Quick-and-dirty vol.2 - Lakatlan sziget-projekt (esettanulmány)

2013. június 03. - Privatdetektiv Josef Matula

Cégünk, a szakértelméről méltán híres Very Fire Consulting and Co. új, rendkívül érdekes felkérést kapott állandó ügyfelétől, a milliárdos-ötletgazda Johnny Mogultól: a Föld több tengerén és óceánján felvásárolt lakatlan szigetekhez szigetépítő/berendező szoftvert kell készíteni, amellyel egyrészt a potenciális ügyfelek tudják vágyaik szigetének tervét kialakítani, illetve egy belső funkcionalitással részletes építési dokumentációt kell tudnia összeállítani az alkalmazásnak. Alábbi anyagunkban bemutatjuk, hogyan sikerült eljutni a felkéréstől a megvalósításig.

qandd_coding.jpg

 

Koncepció

Mivel ügyfelünk konkrét igényekkel és pontos határidővel jelentkezett nálunk, gyorsan meghoztuk a döntést, hogy nem az agilis metódus mentén fogunk dolgozni, hanem a klasszikus (vízesés) projekt- és fejlesztési szemléletet követjük. 

Igények

A meglévő jó kapcsolaton nyugvó kölcsönös bizalom okán nem tartottuk fontosnak külön dokumentum létrehozását, így egy egyoldalas emailben kapták meg üzleti elemzőink az igényelt alapfunkcionalitást egyenesen az ügyféltől. (Ennek az emailnek egy kinyomtatott másolatát őrizzük központi irodánk konferenciatermében... elrettentő példaként.) Tapasztalt kollégáink éles szemmel kiolvasták a sorok közül, hogy a több évvel ezelőtt elkészített - de a globális pénzügyi válság okozta ingatlanpiaci válság miatt archivált - lakóparkoldal sablonmotorunk kódjára és annak dokumentációjára fantasztikusan egyszerűen és hatékonyan tudjuk megvalósítani a fejlesztést, viszonylag rövid időn belül.

Ajánlat

Sok munkát nem láttunk magunk előtt, sok pént nem is akartunk kérni, de a 'Save As' látszatát elkerülendő közepes szintre beáraztuk a munkát, mert tudtuk, fognak alkudni is. Megtették, de még így is jó volt. Nekik is. Nekünk is. Mondjuk nekünk kicsit jobban. (Hamar híre ment házon belül, hogy van egy ilyen büfé-menza típusú projekt, így mindenki bátran és önként jelentkezett rá a dicsőség és a kézifékként behúzható bónusz okán...)

"Fejlesztés"

A kódrendszer alapjait "az elment vadászni" kezdetű mondóka mentén építettük föl: 1. külső hosting partner archivált állományból visszaállította, 2. rendszergazda tesztszerverre betöltötte, 3. vezető fejlesztő átfutotta, 4. kijelölt tesztelő megnyomkodta, 5. projekt menedzser örömmel szinte késznek tekintette. 
Az első, de betervezett problémát az jelentette, hogy nem nálunk készült a grafikai rész (úgynevezett dizájn), így az ikonok, gombok és minden hasonló apróság egy kicsit máshol volt, mint ahogy terveztük/ígérték, ráadásul a vezető grafikusunk szerint egy kalap f_s volt a munka (erre is számítottunk, hiszen két grafikus egymás munkáját csak ilyen módon minősíti), viszont ezt a tényezőt pár napon belül sikerült lezárni és az első tesztváltozatból kiküszöbölni.

Demo

Mosolyogva válaszoltunk igent arra az ügyfél kérésre, hogy a saját tesztelésünkre szánt verziót demoként mutassuk meg nekik is. Ekkor érkeztek meg az első telefonok, de sajnos nem a várt ünnnepi hangvételben, hanem megrökönyödéssel telve: nem nagyon értették, miért ilyen, miért ezt tudja, miért ez és miért az. A visszaküldött eredeti email után kétnapos csönd következett, majd maga Johnny jelentkezett be, miszerint óriási félreértésekről van szó, majd rendelkezésünkre bocsátottak egy ötven oldalas üzleti igényt, ami lemaradt az ominózus emailről, mint csatolmány.

bloff_4.jpg

Senki nem volt (már) annyira boldog. A kedves ügyfél azért nem, mert féltette az előre elképzelt kényelmes élesítési dátumot, mi pedig azért, mert az összes kollégánk, akiknek a nevét a projekttervbe leadtuk, más fejlesztésekben volt szügyig elásva. Vezetőségi válságstáb keretében kitaláltuk a stratégiát, apró csúsztatásokkal és pár blöffel gazdagon átszőve, amit mi mindenképpen megvettünk volna saját magunktól. A mese az ügyfél felelősségéről, az elvégzett munka jelentős volumenéről és alvállalkozókról szólt és tényleg mindenkinek nagyon tetszett. Végül Moguléknál is sikert aratott: a határidőt biztonságosan kitoltuk, mindenben levédtük a lehetséges kockázati pontokat, az extra pénzt behúztuk, így megint mindenki mosolygott, a bónusz összegét tartalmazó folyószámla értesítő sms dallamát föl-föl idézve...

Fejlesztés - 2. kör

Természetesen árnyékcsapatot állítottunk a projektre részmunkaidőben vagy esténkénti extra fusizásban, meglepetésünkre mégis elkészültek az alapváltozathoz a leírásban található kiegészítő modulok. Lokális környezetben működött, a belső tesztszerveren qrvára nem, de minden érintett egyöntetüen és határozottan állította, hogy csak a korábbi adatbázisverzió miatt van ez így, ami a kedves ügyfélnél már jó lesz, és minden jó lesz. (Aha-aha.) A határidő eljött, így hittünk az embereink szakértelmének. 

Tesztelés

Nem működött. Senki nem tudta miért, így magától értetődően került a hordozható zenelejátszóink első dalai közé a jól ismert magyar alterzenekar kultikus felvétele, a BÁL. Aztán nem működött még mindig és megint. Egyre csak teltek az órák és eltelt néhány nap is. Egyre üvegesebb szemekkel figyeltük a kódot többen hozzáértők és hozzá nem értők, de nem volt megoldás. Legalábbis mi nem láttuk. Aztán Johhny levele meghozta az áttörést. Egy hétvégét kaptunk (ez volt csütörtökön). Ha hétfőre nem lesz (lett volna) eredmény, megyünk a lecsóba. Bevállaltuk, mert nem volt más út. Se előre, se vissza.

Fejlesztés - 3. kör

Az irodánk melletti, már sokat látott éjjel-nappalis üzletvezető is felhúzta a szemöldökét az 5 karton energiaital láttán. De nekünk biztosra kellett mennünk. Mindenki eldobott minden mást: munkát, családot, barátokat, wellness hétvégét és horgászást is. Agyaltunk, üvöltöztünk, egymást hibáztattuk, cigiztünk és kávéztunk. Aztán meglett a megoldás. Mindent átdobtunk a jól bevált és jól működő apróhirdetési motorunkra. Egy kis kód innen, egy kis kód onnan, pár óra fórumozás és működött. Adatbázis okés, funkciók okés, dizájn fekszik ahogy kell. CSAK. Csak látogató ne jöjjön. Sok. Mert 5 konkurens júzer fölött összecsuklott az egész motyó, mint a colstok. Amikor ezt láttuk, észleltük, már hétfő hajnal volt, így nem akartunk és nem is bírtunk már hozzátenni, kiment a release, release notes, aztán ledőltünk aludni...

Tesztelés 2. kör

Megnézték, működött a tesztszerveren. Sz_rtak a performanciára, csak legyen már élesben... 

Élesítés

SIKERES. :)

Konklúzió

Gondolkodtunk refaktoringon, de végül nem mertük. Háromszor sem. Azóta is működik. Házon belül sosem kerül elő a téma és a projekt. Csak a karácsonyi bulin: "még hogy iparágak között nincsen átfedés" vagy "még hogy apróhirdetési rendszerrel nem lehet pénzt keresni".

facebook_small.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr545022344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raki 2013.06.04. 14:50:20

Ez most megtörtént eset?

"majd rendelkezésünkre bocsátottak egy ötven oldalas üzleti igényt, ami lemaradt az ominózus emailről, mint csatolmány"

Ha igen, akkor ezt most hogy? :-)

Privatdetektiv Josef Matula · http://derrickesharry.blog.hu/ 2013.06.04. 21:04:06

@raki: a valósággal bármilyen egybeesés csak a véletlen műve lehet :)

raki 2013.06.04. 21:08:40

csak, mert ha "lett volna", akkor megkérdeztem volna, hogy ez az 50 oldalas dokumentum "lemaradás" esete miatt nem fejeztek-e le valakit :-)

Illetve írtam nektek emailt, valamit igazán válaszolhatnátok :-)

Privatdetektiv Josef Matula · http://derrickesharry.blog.hu/ 2013.06.04. 21:13:46

@raki: igazából nincs tudomásunk arról, hogy "lett volna" országban jár(t)-e lefejezés a nem csatolásért, de megérdeklődöm és válaszolok, ha megtudok valamit.

Email ügyben azonnal egyeztetek a rendszergazdánkkal és hamarosan reagálunk is. Köszi a türelmet.