Multikulti survivor, 1. rész: Hogyan éld túl a multikat?

Út az egyéni optimum felé – azaz a tudatos túlélő stratégia

2016. október 24. - ExHomoMulticus Dóra

Nem, a cím nem egy többnemzetiségű valóságshow-t takar mondvacsinált celebekkel vagy exhibicionista, agyhalott pucér modell fiúkkal és hostess lányokkal valamely egzotikus szigeten.... Bár most, hogy így belegondolok, némi párhuzam azért felfedezhető a két műfaj között, sőt!

48721384_s.jpg

Tovább

Heti Projekthoroszkóp

Kemények az informatikai meg nagyvállalati projektek, nehéz döntések elé állítják a bennük serényen dolgozókat. A modern, nyitott gondolkodású szakemberek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egzakt tudományokon túl az ősi hagyományokban gyökeredző bölcsességek alkalmazására is. Blogunk szakértői hosszas kutatómunka után sikerrel jártak a mai projektmódszertani és vállalatvezetési irányelvek és az asztrológia ötvözésében, és elkészítették nektek a heti projekthoroszkópot, ami biztos alapot nyújt majd ahhoz, hogy sikerrel vegyétek a rátok váró hét akadályait, az égi erők áldásától kísérve!

2904598732_fe6e19692f_b.jpg

bak.pngKos (III. 21. - IV. 20.)

A Cassiopeia és a Mars együttállása most különösen kedvez projektindításokhoz, ne tétovázz, told be a hónapok óta fiókod mélyén lapuló CRM projekt prezentációt a Projekt Board elé! Vigyázz, az üzemeltetésen ellenlábasaid megpróbálnak majd keresztbe tenni neked, ne engedd, hogy kibillentsenek magabiztosságodból, indíttass ellenük névtelenül belső vizsgálatot! A negyedik emeleti kávéautomata különös energiák központjává válhat a héten, jobb elővigyázatosnak lenned a közelében az új igazgatósági taggal kapcsolatos pletykákkal.

Tovább

A vállalat szekere

Sok ezer órányi tudományos kutatás, felmérés, holisztikus megközelítésű elemzési munka után blogunk elkészítette korunk vállalatainak strukturális paradigmáit bemutató felépítési metamodelljét. A kép jól ábrázolja a horizontális és vertikális működési erővonalakat, a módszertani megközelítésű kontextusfüggő irányítási standardok transzparenciáját, a motivációorientáltság domináns telekinetizációs paraszolvenciáját. 

Nem is szaporítjuk tovább a szót, íme!

vallalatszekere.jpg

Miért jobb projektvezetők a nők?

A világ, amiben élünk, gyorsan változik. Ami tegnap tabu volt, mára természetessé válik, öröknek hitt igazságok dőlnek le és válnak avíttá és ódivatúvá. Egyre inkább így van ez a nők és a férfiak projektekben, informatikában betöltött szerepével: évről évre egyre kiegyenlítettebb a nemek aránya a szakmánkban is, és a néhány évtizede még férfiak által dominált világ lassan megnyílik a hölgyek előtt is.

Nagy szükség is van rájuk, mert bizony egy csomó dolgot sokkal jobban csinálnak, mint a férfiak, akiknek bőven van mit tanulniuk tőlük! Lássunk néhány olyan képességet, amik nélkül ma nem lehetünk sikeres projektvezetők, és amikben a nők sokszor sokkal jobbak, mint férfi kollégáik! 

48085934_s.jpg

Tovább

Biztosan Beváló Projektjóslatok

Van néhány jellemző élethelyzet az informatikai projektek háza táján, amikor a projektvezetőnek komoly döntést kell hoznia arról, hogyan vezesse tovább a csapatát. Ilyenkor sokszor kemény dilemmákba ütközhetünk, mert nagyon nehéz megtippelni, mit is hoz a közeljövő! Mostani cikkünkben az ilyen élethelyzetekre nyújtunk hathatós segítséget: ha kétségeitek lennének, csak olvassátok el a következő felsorolást, és máris sejthetitek, mi vár rátok!

20111753_s.jpg

Ha kiküldöd a rendszer követelményspecifikációját a megrendelő területeknek, hogy olvassák el alaposan, írják bele a megjegyzéseiket, véglegesítsék és fogadják el, de nem vagy benne biztos, hogy megcsinálják:

Nem fogják elolvasni.

Tovább

A démoni felhasználó

Bizony sok frusztráció éri az embert, amikor informatikai projekten serénykedik. Ideges igazgatók, csalódott csoportvezetők, apatikus architektek, tépelődő tesztelők keserítik meg az életet, de egy embercsoport, amely végtelen gonoszságával igazán pokollá tudja tenni szegény projekttagok életét: ez pedig a felhasználó maga.

A Derrick és Harry blog szakértői nem voltak restek, és feltárják nektek a dermesztő igazságot a szoftverek végfelhasználóiról, a hétköznapinak tűnő, ám a felszín alatt annál gonoszabb júzerekről!
demon_of_calicut.jpg

Tovább

A projektekkel az a baj...

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van,
Soha sincsen jó idő, mindig esik az eső!"

(magyar népdal)

  • Ha csak nyolc órát vagy bent, akkor nem vagy eléggé elkötelezett, és az a baj
  • Ha éjjel-nappal bent vagy, akkor nem tudod az idődet menedzselni, és az a baj
  • Ha nem mész szabadságra, akkor miért nem veszed ki mikor kötelező, az a baj
  • Ha elmész szabadságra, akkor rohadj meg hogy pont a legrosszabbkor, és akkor az a baj

19200236_s.jpg

Tovább

A bullshit természetrajza

Van egy jelenség, amely egyidős magával az emberiséggel. Soha, senki nem akarta, hogy létrejöjjön, mégis ott volt a piramisok megépítésénél, Amerika felfedezésénél, kísértett, amikor az első rádióüzenet recsegve útjára indult, és amikor ember lépett a Holdra. És ott van minden nap a híradóban, a munkahelyeden az évértékelésnél, a prezentációkban, de még az általános iskolai évzárón is, az igazgató néni beszédében.

A bullshitről van szó, nem másról.

Senki sem szereti, senki sem akarja, mégis, mintha nem tudnánk élni nélküle. Mi a bullshit egyáltalán, és miért kíséri végig életünket? Honnan jön, és hogyan szabaduljunk meg tőle? Vagy inkább tanuljuk meg szeretni és használni?

bullshit_bull.png

Tovább

Ha az informatikusok Pokémonok lennének...

Sokszor írtátok már a kommentjeitek ezreiben, hogy nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy az informatika varázslatos világában nem szabad egyszerűen leegyszerűsítve a szereplőket "informatikusokról" beszélni. Rengeteg szakterületre ágazott el az elmúlt évtizedekben a szakma, itt az ideje, hogy mindenki számára érthetően megmutassuk, milyen sokszínű tevékenységeket végzünk mi, IT szakemberek.

A sokféleség megértését pedig semmi sem segíti jobban, mint ha az ember egy divatos témát hív segítségül: képzeljük el együtt, hogyan néznének ki az informatikusok, ha Pokémonok lennének!

Tovább

A programozó kiáltványa

E heti posztunk Ambrus András vendégírónk műve, aki őszinte szeretettel, törődéssel és a szakma jövője iránti aggodalommal a szívében megfogalmazta minden programozó kiáltványát az ő projektvezetője felé.

Olvassátok nyitottsággal, és kommentáljatok az íróéhoz hasonló bátorsággal!

"Kedves projektvezetők! Azonnal hagyjátok abba, amit csináltok! A szoftverfejlesztési projektekben nincsen szükség olyan vezetőre, aki nem ismeri a szoftverfejlesztési folyamatokat és nincs tisztában az alapfogalmakkal. Valójában a product owner-en kívül egyetlen olyan emberre sincs szükség, aki például egy JBoss-on futó Enterprise Java alapú projektben nem tudja mi az a Jboss környezeti változó. Sőt valójában olyanra sincs, aki nem tudja beállítani. Ez nem űrtechnológia, egy értelmes ember néhány óra alatt meg tudja érteni és tanulni.

38422535_s.jpg

Tovább

Nagyvállalati agysebészet

Nehéz, meg nem értett élet az programozóké: megterhelő szellemi munkát kell végezniük sokszor nem éppen ideális körülmények között, és bizony kevés megbecsülés övezi munkájukat. A laikusok sokszor csak úgy képzelik őket, mint  akik össze-vissza egyeseket meg nullákat táplálnak be a számítógépbe, valami érthetetlen és minden bizonnyal végtelenül unalmas és semmitmondó logika szerint.

Pedig a programozók által végzett munka sokszor kreatív, izgalmas, kihívásokkal teli: ugyanakkor kimondottan komoly koncentrációt, elmélyülést és figyelmet követel. Igazságtalan világunk azonban nem adja meg a nekik azt a kellő tiszteletet és elismerést, amit ezek a hétköznapi hősök megérdemelnének!

Bezzeg ott vannak az agysebészek, akik a társadalmi elismertség csúcsán állnak, pedig semmivel sem végeznek bonyolultabb munkát, mint a fejlesztők ugyebár! Kicsit elengedtük a fantáziánkat, és néhány kockán elképzeltük, milyen is lenne az a kórház, ahol úgy kell agyműtétet végezni, ahogy a programozóknak rendszereket alkotni...

Igényspecifikáció 

agysebesz1.png

 

 

Munkakörnyezet 

agysebesz2.png

 

Krízismenedzsment

agysebesz3.png

 

 

facebook_small.jpg

Képek: Derrick és Harry PM Blog

Ezoterikus projektmenedzsment

Modern, rohanó világunkban hajlamosak vagyunk a tudományba vetett hitünkkel racionális megoldást keresni minden problémánkra. Pedig egy csodálatos, lüktető, energiáktól és csakráktól átitatott éteri világ fénylényei vagyunk mindannyian akkor is, amikor éppen informatikai projektekben küzdünk. Blogunk tudósítói nem restelltek hát olyan ezoterikus tanokkal megismerkedni, amelyek segítségetekre lehetnek nektek is, ha már minden szokványos módszer csődöt mondana munkátok során. Nyissátok meg a szíveteket, érezzétek a Földanya lüktetését, és engedjétek, hogy az új tudás átjárja lelketeket

Csúszáselhárítás Napvitorla Mandalával

Az informatikai projektek egyik legnagyobb fájdalma a halmozódó csúszások, a határidők folyamatos tologatása. Ennek oka abban keresendő, hogy a Jupiter második aszcendense éppen egy vonalba esik mostanában a Cassiopeia alsó fertályával. Ezoterikus tanokban járatos olvasóink máris rémülten kapnak a szívükhöz, mert tudják, hogy mindez mit jelent: túláradó negatív energiahullámokat, amelyek bénítóan hatnak a programozói csakrákra! Az egyetlen igazán hatásos módszer a csúszás elkerülésére emiatt a Napvitorla Mandala, amely nem csak blokkolja, de a konkurencia irányába továbbítja a rontó hullámokat, akiket ettől kisvártatva kitör a rossznyavalya.

napvitorla.jpg

Tovább

Pályaválasztási tanácsok kezdő projektmenedzsereknek

Hol vannak ma már a régi szép idők, amikor még projektnek se nevezték az informatikai rendszerek készítését, csak nekiálltak a mérnökök reszelni, ütötték, amíg kész nem volt! Nem voltak öltönyös menedzserek, nem voltak projektirányító bizottságok, meg státuszriportok, csak a gép és az ember. Manapság már egész más világban élünk, nincs projekt projektvezető nélkül, egyre népszerűbb külön szakmává kezd válni a projektmenedzsment.

palyakezdoknek1_2.png

Azoknak a pályaválasztás előtt álló fiataloknak nyújtunk most segítséget összeállításunkkal, akiket megérintett a projektek izgalmas világa, és azon gondolkoznak, ők is projektmenedzserként képzelik el a jövőjüket. Íme egy merítés arra vonatkozóan, mi is vár rátok...

Tovább

Miért olyan nehéz a fiatal programozókkal?

Mindenki azon sír mostanában, mennyire nehéz jó fiatal informatikusokat találni. Meg ha talál is az ember néhányat, megtartani őket hosszú távon meg szinte lehetetlennek tűnik.

27788742_s.jpg

Biztos rengeteg kifinomult oka van a jelenségnek, de ki szeretnék emelni most két fontos gondolatot, miszerint

Az IT munkaadók fejben még mindig a XX. században tartanak,

az ifjú informatikus munkavállalók meg a saját kis álomvilágukban élnek.

Persze tisztelet a kivételnek.

Tovább

TOP 10 dolog, amit az igazi programozók utálnak

blogotutalok.jpg

Bizonyos szemszögből az emberiség két jól elkülöníthető csoportra oszlik: programozókra és nem programozókra. Hogy jobban megérthessük a programozók különleges és mások számára nehezen érthető lelkivilágát (mert igen, lelkük bizony nekik is van), összegyűjtöttük azt a top 10 dolgot a világegyetemben, amit az igazi programozók a szívük mélyéről gyűlölnek. Adjunk a sztereotípiáknak, lássuk hát a toplistát, fordított sorrendben!

Tovább

Fúráselhárítás

Mivel a múltkori cikkünkben mélyére mentünk a munkahelyi fúrással kapcsolatos technikáknak, úgy illik, hogy most néhány szót ejtsünk arról, hogyan is lehet ez ellen a nem éppen konstruktív és morálisan is megkérdőjelezhető tevékenység ellen tenni. Általános érvényű igazságot nehéz megfogalmazni, ezért inkább néhány gondolatot szedtünk össze ebben az egyébként is jellegzetesen mélyen emberi témában, ami segíthet a helyes taktika megválasztásában.

drill-bit-broken.jpg

Tovább

Nagyvállalati Praktikák: a Fúrógép

Sokféle képességet kell mesteri fokra fejleszteni, ha az ember nagyvállalati közegben érvényesülni szeretne. Kemény dzsungelharc ez, ahol az erős győzedelmeskedik a gyengék pedig elhullanak. Ebben a kegyetlen világban van egy olyan fegyver, amely nélkül esélyünk annyi esélyünk sincs a túlélésre, mint Hello Kittynek a Godzilla ellen: ez pedig a fúrógép.

output_wuxc35.gif

Tovább

Paleo Menedzsment

"Vissza a gyökerekhez" hangzik a jelszó, amely egyre többször felüti fejét túlmodernizált, túlhajtott, civilizációs ártalmaktól sújtott életünkben. Miért éppen a projekt- és vállalatvezetés lenne ez alól kivétel? Egy új, forradalmi irányzat jelent meg a menedzsment technikák palettáján: a Paleo Menedzsmentről van szó, amely futótűzként terjed iparágunkban. Ismerjétek meg ti is, miről is szól, milyen alapokon nyugszik ez az új irányzat!

paleoeszkozok.png

Tovább

Józsi új fikusza

Bizony a nagyvállalati életben sokszor az apróságnak tűnő dolgok is nehezen mennek, hiába a sok dolgos kéz és a töménytelen jóakarat. A következő történetünk jól példázza, hogy a céges információk, feladatok és folyamatok dzsungelében mennyire nem könnyű kiigazodni, és hogy néha mennyire sokat segítene helyettük egy csipetnyi rugalmasság és józan ész.

Lássuk hát, hogy is szerzett magának Józsi fikuszt a munkahelyére!

fikusz.jpg

Tovább

A blogról és az irónia hatalmáról

Sokszor, sokatokban felmerül a kérdés: most komoly, amit írunk, vagy csak viccelünk? Ha viccelünk, akkor miért hívjuk ezt a blogot projektmenedzsment blognak, miért nem viccblog? Meg különben is, miért kell mindig mindenből viccet csinálni, miért nem adunk inkább tök jó kis hasznos tippeket, meg módszertanokat? Ha már ilyen sokszor felmerültek ezek a kérdések, úgy döntöttem, írok néhány gondolatot arról, miért is csináljuk ezt az egészet, és miért úgy, ahogy.

nemkomolyvicc.jpg

Tovább

Szervezetfejlesztési Értelmező Szótár

Mostanában menő dolog szervezetfejlesztési projekteket indítani, bölcs és sokat látott külső tanácsadók segítségét kérni, hátha tudnak valamit kezdeni saját cégünk nyomorával. Príma átvilágítási módszertanok, remek problémafeltáró technikák és komolyabbnál komolyabb szakkifejezések záporoznak ránk egy ilyen tanácsadási folyamat során, amelyek között bizony nem könnyű laikusként kiigazodni. Rövid összefoglalónkban a legfontosabb szakkifejezéseket magyarázzuk most el nektek, hogy tudjátok, mi is vár rátok, ha támad a szervezetfejlesztés!

consultancy.jpg

Tovább

A Világ Legkeményebb Projektje

Az informatikai projektek sajnos sokszor igen kemény, embert próbáló körülmények között zajlanak. A külső szemlélő számára sokszor érthetetlen, milyen heroikus erőfeszítésekre és áldozatokra van szükség a sikerhez: a gyilkos körülmények sokakat megtörnek. Ugyanakkor sokan vannak olyanok is, akik már kisebb nehézségek után úgy érzik, a világ minden terhe az ő nyakukat nyomja, pedig ők még épp csak belekóstoltak a dologba. Hogy könnyebb legyen a viszontagságokat elviselnetek, és hogy ne sírjatok annyit és lássátok, nem is olyan rossz nektek, most bemutatjuk egy tesztmenedzser fiktív naplója segítségével, milyen lenne a világ legkeményebb projektje!

devastatedoffice.jpg

Tovább

Hogyan süllyedt el a Titanic valójában?

A Titanic elsüllyedése modern korunk egyik legdrámaibb katasztrófája volt. Blogunkon most rekonstruáljuk a tragédia utolsó óráit, amelyből egyértelműen kiderül: nem egyszerű emberi, hanem menedzsment hibák egész sorozata vezetett az emberéletek ezreit követelő eseményhez. A halottak iránti tiszteletből a szereplők neveit megváltoztattuk, de ezen túl az utolsó vészterhes percek minden mozzanatát tökéletes történelmi hűséggel tárjuk elétek.

titanic.png

Tovább

Projektek Könyve Galaktikus Egyház

Újabb izgalmas témára bukkantunk a magyar informatikai élet különlegességeinek kutatása során: egy eddig rejtve működő vallási szektára, akik hitüket egy sokáig raktárban heverő, selejtezésre ítélt notebook merevlemezés véletlenül megtalált PDF dokumentumra alapozzák.

A dokumentum, melynek címe "Projektek Könyve", magát az Intergalaktikus Egyetemes Projekttudás Forrásaként aposztrofálja, bölcsességeket, tanításokat és erkölcsi útmutatásokat tartalmaz, amelyeket Xenulu, az Első Nagy Projektmenedzser életén és munkásságán keresztül mutat be. A Projektek Könyve Egyház tagjai megingathatatlanul hisznek a dokumentum hitelességében, melynek bizonyítékát a dokumentumot hitelesítő, Kr. e. 23 495-ből származó időbélyegben látják, amellyel a fájlt ellátták.

Tovább

Hogy telnek a Nagy Menedzserek napjai?

A vállalatok magas rangú vezetői folyton rohannak egyik tárgyalásról a másikra, fontosabbnál fontosabb megbeszéléseken vesznek részt, sokszor még enni sincs idejük. Képtelenség őket elérni telefonon, véletlenszerűen válaszolnak az emailekre, örülhetünk, ha a liftben 34 másodperc erejéig szót tudunk velük valamilyen témában váltani.

Blogunk titkos kapcsolatain keresztül hozzájutott egy vezető nagyvállalat projektigazgatói naptárjához, amiből rögtön világossá válik, mi is az oka ennek a túlterheltségnek! Íme, pillantsatok bele ti is, lássátok, mi mindennel van elfoglalva az a sok felső vezető!

hetinaptar_2.png

Bónusz találós kérdés minden kedves olvasónkhoz: szerintetek ez heti hány óra effektív munkavégzést jelent?

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu