Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Fix ár, fix határidő, fix szkóp, fix égés - 1. rész

2014. május 18. - TanacsLajos

Hódítanak mostanában az agilis módszertanok, meg a laza munkamódszer, a két hétről két hétre tervezés. Remek dolgok ezek, de mi a francot csináljon az, akinek odatolják az arcába, hogy: “Itt van tesvérem, 34,5 millióból szeptember 1-re legyen kész az új biszbaszrendszer, különben a beled kitapossuk! Mer’ indul ám a marketing kampány hozzá, az már hétszentség. Hogyhogy miért nem kérdeztünk meg téged? Miér’, te marketinges vagy? Nem? Naugye, hát azért.”

fixes1.jpg

Hebeghet az ember kicsit, hogy dehát a szoftverfejlesztés nem ilyen, meg hogy ez csak egy becsült költség, de sajnos nem mindenkinek vannak olyan megértő felettesei vagy megrendelői, akik ezekre a finomságokra nyitottak lennének. Belengetik a korbácsot, te meg hevesen bólogatva iszkolsz a csapatodhoz közölni az örömhírt, hogy már megint jobban tudta nálatok valaki, mikorra mit mennyiért kell megcsinálnotok.

Bele lehet persze keseredni a dologba, és  fásultan várni a teljesíthetetlen határidőt, de van ennél jobb megoldás, kiút a csapdából: nem egyszerű, de ki lehet belőle mászni győztesen!

Azon nem érdemes egy percig sem gondolkozni, hogy vajon megcsinálható-e a fix feltételek mentén a projekt, mert nem csinálható meg. Illetve úgy biztosan nem csinálható meg, hogy mindenkit tökéletesen és maradéktalanul kielégítsünk a megoldással. Mi akkor a teendő, hogy projektünket azért legalább többé-kevésbé sikeresnek nevezhessük a végén? Vizsgáljuk meg a három fix paraméterünket, az árat, a határidőt és a terjedelmet egyenként, és meg fogjuk találni a megoldást!

A határidő
A határidő egy viszonylag könnyen érthető dolog: az évek, hónapok és napok egymásutániságát már 8 éves korában felfogja egy átagos képességekkel megáldott ember. Sajnos ez azt is jelenti, hogy nagyon könnyű észrevenni, ha a projektünk nem szállít időre. Lehet egy ideig magyarázni, hogy persze rajtunk kívül álló okok miatt, meg a másik a hibás hogyrohaggyonmeg, de az időhúzásos taktikával általában csak késleltetni tudjuk a tragédiát. Nincs mese, a határidővel nem nagyon tudunk játszani, más megoldást kell keresnünk ha boldog megrendelőre vágyunk.

A költség
A pénz mennyisége, illetve elfogyás ténye szintén nem egy túl bonyolult dolog: vagy elfogyott, vagy nem. Ha elfogyott és újra kérünk, akkor az biztosan megint el fog fogyni. Aztán megint kérni kell. Aztán az is elfogy. És így tovább, ki tudja meddig. Van ennél idegesítőbb dolog, amikor annyi minden másra is el lehetne költeni azt a pénzt az informatika helyett? Például masszázsfotelekre a menedzsmentnek, vagy egy rohadt nagy tengervizes akváriumra lila tengeri csigákkal. Érezzük ugye, hogy van fontosabb dolog a projektünknél: ne feszítsük hát a húrt a büdzsé terén.

A szkóp
Vagy más néven terjedelem: ez egy sokkal-sokkal kifinomultabb és komplexebb dolog, mint az előző kettő. Arról van ugye szó, hogy mit is tudjon a rendszer, amit megvalósítunk. Hogy hol érjen véget, mit oldjunk meg benne, és mit ne. Ennek a tulajdonságnak nincs semmilyen mérőszáma, és nem is írható le egyszerűen, nagy szerencsénkére! Minimum egy sokoldalas dokumentum kell ahhoz, hogy definiáljuk a projekt szkópját pontosan, de sokat írni fárasztó, ezért a sok tíz- meg százmilliós projektek terjedelmének meghatározása általában ilyesmi szokott lenni:

  1. Automatizálja széles körűen a könyvelést
  2. Kezelje a felhasználók adminisztrációját
  3. Váltsa ki a papír alapú szerződéskötést

Ez egzakt? Ez pontos? Dehogy is! Ezeket ezerféleképpen lehet értelmezni, hála legyen a Teremtőnek! Azt ellenőrizni, hogy a tervezett funkcionalitást szállítja-e a projekt, bizony nem annyi, mint összehasonlítani két dátumot vagy pénzösszeget.

Itt rejlik hát a dolog nyitja, figyeljetek, a megoldás a három fix problémájára a következő:

Ha fix áron, határidőre és terjedelemben kell szoftvert szállítanod, akkor az a feladatod, hogy az adott határidőre és pénzből csinálj valami értelmeset, és a végére győzd meg a megrendelőt, hogy jó lesz neki az, amit kapott.

Ez azért nem annyira nehéz, mint amilyennek tűnik, legközelebb meg is mutatjuk, hogyan érdemes ezt csinálni!

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr716179819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csega. 2014.05.19. 08:22:32

Szerencsére minden projekt egy külön rejtvény, és ha az embernek szerencséje van, akkor találhat egyedi megoldást. Volt egy feladatom, ahol fix volt az ár (0 Ft, mert hogy önkéntes munka volt), fix volt a szkóp (egy publikus honlap + hozzá admin felület), és fix a határidő is (volt egy bemutató esemény, addigra kész kellett lennie). Nyilvánvaló volt, hogy nem fogom tudni időre teljesíteni a feladatot, de sikeres volt a "projekt": a publikus oldal kész lett a bemutatóra, az admin felületet megkapták később. Addig csak kis módosítások voltak a tartalomban, amit adatbázisból direktben lehetett kezelni.

TanacsLajos 2014.05.19. 10:44:01

@csega.: Így van, ez tökéletes példa a jó megoldásra. Kompromisszumot kellett kötni ugyan a végén, de értelmes, használható megoldás lett a végeredmény (ha jól értem)

csega. 2014.05.19. 14:36:38

@Kriminalhauptmeister Harry: Abszolút használható lett. Kisrészt a kompromisszum, igen, nagyrészt meg hogy némi kereséssel találtam olyan pontot a projekt tervében, amit módosítva ő is jól járt, én is jól jártam, egyszerűen csak azért nem merült fel, mert a megrendelőnek nem volt még elég tapasztalata, nem gondolt rá, hogy így is lehet.

TanacsLajos 2014.05.23. 12:00:52

@vau: hogyne érne, ezért van a kommentezés funkció, nem? :)

vau · http://www.holdkomp.hu 2014.05.23. 13:57:57

@Kriminalhauptmeister Harry: Szóval én szeretlek és tisztellek benneteket és ugye ismert, hogy sokmindent tőletek szedtem fel, plusz még tetejében egy funkcionális szervezetben vagyok, ahol nincs sok tere a klasszikus projekteknek, amiben régen részem volt, ezért teljesen mások a kihívások, más is picit a szemléletem.

Szóval szerintem a fenti szentháromsághoz ugyanúgy hozzátartozik a kockázatelemzés. Ha az első pillanattól tisztába hozod a kedves ügyféllel, hogy rendben pajti, itt van egy kvalitatív, kvantitatív kockázatelemzés, látod? Tételesen felsoroltam, hogy az idő és pénzbeli spórolásod, amivel csökkentetted velem a minőségbiztosításra fordított időt, az bizony ennyibe és ennyibe fog kerülni. Csökkentsük a dokumentációt? Rendben, de a szupportod nem fog tapsikolni hozzá, azt garantálom. Szabjunk testre bele egy terméket, foggyon még az az idő? Oké, de lehet, hogy nem lesz hozzá megfelelő támogatás, szépen elszállnak a költségek.

Meg lehet csinálni időre, ennyiből, ezekkel a cuccokkal, DE ennyibe fog kerülni, ha valami elbaszódik, és az a te felelősséged, mer én szóltam, leírtam Megértetted?

El lesz baszva, nagyon. Plusz két hét. Azzal, hogy csökkented a minőségbiztosításra fordított időt, az ezzel jár. Én leírtam. Írásban. itt. Nyilván ez nem mindenhol működik, de nálunk nagyon. A funkcionalitással játszani számomra picit olyan, mint francia autót venni.

Működik? ... most igen, ugyan a szervízköltséged az egekben lesz, de most megy.
Autó, minden kért extrával? ... hát tulajdonképpen az, de én azt hittem, hogy a fabetét az tényleg fából lesz, igaz nem írtam le, erre nem gondoltam..
Megjött időre? ... hát igen, de telivan kőfelverődésekkel, hol szállították ezt, egy salakmotor-pályán? Ja, hogy a logisztikával fogták meg az időt... aha... igen, nem volt benne a szerződésben, hogy nem egy betonkeverővől előhúzott fost szeretnék vezetni...

Papíron lehet, hogy átadáskor még örül is a szarnak, mikulászacskóban, de attól még átverve érzi majd magát később, vagy az első bővítéskor, vagy a felhasználó, vagy a sor végén valaki.

Ami szerintem nem tesz jót a korporét ájdentitinek, meg úgy az arcbőrnek sem.

Na szóval my two cents.

HighTroller 2014.06.05. 08:52:23

ha a projekt ideje alatt eleget sulykolod hogy a mikuláscsomagban szar van mert ennyiből ekkorra ezt lehetett kihozni, az szerintem nem annyira inkorrekt.

ha pedig tényleg ezt akarták, hát annál jobb.
süti beállítások módosítása