A projektmenedzsment gyilkosai

2018. január 14. - Kriminalhauptmeister Harry

Hogy halott-e a projektmenedzsment vagy nem, és ha él, akkor már csak az utolsókat rúgja vagy éppen csodás Főnixként készül újjászületni saját hamvaiból, azon hamarosan jót vitázunk közelgő találkozónkon. De hogy vannak ellenségei, az kétségtelen! Íme, átnyújtunk egy csokorral nyomozóirodánk saját aktáiból egy gyűjtést azokról a gyanúsítottakról, akik sokat tesznek azért, hogy a projektmenedzsment a sírba szálljon!

83886890_s.jpg

Tovább

Innovatív karácsonyi ajándékok projektvezetőknek

"Fenyőünnep immár eljő...", ami együtt jár az ajándéklistákkal, vágyak tárgyakhoz és szolgáltatásokhoz kapcsolással. A D&H szerkesztőségben az éves számvetés és az évzáró mellett szabadjára engedtük fölszabaduló elménket és összeszedtük azokat a dolgokat, amiknek azért örülnénk, mert megkönnyítenénk a mindennapjainkat. Az eszközök bemutatásakor nem törekedtünk teljes, funkcionális leírásra, csak üzleti igény megfogalmazására... 32957962_s.jpg

Tovább

A Világ Legnépszerűbb Projekmódszertana

Az IT projektek környékén mindenki folyton vízesés modellről, lean-ről, six sigmáról, kanbanról meg scrumról vakerál, arról vitatkoznak, vajon melyiket milyen projektre lehet használni, meg hogy melyik a hülyeség meg melyik nem. Szakkönyvek százai születnek ezekről, konferenciákat tartanak, tanfolyamokra lehet beiratkozni ahonnan aztán megfelelő elkötelezettség kinyilvánítása után mindenféle képesítésekkel felvértezve távozhatunk. Aztán a való életben egy teljesen másik projektmódszertant alkalmaznak a legtöbben, amiről valamiért soha senki nem beszél! Itt az ideje hát, hogy lerántsuk a leplet a világ legelterjedtebb, legszélesebb körben használt projektmenedzsment módszertanáról!

62227237_s.jpg

Tovább

Projektmenedzsmentről ovisoknak: Innováció, Digitalizáció

Na gyerekek, a múltkori projektes mesedélutánnak annyira örültek a szüleitek, hogy az igazgató néni szólt, hogy tartsunk megint ilyet. Tudom Bálintka, hogy te inkább sóliszt gyurmát szeretnél enni ma is a mese helyett ahogy szoktad, de most inkább vedd ki a szandálodat a lábaddal együtt a kis Benedek arcából, és figyeljél szépen, mert elmesélem nektek mi az az innováció, meg a digitalizáció!26196645_s.jpg

Tovább

A humánus projektmenedzser 10 ismertetőjele

Valamikor az elmúlt egy évben egy, a projektemhez csatlakozó kolléganő mondta, amikor végighallgatta egy másik projekt taggal folytatott beszélgetésemet: "Te milyen emberi vagy!" Utána kicsit figyelgettem a projektvezetői viselkedést, hogy összegyűjtsem, pontosan hogyan kell emberien vezetni egy projektet. Alábbiakban példákkal illusztrálva találjátok ezeket a tulajdonságokat, kontrasztba állítva a kevésbé humánus megközelítésekkel!

49339503_s.jpg

Tovább

Magyaros Vállalati Szakkifejezés Szótár

Igazán elkeserítő látni manapság, mennyire átszövik a három betűs rövidítések és a magyar fül számára oly idegenül csengő angol kifejezések számítástechnikai iparágunkat. Szinte nem telik el úgy perc, hogy ne hagyná el valaki száját a munkahelyeken egy-egy idegen szó, pedig csodálatos anyanyelvünk csak úgy bővelkedik szebbnél-szebb kifejezésekben!

Blogunk harcot hirdet gyönyörű magyarságunkat sorvasztó, a mindennapjainkba sunyi módon beszivárgó fertelem ellen, és bátorítunk mindenkit, hogy használja az alábbi ízes magyar szavakat a külföldi métely helyett!

Magyar cégekbe magyar informatikát! Izé, számítógépiparágat!

magyarosit.png

Tovább

Sanyi Projektországban 1. - Adatszállítás

N. Sándort egy konferencia szekcióülésén ismertem meg. Ahogy utóbb megtudtam, barátai "Nyomás Sanyinak", míg azok, akik kevésbé szeretnek vele együtt dolgozni "Nyivák Sanyinak" hívják a háta mögött. Akárhogy is van, Sanyi talpig úriember élete minden megélt másodpercében. Most közzétett kalandjait egy későbbi, munka utáni panaszkodós, gőz leengedős sörözés keretében kezdte mesélni...

projectgenie.jpg

Tovább

1 millió lapletöltés!

Blogunk ma, 2017. október 18. hajnalban átlépte az elképesztő, egymillió lapletöltéses bűvös határt! Köszönjük minden kedves olvasónknak a támogatást, a kommenteket, a visszajelzéseket, a segítséget! Csapatunk töretlen hittel folytatja továbbra is a projektbűnözés és az IT gonosztevők elleni állhatatos harcot!

Projektmenedzsmentről ovisoknak: a Projekt

Kedves gyerekek! A madarász ovi sajnos ma elmarad, mert a solymász Tibor bácsi fülét lecsípte egy kánya. Helyette valami nagyon izgalmas dologról fogunk nektek mesélni: a projektekről! Biztosan láttátok már otthon, hogy apukátok meg anyukátok hazamegy este, és ideges. Kocsányon lógnak a szemei, kitágulnak az orrlikai, és habzó szájjal kiabál veletek, hogy ne bömböltessétek már azt az átkozott tévét. Na gyerekek, képzeljétek el, hogy ez bizony a projekt miatt van, amiben a szüleitek dolgoznak!

project_fairy.png

Tovább

Elvileg

"Na, elvileg úgy indul a projekt, hogy megnézzük a business case-t, erre ugye elvileg van egy sablon amit ki kell tölteni. És akkor mielőtt projekt indul, a cég megnézi elvileg, hogy megéri-e a projektet megcsinálni, vagy sose hozza be az árát. Van elvileg egy ilyen projektjóváhagyó bizottság, akik minden hónapban átnézik ezeket a business case-eket, meg ugye ehhez elvileg készül megvalósíthatósági tanulmány meg piaci elemzés, hogy meg lehet-e csinálni, vagy megvehető-e a megoldás a piacról.

elvileg.png

Tovább

A munkahelyi büfében kávéfogyasztók archetípusai

Hosszú ideig, nagy alapossággal előkészített, fókuszcsoportos, nem reprezentatív felmérést végeztünk projektekben dolgozók és projektmenedzserek kávézási, kávézó látogatási szokásairól. Az eredményeket dr Kofi Iván, az essex-i Flat White Institute of Human Behaviour viselkedés antropológusának segítségével értékeltü ki. Ezeket az alábbiakban foglaltuk össze közérthető módon.19080807_s.jpg

Tovább

Kommunista Projekt Státuszriport

Már majd' harminc éve, hogy szeretett hazánk maga mögött hagyta a szocializmus kísértetét, és a kapitalizmus meg a demokrácia rögös útjára lépett. Az elmúlt három évtized az informatika világában is az elképesztő, mindent elsöprő forradalom időszaka volt. Eljátszottunk kicsit a gondolattal, hogy vajon milyen lenne a világunk, ha a rendszerváltás nem következik be, de a kommunista rendszerben szárba szökkennek az informatikai projektek? Csatoljátok be az öveket, megnyitjuk a párhuzamos valóságokba vezető kapukat, irány a Vörös Tranzisztor Programozószövetkezet Termelési Átalányjuttatási Projektjének XXI. Pártkongresszusi Beszámolója!

kommunistasprintdemo.jpg

Tovább

PIB ülés Coelho tollából

Minden nyár elején megfogadom, hogy sokat fogok olvasni, főleg könyveket. Aztán eljön a nyaralás és az első nyugodt este hajnal kettőre végzek azzal a könyvvel, aminek a fel nem dolgozott terjedelmét az egész utazás hosszára elegendőnek becsültem. Ilyenkor jön, hogy a szálláson, a társaságban lévő minden betűt tartalmazó dokumentumra rávetődök... Jobb esetben egy-két jobb ponyva, esetleg krimi, Stephen King vagy kortárs magyar limcsi típusú regény is rendelkezésre áll. Rosszabb esetben romantikus írásokból is a tuareg herceges/arab sejkes/amazonaszfelfedezős változatok vannak kéznél, egyenesen Paulo Coelho tollából. Ezek az élmények inspirálták az alábbi összefoglalót, amit úgy alakítottunk át, mintha maga a Mester vetette volna papírra, a tárgyaló sarkában halkan jegyzetelve...coelho_sunset.jpg

Tovább

Ja öcsém, mi is agilisba' nyomjuk

Ja öcsém, mi is agilisba' nyomjuk, persze. Simán jobb ez, mint amikor folyton mindent meg kellett tervezni! Bemegyünk hétfőn, lenyomjuk a stand up meetinget, megvan az egész fél óra alatt, és már mehet is a téma. OK, mondjuk mi ülve csináljuk, de érted az most tökmindegy, nem az a lényeg, hanem hogy mindenki elmondja, mi van. Meg különben is nem kell pont scrum szerint csinálni, mi is inkább ilyen scrumban-szerű saját módszertant alakítottunk ki, hogy ami jó nekünk azt csináljuk, ami nem, azt meg nem.

És akkor mehet is a meló, semmi se számít, csak az eredmény! Az agilisba' az a lényeg, vágod. Hogy nem kell pöcsölni a dokumentációval, meg nem kell megbeszéléseken ülni folyton, csak nyomni ezerrel! Megcsinálod valahogy, megnézi a megrendelő, aztán nem jó neki, és újra csináltatja az egészet, aztán az se tetszik neki, megint újra csinálod, de ez nem gáz, mert ettől agilis.

51500374_s.jpg

Tovább

How did the Titanic really sink?

The sinking of the Titanic was one of the most horrible disasters of our time. We are now reconstructing the last hours of the tragedy, which clearly shows that the causes do not lie in simple human mistakes, but a whole series of management failures costing hundreds of innocent lives. In honour of the dead we have changed the names of the characters, but beyond that, every moment of the last distressed minutes is revealed with perfect historical fidelity.

titanic_en.jpg

Tovább

Mindennapi Munkahelyi Bunkóságok

Vannak az életben dolgok, amik nem kerülnek semmibe, és sokkal szebbé lehet velük tenni a világot. Egy mosoly a pincértől, miközben megkérdezi, hogy ízlett az étel. Türelmesen megvárni, hogy előbb leszálljanak az emberek a villamosról, és csak aztán felszállni. Nem dudálni azonnal, ha a lámpánál előttünk álló nem lő ki kétszázzal, amikor a jelzés zöldre vált.

Sajnos ezekben általában nem vagyunk nagy bajnokok, az ellenkezőjében viszont annál inkább: bármikor az őrületbe tudjuk kergetni egymást azokkal a mindennapi kis gonoszságokkal, amik nélkül annyival sokkal szebb lenne a világ, de mi mégsem bírunk nélkülük élni. Íme, összegyűjtöttünk nektek egy csokorral a Mindennapi Munkahelyi Bunkóságokból!

59356373_s.jpg

Tovább

Maguk semminek se tudnak örülni

Az magukkal a baj kérem, hogy semminek se tudnak örülni. Itt volt ez a jó kis rendszer, dolgoztunk rajta, szeretettel és gondoskodással készítettük, éjt nappallá téve. Aztán tessék, meg lehet nézni: ahelyett, hogy örülne neki a sok ember, elkezdik szapulni!

Igaz, nem lett tökéletes. Itt-ott még ráfért volna egy kis csiszolás. De semmi sem tökéletes kérem, hát az ájfón is kifagy, a múltkor az enyémen sem tudtam megnyitni a levelezést. Pedig az egy nagyon okos telefon, nem is gondoltam volna, hogy egy telefon ilyen okos tud lenni!szerecsenrobotmosdatas.png

Tovább

A Fikázás hasznosságáról

Vállalati, munkahelyi közegben mostanában terjednek mindenféle zavaros tanok asszertív kommunikációról, meg konstruktív, támogató kritikáról, amelyek állítólag hatékonyabbá és pozitívabbá teszik a munkavégzést. Mindez baromság! Sokkal jobban tesszük, ha bebizonyítjuk a környezetünknek azt, ami egyébként is nyilvánvaló: miszerint okosabbak vagyunk mindenkinél, mindenhez értünk és mindenhez jobban, és rajtunk kívül mindenki más hülye.

Ez azonban nem egyszerű feladat, ne bízzuk el magunkat! Rafinált és kifinomult eszközökre lesz szükségünk, melyek közül az egyik legfontosabb a fikázás. Nem, most nem az orrtúrásról és annak eredménytermékének bizarrabbnál bizarrabb felhasználási módjairól van szó, hanem mindennek és mindenkinek a lekicsinyléséről, szidásáról, lenézéséről.

A téma fontosságát kiemelve gyakorlati útmutatót állítottunk össze kedves olvasóinknak, amely segítségével igazi Fikázómesterré válhat bárki!

fikazas.jpg

Tovább

Atlassian Day 2017: helyszíni tudósítás

Bevezető

Az Atlassian neve sokunknak ismerősen cseng, az lendületes ausztrál cég nevéhez kötődik több, mára szinte etalonná vált projekt- és munkafolyamat támogató szoftver, mint a Confluence és a JIRA. A META-INF szervezésében idén június 13-14-én került megrendezésre az Atlassian Day konferencia, ahol a szervezők a teljes Atlassian ökoszisztéma bemutatását tűzték ki célul. Tiszteletjeggyel megtámogatva mi is ellátogattunk a rendezvényre, ott szerzett élményeinkről képes összefoglalót készítettünk nektek.

hatulrol.jpg

Tovább

A káromkodás szerepe az informatikában

Figyelem! Csak nyitott gondolkodású 18 éven felülieknek!

A káromkodás varázslatos hatalmával gyerekkoromban ismerkedtem meg. Apám, akit magával sodort a '80-as évek Csináld magad lendülete, mesteri módon demonstrálta újra és újra 68 négyzetméteres lakótelepi lakásunk végeláthatatlan szerelési munkái során ezt a mágiát. Nem volt az a makacs tipli vagy az a konok csavar, ami a "Mennymábe a jó k..va anyád" varázsszavaknak ellen tudott volna állni, és a jól végzett munka záloga az "Ott rohadjon meg, jó lesz ez már" befejező rigmus volt.

A káromkodás delejes ereje ugyanilyen hatásos az informatikában is, egy jó szakembernek ezzel tisztában kell lennie. A témában kevésbé járatos olvasóink számára most egy kincset érő gyűjteményt állítottunk össze a különböző IT élethelyzetekben alkalmazandó leghatékonyabb szitkokból, amik garantáltan átsegítenek a nehézségeken!

74477770_s.jpg

Tovább

A Keretrendszer Legendája - 2. rész

Lógó orral ballagott vissza Li Hung a Bölcstől, akinél ugye az előző részben megismert kezdődő keretrendszer függősége miatt járt. Az öreg szavai kavarogtak a fejében, félelemmel gondolt a gonosz keretrendszerre, és úgy érezte, csillapodik a szívét marcangoló programozási vágy.

Másnap újult erővel vetette magát a munkába, órákon át a statikus kódelemző által feldobott hibákat csiszolta, remélve, hogy a tökéletesre fényesített kódja felett érzett öröme végre csillapítja majd a lelkében dúló vihart. De hiába volt minden erőfeszítés, Li Hung nem talált békességre, ezért úgy döntött, hogy tisztán spirituális, lelki megtisztulási célzattal elfogadja egy Nagy Nemzetközi Befektetési Bank állásajánlatát az eddigi fizetésének háromszorosáért.

img_0206.PNG

Alig egy hónap múlva elérkezett a napsütéses reggel, amikor Li Hung kipucolta barna bőrcipőjét, kivasalta legszebb fehér ingét, és csillogó tekintettel elindult új munkahelyére. Boldogan lépett be a hatalmas épület fényes üveg forgóajtaján, büszkén vette át belépőkártyáját a recepción, ami már az első napon ott várta őt.

Új asztalánál kedves kis üdvözlőcsomag várta Li Hungot, egy illatozó új laptoppal, céges tollakkal és egy "NNBB - legjobb a kiválók között" feliratú céges pólóval. Már-már könny szökött a boldogságtól elalélt férfi szemébe, amikor egy mosolygós fiatal lány így szólt hozzá:

"Üdvözöllek a fedélzeten! Az első napon munkavédelmi, tűzvédelmi, és fejlesztői gyorstalpaló tréningben lesz részed, kérlek kövess!"

Egy kis terembe vezették Li Hungot, ahol már jó két tucat izgatott kezdő várta, hogy megkapják a munkavégzéshez oly fontos oktatásokat. A tűzvédelmi és munkavédelmi program gyorsan lezajlott. Rövid kávészünet után (ahol a kávé a figyelmes cég ajándéka volt), egy komoly tekintetű, összevont szemöldökű ötvenes férfi lépett a terembe. A csevegés zaja elcsitult, minden szempár a belépőre szegeződött várakozóan.

"Újoncok!" - kezdte a férfi érces hangon - "Csi Lang Wei vagyok, a Nagy Nemzetközi Befektetési Bank Informatikai Főigazgatóságához Tartozó Archtekturális Osztály Osztályvezetője. A mai oktatásotok legfontosabb része következik: bemutatjuk nektek a bank 

fejlesztési keretrendszerét!

Ahogy kimondta a szavakat, megnyílt az oktatóterem fala, és egy hatalmas, zöldes-szürkés masszaként vonagló csápos szörnyeteg furakodott elő az üregből, földöntúli hangon üvöltve:

"Én vagyok a banki saját RDF, azaz Rapid Development Framework, reszkessetek halandó férgek! Bármilyen üzleti folyamatot tudok konfigurálni magamon, programozni se kell!"

Minden újonc rettegve borult a félelmetes Keretrendszer előtt, elámulva annak erejétől, kivéve Li Hungot! Az ő fülében  még élénken éltek a Bölcs szavai, aki óva intette a keretrendszerektől.

 

"Vissza, gonosz bestia! Én ismerem álnokságodat!" - kiáltotta bátran - "Tudom ám, hogy konfigurálással csak azt a két beépített demofolyamatot tudod megoldani, amit a sales prezentációkon mutogatnak sötét lelkű gazdáid. Ráadásul ha csak paramétereznénk és nem programoznánk, attól még ugyanúgy végig kell menned a teljes változáskezelési, szoftver minőségbiztosítási és kiadási folyamaton, te álnok kígyó!"

Visszahőkölt a bestia a hős szavaira, de nem tágított, bömbölve válaszolt:

"Biztosítom a kódminőséget! Minden fejlesztő az általam megszabott szabályok szerint dolgzik, egységesen! Rend van és fegyelem!"

"Hiába jössz az egységességgel, hiszen nem lehetsz minden üzleti igényre felkészülve, és lépten-nyomon saját kódot kell majd írnunk melletted! Rosszabb esetben bele kell majd túrnunk a kódodba keretrendszer szinten is démoni teremtőid szűklátókörűsége és rossz architektúrális megközelítése miatt!"

"De tudok egy csomó funkciót out of the box..." - mondta az eddiginél jóval csöndesebben a Keretrendszer.

"...amiket aztán írhatunk újra, mert nem illeszkednek a legújabb banki omni-channel koncepcióba. Lásd be, vesztettél!" - kiáltotta diadalmasan Li Hung.

"De... de akkor legalább a jogosultságkezelésről, meg az egységes megjelenítésről hadd gondoskodjak..." - kérte sírós hangon a Keretrendszer, aki furcsa módon mostanra egész kicsivé és könnyű súlyúvá zsugorodott.

"Jól van, legyen hát." - sóhajtotta Li Hung - "És hogy lásd, hogy neked is megvan a helyed a világban, növeszthetsz egy finom kis perzisztencia réteget is. De csak visszafogottan ám!"

"Hurrá! Köszönöm! Végre megtaláltam a helyem a világban!" - mondta boldogan a Keretrendszer.

"Hurrá! Éljen a hős, aki legyőzte a Keretrendszer gonoszságát!" - kiáltották mindannyian, majd elindultak a heti státusz meetingre a negyedik emeleti nagy tárgyalóba, bele a nagy büdös naplementébe.

A Keretrendszer Legendája

Li Hung programozó volt, a ködös hegyeken és a nagy vízen túl. Sok mindent látott már, amit egy programozó láthat: írt felhasználói felületet, csiszolt üzleti logikát, finomhangolt perzisztencia réteget, pallérozott shell scripteket. Szeretettel, törődéssel írta a sorokat, fordította és deployolta a modulokat, futtatta a unit teszteket. 

55431408_s.jpg

Tovább

Álláshirdetés értelmező szótár

Az álláshirdetések megfogalmazása külön művészet, nem kevésbé kifinomult és fortélyos tevékenység, mint az önéletrajzok csodálatos világa.

Következő listánkkal az informatikai álláskeresők dolgát szeretnénk megkönnyíteni: segítségünkkel könnyebben átláthatjátok, mi is vár rátok azon az ígéretesnek tűnő, csábító új munkahelyen!

18674905_s.jpg

Tovább