HTML doboz

poweredby_wunderplan.png

Facebook oldaldoboz

2016.08.21. 21:31 Kriminalhauptmeister Harry

A bullshit természetrajza

Van egy jelenség, amely egyidős magával az emberiséggel. Soha, senki nem akarta, hogy létrejöjjön, mégis ott volt a piramisok megépítésénél, Amerika felfedezésénél, kísértett, amikor az első rádióüzenet recsegve útjára indult, és amikor ember lépett a Holdra. És ott van minden nap a híradóban, a munkahelyeden az évértékelésnél, a prezentációkban, de még az általános iskolai évzárón is, az igazgató néni beszédében.

A bullshitről van szó, nem másról.

Senki sem szereti, senki sem akarja, mégis, mintha nem tudnánk élni nélküle. Mi a bullshit egyáltalán, és miért kíséri végig életünket? Honnan jön, és hogyan szabaduljunk meg tőle? Vagy inkább tanuljuk meg szeretni és használni?

bullshit_bull.png

9 komment

Címkék: kommunikáció definíció bullshit praktikák


2016.08.14. 22:47 Kriminalhauptmeister Harry

Ha az informatikusok Pokémonok lennének...

Sokszor írtátok már a kommentjeitek ezreiben, hogy nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy az informatika varázslatos világában nem szabad egyszerűen leegyszerűsítve a szereplőket "informatikusokról" beszélni. Rengeteg szakterületre ágazott el az elmúlt évtizedekben a szakma, itt az ideje, hogy mindenki számára érthetően megmutassuk, milyen sokszínű tevékenységeket végzünk mi, IT szakemberek.

A sokféleség megértését pedig semmi sem segíti jobban, mint ha az ember egy divatos témát hív segítségül: képzeljük el együtt, hogyan néznének ki az informatikusok, ha Pokémonok lennének!

9 komment

Címkék: informatika programozó


2016.08.07. 19:50 Kriminalhauptmeister Harry

A programozó kiáltványa

E heti posztunk Ambrus András vendégírónk műve, aki őszinte szeretettel, törődéssel és a szakma jövője iránti aggodalommal a szívében megfogalmazta minden programozó kiáltványát az ő projektvezetője felé.

Olvassátok nyitottsággal, és kommentáljatok az íróéhoz hasonló bátorsággal!

"Kedves projektvezetők! Azonnal hagyjátok abba, amit csináltok! A szoftverfejlesztési projektekben nincsen szükség olyan vezetőre, aki nem ismeri a szoftverfejlesztési folyamatokat és nincs tisztában az alapfogalmakkal. Valójában a product owner-en kívül egyetlen olyan emberre sincs szükség, aki például egy JBoss-on futó Enterprise Java alapú projektben nem tudja mi az a Jboss környezeti változó. Sőt valójában olyanra sincs, aki nem tudja beállítani. Ez nem űrtechnológia, egy értelmes ember néhány óra alatt meg tudja érteni és tanulni.

38422535_s.jpg

72 komment


2016.07.24. 22:17 Kriminalhauptmeister Harry

Nagyvállalati agysebészet

Nehéz, meg nem értett élet az programozóké: megterhelő szellemi munkát kell végezniük sokszor nem éppen ideális körülmények között, és bizony kevés megbecsülés övezi munkájukat. A laikusok sokszor csak úgy képzelik őket, mint  akik össze-vissza egyeseket meg nullákat táplálnak be a számítógépbe, valami érthetetlen és minden bizonnyal végtelenül unalmas és semmitmondó logika szerint.

Pedig a programozók által végzett munka sokszor kreatív, izgalmas, kihívásokkal teli: ugyanakkor kimondottan komoly koncentrációt, elmélyülést és figyelmet követel. Igazságtalan világunk azonban nem adja meg a nekik azt a kellő tiszteletet és elismerést, amit ezek a hétköznapi hősök megérdemelnének!

Bezzeg ott vannak az agysebészek, akik a társadalmi elismertség csúcsán állnak, pedig semmivel sem végeznek bonyolultabb munkát, mint a fejlesztők ugyebár! Kicsit elengedtük a fantáziánkat, és néhány kockán elképzeltük, milyen is lenne az a kórház, ahol úgy kell agyműtétet végezni, ahogy a programozóknak rendszereket alkotni...

Igényspecifikáció 

agysebesz1.png

 

 

Munkakörnyezet 

agysebesz2.png

 

Krízismenedzsment

agysebesz3.png

 

 

facebook_small.jpg

Képek: Derrick és Harry PM Blog

60 komment


2016.07.07. 23:03 Kriminalhauptmeister Harry

Ezoterikus projektmenedzsment

Modern, rohanó világunkban hajlamosak vagyunk a tudományba vetett hitünkkel racionális megoldást keresni minden problémánkra. Pedig egy csodálatos, lüktető, energiáktól és csakráktól átitatott éteri világ fénylényei vagyunk mindannyian akkor is, amikor éppen informatikai projektekben küzdünk. Blogunk tudósítói nem restelltek hát olyan ezoterikus tanokkal megismerkedni, amelyek segítségetekre lehetnek nektek is, ha már minden szokványos módszer csődöt mondana munkátok során. Nyissátok meg a szíveteket, érezzétek a Földanya lüktetését, és engedjétek, hogy az új tudás átjárja lelketeket

Csúszáselhárítás Napvitorla Mandalával

Az informatikai projektek egyik legnagyobb fájdalma a halmozódó csúszások, a határidők folyamatos tologatása. Ennek oka abban keresendő, hogy a Jupiter második aszcendense éppen egy vonalba esik mostanában a Cassiopeia alsó fertályával. Ezoterikus tanokban járatos olvasóink máris rémülten kapnak a szívükhöz, mert tudják, hogy mindez mit jelent: túláradó negatív energiahullámokat, amelyek bénítóan hatnak a programozói csakrákra! Az egyetlen igazán hatásos módszer a csúszás elkerülésére emiatt a Napvitorla Mandala, amely nem csak blokkolja, de a konkurencia irányába továbbítja a rontó hullámokat, akiket ettől kisvártatva kitör a rossznyavalya.

napvitorla.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: ezoterika kreativitás módszertan projektmenedzsment


2016.06.26. 14:15 Kriminalhauptmeister Harry

Pályaválasztási tanácsok kezdő projektmenedzsereknek

Hol vannak ma már a régi szép idők, amikor még projektnek se nevezték az informatikai rendszerek készítését, csak nekiálltak a mérnökök reszelni, ütötték, amíg kész nem volt! Nem voltak öltönyös menedzserek, nem voltak projektirányító bizottságok, meg státuszriportok, csak a gép és az ember. Manapság már egész más világban élünk, nincs projekt projektvezető nélkül, egyre népszerűbb külön szakmává kezd válni a projektmenedzsment.

palyakezdoknek1_2.png

Azoknak a pályaválasztás előtt álló fiataloknak nyújtunk most segítséget összeállításunkkal, akiket megérintett a projektek izgalmas világa, és azon gondolkoznak, ők is projektmenedzserként képzelik el a jövőjüket. Íme egy merítés arra vonatkozóan, mi is vár rátok...

13 komment

Címkék: informatika életérzés pályaválasztás projektmenedzsment


2016.06.19. 19:07 Kriminalhauptmeister Harry

Miért olyan nehéz a fiatal programozókkal?

Mindenki azon sír mostanában, mennyire nehéz jó fiatal informatikusokat találni. Meg ha talál is az ember néhányat, megtartani őket hosszú távon meg szinte lehetetlennek tűnik.

27788742_s.jpg

Biztos rengeteg kifinomult oka van a jelenségnek, de ki szeretnék emelni most két fontos gondolatot, miszerint

Az IT munkaadók fejben még mindig a XX. században tartanak,

az ifjú informatikus munkavállalók meg a saját kis álomvilágukban élnek.

Persze tisztelet a kivételnek.

371 komment

Címkék: startup menedzsment programozó munkaadó


2016.06.05. 17:33 Kriminalhauptmeister Harry

TOP 10 dolog, amit az igazi programozók utálnak

blogotutalok.jpg

Bizonyos szemszögből az emberiség két jól elkülöníthető csoportra oszlik: programozókra és nem programozókra. Hogy jobban megérthessük a programozók különleges és mások számára nehezen érthető lelkivilágát (mert igen, lelkük bizony nekik is van), összegyűjtöttük azt a top 10 dolgot a világegyetemben, amit az igazi programozók a szívük mélyéről gyűlölnek. Adjunk a sztereotípiáknak, lássuk hát a toplistát, fordított sorrendben!

59 komment

Címkék: irónia programozó


2016.05.29. 22:41 Kriminalhauptmeister Harry

Fúráselhárítás

Mivel a múltkori cikkünkben mélyére mentünk a munkahelyi fúrással kapcsolatos technikáknak, úgy illik, hogy most néhány szót ejtsünk arról, hogyan is lehet ez ellen a nem éppen konstruktív és morálisan is megkérdőjelezhető tevékenység ellen tenni. Általános érvényű igazságot nehéz megfogalmazni, ezért inkább néhány gondolatot szedtünk össze ebben az egyébként is jellegzetesen mélyen emberi témában, ami segíthet a helyes taktika megválasztásában.

drill-bit-broken.jpg

8 komment

Címkék: fúrógép praktikák


2016.05.15. 21:17 Kriminalhauptmeister Harry

Nagyvállalati Praktikák: a Fúrógép

Sokféle képességet kell mesteri fokra fejleszteni, ha az ember nagyvállalati közegben érvényesülni szeretne. Kemény dzsungelharc ez, ahol az erős győzedelmeskedik a gyengék pedig elhullanak. Ebben a kegyetlen világban van egy olyan fegyver, amely nélkül esélyünk annyi esélyünk sincs a túlélésre, mint Hello Kittynek a Godzilla ellen: ez pedig a fúrógép.

output_wuxc35.gif

2 komment

Címkék: karrier fúrógép praktikák


2016.05.08. 20:36 Kriminalhauptmeister Harry

Paleo Menedzsment

"Vissza a gyökerekhez" hangzik a jelszó, amely egyre többször felüti fejét túlmodernizált, túlhajtott, civilizációs ártalmaktól sújtott életünkben. Miért éppen a projekt- és vállalatvezetés lenne ez alól kivétel? Egy új, forradalmi irányzat jelent meg a menedzsment technikák palettáján: a Paleo Menedzsmentről van szó, amely futótűzként terjed iparágunkban. Ismerjétek meg ti is, miről is szól, milyen alapokon nyugszik ez az új irányzat!

paleoeszkozok.png

5 komment

Címkék: menedzsment irónia projektmenedzsment paleo


2016.05.01. 21:05 Kriminalhauptmeister Harry

Józsi új fikusza

Bizony a nagyvállalati életben sokszor az apróságnak tűnő dolgok is nehezen mennek, hiába a sok dolgos kéz és a töménytelen jóakarat. A következő történetünk jól példázza, hogy a céges információk, feladatok és folyamatok dzsungelében mennyire nem könnyű kiigazodni, és hogy néha mennyire sokat segítene helyettük egy csipetnyi rugalmasság és józan ész.

Lássuk hát, hogy is szerzett magának Józsi fikuszt a munkahelyére!

fikusz.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: menedzsment szabályzat fikusz


2016.04.24. 17:30 Kriminalhauptmeister Harry

A blogról és az irónia hatalmáról

Sokszor, sokatokban felmerül a kérdés: most komoly, amit írunk, vagy csak viccelünk? Ha viccelünk, akkor miért hívjuk ezt a blogot projektmenedzsment blognak, miért nem viccblog? Meg különben is, miért kell mindig mindenből viccet csinálni, miért nem adunk inkább tök jó kis hasznos tippeket, meg módszertanokat? Ha már ilyen sokszor felmerültek ezek a kérdések, úgy döntöttem, írok néhány gondolatot arról, miért is csináljuk ezt az egészet, és miért úgy, ahogy.

nemkomolyvicc.jpg

3 komment

Címkék: blog irónia


2016.04.10. 22:30 Kriminalhauptmeister Harry

Szervezetfejlesztési Értelmező Szótár

Mostanában menő dolog szervezetfejlesztési projekteket indítani, bölcs és sokat látott külső tanácsadók segítségét kérni, hátha tudnak valamit kezdeni saját cégünk nyomorával. Príma átvilágítási módszertanok, remek problémafeltáró technikák és komolyabbnál komolyabb szakkifejezések záporoznak ránk egy ilyen tanácsadási folyamat során, amelyek között bizony nem könnyű laikusként kiigazodni. Rövid összefoglalónkban a legfontosabb szakkifejezéseket magyarázzuk most el nektek, hogy tudjátok, mi is vár rátok, ha támad a szervezetfejlesztés!

consultancy.jpg

3 komment

Címkék: tanácsadás coaching módszertan


2016.03.28. 19:59 Kriminalhauptmeister Harry

A Világ Legkeményebb Projektje

Az informatikai projektek sajnos sokszor igen kemény, embert próbáló körülmények között zajlanak. A külső szemlélő számára sokszor érthetetlen, milyen heroikus erőfeszítésekre és áldozatokra van szükség a sikerhez: a gyilkos körülmények sokakat megtörnek. Ugyanakkor sokan vannak olyanok is, akik már kisebb nehézségek után úgy érzik, a világ minden terhe az ő nyakukat nyomja, pedig ők még épp csak belekóstoltak a dologba. Hogy könnyebb legyen a viszontagságokat elviselnetek, és hogy ne sírjatok annyit és lássátok, nem is olyan rossz nektek, most bemutatjuk egy tesztmenedzser fiktív naplója segítségével, milyen lenne a világ legkeményebb projektje!

devastatedoffice.jpg

21 komment


2016.03.13. 20:48 Kriminalhauptmeister Harry

Hogyan süllyedt el a Titanic valójában?

A Titanic elsüllyedése modern korunk egyik legdrámaibb katasztrófája volt. Blogunkon most rekonstruáljuk a tragédia utolsó óráit, amelyből egyértelműen kiderül: nem egyszerű emberi, hanem menedzsment hibák egész sorozata vezetett az emberéletek ezreit követelő eseményhez. A halottak iránti tiszteletből a szereplők neveit megváltoztattuk, de ezen túl az utolsó vészterhes percek minden mozzanatát tökéletes történelmi hűséggel tárjuk elétek.

titanic.png

21 komment

Címkék: jelentés menedzsment kockázat státusz


2016.03.06. 19:25 Kriminalhauptmeister Harry

Projektek Könyve Galaktikus Egyház

Újabb izgalmas témára bukkantunk a magyar informatikai élet különlegességeinek kutatása során: egy eddig rejtve működő vallási szektára, akik hitüket egy sokáig raktárban heverő, selejtezésre ítélt notebook merevlemezés véletlenül megtalált PDF dokumentumra alapozzák.

A dokumentum, melynek címe "Projektek Könyve", magát az Intergalaktikus Egyetemes Projekttudás Forrásaként aposztrofálja, bölcsességeket, tanításokat és erkölcsi útmutatásokat tartalmaz, amelyeket Xenulu, az Első Nagy Projektmenedzser életén és munkásságán keresztül mutat be. A Projektek Könyve Egyház tagjai megingathatatlanul hisznek a dokumentum hitelességében, melynek bizonyítékát a dokumentumot hitelesítő, Kr. e. 23 495-ből származó időbélyegben látják, amellyel a fájlt ellátták.

1 komment

Címkék: siker vallás menedzsment


2016.02.21. 12:53 Kriminalhauptmeister Harry

Hogy telnek a Nagy Menedzserek napjai?

A vállalatok magas rangú vezetői folyton rohannak egyik tárgyalásról a másikra, fontosabbnál fontosabb megbeszéléseken vesznek részt, sokszor még enni sincs idejük. Képtelenség őket elérni telefonon, véletlenszerűen válaszolnak az emailekre, örülhetünk, ha a liftben 34 másodperc erejéig szót tudunk velük valamilyen témában váltani.

Blogunk titkos kapcsolatain keresztül hozzájutott egy vezető nagyvállalat projektigazgatói naptárjához, amiből rögtön világossá válik, mi is az oka ennek a túlterheltségnek! Íme, pillantsatok bele ti is, lássátok, mi mindennel van elfoglalva az a sok felső vezető!

hetinaptar_2.png

Bónusz találós kérdés minden kedves olvasónkhoz: szerintetek ez heti hány óra effektív munkavégzést jelent?

5 komment

Címkék: menedzsment időgazdálkodás


2016.02.14. 13:52 Kriminalhauptmeister Harry

IT szuperhősök Ligája: The Lone Coder

Visibility Man bemutatása óta tudjuk, hogy a szuperhősök nem csak a képregényekben meg az amerikai filmekben szerepelnek, hanem közöttünk járnak az informatikai projektekben természetfölötti erőkkel megáldva.

Ezek a csodálatos hősök alkotják az IT Szuperhősök Ligáját, akik között különleges helyet foglal el egy elszánt harcos, akinek barázdált vonásait a kegyetlen sors metszette sok ezer órányi kódolás során, aki örökös magányos farkasként rója az IT projekteket: bemutatjuk Lone Codert!lonecoder1.png

Származás

Lone Coder egy egészen átlagos lengyel kisfiúként kezdte földi pályafutását, aki Kristof Walszkievic néven látta meg a napvilágot, jómódú értelmiségi pár egyetlen gyermekeként. A kis Kristof visszahúzódó, csöndes személyiségű óvodásként különös érdeklődést mutatott a műszaki témák iránt: autós és kalózos játékok helyett inkább órákig elmélyülten játszott az óvoda sarkában az ott található játék laptoppal.

A kisfiú élete azonban hétéves korában drámai fordulatot vett. Kristof édesapja az ázsiai országok nagy rajongójaként úgy döntött, negyvenedik születésnapját egy távol-keleti körutazással szeretné megünnepelni. A család hosszas készülődés után belevágott az utazásba, amely azonban végzetesen megpecsételte mindannyiuk sorsát.

4 komment

Címkék: szuperhős


2016.02.01. 21:55 Kriminalhauptmeister Harry

IT szuperhősök Ligája: Konfusya

Visibility Man bemutatása óta tudjuk, hogy a szuperhősök nem csak a képregényekben meg az amerikai filmekben szerepelnek, hanem közöttünk járnak, természetfölötti erőkkel megáldva, olyan képességekkel, melyekről az átlagemberek csak álmodhatnak.

Hihetetlen képességeik segítségével könnyedén oldanak meg számunkra lehetetlennek tűnő menedzsment- és projektfeladatokat, és kerülnek ki győztesként a legreménytelenebb helyzetekből is. Ezek a csodálatos hősök alkotják az IT Szuperhősök Ligáját, akiket végre nektek is szerencsétek lesz megismerni! Folytassuk a sorozatot bemutatást a kegyetlen, semmilyen már megszületett döntést nem kímélő Konfusya-val!

Származás

confusya2.png

Konfusya eredeti nevét és pontos születési helyét homály fedi. Enyhe németes-franciás akcentusa alapján a titkosszolgálatok róla összeállított aktái a Rajna-vidéket jelölik meg származási helyéül. A hozzá kapcsolódó mendemondák szerint különleges képességei már óvodás korában megmutatkoztak: különleges érvelési képességeivel az akkor még csak 5 éves kislány képes volt annyira összezavarni az óvodai személyzetet, hogy azok már novemberben megtartották az ovis karácsonyt, és a kis Konfusya csoportját egymás után háromszor is elvitték a Kis Hableány rajzfilm premierjére.

Az első hiteles feljegyzések a nő egyetemi éveiből származnak. A közgazdasági tanulmányait ekkor már Londonban végző Konfusya hírhedt volt arról, hogy a szóbeli vizsgái során az első 10-15 perc után már ő szorította kérdésekkel sarokba a vizsgáztató tanárokat, akik a vizsgák végére jellemzően teljesen elbizonytalanodtak nem csupán a tételekkel, de saját egyetemi munkájuk, és az általuk képviselt tudományág összes huszadik századi eredményével kapcsolatban.

1 komment

Címkék: szuperhős


2016.01.24. 14:44 Kriminalhauptmeister Harry

Az irodai dolgozó hogyan legyen beteg?

Itt a tél meg az influenzaszezon. Sokan dörzsölik előre a tenyerüket, hogy mennyire benyelnék már azt a jó kis idei víruscsomagot, amitől szerintük jogosultan fekszenek majd otthon az ágyban sajnáltatva magukat, az Archer évadjait bámulva a notebookjukon. Közben szenvedő arccal megírnak majd egy-két fonnyadt emailt, és ettől még a munka hőseinek is érzik majd magukat.

betegseg.png

6 komment

Címkék: betegség menedzsment


2016.01.17. 17:12 Kriminalhauptmeister Harry

IT Szuperhősök Ligája: Visibility Man

Ha azt gondoljátok, hogy a szuperhősök csak a képregényekben meg azokban a történetmentesített mindent szétrobbantó amerikai filmekben szerepelnek, akkor óriásit tévedtek. A szuperhősök közöttünk járnak, természetfölötti erőkkel megáldva, olyan képességekkel, melyekről az átlagemberek csak álmodhatnak.

Hihetetlen képességeik segítségével könnyedén oldanak meg számunkra lehetetlennek tűnő menedzsment- és projektfeladatokat, és kerülnek ki győztesként a legreménytelenebb helyzetekből is. Ezek a csodálatos hősök alkotják az IT Szuperhősök Ligáját, akiket végre nektek is szerencsétek lesz megismerni! Kezdjük a bemutatást a szuperhősök egyik legnagyszerűbbikével: íme, ismerkedjetek meg Visibility Man-nel!

visibilityman.png

Visibility Man projektstátusz prezentációt tart az összeomlás előtt álló Lehman Brothers igazgatótanácsának.

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős visibility


2016.01.10. 18:18 Kriminalhauptmeister Harry

A céges költségcsökkentések gonosz természetéről

Január elején mindenki az újévi fogadalmaival van elfoglalva, pukkadásig telve vannak a jógatermek, hiánycikk a méregtelenítéshez elengedhetetlen bio céklalé meg az útifűmaghéjcsírapüré. Miközben a dolgozók lassan magukhoz térnek az ünnepek által okozott agyhalálból, a vállalatok sötét mélységeiben titokzatos, gonosz gépezetek már mozgásba lendültek, hogy egy kegyetlen, ámde elkerülhetetlenül szükséges csapást mérjenek a dolgozókra: eljött a költségcsökkentés, a kiadások megvágásának ideje!

koltsegmegtakaritas.png

9 komment


2016.01.01. 11:44 Kriminalhauptmeister Harry

D&H Meetup: A sikeres projektindítás titka

Egy projektet nem hogy végigcsinálni, de sokszor rendesen elkezdeni is kemény dolog. A siker egyik alapja az, hogy jól vegyük a kezdő lendületet. Mi szokott félresikerülni a gyakorlatban leginkább? Hogyan azonosítsuk és vonjuk be a szereplőket? Hogyan adjuk meg a kezdeti motivációt a résztvevőknek? Hogyan határozzuk meg és ismertessük sikeresen a scope-ot, amit esetleg még teljesíteni is lehet?

Ilyen, és hasonló kérdésekre keresünk válaszokat együtt találkozónkon vendégünk, Orbán Gergely szervezetfejlesztési szakértő, projektvezető segítségével, akiről itt olvashattok bővebben.

Az eseményt szokás szerint a blog Meetup oldalán szervezzük, kérjük ott jelezzétek részvételi szándékotokat. A részvétel ingyenes, várunk mindenkit szeretettel!

3 komment


2015.12.20. 22:04 Kriminalhauptmeister Harry

Így relaxálj a téli szünetben, ha IT-s vagy

Itt a karácsony meg az újév, végre megáll az élet, de a nagy rohanás, a projektek őrülete után nem könnyű egyik napról a másikra elengedni magunkat és lazítani. Néhány jól bevált tippel segítünk most nektek, hogy ez minél könnyebben menjen!

telapo.jpg

7 komment