A munkahelyi büfében kávéfogyasztók archetípusai

2017. szeptember 24. - Privatdetektiv Josef Matula

Hosszú ideig, nagy alapossággal előkészített, fókuszcsoportos, nem reprezentatív felmérést végeztünk projektekben dolgozók és projektmenedzserek kávézási, kávézó látogatási szokásairól. Az eredményeket dr Kofi Iván, az essex-i Flat White Institute of Human Behaviour viselkedés antropológusának segítségével értékeltü ki. Ezeket az alábbiakban foglaltuk össze közérthető módon.19080807_s.jpg

 1. A rejtőzködő

Mindig csúcsidőn kivül, egyedül kávézik. Kivárja amíg alig vannak a büfében vagy a kávégép környékén. Csak pontosan a szükséges összeget viszi magával. Sziszeg, ha forró a kávé, átkozódik, de nem érthető hangerővel. A kávézási időt telefonnyomkodással tölti vagy családtagjaival beszél.

Fogyasztott kávétípus: presszó, hosszú kávé

2. A dizőz

Általában másik nemű kollégái ("rajongói") társaságában vonul föl, sokszor meghívja a vele lévőket. Megjelenése pazar, trendi, lezser, ruházatának szettjének minden eleme "ropogós", új, kétszer ugyanúgy nem látta még senki. A kávézás ceremóniájára időt szán, lassan, sztorizva, általában hangosan, nagyokat nevetve kortyolgat.

Fogyasztott kávétípus: kapucsínó, espresso machiatto, jeges kávé

3. A kibeszélő

Nyugodt, a kevésbé motívált dolgozók közül kikerülő típus. Párokban járnak, általában mindketten hosszú évek óta a cégnél vannak. A nemi megoszlás vegyes, de a témák minden esetben a mindennapok világából kerülnek ki:

  • ki mit főzött tegnap, mit fog ma
  • ki nem adta le a riportot, ki nem csinálta meg a prezit határidőre, vagy bénázott el bármit
  • mennyire felháborító, hogy milyen ruhában jött ma az osztály csinibabája
  • ki kivel kavart a céges bulin tökrészegen az öltözőben
  • döntetlent játszott a barca / kikapott a Jászberény stb.

Fogyasztott kávétípus: tejeskávé saját bögrében

4. A jutalmazó

Lelkiismeretes dolgozó. Szereti, ha a rábízott feladatra tud kellő időt szánni, hogy aztán a munka lekészültével, esetleg a workshop vagy a megtartott prezentáció után egy mini ünnepség keretében kényeztesse el magát. A kávé mellé keres magának valami édességet, csokit, nassolni valót. Kényelmes asztalhoz ül, telefonját lehalkítja és a jól megérdemelt falatokra és kortyokra koncetrál arra az időre. Akkor is megteszi ezt, ha amúgy a prezentációja egy katasztrófa volt, a fókusz az önjutalmazáson van. Már csak azért is, mert a kávén kívül más öröme nemigen van a munkahelyén.

Fogyasztott kávé típusa: latte machiatto, tejes kávé extra tejszínhabbal (ha lehet somlói galuskával vagy gesztenyepürével kísérve)

5. A kimerült

Túlhajszolt, a taszkok áradatával küzdő, még kitartó versenyző. Abszolút mártír, kínjairól mindenkit eltorzult arccal tájékoztat "de jó nektek, hogy van időtök enni" fanyalgással kísérve. Szokásához híven ebéd helyett szendvicsezik (ha már a szendvics is elfogyott, akkor Islerezik/csokizik), a kávét ehhez a pótétkezéshez szippantja magába, kólával együtt. Látszik rajta, hogy enervált, menne már haza, de még el kel olvasni legalább 30 emailt vagy meg kell írnia egy anyagot, ja, meg otthon nem sajnálja senki. Úgyhogy inkább bever még egy kávét, és megy vissza küzdeni.

Fogyasztott kávéítpus: ristretto, dupla presszó

6. A galeri

Nem a kávé, hanem a megszokott, jól bevált társaság miatt jár kávézni. Jó eséllyel azokkal a kollégákkal intézi, akikkel együtt kezdett a cégnél vagy nagyon szoros a munka mellett a személyes kapcsolat is. Fél szavakból is megértik egymást, minden nap ugyanakkor jönnek, a közös esemény nyugdíjig be is van égetve a naptárba. Nem kell körbekérdezni, mert mindenki fejből tudja, mit isznak a többiek. A hangulat a benti eseményektől függően nagyon jó vagy kicsit jó, de sosem rossz. A munka meg várhat, ugye, egy kis kávézástól még nem áll meg a világ!

Fogyasztott kávétípus: laza fekete a presszó és a hosszú között félúton, kicsi langyos tejjel, három cukorral, fa kavarópálcikával, fahéjjal meghintve.

 

Image Copyright: cepn / 123RF Stock fotó 

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr7111967415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.09.24. 22:03:03

Kutatási eredményeim szerint nem biztos, hogy szignifikáns eltérés van az 1. és a 4. típus között.
Kiegészítés angol tudósok megfigyelései alapján: 2. típus kávégép közelében nem található meg, szigorúan csak kávézóban, lehetőség szerint a munkahelyi helyett a közeli Starbucksban.

brumm.a.tejbe 2017.09.24. 22:22:25

A kávé-cigizős típus kimaradt :D

Serrin · http://ecigiblog.blog.hu/ 2017.09.25. 10:58:32

@brumm.a.tejbe: Nálam ugyanez, csak ecigivel, meg általában ilyenkor szeretek egyedül lenni. Ehhez persze mindenképpen ki kell menni a levegőre, mert benn ugye nem lehet gőzölni, meg mindig van valaki a céges kávégépnél és konyhában.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2017.09.25. 12:57:53

KÁVÉSZABADSÁG

Szólott a kávé gőzölgőn:
„Nem sikk ma már a csésze alak!
Bárcsak változnék!” S rögtön lőn:
Törtek körben a bögre falak.

Fröccsent a barna neszkávé,
S toccsant a házimacska fejin.
(Tiszteletünk e röptávé!)
Szabad vagy végre, jó koffein!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/09/kaveszabadsag.html

Peetee 2017.09.25. 13:21:10

Igen, igen, a kávé-cigi, aki beront a kávégéphez, olyan hangerővel mesél már akkor, mintha a gépzajos kültéri dohányzóban lenne; többnyire tudomást sem vesz a helységben lévőkről, ő ide csak 40mp-re jött, amíg elkészíti a nedűt a cigarettához. Cicceg ha sorban kell állni / várnia kell, ő nem ide való csak a kávéért jött és már menne is tovább.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2017.09.25. 13:53:55

Nincs közötte a főnök... :)

...egyszer volt, hogy a naaaagy cég összes főnökét elvitték messze egy három napos fejtágítóra. Ennek három észrevehető előnye volt:
1, mindenki tudott haladni a munkájával, nem telefonáltak, írtak, jöttek azonnal elvégzendő faszságokkal.
2, nem volt sor ebédnél
3, nem volt sor a büfében

akárhogyisvan 2017.09.25. 14:32:50

igen, a cigi-kávézók: már kabátban mennek a géphez, kezükben/fül mögött már ott a cigi, bent nem beszélnek egymással, de ahogy kiérnek, indul a duma...
másik: akik látszólag nem értik a kávéautomatát, mert ők sose kávéznak, csak most kivételesen. Sokáig stoppolják a gépet, lassan, körülményesen próbálják megfejteni a választékot, az esetleg éppen ott lévőket is bevonva a nehéz döntésbe.

szeme közé, laposan! 2017.09.25. 17:05:20

Ha már a Jászberényt nagy J-vel írtad, légyszi akkor a barcát is... ;) Megyek, tolok egy espresso macchiatot.

Novák Aircraft Ferencné 2017.09.26. 12:26:18

@szeme közé, laposan!: Melyik bajnokságbana Barca, ha kivállnak Spanyolországból?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2017.09.26. 13:26:21

@Novák Aircraft Ferencné: Igen, magam vagyok a kitaláló. :)
A Barca a Katalán Ligában indulna, de szerintem a spanyolok nem engedik Katalóniát kiválni. Mindenesetre a katalán foci a kiválás nélkül is kiváló. :)

Novák Aircraft Ferencné 2017.09.26. 15:20:13

@Frady Endre: Kivel fognak játszani. Ott nem ők az egyetlen csapat? Annyi előnye van, hogy mindig ők lesznek a bajnokok.:DD

" de szerintem a spanyolok nem engedik Katalóniát kiválni"

Hogyhogy nem engedik? Népszavazás lesz a kérdésről.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2017.09.26. 16:27:35

@Novák Aircraft Ferencné: Jelenleg 3 katalán csapat is van az első osztályban: Barcelona, Espanyol, Girona.
Elvileg lesz népszavazás, csak azt a spanyol kormány törvénytelennek (alkotmányellenesnek?) tartja. Ez olyasmi lehet, mintha a felcsútiak népszavazáson kimondanák, hogy ők Törökországhoz szeretnének tartozni, de ettől még nem válna Felcsút Törökország részévé. :)

Novák Aircraft Ferencné 2017.09.26. 18:26:21

@Frady Endre: Akkor 3-as fognak egymással játszani? Gyorsan vége lesz a bajnoki idénynek..:D

Katalónia jelenleg is autonom. Miért ne válhatna ki? Ez a demokrácia próbája lesz.