Projekt Diplomáciai Szakszótár

2018. április 15. - Privatdetektiv Josef Matula

Bár a szakmai képzések hazánkban lenyűgöző elméleti magasságokba emelkednek, sok esetben kevéssé fektetnek hangsúlyt az adott munka, hivatás mindennapi gyakorlásához elengedhetetlen ismeretek átadására. Erre a gyógyszerészek ügyfélszolgálati viselkedésre vagy a programozók szövegértési technikákra tanítása talán a legjobb példa. Sokszor hiányzik a kötelező tantárgyak közül a retorika, a prezentációtechnika vagy az átfogó írásbeli és szóbeli üzleti kommunikáció: ugyanakkor számos olyan helyzet van, amikor egy projekt további sorsa nagy mértékben függ egy státuszinformáció, egy kérdés vagy válasz megfelelő köntösbe csomagolásától. Kincset érő saját gyűjteményemet és eszköztáramat osztom meg most veletek kommunikációs témában: használjátok bátran, és átélitek majd ti is, mekkora hatalma van a projektdiplomáciának!

44118396_s.jpg

Tovább

Mocskos kis email trükkök gyűjteménye

Emailezni mindenki szokott, már az átlag magyar nyugdíjasok is elolvasnak egy-két üzenetet havonta az Ausztráliába szakadt unokáktól, illetve ezen a csatornán tárgyalják meg egymással, hogyan akarják szíriusziak kiirtani mikrohullámokkal a Jupiter aszcendensű indigó gyerekeket a Föld színéről. A munkahelyeken meg olyan természetes az email, mint a levegő: nincs is ma már dolgozó email cím nélkül. Cikkünk segít abban, hogy megismerjük az emailezés igazi mesterfogásait, amelyekkel a maximumot hozhatjuk ki ebből a csodálatos eszközből. Lássuk hát az igazi profi vállalati emailezők legjobb trükkjeit!

64447051_s.jpg

Tovább

A Kódok Ura - A Core Szövetsége

A Sötét Úr három nagy korty után az asztalra csapta kupáját, amiből a cabernet franc és a kofola keveréke nagy planccsanással fröccsent a fa lapra: 
- Már az emberek is kezdik? - kérdezte kikerekedő szemmel. - Azt értem, hogy a törpék a barlangjaikba visszavonulva adatot bányásznak, nem tudunk rájuk ijeszteni. Azt is elfogadtam, hogy a tündék egy messziről jött kentaur csapattal kanban módszertannal fejlesztenek valami nyári szellő mozgatta fűzfaágakkal is írható szuperergonómikus új programozási nyelvet. Rosszul esett, de túlléptem rajta, hogy a faunok a kék sárkányokkal szövetkezve 3D sportlétesítmény nyomtató startup-ot indítottak. De az embereket nem hagyom kicsúszni az uralmam alól!

 untitled_artwork-2.jpg

Tovább

A Papírmentes Iroda mekkora hülyeség!

Jártunkban-keltünkben mostanában egyre több vállalatnál tapasztalhatjuk, hogy fókuszba kerül az irodai munka digitalizálása, a papír alapú működés felszámolása és informatikai rendszerekbe, elektronikus csatornákra terelése. Mert állítólag az nagyon modern, meg gyorsítja a folyamatokat, meg transzparens, meg ilyesmi. Jobb ha tudjátok, hogy mindez csak magukkal mit kezdeni nem tudó IT vezetők meg a pénzéhes szállítók parasztvakítása: igenis legjobb papíron dolgozni, és most fel is sorakoztatunk öt megdönthetetlen bizonyítékot emellett!

25251822_s.jpg

A papír egyszerű

Na hát legelőször is: papírt bárki tud használni, ugye? Nem kell hozzá jelszó, meg felhasználó név, meg azok között a kis ikonok között keresgélni. Nem kell folyton emlékezni hogy most akkor a "Projektek/Bizbaszügyfél/admin/szerzodes/2017/dokument/ajanlat" vagy a "Bizbaszügyfél/Projektek/admin/dokumentumok/!!!!FONTOS/Jozsi/ajanlat" mappába mentettem (mert nyilván mind a kettő létezik). Nem kell kaparászni az egérrel hogy nagyítsa már ki a gép az oldalt, mert nem látod még szemüveggel se.

A papír nem fogyaszt áramot

A papír környezetvédő, mert nem fogyaszt áramot, nem kell neki konnektor, meg wifi, meg semmi se. Bárhol elő lehet venni és nézegetni: megbeszélésen, buszon, metrón, strandon, a kávézóban. Sőt, akár le is lehet önteni egy kis kávéval, akkor is majdnem ugyanúgy működik, mint azelőtt. Ha szerencséd van, akkor pont a kevésbé érdekes, vagy éppen kínosabb részeket sikerül összekávéznod, és akkor még inkább nyert ügyed van.

A papírra bármit rá lehet írni

Van valami a papíron ami nem tetszik? Húzd át, és írd oda! Firkáld össze, írj rá úgy, hogy csak te tudd elolvasni, és már titkosítva is van! Azokban a hülye rendszerekben jogosultság kell, meg ott van az a mező, de nem fogad el csak számot pedig ha egyszer nem biztos még, hogy oda "56800"-at kell írni, akkor NYILVÁN azt kell odaírni, hogy "56800???" de ezt persze az az ostoba rendszer nem fogadja el.

Meg a szemét számítógép tizennégy próbálkozás után is azt írja, hogy töltsünk ki valami idióta kötelező mezőt, pedig már mindent megadtál háromszor! Na a papír az mennyivel rugalmasabb! Van egy jó kis űrlap, azt kitöltöd ahogy gondolod, ott van tere a kreativitásnak, nyilván nem kell annyira szigorúan venni hogy most mi kötelező mi nem, a Juditka akinek majd odaadod, úgyis tudja mi a lényeg.

A papírt akárkinek oda lehet adni

A számítógépes rendszerek ebben is szörnyűek! Munkafolyamat van benne, jogosultság, státuszok, pedig semmit se szeretnék, csak hogy Szabolcs, aki mellettem ül, nézzen már rá az ügyre, vagy csinálja már meg mert nekem most fáj a fejem. Bezzeg a papír! Az mennyire jó ebben is! Csak oda kell fordulni a gurulós székkel a szomszédunkhoz az irodában, átnyújtani a papírkákat egy hanyag mozdulattal, majd örökre elfelejteni hogy valaha nálunk volt. Ez még ráadásul agilis is, úgyhogy rossz nem lehet.

A papírt el lehet veszíteni

Az élet tele van olyan kellemetlen papírokkal is, amikkel nem akarunk foglalkozni. Vagy most éppen, vagy soha. Ha éppen most nincs hozzá kedvünk, akkor berakhatjuk felülről a harmadik fiókunkba a tűzőgépek alá. Igazán rutinosak eldughatják egy olyan nagy stóc papír aljára, ami valaki más asztalán tornyosul! Így két legyet ütünk egy csapásra: nem csak megszabadulunk a problémától, hanem egy esetleges felelősségre vonás esetén bűnbakunk is van, aki nyilván az lesz, akinek az asztalán végül mégis meglett a papír.

Ha meg soha többet nem akarjuk látni, irány az iratmegsemmisítő! Ha annyira fontos, úgyis újraküldik majd. Aztán ha úri kedvünk úgy diktálja, lehet, hogy azt majd nem daráljuk le. Kreatívabbak hajtogathatnak belőle kis hajót vagy olyan kis darut, aminek mozog a feje, ha húzogatják a farkát. Ezzel azért óvatosan, nehogy valaki széthajtogassa.

Hogy így sérül a nyomon követhetőség? Meg a transzparencia? Normális vagy? Hát ki akar itt transzparenciát? Annál idegesítőbb dolog nincs a világon...

A projektmenedzsment nem is halott!

Összefoglaló a 2018.02.22-i D&H meetupról

A héten meetup-ot tartottunk A Projektmenedzsment Halott címmel, amely minden várakozásunkat felülmúló érdeklődést váltott ki olvasóközönségünkből: a fagyos februári szelek és hószállingózás ellenére is majdnem kb. 140 fős közönséggel tártuk fel World Café módszertannal a szívbe markoló kérdést: vajon van-e még létjogosultsága a projektmenedzsmentnek napjainkban?

img_8535.JPG

Nos a remény még él, de a legtöbben úgy láttuk, van tennivaló a projektek vezetésének háza táján. Most összefoglaljuk a meetup közönségének kollektív bölcsességét, az elhangzott véleményeket és ötleteket, mindannyiunk épülésére, címszavas formátumban!

Tovább

A Hájp Életciklus

Az informatika világát tornádóként forgatják fel időnként új trendek, módszertanok, technológiák. Felhő, diszruptív technológiák, SOA, agilitás, meg annyi minden más: tömegek lelkesednek az újdonságokért, de a sokat látott veteránok sokszor csak megrántják a vállukat, és nem különösebben emelkedik meg a vérnyomásuk a forradalminak tűnő hírekre. Bizony nem véletlen ez: ők már kevéssé hisznek a következő világmegváltó csodálatos eszközben vagy módszertanban, hiszen oly sokszor átélték már a Hájp Életciklust. Hogy mi is az pontosan? Megmutatjuk egy elképzelt példán keresztül!

0. fázis: Az Ötlet

Egy semmiből feltűnt norvég startup hatalmasat tarol PickStop elnevezésű appjukal a világpiacon, amellyel a szülők végre sikeresen leszoktathatják gyermekeiket az orrtúrásról. A cég alapítója, Bjorn Stromborgmorhanson egy interjúban elárulja, hogy a fejlesztés során forradalmi munkamódszert alkalmaztak, amelyet több egyetemmel együttműködve alakítottak ki. A módszer lényege az IT projektekben résztvevők tudatalattijának felszabadítása napi 2-4 óra relaxációban töltéssel, amely során a dolgozók fókuszált meditációban oldják meg a komplex, kreativitást igénylő problémákat. A módszert Comatosis néven emlegetí a cég alapítója.

47216341_s.jpg

Tovább

Sanyi Projektországban 2. - Gyönyörűen bement...

N. Sándor első napjáról projektországban már részletesen beszámoltunk a közelmúltban. A SCRUM Mester Pagodájában töltött éjszaka után kapcsolódunk be ismét az események sodrába Sanyi elmondása alapján. 

A fárasztó napot követő mély alvásból reggel finom kopogásra ébredt. Kobit, a key account menedzser volt, már talpig öltönyben, belőtt hajjal, tettre készen: - Kapd össze magad, Pajtás - mondta a Knight Rider magyar szinkronját idéző módon - szerzünk valami kaját az automata büféből és utána föltöltődünk Min De Noknál, aki Projektország csalódásmentes bölcse, biztos szívesen elmeséli valamelyik olajozottan lezajlott projektjét mielőtt tovább ismerkedünk a helyi specialitásokkal.

 59895422_s.jpg

Tovább

Sikerprojekt Születik

Hogy egy projekt mikor sikeres meg mikor nem, arról sokat lehet merengeni mindenféle fórumon, de abban a tekintetben sosincs vita, hogy mindenki sikeres projektekre vágyik. Jelentsen a siker bármit is. Megesik időnként, hogy a projekt sikere nem is a csapaton múlik, hanem kontrollálhatatlan, már-már földöntúli erők kifürkészhetetlen játékaként: nézzünk egy példát arra, hogyan is lehetséges ez!

38679448_s.jpg

Tovább

A BEMONDÁS végtelen könnyűségéről

Vannak élethelyzetek a projektek során, amikor a minket körülvevő kérdő tekintetek, a múló idő szorítása, a szemmel is látható eredmények utáni legyűrhetetlen vágy kibillenti a projektvezetőt higgadt alapállapotából. Ilyenkor  az óvoda óta plántált megfelelési kényszer vírusként kezd terjedni a testünkben és át akarja venni az irányítást a beszédközpont felett. A stresszes helyzetekben a "majd megoldjuk valahogy" bizsergetően nyugtató gondolata és a közben felszabaduló adrenalin együtt belesodorhat bárkit abban, hogy IGEN-t mondjon olyankor, amikor ez nem a legbölcsebb. Összegyűjtöttük azokat a legtipikusabb kérdéseket, amiknél jobb háromszor is meggondolni, mielőtt rávágjuk a pozitív választ!

92321250_s.jpg

Tovább

A projektmenedzsment gyilkosai

Hogy halott-e a projektmenedzsment vagy nem, és ha él, akkor már csak az utolsókat rúgja vagy éppen csodás Főnixként készül újjászületni saját hamvaiból, azon hamarosan jót vitázunk közelgő találkozónkon. De hogy vannak ellenségei, az kétségtelen! Íme, átnyújtunk egy csokorral nyomozóirodánk saját aktáiból egy gyűjtést azokról a gyanúsítottakról, akik sokat tesznek azért, hogy a projektmenedzsment a sírba szálljon!

83886890_s.jpg

Tovább

Innovatív karácsonyi ajándékok projektvezetőknek

"Fenyőünnep immár eljő...", ami együtt jár az ajándéklistákkal, vágyak tárgyakhoz és szolgáltatásokhoz kapcsolással. A D&H szerkesztőségben az éves számvetés és az évzáró mellett szabadjára engedtük fölszabaduló elménket és összeszedtük azokat a dolgokat, amiknek azért örülnénk, mert megkönnyítenénk a mindennapjainkat. Az eszközök bemutatásakor nem törekedtünk teljes, funkcionális leírásra, csak üzleti igény megfogalmazására... 32957962_s.jpg

Tovább

A Világ Legnépszerűbb Projekmódszertana

Az IT projektek környékén mindenki folyton vízesés modellről, lean-ről, six sigmáról, kanbanról meg scrumról vakerál, arról vitatkoznak, vajon melyiket milyen projektre lehet használni, meg hogy melyik a hülyeség meg melyik nem. Szakkönyvek százai születnek ezekről, konferenciákat tartanak, tanfolyamokra lehet beiratkozni ahonnan aztán megfelelő elkötelezettség kinyilvánítása után mindenféle képesítésekkel felvértezve távozhatunk. Aztán a való életben egy teljesen másik projektmódszertant alkalmaznak a legtöbben, amiről valamiért soha senki nem beszél! Itt az ideje hát, hogy lerántsuk a leplet a világ legelterjedtebb, legszélesebb körben használt projektmenedzsment módszertanáról!

62227237_s.jpg

Tovább

Projektmenedzsmentről ovisoknak: Innováció, Digitalizáció

Na gyerekek, a múltkori projektes mesedélutánnak annyira örültek a szüleitek, hogy az igazgató néni szólt, hogy tartsunk megint ilyet. Tudom Bálintka, hogy te inkább sóliszt gyurmát szeretnél enni ma is a mese helyett ahogy szoktad, de most inkább vedd ki a szandálodat a lábaddal együtt a kis Benedek arcából, és figyeljél szépen, mert elmesélem nektek mi az az innováció, meg a digitalizáció!26196645_s.jpg

Tovább

A humánus projektmenedzser 10 ismertetőjele

Valamikor az elmúlt egy évben egy, a projektemhez csatlakozó kolléganő mondta, amikor végighallgatta egy másik projekt taggal folytatott beszélgetésemet: "Te milyen emberi vagy!" Utána kicsit figyelgettem a projektvezetői viselkedést, hogy összegyűjtsem, pontosan hogyan kell emberien vezetni egy projektet. Alábbiakban példákkal illusztrálva találjátok ezeket a tulajdonságokat, kontrasztba állítva a kevésbé humánus megközelítésekkel!

49339503_s.jpg

Tovább

Magyaros Vállalati Szakkifejezés Szótár

Igazán elkeserítő látni manapság, mennyire átszövik a három betűs rövidítések és a magyar fül számára oly idegenül csengő angol kifejezések számítástechnikai iparágunkat. Szinte nem telik el úgy perc, hogy ne hagyná el valaki száját a munkahelyeken egy-egy idegen szó, pedig csodálatos anyanyelvünk csak úgy bővelkedik szebbnél-szebb kifejezésekben!

Blogunk harcot hirdet gyönyörű magyarságunkat sorvasztó, a mindennapjainkba sunyi módon beszivárgó fertelem ellen, és bátorítunk mindenkit, hogy használja az alábbi ízes magyar szavakat a külföldi métely helyett!

Magyar cégekbe magyar informatikát! Izé, számítógépiparágat!

magyarosit.png

Tovább

Sanyi Projektországban 1. - Adatszállítás

N. Sándort egy konferencia szekcióülésén ismertem meg. Ahogy utóbb megtudtam, barátai "Nyomás Sanyinak", míg azok, akik kevésbé szeretnek vele együtt dolgozni "Nyivák Sanyinak" hívják a háta mögött. Akárhogy is van, Sanyi talpig úriember élete minden megélt másodpercében. Most közzétett kalandjait egy későbbi, munka utáni panaszkodós, gőz leengedős sörözés keretében kezdte mesélni...

projectgenie.jpg

Tovább

1 millió lapletöltés!

Blogunk ma, 2017. október 18. hajnalban átlépte az elképesztő, egymillió lapletöltéses bűvös határt! Köszönjük minden kedves olvasónknak a támogatást, a kommenteket, a visszajelzéseket, a segítséget! Csapatunk töretlen hittel folytatja továbbra is a projektbűnözés és az IT gonosztevők elleni állhatatos harcot!

Projektmenedzsmentről ovisoknak: a Projekt

Kedves gyerekek! A madarász ovi sajnos ma elmarad, mert a solymász Tibor bácsi fülét lecsípte egy kánya. Helyette valami nagyon izgalmas dologról fogunk nektek mesélni: a projektekről! Biztosan láttátok már otthon, hogy apukátok meg anyukátok hazamegy este, és ideges. Kocsányon lógnak a szemei, kitágulnak az orrlikai, és habzó szájjal kiabál veletek, hogy ne bömböltessétek már azt az átkozott tévét. Na gyerekek, képzeljétek el, hogy ez bizony a projekt miatt van, amiben a szüleitek dolgoznak!

project_fairy.png

Tovább

Elvileg

"Na, elvileg úgy indul a projekt, hogy megnézzük a business case-t, erre ugye elvileg van egy sablon amit ki kell tölteni. És akkor mielőtt projekt indul, a cég megnézi elvileg, hogy megéri-e a projektet megcsinálni, vagy sose hozza be az árát. Van elvileg egy ilyen projektjóváhagyó bizottság, akik minden hónapban átnézik ezeket a business case-eket, meg ugye ehhez elvileg készül megvalósíthatósági tanulmány meg piaci elemzés, hogy meg lehet-e csinálni, vagy megvehető-e a megoldás a piacról.

elvileg.png

Tovább

A munkahelyi büfében kávéfogyasztók archetípusai

Hosszú ideig, nagy alapossággal előkészített, fókuszcsoportos, nem reprezentatív felmérést végeztünk projektekben dolgozók és projektmenedzserek kávézási, kávézó látogatási szokásairól. Az eredményeket dr Kofi Iván, az essex-i Flat White Institute of Human Behaviour viselkedés antropológusának segítségével értékeltü ki. Ezeket az alábbiakban foglaltuk össze közérthető módon.19080807_s.jpg

Tovább

Kommunista Projekt Státuszriport

Már majd' harminc éve, hogy szeretett hazánk maga mögött hagyta a szocializmus kísértetét, és a kapitalizmus meg a demokrácia rögös útjára lépett. Az elmúlt három évtized az informatika világában is az elképesztő, mindent elsöprő forradalom időszaka volt. Eljátszottunk kicsit a gondolattal, hogy vajon milyen lenne a világunk, ha a rendszerváltás nem következik be, de a kommunista rendszerben szárba szökkennek az informatikai projektek? Csatoljátok be az öveket, megnyitjuk a párhuzamos valóságokba vezető kapukat, irány a Vörös Tranzisztor Programozószövetkezet Termelési Átalányjuttatási Projektjének XXI. Pártkongresszusi Beszámolója!

kommunistasprintdemo.jpg

Tovább

PIB ülés Coelho tollából

Minden nyár elején megfogadom, hogy sokat fogok olvasni, főleg könyveket. Aztán eljön a nyaralás és az első nyugodt este hajnal kettőre végzek azzal a könyvvel, aminek a fel nem dolgozott terjedelmét az egész utazás hosszára elegendőnek becsültem. Ilyenkor jön, hogy a szálláson, a társaságban lévő minden betűt tartalmazó dokumentumra rávetődök... Jobb esetben egy-két jobb ponyva, esetleg krimi, Stephen King vagy kortárs magyar limcsi típusú regény is rendelkezésre áll. Rosszabb esetben romantikus írásokból is a tuareg herceges/arab sejkes/amazonaszfelfedezős változatok vannak kéznél, egyenesen Paulo Coelho tollából. Ezek az élmények inspirálták az alábbi összefoglalót, amit úgy alakítottunk át, mintha maga a Mester vetette volna papírra, a tárgyaló sarkában halkan jegyzetelve...coelho_sunset.jpg

Tovább

Ja öcsém, mi is agilisba' nyomjuk

Ja öcsém, mi is agilisba' nyomjuk, persze. Simán jobb ez, mint amikor folyton mindent meg kellett tervezni! Bemegyünk hétfőn, lenyomjuk a stand up meetinget, megvan az egész fél óra alatt, és már mehet is a téma. OK, mondjuk mi ülve csináljuk, de érted az most tökmindegy, nem az a lényeg, hanem hogy mindenki elmondja, mi van. Meg különben is nem kell pont scrum szerint csinálni, mi is inkább ilyen scrumban-szerű saját módszertant alakítottunk ki, hogy ami jó nekünk azt csináljuk, ami nem, azt meg nem.

És akkor mehet is a meló, semmi se számít, csak az eredmény! Az agilisba' az a lényeg, vágod. Hogy nem kell pöcsölni a dokumentációval, meg nem kell megbeszéléseken ülni folyton, csak nyomni ezerrel! Megcsinálod valahogy, megnézi a megrendelő, aztán nem jó neki, és újra csináltatja az egészet, aztán az se tetszik neki, megint újra csinálod, de ez nem gáz, mert ettől agilis.

51500374_s.jpg

Tovább

How did the Titanic really sink?

The sinking of the Titanic was one of the most horrible disasters of our time. We are now reconstructing the last hours of the tragedy, which clearly shows that the causes do not lie in simple human mistakes, but a whole series of management failures costing hundreds of innocent lives. In honour of the dead we have changed the names of the characters, but beyond that, every moment of the last distressed minutes is revealed with perfect historical fidelity.

titanic_en.jpg

Tovább

Mindennapi Munkahelyi Bunkóságok

Vannak az életben dolgok, amik nem kerülnek semmibe, és sokkal szebbé lehet velük tenni a világot. Egy mosoly a pincértől, miközben megkérdezi, hogy ízlett az étel. Türelmesen megvárni, hogy előbb leszálljanak az emberek a villamosról, és csak aztán felszállni. Nem dudálni azonnal, ha a lámpánál előttünk álló nem lő ki kétszázzal, amikor a jelzés zöldre vált.

Sajnos ezekben általában nem vagyunk nagy bajnokok, az ellenkezőjében viszont annál inkább: bármikor az őrületbe tudjuk kergetni egymást azokkal a mindennapi kis gonoszságokkal, amik nélkül annyival sokkal szebb lenne a világ, de mi mégsem bírunk nélkülük élni. Íme, összegyűjtöttünk nektek egy csokorral a Mindennapi Munkahelyi Bunkóságokból!

59356373_s.jpg

Tovább