Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Ja öcsém, mi is agilisba' nyomjuk

2017. szeptember 03. - TanacsLajos

Ja öcsém, mi is agilisba' nyomjuk, persze. Simán jobb ez, mint amikor folyton mindent meg kellett tervezni! Bemegyünk hétfőn, lenyomjuk a stand up meetinget, megvan az egész fél óra alatt, és már mehet is a téma. OK, mondjuk mi ülve csináljuk, de érted az most tökmindegy, nem az a lényeg, hanem hogy mindenki elmondja, mi van. Meg különben is nem kell pont scrum szerint csinálni, mi is inkább ilyen scrumban-szerű saját módszertant alakítottunk ki, hogy ami jó nekünk azt csináljuk, ami nem, azt meg nem.

És akkor mehet is a meló, semmi se számít, csak az eredmény! Az agilisba' az a lényeg, vágod. Hogy nem kell pöcsölni a dokumentációval, meg nem kell megbeszéléseken ülni folyton, csak nyomni ezerrel! Megcsinálod valahogy, megnézi a megrendelő, aztán nem jó neki, és újra csináltatja az egészet, aztán az se tetszik neki, megint újra csinálod, de ez nem gáz, mert ettől agilis.

51500374_s.jpg

Mert a megrendelőnek is az a fasza, hogy nem kell kitalálnia semmit előre, csak jön az ötlete, hogy akkor most kéne neki egy új rendszer, mondjuk mobil app organikus rackajuh szarvból készült bőrtokos kávéstülök konfiguráláshoz és rendeléshez, webshoppal. Na ilyenkor csak betolja az ötletet, és mi meg már csináljuk is, és az a lényeg, hogy a megrendelő meg bármikor meggondolhatja magát. Az ötlet meg bármi lehet, mert az agilis az mindenre jó, tényleg mindenre!

Projektet se kell ilyenkor tervezni, meg nem is lehet, szóval érted ilyenkor nem lehetséges előre megmondani, mi fog mikor elkészülni, meg mennyiért, mert ez olyan, mint egy kaland, egy felfedezés, itt most alkotni kell. És azt nem lehet ilyenkor megtervezni előre, hogy mikorra mi lesz kész. Csak ezt a gyökér menedzserek nem bírják felfogni, hogy ez nem így működik. Michelangelo vagy ki se tudta, mikor lesz kész a Monalizával, csak festett, amíg olyan nem lett, amilyennek lennie kell!

Értelmetlen a költségeken aggódni, az totál oldszkúl, megöli az innovációt meg a pezsgést! A fejlesztőknek szárnyalniuk kell, a saját ötleteiket is belerakni, hogy együtt lélegezzenek az alkalmazással, hogy a gyereküknek érezzék. Így kell ma már csinálni, azért van a befektető, hogy tolja a pénzt és ne kérdezzen. Hinni kell benne, az a kulcs, nem a számokkal tetvészkedni, azok jönnek majd maguktól, agilisan!

Meg az a király, hogy ilyenkor nagyon tesztelni se kell, kicsit megnyomkodjuk, aztán mehet is a rilíz kifelé. Úgyse lesz tökéletes, de nem is kell, mert amikor agilisba' nyomjuk, akkor úgyis mindig változik a kód. Az egész egy nagy élő szervezet, mindenki érzi a célt, mindenki mindent csinál, és ugyanazt akarja. Jó, mi például inkább ötletelni szeretünk, szóval azt csináljuk, hogy workshopolunk elég sokat, és így formáljuk a koncepciót, és nem annyira programozunk, de ezzel semmi gond, mert agilisan megy ez is és az a fontos ilyenkor, hogy azt csináljuk, amit szeretünk.

És a lényeg pont ez, mert itt tényleg mindenki magáénak érzi, és szívből tolja. Úgyhogy csináljátok ti is így, nagyon király lesz. Aztán ha mégse sikerül, annak csak egy oka lehet: hogy nem nyomtátok eléggé agilisan!

 

Image copyright: diego_cervo / 123RF Stock fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr3012676313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

necrophil collins 2017.09.03. 14:13:30

Retrót és groomingot tartotok? Nem? Nincs szavazás a DoD-ról? És nem mennek el a programozók, mert ez nem elég agilis, és ők ilyet akarnak? Nálunk mennek. Megmondom én neked, CVDD, azaz CV-driven Development. Az a legagilisebb.

midnightcoder2 2017.09.03. 18:50:37

@necrophil collins: Én mint fejlesztő pont leszarom hogy mennyire vagyunk agilisek. A megtartásban pedig sokat segíthet, ha Pl. az itt dolgoztató hazai multi akár a harmadát is kifizeti az itteni fejlesztőnek ugyanazért a munkáért mint odahaza az anyacégnél. A minimálbér a többit meg "okosba" jellegű hazai piacra fejlesztő pincebétékről már nem is beszélve. Persze a dolog valahol érthető: a hazai cégek nem annyira a tőkeerejükről közismertek, ráadásul míg kinn az IT az a szükséges rossz amire költeni kell, addig nálunk ebből a szükséges és a költeni kell része a dolognak még nem annyira jött át.

ubu1a 2017.09.04. 00:17:54

Nagyon jó ez az agilis izé, ha a megrendelő is így áll a kérdéshez. Vagyis nincs egzakt cél és pontosan előre meg nem határozott összeggel hajlandó finanszírozni a projektet. Közben pedig a fejlesztő csapat stabil, összeszokott és mindenki egy irányba tolja a szekeret.
A magyar valóság viszont nem ez. :-(

munkanélküli informatikus 2017.09.04. 01:57:43

Ez az agit.. alig... agonizáló módszer leginkább arra jó, hogy a cég vezetése úgy hajtsa előre rabszolgaként a fejlesztőket, hogy ők ezt jutalomnak higgyék. Persze ehhez kell valaki a vezetőségből, aki ezt megsejti és kell a csapatba egy olyan scrum master, akinek elég magas az IQ-ja, elég ravasz ehhez és nem fél a kirúgástól (ez utóbbi a legfontosabb jellemzője). Szóval Magyarországon igazán hatékon scrum nem megvalósítható, csak amolyan brum-brum, amiről a cikk szól :)

So No 2017.09.04. 04:01:52

Hm... Errol egy regi kozmondas jut eszembe: "Ha nem tudod hova mesz, nem tudsz eltevedni."

Elkepzelem amint a backend csoport baromi agilisen es 5.1-rol es 5.5-re valt mindenfele elozetes cel nelkul. Hatan gyurjuk a sz***t, az meg csak dagad.

Sok sikert a cel neluli munkahoz. Mi maradunk a scrum-nal. Az osszes old-school dologgal. (retro, grooming session, sprint review es a tobbi...)

Semper Fidelis 2017.09.04. 06:16:58

Csak az agilist ne... Rosszul vagyok tőle.

Behajtó70 2017.09.04. 06:49:35

Jó cikk, rámutata a lényegre. De a probléma nem az agilis módszertan, hanem a használói miatt ilyen. Mi prince-scrum-ot használunk, ami képernyőtervig tervezést (üzleti cél, logikai, fizikai rterv, képernyőterv) és ennek ügyfél általi elfogadást jelenti. Utána scrum devre. Ja, a hibajavítás SOHA nem lehet agilis, az gigahülyeség. Egyébként ügyfél oldalról meg simán kialkudott fix árat kérek, külön a tervre, külön a fejlesztésre és 3 éves követésre, úgyhogy felőlem akár scrum is lehet a másik végén, ha nincs meg határidőre az eredmény már bontom is a szerződést.

Behajtó70 2017.09.04. 06:53:07

@midnightcoder2: minálunk egy milkát keresnek otthonról a programozók. Havi egyszer jön be. Az kevés?

Laszlo K 2017.09.04. 07:36:42

Jot rohogtem. Ez a valosag. Mindenki scrumot meg agilet akar, de persze azt se tudjak kb mi az. A legjobb mikor home officebol akarjak ezt meg van 2 developer. Krva nagy scrumok ezek. Javasolnek megnezni egy youtube videot minimum errol, mert idehaza senki se vagja mi is ez. Csak majmoljak a nagyokat.

Egymillas fizu otthonrol: bullshit. Mint a hr esek kamucikkei. :)

Zsíros Bödön 2017.09.04. 08:18:37

Ez ANNYIRA, de hogy csak na! Tojjuk neki agilisbe'!

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2017.09.04. 08:45:03

Ha megnézed, hogy az Agile pontosan mit is mond, akkor gyorsan kiderül: a posztban lenyomott "állatorvosi ló" is simán belefér.
Amivel keverik a dolgot az a scrum - mintha csak a scrum lenne az egyetlen agilis fejlesztési módszer. Ja, meg a kamban - s azzal slussz is.
Az viszont kevésbé esik le, hogy akár szép vízeséssel fejlesztett project is követheti az Agile hitrendszerét (dogmáit?). Csak sokkal-sokkal nehezebben.
Szóval szerintem a poszt nem az agilis fejlesztésről szól, hanem a mindentmegváltó buzzwordökről, és az agyatlan-szervezetlen bénázásról - aminek végre sikerült találni egy nevet.

Most már amúgy az Agile kezd lecsengeni, most az End-To-End fejlesztés és a Squad a divat.
(Amiket megnézett egy dörzsölt kolléga, és felkiáltott: jé, hát mi 20 évvel ezelőtt már így csináltuk az XY rendszert! Mi ebben az újdonság?)

Gy.Takács 2017.09.04. 08:50:04

Majd elmúlik, mint a bárányhimlő...

Mr. Waszabi 2017.09.04. 08:52:33

Van ilyen hely, ahol ezt lehet? Döbb-döbb.

midnight coder 2017.09.04. 08:54:34

@Behajtó70: Az nem kevés, hanem ritka. Mármint az ilyen hely.

Semper Fidelis 2017.09.04. 09:05:56

Mifelénk azt jelenti az agilis(fejlesztői oldalról), hogy az ügyfél nyomokban sem mondja meg mit akar. Úgy jön ez le a másik oldalon, hogy nekik semmi dolguk, hátradőlnek, aztán majd megbírálják azt ami elkészült. Arról nem is beszélve, hogy ki szeret úgy dolgozni, hogy a munkáját folyamatosan szidják olyanok, akik egy kérdésre nem tudnak válaszolni.

A kedvencem "de hát aszittem ez evidens". Ja, persze, evidens. Nekem, aki az AM-től a REFX-en át PA-PD-ig és az SL-ig mindennel foglalkozik, nem evidens.

necrophil collins 2017.09.04. 09:28:37

@So No: öööö, ez poén? A Scrum az a nettó agilis módszertan :-)

Kuruttya 2017.09.04. 09:44:39

@Behajtó70: nálunk csak bocira futja :(

kvadrillio 2017.09.04. 10:09:01

HOPPPPÁÁÁÁ !!!

Vészcsengő...A BURKOLAT A PANELHÁZAKON 28 ÉV UTÁN ELPORLAD ???!!!
Népszava|2017. szept 4. 06:37
[A+ A-]
[Nyomtatás]
[Küldés e-mailben]
Szerintem
0
inShare

Városainkban a középületek, lakótelepek, panelek, magánházak jelentős hányada jelenleg már hőszigetelő burkolattal van ellátva. Ez az arány rohamosan nő, kedvezményes programok léteznek, uniós pénzek áramlanak e célra. Foglalkozott valaki azzal a gondolattal, hogy mi ennek a technológiának a következménye hosszabb távon? A tégla, a kő és a beton élettartama sok száz év. Mennyi az élettartama ezeknek a szigetelőanyagoknak? Egy általam 28 évvel ezelőtt beépített polisztirol hablemez most porlani kezdett: minimális behatásra morzsákra hullik. Belegondolni is szörnyű, mi lesz, amikor városainkban a százmilliónyi négyzetméter felületen alkalmazott hőszigetelő burkolat néhány évtized múltán bomlásnak indul! A várható katasztrófa mérete beláthatatlan. A hőszigetelési kampány mellékesen egy ezermilliárdos nagyságrendű üzlet. Számoljanak utána! Kinek az érdeke?

Dr. Várkonyi Tibor környezet-egészségügyi szakértő

...KIT ÉRDEKEL EZ !! AMIKOR AZT UNIÓS MILLIÁRDOKAT AZ OEBÁNKORMÁNY MÁR RÉG ZSEBREVÁGTA UGYEHHH.....:o)

Elek Heck 2017.09.04. 10:12:33

@Behajtó70: Az attol fugg: netto vagy brutto?

padisah 2017.09.04. 10:18:42

azért a poszt vége átment inkább startup-bashing-ba :)

jó az az agile, csak ésszel kell csinálni, és lehet hogy minden más módszertan is jó, csak azt is ésszel kell csinálni, úgyhogy a nettó tanulság hogy ésszel kell csinálni...

(és tényleg mert bármilyen módszertan alkalmazása már azt jelenti hogy van bejáratott folyamat és nem ad-hoc főnöki utasítások vannak, micromanagement)

stonehearted 2017.09.04. 10:22:37

Bírom a reál értelmiségben, hogy ilyen naon agilis, hipermodern és úgy dobálózik a legtrendibb új szappanoperában hallott angol terminusokkal, hogy csak kapkodhatjuk a fejünket. Igaz, azt már a legtöbbjük elfelejtette, hogy a "Monalilizát" (sic!) Lenardo da Vinci festette, de hát régen volt az az általános iskola 6. osztály...

tmm 2017.09.04. 10:33:18

Az agilitás egy lehetséges eszköz a célok elérésére, nem pedig maga a cél.

Zephyré 2017.09.04. 10:41:49

A kalandjáték nagyon jó párhuzam, csak itt nincs Save gomb, hogy visszatöltsd az állást, amikor 3x dobsz egyest a mentőkre.

DemoJoe 2017.09.04. 10:57:35

Javasolnám a lakóházak és autok ilyetén való készítését kifejezetten programozók számára...

Semper Fidelis 2017.09.04. 11:03:17

@DemoJoe: Nekem mint programozónak(16 éve nyomom, szóval láttam ezt-azt, csodamódszereket, sok mindent) NEM tetszik az agilis, és nem szeretem. Sz'al én nem akarok ilyen autót/házat.

Igrum Burzum 2017.09.04. 11:17:42

@kvadrillio: Csak a kedvedért regeltem ide, hogy megkérdezhessem:
Mi a büd** pic*a köze van a burkolatnak meg szarbánnak az agile-hoz?

Igrum Burzum 2017.09.04. 11:23:28

@DemoJoe: azt remélem azért érzékeled, hogy a kódban ki lehet cserélni szó szerint mindent ha rossz, újratervezheted, szétdarabolhatod, akármi.

Nyilván ez nem feltétlenül előnyös, sokkal jobb ha előre tudsz számolni vele hogy mit akarsz, de pl 15 éves lunix kernelbe nyilván nincsennek benne a mostani elvárások miatt funkciók, sőtt a netflix is kb egy webshop volt elinduláskor, most meg isten tudja hány % a net forgalomnak.

Ennek ellenére megnézném a hogy cseréled ki a Burj Kalifában mondjuk 30-tól 45-ig az emeleteket , mert 30 év múlva kitalálják hogy űrlift is kéne bele, mindezt persze varázslás nélkül :D

is 2017.09.04. 11:31:22

Mar olvastam egy masik stand-up szoveget errol. Az mondjuk kicsit jobban (kifinomultabban, szélesebben, otletesebben) sikerult.

is 2017.09.04. 11:37:13

@Behajtó70: Egy milla az cirka 3500 euro. Annal tobbet egy gyalog progamozo nyugaton se keres. Mondjuk az nem szamlas, hanem a brutto bere, es abban van ket honap fizetett szabi, meg betegbiztositas, meg nyugdij, tehat a munkaltatonak kb. 5000.

Viszont a koltsegekrol annyit, hogy Budapest kozepen egy lakas ara 2000 euro/m2, Amszterdamban 6000, Parizsban 8000, Londonban meg 10000, es ez az eleted nagy kiadasa, a tobbi a kozelebe se jon. Havi 1 millaval SOKKAL jobban el egy programozo Budapesten, mint 3500 euroval valaki a tobbi nagyvarosban. Nagyon elszalltak itt egyesek, ha az egy millat keveslik.

lobaszopiatej 2017.09.04. 11:40:25

ha stabil dolog kell (pl kernel) maradjon csak a waterfall, kill-eljék nyugodtan a fejlesztést ha elkúrták
ma ügyfél "kielégítése" (customer satisfaction rate) a lényeg, és van admin overhead miatt legalább 10 gyorsan átcsoportosítható instant developer (tipikusan webdizájn), akkor már jöhet az agile

Igrum Burzum 2017.09.04. 11:47:56

@is: az egy milla sztem itthon is bőven jó, sőt.
A gondom inkább az, hogy ha van magán egészségügyem, sürgős helyzetben akkor is az állami mentő visz be az állami kórházba, ahol meg teljesen lutri hogy hova kerülsz és mid magad meg....

Pattantyúk 2017.09.04. 12:09:06

Az építőiprban és minden másban is lehet választani.

A határidő betartása, olcsóság , és minőség közül melyik kettő domináljon.

Fejlesztésben sincs máshogy, csak itt agilisnak hívják a határidő leszarását. Ami persze a valóságban nincs leszarva, így a vége a minőség rovására megy rendszerint.

Osz Apo 2017.09.04. 12:25:42

@lobaszopiatej: Ez az egyetlen ertelmes hozzaszolas. :D

bigdata 2017.09.04. 12:31:25

@necrophil collins: a scrum agilis, amit a poszter írt, az ugye meg vicc. Igaz, a valóságban cseppet sem életszerűtlen. Aki a'zéletbe' nem sajátított el és nem követett módszertanokat, meg egyébként se érdekli az egész, az rutinból agilisnek hívja a szervezettség teljes hiányát (amiben leledzik). Az ilyen alibi agilisek többen vannak a módszeres agiliseknél, nem csoda, ha sokan tapasztalatból úgy tudják, hogy ez az agile. Vagy a formalizálatlan, "naív" waterfall, ugyebár az is mindig agile a szemétdomb kiskakasa szerint, hihi.

necrophil collins 2017.09.04. 13:05:54

@bigdata: én nem a posztert reagáltam, hanem a hozzászólót :-)

Szaktanár 2017.09.04. 14:49:40

@is: igen, amit leírtál, az igaz. még a konklúzió is. csak egy baj van, mo-n kéne élni. na hát ezért a minimum a havi egymilliós kompenzálás, de inkább több. fájdalomdíj.

jonatanxx 2017.09.04. 15:13:44

@Mr. Waszabi: Mindenhol ahol az Állam fizet. Utána lehet javítgatni évekig... pénzért! Minél jobban el van cseszve a tervezés, annál nagyobb pénzt lehet szakítani.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2017.09.04. 16:03:35

@Igrum Burzum: "azt remélem azért érzékeled, hogy a kódban ki lehet cserélni szó szerint mindent ha rossz, újratervezheted, szétdarabolhatod, akármi. "

Burj Kalifás példánál maradva, kód esetében is van az a pont hogy egyszerűbb felhúzni egy új felhőkarcolót a régi mellé űrlifttel. Legfeljebb könnyebb lesz áthozni az aranyozott budit a régi felhőkarcolóból. De a programkód általában nem olyan gyúrható szétszedhető újrahasznosítható valami ahogy a programozó elképzeli amikor megírja. Az a kód újrafelhasználható amit már sikeresen újrafelhasználtak.

Igrum Burzum 2017.09.04. 16:10:02

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: főleg monolitikus pogiknál jogos, cserébe jól átgondolt interfacek meg egy szemantikus verziózás nagyban segít a fenti problémán

DemoJoe 2017.09.04. 16:16:19

@Igrum Burzum: sziasztok. 20 éve nyomom a stakmát évtizedeken keresztül értékben is sok száz lottó ötös felelösségi szintjén. A kollégáimnak szoktam ezt mondani ha elszabnak valamit...

Tudjátok az a bajom hogy sokkszor oktondi módon megy a hype és moat az agile ilyen. Bármikor ráhúzok egy klasszikus projekt vezetést bármilyen agile módszertanra mert ha egymás mellé teszed az informatikai menedzsment eszközöket (agile, prince, pmp, ssadm, oo, zachman fw, stb) akkor kb a klasszikus és modern zene viszonyát kapjuk meg! Mindegyik be van sz.r példa ill. Jó mű. Igazábol én csak annyit mondanék hogy a szakmai igényesség és teljesítés iránti elkötelezettséget semmi sem pótolja! Tehát tök jó az agile is ha értelmesen józan paraszti ésszel használjuk nem pedig maszatolásra. Egyébként ez akár business modell is lehet egy IT cégben t&m alapon de az nem a módszertan hibája. Szóval mindenki olyan házban lakjon és olyan autót vezessen amennyire igényes a munkájára és teljesítésére... Ha hét közepén beesik az első user story az ne akarjon millióftt keresni per hó per két hét stb....

DemoJoe 2017.09.04. 16:17:35

@DemoJoe: bocs telefonról ment szemüveg nélkül

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.09.04. 18:56:29

Háát... Szerintem az ilyen agilda nagyjából ott használható, ahol egyrészt a megrendelőnek van folyamatosan alkalmazott fejlesztőcsapata, illetve állandóan faragni kell a programot.
Ilyenre példa egy áruházlánc, ahol mindig más (típusú) akciókat találnak ki a "kreatívok".
Ott viszont, ahol kell egy rendszer, ami előreláthatóan nem változik gyakran, cserébe viszont fix határidő, költség van, ott jobbnak tűnik a hagyományos "tervezős"...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.09.05. 09:50:36

Az én melóhelyem az egyetlen, ahol az agile-ból a káosz és a korábbi rendszerből a bürokrácia egyesítve lerr egy sokkal nagyobb szívatássá :D

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2017.09.05. 13:59:28

Én így 45 évesen, 30+ évnyi programozással a hátam mögött néhány tucat programnyelvet ismerve, é jónéhány nagy projectet letudva azt mondom, hogy mindig a középút. Herótom van, amikor a legutolsó fisfos apróságot is egyeztetni kell, viszont az agilis fejlesztés a másik véglet, legalább is ahogy sokan gondolják. Persze faszán hangzik, én is voltam olyan interjún, ahol repkedtek a menő divatos szavak, technológiák, hókuszpókusz csiribí-csiribá. Aztán amikor végre kódolni kéne, meg egy hányadék az egész, de nem gond, mert keretrendszer, agilis programozás, API, modulok, ezt innen azt onnan, összepattintuk jó lesz az.
Az agilis fejlesztés jó, de ha nincs egy rendszerterv akkor tényleg az van, hogy vak vezet világtalant, megyünk bele a málnásba de fingunk nincs merre, valami lesz. Én azt szeretem, ha részletes rendszertervet kapok, ahol látszik hol van vége a projectnek. De nem akarják megmondani szájbarágva mit hogyan csináljak meg. Így én egy- egy feladatot agilisen oldok meg, a megrendelővel egyeztetve de mégis van egy vezérvonal amit követünk, és ha mondjuk a megrendelő jön valami ordas baromsággal, az orra alá lehet dugni, ez ecsém itt nincs, úgyhogy ezt most nem, majd ha végzünk és még mindig kell, akkor menézzük mi extra pénz és megcsináljuk v1.1-ben.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.09.05. 16:38:51

@Papírzsepi: A squad, scrum, stb. az agájlon belüli módszerek...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.09.05. 16:55:11

@padisah: Megnézel egy ITIL-t, Agile-t, sok minden mást, mi az alapja : józan paraszti ész, megbeszélés, tanulj a hibáidból.
Remekül meg lehet ennek az oktatásából élni :D

nyu 2017.09.16. 17:48:15

Agilis nem arról szól, hogyan kell eltalálni bekötött szemmel egy mozgó céltáblát?
Ja, két próbálkozás között neked kell begipszelt kézzel összelegózni a fegyvert hozzá, mert a design team az csak annyira képes, hogy megtervezze, hogy 2 hónap múlva milyen mérföldkőre fognak nélküled inni.
süti beállítások módosítása