Projekt Menedzsereknek javasolt sportágak

Bejegyzés alcíme...

2013. augusztus 11. - Privatdetektiv Josef Matula

Unod a banánt és földobnád a hétköznapokat valami igazán nagy célkitűzéssel, amiért tenni kell, áldozatot kell vállalni? Esetleg összerántanád a családot, a haverokat vagy a csapatodat egy kicsit? Netán levezetnéd a gőzt, mielőtt egy ellenvéleményt egy Chuck Norris-féle köríves rúgással válaszolsz meg? Nagy nyári válogatásunkban szakértő szemmel gyűjtöttük össze a legjobb opciókat neked.

funny-sports-pics-17.jpg

Kihívások 1. - Hosszútávfutás

Önmagában csak futni nem egy lélekmozgató tevékenység. Minimum zene kell hozzá, meg jó felszerelés, de ettől egy negatívabb reggeli hangulat vagy egyéb apropó okán simán kihagyod az eltervezett adagot és soha többet nem is pótolod be. Tűzz ki célnak egy félmaratont vagy maratont és kezdj el arra készülni. Rengeteg anyagot találsz a neten nyilván, csillió szuper okostelefon app várja, hogy letöltsd és támogatásával megvalósítsd régi vagy új álmodat. Jöjjön a budapesti, frankfurti, esetleg idővel egy szép New York-i 42 kilométer, nemde? Aztán ha bejött, lehet még fokozni, mivel itthon megmutathatod, hogy te vagy a hegyek királya, amikor a Kékes csúcsfutás keretében Mátrafüredről indulva legyőzöd a kb 12 kilométeres távot és a 671 méteres szintkülönbséget... Onnantól nincs teljesíthetetlen projekt, az tuti. 

Kihívások 2. - Kerékpározás vizek mentén

A bringázás szórakoztató dolog, ráadásul - az EU irányítóinak bicikliút-fétisének köszönhetően - egyre terjedő kerékpárút hálózat áll rendelkezésre itthon és külföldön. Lehet megvadulni és hegyi szakaszot vállalni önkéntesen, mint a nagy körversenyeken, de annak előbb-utóbb dopping lesz a vége. Ehelyett inkább vedd célba előbb a Fertő-tó, a Velencei-tó, majd a Balaton körülbringázását. Utóbbi akár egy hétvégét is fölemészthet eleinte, de ha eléred azt, hogy egy nap alatt letolod, én biztos iszom az egészségedre egy korsó fröccsöt. De ezzel még nincs vége, hiszen akkor jöhetnek a folyók, amik közül - állítólag - a Duna Budapest és Passau között fantasztikus élmény és végig van hozzá kerékpárút. Ráadásul visszafele is meg lehet csinálni. Ugye, hogy ugye? 

Kihívások 3. - Át-Úszás

Bevallom, én nem nagyon szeretek úszni. Számomra az úszás még a futást is agyonveri monotonitásban és a végtelennek látszó felesleges erőfeszítés szintjében. Így maximálisan tisztelem azokat, akik nem csak pancsolnak, hanem akár egy 25 méteres medencét többször átúsznak szabad akaratukból, nem hogy folyamatosan edzve-készülve áttempóznak a Balatonon Révfülöp és Balatonboglár között. Itt is vannak köztes lehetőségek: Velencei-tó, meg Öböl átúszás Balatonfüred és Tihany között, szóval itt is lehet bővíteni a bakancslistát projekttervet újabb mérföldkövekkel, mielőtt nekivágsz az 5 kilométernek. Bár én soha nem fogom átélni, de biztos félelmetesen komoly érzés lehet, amikor 'Boglárnál felállsz úszás után, amikor leér a lábad és visszafordulsz, mit is tudtál a hátad mögött. (Aztán az egy másik mese, hogy k. fáradtan még kell gázolnod vagy 800 métert a partig a bokáig érő vízben...)   

Kihívások 4. - Fekvőtámasz

Hány feklvőtámaszt tudsz megcsinálni? Nekem 18 évesen, amikor a katonai főiskolára felvételiztem, meg kellett csinálni 40 darabot egy huzamban. Sikerült is. Aztán sokáig fel sem vetődött ez a tevékenység, mint testedzés, de az elmúlt 6-7 évben visszatérően jelen volt és van, mert többször ezzel váltottam ki az edzőteremben töltendő órákat. Jelenleg épp egy május eleje óta tartó projekten dolgozom egy mobil alkalmazás segítségével: 100 karhajlítás-nyújtás egy sorozatban a végcél. Most 50-nél tartok, de már érzem jótékony hatását mind idegi kisimulás, mind a heti három reggeli időpont előtti korai lefekvés és elalvás által. Szóval saját tapasztalatból mondom, ez is egy jó vonal, ha érzed magadban a késztetést hozzá. 

Funny-Sports-Moments-3.jpg

Csapatjáték 1. - Csocsó

Kanyarodjunk most a csapatépítős-barátkozós-összerántós sportok irányába. Szekciónk első fele kicsit a pubbing és a sport határvidékére merészkedik, de megéri. A csocsó sokkal többet hordoz, mint mutatja: nyilván tudhatjuk (de legalábbis sejthetjük), hogy a megfelelő csuklómozdulatok, a reflex és az ütemérzék az alapja ennek a játéknak, de a páros együttműködése (pl: elől játszó emeli a bábukat, amikor hátul hozzájuk kerül a labda), a gólok, a vesztes helyzetből fordítás eufórikus örömöket és óriási pacsikat, ölelkezést, üvöltéssel egybekötött sikerélményt hozhat, még akár egy vadidegennel is.  

Csapatjáték 2. - Darts

Fiatalkorom nagy kedvence volt a darts. Nem kevés időt és pénzt áldoztam arra, hogy a versenydarts szintig eljussak. Kevés sikerrel. :) Ugyanakkor legalább azt fölfedeztem, hogy egyes játékokra a pénzzel/zsetonnal működő eszközök adnak TEAM opciót és ez új dimenziót adott későbbi, már kollégákkal közös kocsmázásaimnak is. A Krikett nevű darts játék egy nem nulláig visszaszámolós dobálós program, hanem szisztematikusan kell a játékosoknak A bika szemét, valamint 20-tól 15-ig a szektorokat háromszor eltalálni. Itt a csapatjátékban egymást húzzák teljesítményükkel a minimum kétfős csapatok, van pontozás is, amivel taktikázni és az ellenfeleknek "betenni" lehet, szóval olyan versenyhelyzetet, enyhe háborúkat és ébrentöltött éjszakákat okozhat, ami mindenél jobb csapatépítő. Kifejezetten ajánlom.

Csapatjáték 3. - Paintball, lézerharc

A taktikai csapatjátékok a céges bulik tematikáit is szinesítik folyamatosan, így ennek részleteire ebből a szempontból nem térnék ki, hiszen az imént leírt tény nem a véletlen műve. Annyit azért érdemes hozzáfűzni, hogy - amennyiben van erre lehetőséged - nagyon érdekes megfigyelni, mennyire hamar ki tudnak rajzolódni a csapatokban a munkahelyi vagy egy új csoport, csapat esetén a várható szerepek. Ez a megfigyelés legalább annyira izgalmas, mint maga a játék lehet.

Csapatjáték 4. - Rafting, sárkányhajó

Említésre méltóak a vizes lehetőségek, amiknél nagyobb létszám és nagyobb koncentráció, valamint nagyobb izgalom (félelem?) is jelentkezik. A rafting esetében az elemekkel (sodrás, sziklák, zúgók stb) való küzdelem kovácsol össze akarva-akaratlanul annyira, hogy elfelejtődik a hideg víz és az izomfáradtság, mint zavaró tényező(k). Ha jól alakul, akkor egy ilyen kaland kisebb cégek vagy nagyobb projektek sikerességét alapozhatja meg. Mondjuk kell hozzá nmi bátorság, az tény.
Ezzel szemben a sárkányhajózás az összhangról és a versenyről, a közös edzésekről és a folyamatosságról szól, még annak ellenére is, hogy kormányos van, dobbal ütemet verő ember van a fedélzeten, mert nagy a létszám, állandóan jelen kell lenni mindenkinek az elérhető legjobb eredmény érdekében, szóval sokkal komolyabb, mint amit a neve mutat.

Adrenaline-junkie-skates.jpg

Adrenalin 1. - Léghoki

Hétköznapi, könnyen elérhető megoldás a felhalmozódó stressz felszámolására a játéktermekbe elérhető léghoki, aminek lebonyolítása közben igen hamar ki lehet zárni a külvilágot, csak a kis műanyaglapocska marad, illetve annak minél erősebben és trükkösebben elütése... Lehetőleg egy vödör zsetonnal vagy aprópénzzel és kitartó vagy hozzánk hasonlóan túlfeszített partnerrel érdemes menni a léghoki stadionhoz, mert úgy felszabadító hatást vált ki.

Adrenalin 2. - Gokart

Benzingőz, érezhető gyorsulás, ütközések, rángató autó és kormány, a fülünkben doboló szívverés, amit az apró fémkeretes masinák adnak, adhatnak. Profi helyen időmérés, rangsorolás, pihenéshez jó büfé és a pályát jó láthatóvá tevő "lelátó" dukál. Ez az, ami majdnem mindenkiből kihozza az állatot, aki nem fenntartásokkal megy oda. Ugyanakkor a teljes gátlástalanság a komolyabb karambolok veszélyét hordozhatja, amire érdemes fölhívni a figyelmet előre.

Adrenalin 3. - Tűzugrás

Mítikus-misztikus irányba nyitunk, amikor a listára teszzük ezt a tevékenységet, mégis azt gondolom, kell egy olyan elem is a listába, amihez nagy levegő, nagy elszántság és a nincs visszaút pont elérése szükséges. Na, ezért lett egyből kettő is. A tűzugrás rítusához kötődnek mindenféle eredmények és aki meglépi, megugorja, biztosan egyfajta beteljesülést él, élhet meg (nekem eddig kimaradt), ami az adrenalin egy másik, katartikusabb felszabadulását eredményezi, eredményezheti. Kicsit azért is írtam ide ezt az opciót, hátha lesz valaki, aki bekommenteli a saját élményét egy rendes, nem ilyen urbánus-turistás-parasztvakítós, hanem igazi, nagy, enyhén megpörkölődős tűzugrás utáni érzését.  

Adrenalin 4. - Siklóernyőzés

Ez talán az össze leírt sport, szabadidős tevékenység közül a leginkább előképzettséget, gyakorlatot és odaadást igénylő, viszont nyilván olyan élményt adhat, amit kevés másik sportnál lehet elérni. Volt egy kollégám, aki siklóernyő oktató volt: neki volt egy picit félelmetes csillogás a szemében, ami némi közönnyel keveredett. Nem akarok belemenni ennek az adrenaline-élet-halál dimenzióiba, mindenesetre egyszer lenne kedvem átélni azt a pillanatot, amikor az ernyő zsinórait megmarkolva nagy levegőt veszek, elkezdek szaladni lefelé a füves hegyoldalon és egyszercsak elemelkedek a földről, majd alatt egy párszáz méteres mélységgel mondjuk egy alpesi tengerszem vagy egy legelésző tehenekkel tarkított mélyzöld völgy panorámája tárul föl... (Persze az lehetséges, hogy a tériszonyom miatt mindezt pelenkában tenném, de még úgy is megérné, szerintem.)

Asportazkell!

Végül, de nem utolsó sorban - mozogni kell, mert attól megy ki az ideg. A fenti lista ehhez nyújt segítséget vagy ahhoz, hogy kicsit struktúráltabbá tegyük magunk, családunk, barátaink és üzletfeleink számára is a testmozgást. Cukrozhatjuk a mézet, színezhetjük a szívárványt, ha időnkbe belefér, de már azért is dícséret és elismerés jár mindenkinek, ha hetente kétszer ráveszi magát 20 perc kocogásra, bringázásra. Hajrá, Kollégák, az erő velünk van.

facebook_small.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr525380866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovasclajos 2015.04.12. 14:29:02

Tűzugrás? Akkor már inkább tűzön járás :) HároNégy méter forró, izzó parázson átsétálni

kovasclajos 2015.04.12. 14:30:30

... na az felejthetetlen érzés.