoly kétségeim vannak Zsolt képességeit illetően."

Lehet lesajnálva, atyáskodóan:
"Hát, Zsoltinak mindannyian tisztában vagyunk a képességeivel..."

Vagy rejtélyesen:
"Hmm, hát érdekes választás Zsolt erre a feladatra, kíváncsi vagyok, hogy fog vele megbirkózni."

Bónusz tipp: ha bárkit lefikázol, kezdd azzal a mondatot, hogy "Nem akarom megbántani, de..." vagy "Nem akarom a háta mögött kibeszélni, de...". Ezután bárkiről bármilyen ocsmányságot elmondhatsz a háta mögött, senki nem sütheti rád az inkorrekt jelzőt!

Szar az élet

Ha a közvetlen környezetben már rendesen lefikáztál mindent, vagy éppen egy kis változatosságra vágysz, lazításként érdemes nagyban gondolkoznod, és megköpködni a világot egy kicsit, amiben élünk. Ezzel elősegíted az általános rosszkedv fenntartását, lehúzod azt a néhány rohadékot, akinek esetleg aznap jó kedve lett volna. Úgy kell nekik, dögöljenek meg! Javasolt mondatok, amik mindig beválnak:

  • "Egész reggel a dugóban rohadtam, egy normális országban már rég befejezték volna az útfelújítást!"
  • "Na erre bezzeg van pénz!"
  • "Megint hétvégére romlik el az idő."

Kellemes időtöltést, sikeres fikázást kívánunk mindenkinek!

images: Derrick és Harry Blog/Wikipedia/Public Domain

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr4412628599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörös és fehér 2017.07.16. 14:13:06

Ez szerintetek egy cikk?! Csak kérdezem....

TanacsLajos 2017.07.16. 15:12:42

@vörös és fehér: Jó lesz, jó lesz, csak folytasd!

Sean MacTíre 2017.07.16. 20:18:58

@Kriminalhauptmeister Harry: nem akarlak megbántani, de szerintem ehhez ti nem értetek. Ebből a blogból nem lesz semmi. Menjetek inkább kapálnj. Én jobban csinálnám mondjuk azt is...

:D

Zizzencs42 2017.07.16. 20:37:23

"Sokáig gondolkodtam, hogy elfogadjam-e ezt az állást, de aztán rájöttem, hogy én vagyok az egyetlen aki képes titeket kivezetni a sötétségből a fényre."

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.07.16. 20:41:49

Hát... ezzel az írással nem vennélek fel a trollképzőbe. Inkább valamilyen szeretetszolgálat diszpécserének lennél jó, de fikázós trollnak semmiképp.

Beowulf... 2017.07.16. 20:42:54

...és egyáltalán mi a faszért kell bárkinek hozzám szólni mielőtt megittam volna a reggeli KVmat és végiggörgettem volna a reggeli rutin netet? :-D

sure_shot 2017.07.17. 08:20:11

Kezdőtől nem rossz. És most relaxálj egyet, próbáld kívülről nézni magad és ha sikerül - amit erősen kétlek - rájössz, hogy mást sem csinálsz, mint negatív cimkét aggatsz egy neked nem tetsző csoportra és ezzel rögtön feljogosítva érzed magad, hogy fikázd. Ergo ugyan olyan vagy mint ők, de ez annyira gyakori és közhelyszerű emberi viselkedés, az alsóbb rétegekben, hogy szóra sem érdemes.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.07.17. 09:49:56

@sure_shot: A trollkodás a fikázás magasfoka. Így értékelni kell minden fikázás próbálkozást. Attól h nincs teheccsége hozzá, attól még a lelkesedést értékelni kell.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.17. 09:57:10

Nem akarom a posztolót megszólni, de ez a poszt nem kicsit kevés. Na de hát mindannyian tisztában vagyunk a képességeivel.

Bár, őszintén szólva, hányszor megpróbálta már, és egyszer sem jött össze neki egy tisztességes poszt.

Sean MacTíre 2017.07.17. 11:47:42

Nem akarom senkit megszolni, de a blogszerzo mellett a kommenteloknek is szerintem lenne mit tanulniuk, bar mivel nok es ferfiak, ugysem ertenek ehhez. Ertem en, hogy a poszt hatasara mindenki fikazni akar, de nem fog sikerulni, annyian megprobaltak mar! Az osszes kommentelo egy idiota.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.17. 11:50:23

@Sean MacTíre:

"mivel nok es ferfiak, ugysem ertenek ehhez"

Ezzel a mondatoddal csúnyán diszkriminálod a transzneműeket.

Aser Tzuiko (törölt) 2017.07.17. 12:26:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Meg az ufókat.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2017.07.17. 14:02:37

Nekem csak egy a bajom. A cégek úgy várnak elkötelezettséget, motivált embereket, innovációt, pozitív hozzáállást, hogy a vállalati kultúra egy átlagos 90-es évek házibuli hangulaton és színvonalon van. Értem én hogy szerintetek az emberekkel van a baj, akiknek semmi sem jó sohasem, de valójában a cégek szánalmasan bánnak a munkatársakkal, és ezután várnak nem fikázó munkatársakat. Néha persze bekerül egy-egy fikagép a szervezetben, de egy profi vezető tudja kezelni őket.

Sean MacTíre 2017.07.17. 16:05:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: most mer'? Latod, ez a beszolas most neked sem sikerult. Mert lehet, hogy azzal, hogy kihagytam oket, arra akartam utalni, hogy csak transznemuek ertenek hozza. Mondom, lehet, nem biztos. Amugy a fika az kave a norvegoknal ha jol emlekszem. Vagy svedeknel? Mindegy, egyik nep sem ert hozza, tutti nem fog nekik sikerulni.

Komolyra forditva a szot, nekem herotom van attol, amikor egy developer az elozo developerek munkajat kezdi el fikazni. A program lehet rossz, vagy lehetne jobb persze, de altalaban az egyes donteseknek es implementacioknak megvolt a tortenelmi oka amelyek nem alltak ki feltetlenul az idok probajat. Nem is ez a lenyeg - a feladat adott, oldd meg azzal ami van vagy alkalmatlan vagy, tehat huzz a picsaba.

Es ettol fuggetlenul a T-Systems legutobbi produkcioja tenyleg szanalmas. :D Meg ugy is, hogy sejtem, hogy a penz nagy resze nem annak az 1-2 programmernek ment, akiket valoszinuleg 2 hettel a hatarido elott tettek ra a feladatra ugy, hogy a specifikaciot meg csak most irjak... hogy fikazzak kicsit.

deejayy · http://deejayy.hu/ 2017.07.18. 09:41:26

- Együtt dolgozom Harryval, szerinted ügyes?

Scenárió 1:
- Nem tudom, nem ismerem a szakmai felkészültségét.
- Ühüm, csak érdekelt.

Scenárió 2:
- Jó véleménnyel vagyok róla.
- Akkor nekem még meg kell ismernem egy kicsit jobban.

padisah 2017.07.18. 10:09:39

hát én a Spring-ről tudnék hosszan fikázni, de inkább nem teszem

vampywiz17 2017.07.22. 13:11:57

Kemeny hogy minden egyes cikketek alapjan raismerek egy kollegamra. :D Most is sikerult :)

Bambano 2017.07.24. 18:16:48

kedves Derrick és Harry. azt ugye érzitek, hogy himalája méretű magaslabdát dobott fel nektek a bkk... :P
itt most benne van a levegőben, hogy megírjátok minden idők legjobb posztját :P

TanacsLajos 2017.07.24. 20:54:57

@Bambano: Köszönjük az inspirációt, vasárnapra feldolgozzuk a témát, nem fog reszketni a kezünk...

TanacsLajos 2017.08.01. 14:06:14

@Bambano: Biztos nem minden idők legjobbja, de ebben a melegben nehéz ugye, meg ti általában semminek se tudtok örülni.... derrickesharry.blog.hu/2017/07/30/semmineksetudunkorulni
süti beállítások módosítása