A 5 legfontosabb pm-feladat, amiket soha nem kerülhetsz el

2013. május 12. - Privatdetektiv Josef Matula

A vezetővé válást taglaló cikkeket követően, egy kicsit hatásvadász címre építve röviden bemutatom azokat a taszkokat, amiket a "hivatalos" projekt módszertanok nem érintenek, tárgyalnak mélyebben, mégis elengedhetetlenek és elkerülhetetlenek bármely projekt (sikeres) lebonyolítása során.

to-do-list.jpg

Édességék és sósságok 

csokoládé.jpg

Mint az a banki projektek tanulságainak részeként kiderült, a bankban dolgozók szeretik a csokit. Ezt muszáj megragadni: a csokit, süteményt, kekszet MINDENKI szereti, így a tesztelő, a tanácsadó, a programozó is.De ők mind szeretik a sósságokat is: legyen az ropi, chips, pufi, keksz. Így - ha idődbe és pénztárcádba - belefér, a sikerkritériumok minél gördülékenyebb eléréshez járulj hozzá egy kis rágcsával. Ebéd után a legjobb, de bármikor is helyezed ki / kínálod körbe, nem fog megmaradni.

Ökörködés

office-games_tie.jpg

A hülyeségnek jelentős szerepe van a projekt során összegyűlő feszültség és konfliktusforrások preventív levezetésében. Hamar észlelni fogod, hogy a csapat tagjainak mi a közös állatsága, amit rendszeresen csinálnak szervezetten vagy spontán módon. A hálózatos számítógépes játéktól a kislabdás kidobón és a csocsó keresztül a köpöcsövezésig minden elékpzelhető. Szállj be, még ha épp nincs kis kedved hozzá, utána jobban fogod érezni magad. De ha te mégsem, a többiek biztosan.

Leltározás

leltar.jpg

Vannak dolog a projektmenedzsmentben, amiket egészen egyszerűen nem lehet befejezni, csak abbahagyni. Ilyen a kinyomtatott, fiókokba, táskába, dossziékba, mappákba (= biztos helyre) elrakott vagy az éppen aktuális "leegyszerűbb" logikánk mentén párszáz eltérő helyre lementett dokumentumok konszolidálása, selejtezése, majd ismételt elraktározása. Pont azért kell(ene) rendszeresen csinálni, hogy ne fulladjunk bele soha. Jó példával nem tudok elöljárni, de agitálni agitálok, hogy senki soha ne jusson arra a szintre, hogy órákat, (szabad)napokat tölt ezzel, mert az agyhalál.

Lélekápolás

Lelek-Anatomiaja.jpg

Aki pm, egyben pszichológus is (vagy pszichiáter, helyzettől függ), mivel eltérő helyzetekben eltérő emberek érdekei között kell végeznie munkáját. Ezáltal elkerülhetetlenül "gyóntatóvá" válik, aki meghallgatja és megértően támogatja kollégáit, partnereit, megrendelői személyes és munkahelyi problémái megoldásában, akár napi rendszerességgel is. Sokszor elég, ha a dohányzóban vagy ebéd közben őszintén odafigyelve bólogatunk és helyeselünk. Van, amikor ténylegesen jó tanácsokat is várnak tőlünk, ilyenkor merítsünk a mások által elmondott problémákból vagy mindazokból a sorozatokból, amiket rendszeresen néztünk, nézünk. De akár improvizálhatunk is, ha kellően bölcs tekintetűnek gondoljuk magunkat.

Tűzoltás

tuzolto.JPG

Az a projekt, ahol nincs válság a teljes életciklus során legalább egyszer, az nem projekt. Ha szinonímaként a válsághelyzetre az erdőtüzet használom, akkor az jól érzékelteti ennek szinte folyamatos esélyét, ha úgy fogalmazok: mindig van valaki, aki eldob egy csikket vagy égő gyufát tűzgyújtási tilalom idején. Ezért merem azt mondani, hogy az erdőtüzek megelőzése miatt sosem lankadó figyelemmel kell követnünk a projektünkben, porjektjeinkben futó szálakat, hogy mi taposhassuk el az eldobott csikket, ne a sztíring komití. 

Ha van még bárkinek bármilyen "típusfeladata", amivel bővítené a listát, kommentben várom, várjuk. Ha most elhallgatja, semmiképpen se tartogassa más alkalmora, mint a május 16-i Coming Out party-nkra

facebook_small.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr955190409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.