Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A projektmenedzsment gyilkosai

2018. január 14. - TanacsLajos

Hogy halott-e a projektmenedzsment vagy nem, és ha él, akkor már csak az utolsókat rúgja vagy éppen csodás Főnixként készül újjászületni saját hamvaiból, azon hamarosan jót vitázunk közelgő találkozónkon. De hogy vannak ellenségei, az kétségtelen! Íme, átnyújtunk egy csokorral nyomozóirodánk saját aktáiból egy gyűjtést azokról a gyanúsítottakról, akik sokat tesznek azért, hogy a projektmenedzsment a sírba szálljon!

83886890_s.jpg

A topmenedzser

"Na még egy ekkora parasztvakítást, mint a projektmenezsmentet! Totál fölösleges az egész. Jó srácok kellenek, azok betolják, csak akarni kell, és sikerülni fog! Jönnek ezekkel a hülye túlbonyolított okoskodásaikkal, meg a projektsablonokkal, ami senkit nem érdekel. Aztán eredmény sehol, minden késik, csak siránkozni bírnak, hogy nincs erőforrás, meg allokáció, meg FTE. Mi az az FTE? Ők se tudják szerintem, csak megy a szarkavarás. Meg hogy csökkentsük a portfóliót, mi? Hát tudjátok mit fogok csökkenteni? A projektvezetők számát, mégpedig nullára! Majd a számvitelről a Zsolti elvezeti azt a kurva projektet, ő úgyis vezető, osztályvezető. Ha pedig osztályt tud vezetni, akkor projektet is fog tudni!"

Az öreg szaki

"A mi időnkben bezzeg nem kellett ilyen flancos úri huncutság, mint ez a projektvezetés! Most se lenne rá semmi szükség, ha nem lenne tele a világ elkényeztetett ficsúrokkal, akik szarni se bírnak a tabletjük nélkük. Annak idején beleállt három-négy igazi mérnök, és megváltottuk a világot! Beforrasztottuk a nyákot, kihúztuk a kábelt, átprogramoztunk bármit, és mindent megoldottunk két hét alatt. Nem kellett ezen semmit se menedzselni, ma se kéne, ha nem lenne ott az a sok ingyenélő. Csak ma már nincsenek olyan igazi mérnökök, mint a mi időnkben, csak egy csomó nagypofájú, akik azt se tudják, mi az A betű ASCII kódja."

Az ifjú titán

"Na most jöttünk bazzeg vissza a Bay Area-ból, tuod ott voltunk ilyen acceleratort keresni érted. Ott vér ciki egyáltalán megemlíteni is, hogy project management, annyira old school az egész. Egy tizenkilencedik századi erőlködés, semennyire nem megy ez már, a leadership is kezd már lerágott csont lenni, hát még ez! Simán megoldja a csapat az egészet mindenféle menedzser nélkül, csak kell nekik egy erős lead meg motivation, de az meg érted alap, mert mindenki benne van az egészben, pörgeti a vesting model az egészet, odabaszunk! Ha már menedzselni kell, akkor régen rossz!"

A projekttudós

"Nos, ott van a baj, hogy a projektvezetést senki se veszi komolyan. Kérem, ez egy egzakt és komoly tudomány, és megfelelő képzettség híján képtelenség szakszerűen vezetni egy projektet. A módszertani helyesség, a megfelelő certifikációk megszerzése nélkül semmiképpen nem lenne szabad részt sem venni semmilyen projektben! Felháborító, hogy egyesek a legalapvetőbb kockázatkezelési és projektütemezési elméletekkel sincsenek tisztában. Mert kérem először rendnek és módszertani helyességnek kell lenni, és ezt a megrendelőnek meg mindenféle vezetőnek is meg kell érteni! Ha meg nem érti, ne akarjon projektet. Sőt, ne akarjon semmit! Megfelelő minőségű és mennyiségű erőforrás, pontos terjedelem, minden részletre kiterjedő precíz tervezés, mérőszámok és kontroll: ez a lényeg, kérem. Semmi más."

A projektvezető

"Nekem aztán mindegy öcsém, ha ezt a kurva sablont akarják használni, akkor ezt használom. Tök reménytelen az egész projekt, idiótákkal vagyok körülvéve, gőzük sincs mit akarnak. Meg így nem is lehet dolgozni, hogy mindenki csak engem basztat. Egész héten riportot csináltam, mert azt akarták, de persze most se boldogok. A projekttervet is tizenkétszer átírtam, már egy egész hónapom ráment! Háromezer sor van benne, és hiába mutatom, senkit se érdekel. Mit? Hogy miről szól a projekt? Mittomén, valami köcsög interfészeket kell benne csinálni, asszem. De nem tökmindegy? Úgyis átkérem magam még a nyár előtt egy másik projektre, valami nyugisabbra, ami mellett járhatok állásinterjúra."

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr3313569229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kameraman · http://nagytotal.blog.hu 2018.01.14. 21:20:39

Az ifjú titán mellett van még a középkorú agile evangelist is. Bazeg, én ott voltam, amikor aláírták az agile manifestót, jó, nem a síelésen, hanem Ken Schwabeval dolgoztam egy emeleten kilencvenhétben. Én azt nem értem, hogy ha már az atomkutatásban is felfogták, hogy nem lehet előre tervezni, akkor a szoftveriparban miért nem? Ha meg nem lehet tervezni, bármennyire is erőlködnek a SAFe-s srácok (egyébként tudtad, ők találták ki a RUPot is?), nem lehet átcímkézni a projektmenedzsert valami másra, delivery menedzserre, portfolio-scrum-masterre, mert ilyen funkció nincs. Ledership as a role, az van, de az más, írtam is ebből egy hétezer szavas blogbejegyzést, olvastad?
süti beállítások módosítása