Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Projektmenedzsmentről ovisoknak: Innováció, Digitalizáció

2017. november 26. - TanacsLajos

Na gyerekek, a múltkori projektes mesedélutánnak annyira örültek a szüleitek, hogy az igazgató néni szólt, hogy tartsunk megint ilyet. Tudom Bálintka, hogy te inkább sóliszt gyurmát szeretnél enni ma is a mese helyett ahogy szoktad, de most inkább vedd ki a szandálodat a lábaddal együtt a kis Benedek arcából, és figyeljél szépen, mert elmesélem nektek mi az az innováció, meg a digitalizáció!26196645_s.jpg

Kezdjük az innovációval gyerekek, ki tudja mi az? Nemnem Dzsenniferke, amire te gondolsz az az injekció, ami annyival jobb, hogy csak egyszer és picikét fáj. Az innováció valami egészen más: az egész onnan indul, hogy minden felnőtt nagyon-nagyon okosnak gondolja magát, azt gondolják mindig mindent jobban tudnak másoknál. Ezt otthon is megfigyelhetitek, amikor apu parkolni próbál a szupermarket parkolóban, de anyu mindig lát egy másik parkolóhelyet, amit biztosan jobb annál, ahova apu már elkezdett beállni. Ettől persze apu ideges lesz, hogy anyu minek ugat bele, inkább a bevásárlólistát ne hagyta volna otthon. Hát, így megy ez.

De ez még hagyján gyerekek: a felnőttek nem csak okoskodni szeretnek, hanem álmodozni is! Sőt, sajnos sokaknak van ötlete, amit ráadásul nem átall másoknak is elmondani. A saját ötlet olyan gyerekek, mint amikor a múltkor tobozból meg színes papírból karácsonyfadíszt csináltunk. Emlékeztek, hogy megkérdeztem, melyik a legszebb, és mindenkinek a sajátja tetszett a legjobban? Pedig még a legjobb, az Emeséé is olyan volt, mintha baltával készült volna a sötétszobában.

Na, így vannak a felnőttek is az ötletekkel: a sajátjukat imádják, és a világon a legjobbnak gondolják. Az egyik legjobb szórakozásuk, hogy mindenkinek elmesélik az ötletüket, és álmodoznak róla. Az igazán furfangos felnőttek viszont azok, akik ezt munka helyett csinálják: na gyerekek, ezt hívják manapság innovációnak! De nem csak úgy össze-vissza ötletelnek, mert a felnőttek szeretik megadni a módját: csinálnak innovációs pályázatot, meg bizottságot, meg fórumokat, ahol aztán jól összevesznek azon, hogy kinek az ötlete a legjobb: a Pista bácsié a robotkávéfőzőről ami a kávézaccal cipőt is fényesít, vagy a Klárika nénié, aki kitalált egy önmagát lemondó megbeszéléstípust.

Nagyon fontos még gyerekek az innovációnál, hogy megcsinálni már senki se szereti, amit kitalált. De nem is ez a lényeg, hanem az álmodozás! És az egyik legszebb álom amit manapság álmodni lehet: a digitalizáció!

Tudja-e valaki közületek, mi az, hogy digitális? Ugye senki? Na így vannak ezzel a felnőttek is. Annyit tudnak csak, hogy ami digitális az menő és modern, ami meg nem az, az ósdi és dohos. És persze mindenki menő szeretne lenni, úgyhogy mindent digitalizálni akarnak! Például gyerekek az Xbox az digitális, a csattogós lepke amit meg tologattatok kiskorotokban a mamánál, az nem. Na értitek már, miért olyan menő ami digitális?

Valójában a digitalizáció azt jelenti, hogy amit eddig nem számítógéppel csináltak a felnőttek, hanem kézzel-lábbal, azt számítógépek vagy robotok fogják elvégezni helyettük. Ennek persze először örülnek a felnőttek, mert azt gondolják, mennyire jó hogy a munkahelyükön segít nekik a robot meg a számítógép. Több idejük marad majd meginni a kávét, meg megbeszélni a hétvégi meccset, vagy a gyerekek fényképeit mutogatni.

Aztán később már nem örülnek annyira, mikor rájönnek, hogy nagy a baj: amíg papírokon dolgozott mindenki, sokkal jobb volt az élet, mert a papírra bármit rá lehetett írni, akárkinek oda lehetett adni, vagy a kupac aljára rakni és hagyni ott lapulni húsvétig. Ha nagyon szorult a hurok, bármikor el lehetett veszíteni, széttárt kezekkel ártatlan báránytekintettel nézni, és bekérni újra hiánypótlásra. Na mindez már nincsen amikor megtörténik a digitalizáció, úgyhogy el is kezdik utálni az egészet, szidják a gépet meg azokat a csúnya bácsikat akik a rendszert csinálták. Aztán ha már nagyon szomorúak, elmennek innovációsat játszani, ettől jobb kedvre derülnek, és kezdődik az egész elölről!

Image copyright: aliasching / 123RF Stock fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr1513304671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása