Kenőolaj

2014. február 27. - Privatdetektiv Josef Matula

Végtelenül sokra tartom az alkotni képes, alkotói tudással, tehetséggel megáldott embereket. Legyen az goblein művész, aranyműves, építész vagy programozó. Azokat is nagyra becsülöm, akik lelkiismeretesen, hivatástudtattal és/vagy nagy lelkesedéssel végzik a munkájukat, még ha nem is újítják meg általa a világot vagy hoznak létre valami újat.

motorolaj.jpg

Ugyanakkor azt gondolom, hogy az alkotó ember alapvetően inkább művész, akinek öncélú gondolatok, vágyak cikáznak a fejében, amiket ha nem elégít ki, akkor alkotókedve lanyhul, motívációja alábbhagy és pótcselekvésekbe öli bele az agyának tekervényeiben lakozó bioelektromos kisüléseket, apró kék villámokat. 

A lelkiismeretes, odaadó, jó munkásemerberek is olyan módon űzik mesterségüket, hogy az nem minden esetben úgy fordul termőre, ahogy gazdájuk, kenyéradójuk várja, várná. Az ő esetükben a határok és szabályok, saját, szeretett szférájuk kereteinek ismerete és az azon belüli nagy gondossággal, nagy biztonsággal mozgás, a hozzájuk tartozó feladatok rutinnal, de nagy szakszerűséggel történő megoldása lélekmelengetően pozitív dolog. Eközben azonban a határokon túlra tekintés, a biztonságos közegen kívüli zavaros vizektől távolmaradás miatt az önkéntes önkorlátozás simán visszavetheti minőségi munkájuk értékét.

Érdekes lelkivilágot, személyiséget és fellépést igényel, amikor arra van szükség, hogy az alkotó elméket és a biztonságos térben tevékenykedő mestereket irányba állítsuk, termőre fordítsuk és - többnyire ösztöneik és részben akartuk ellenére - komfortzónájukon kívülre terelve őket kihozzuk belőlük a maximumot.

A közelmúltban valamelyik nap rácsodálkoztam, hogy mit is csinálok valójában napi sok órában:  

  • megdicsérem a péket, amiért kenyeret süt és ő ettől boldog,
  • rámordulok (virtuálisan) egy csoport festőre, akik nagyon jól tudnak festeni, tudják is, hogy milyen színűnek kell lenni a végén a falnak, de minden egyes réteg után egy kicsit másmilyen lesz az árnyalat (vagy kerül bele nem kért minta), mint amilyennek lennie kell és ettől ők stresszesek lesznek,
  • nagy tapasztalatú tanárokkal beszélgetek tantervekről, azután röviden összefoglalom nekik írásban, amit már tudnak és ezt ők - egy-két kiegészítést hozzátéve - végül elégedetten elfogadják,
  • megkérem a kukást, hogy öntse át a kis kukából a nagy kukába a szemetet úgy, hogy ne menjen mellé és amikor megtörténik, megünnepeljük,
  • kutyafuttatót építését koordinálóm kutyafuttató építőkkel több macskabarát kérésére, akiknek azért kell kutyafuttató, hogy a kutyák ne ott szaladgáljanak, ahol az ő macskáik - az elején mindenre azt mondják, hogy jó lesz, a végén semmire se mondják ezt (mindkét félre igaz), de a végén áll a kutyafuttató és koccintunk, táncolunk, nevetünk, ölelkezünk

A témák és a szakmák tetszőlegesen behelyettesíthetőek, cserélhetőek. A lényeg úgyis az, hogy mennyire triviális, külső szemlélő számára is nyilvánvalóan egyszerűen, mindenfajta beavatkozás nélkül megoldható, elvégezhető dolgok ezek, amik mégsem történnek meg önmaguktól. 

Nem gondolom, nem érzem, hogy nekem olyan nagyon érdekes lelkivilágom, személyiségem és fellépésem lenne/van, mégis el tudom érni a péknél, a gobleinművésznél, a programozónál és a kukásnál is, hogy azt csinálja, amit egyébként is csinálna. Furcsa, nem? Nekik is, nekem is jó a végén, ha megfelelünk egymás igényeinek és mindannyiunk felé támasztott igényeknek is, kb ugyanúgy és ugyanakkor.

Amikor működik mindez, olyankor azt érzem, pénztől és minden egyéb megfogható, tárgyi tényezőtől függetlenül jó projektmenedzsernek lenni, mert azáltal, amit (hozzá)teszek gördülékenyen mennek a dolgok.

facebook_small.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr985834324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.