Sanyi Projektországban 2. - Gyönyörűen bement...

2018. február 11. - Privatdetektiv Josef Matula

N. Sándor első napjáról projektországban már részletesen beszámoltunk a közelmúltban. A SCRUM Mester Pagodájában töltött éjszaka után kapcsolódunk be ismét az események sodrába Sanyi elmondása alapján. 

A fárasztó napot követő mély alvásból reggel finom kopogásra ébredt. Kobit, a key account menedzser volt, már talpig öltönyben, belőtt hajjal, tettre készen: - Kapd össze magad, Pajtás - mondta a Knight Rider magyar szinkronját idéző módon - szerzünk valami kaját az automata büféből és utána föltöltődünk Min De Noknál, aki Projektország csalódásmentes bölcse, biztos szívesen elmeséli valamelyik olajozottan lezajlott projektjét mielőtt tovább ismerkedünk a helyi specialitásokkal.

 59895422_s.jpg

Az automata büfé tényleg teljesen automata volt, de Sanyi meglepetésére így is sikerült kellemes kávéhoz és köménymaggal szórt, körözöttes  molnárkához jutni, sőt megspórolni a reggeli csúccsal járó sorban állást is. Majszolva-szürcsölve átsétáltak az Agilis Réten, aminek egy a túlsó végében egy ligetet és a liget egyik zugában Gyűrűk Ura jellegű barlangházat találtak, kerek fa ajtóval. Ahogy az ajtóhoz értek, az kinyílt és egy oldalszakállas, hosszú, de rendezett hajú vékony úriember várta az érkezőket mosollyal az arcán. Kezet rázott a két vendéggel, majd hellyel, kávéval, teával és zabkásával kínálta őket.
- Évek óta rizstejes vaníliás zabkását eszem minden reggel sok mazsolával és banánnal, hogy mindig ugyanazzal a kellemes érzéssel indítsam a napot, mint amikor véget ért a Stücnikezelő rendszer bevezetés projektem. Tesztmenedzser voltam amikor annál a cégnél, és nekem jutott ez a téma. Mindig jó szívvel emlékszem vissza rá, mert a sok sikeres projekt közül a leggördülékenyebb volt. 
- Tudnál nekünk róla kicsit mesélni, hogy tanulhassunk a tapasztalataidból, Min De Nok? - kérte Sanyi.
- Szívesen, de inkább kérdezzetek, mire vagytok kíváncsiak, és kérlek, szólítsatok nyugodtan NOK-nak, ahogy a barátaim! - válaszolta a bölcs.

- Milyen volt az üzleti részvétel? A Stücnizés nagyon speciális terület.
- Két nagyon ügyes termékmenedzserrel dolgozhattunk együtt. Egymás után. Az első kolléga nagyon precízen dolgozott, ügyelt arra, hogy a dokumentumok, amiket írt, mindig sorkizártra legyenek formázva. Ezen kívül másra nem is nagyon ügyelt. De a második termékmenedzser még ügyesebb volt, bármiféle átadás nélkül lendületből vitte tovább az igényspecifikációt, amikor az első elment a cégtől. Ahhoz képest, hogy semmit nem tudott az előzményekről, elég jól összerakta az üzleti igény dokumentumot, csak egy kissé megorroltak rájuk, mert 4 hónapig tartott a tervezett 6 hét helyett. Ráadásul húsz alatt megállt a CR-ek száma a hiányzó részek miatt!

- Dobozos terméket vezettetek be vagy egyedi fejlesztés volt?
- A BUSA nevű dobozost vettük meg a Kurbli Informatikától. Kiváló program az. Nem is dobozos igazából, hanem ládás. Olyan fehér húsos ládákban hozták a telepítéshez a modulokat, mint amibe a hentesnél tartják a tepertőt. Annál mondjuk azért nagyobb darabok voltak. De nem sokkal. Ami jó volt, hogy azért könnyen települt. Igaz nem elsőre, csak negyedikre. Meg sok segítség sem kellett hozzá. A müezzin és a rabbi együtt elég volt, hogy kikönyörögjék az égiektől. De aztán kiválóan működött.

- A tesztelés jól ment?
- Nem azért, mert én menedzseltem, de a tesztelés igazán jól lement. A tervezett négy ciklushoz csak még négy extrát kellett hozzátennünk, ami az átlag alatt van jóval. A tesztkörnyezeteket jól beosztottuk, de kétszer így is kirántották alólunk az adatbázist valami szabályozói számviteles projekt miatt. Persze ilyenkor hasznos volt, hogy rendelkezésre állt a napi mentés a tesztadatokról, mert vissza tudtuk állítani. Nem úgy, mint a számvitelesek, amikor mi lőttük ki alóluk a rendszert...

- Elégedett voltál a projektvezetővel?
- Nagyon. Kompetens, tapasztalt, jól kommunikáló kolléga volt, mind a három. Úgy tudom, nekik is meghatározó élmény volt a karrierjükben a Stücnis projekt. A Jolika szektort váltott utána, apácának ment, ha jól emlékszem... Aztán a Jozsót elküldték, mert a negyedéves PMO offsite-on egy használaton kívül tojáskeltetőbe betört és be akarta kapcsolni a tartalék áramellátást, nehogy leálljanak a szerverek. De a Marci már végigcsinálta a többit szuperül. Most talán légirányító, mert az neki nyugodtabb munka.

- Milyen volt az átállás? Jól sikerült a bevezetés?
- Nem várt módon gond nélkül lement. A teljes képhez hozzá tartozik, hogy a tesztelés alatt kiderült, hogy a migrálást nem lehet megoldani, mert a gap analízisből kimaradt pár olyan adatbázis rész, amit a régi és az új rendszerben egyáltalán nem lehetett megfeleltetni. Gyorsan szereztünk 25 megbízható egyetemistát és ők beütögették az adatokat az új alkalmazásba két hét alatt. Hibát is alig csináltak. Sajnos projekt bónuszt elvitte az ő költségük, de úgyis a kihívás miatt csináltuk, nem a pénzért.

- Összességében mit mondanál, mire kell figyelni egy ilyen típusú projektnél? Van valami mindenkinek hasznos tanulság?
- Rutinmunka az ilyesmi, de ezt gondolom ti is érzitek abból, amit elmondtam. Bement gyönyörűen, ahogy vártuk az elejétől. Talán a marketing várhatott volna a százezer indulási dátummal ellátott marketinglevél legyártásával a tesztelés végéig, mert akkor nem kellett volna újranyomni és a Bori, a marketingvezető nem gyújtott volna rá a steer-co-n ott a teremben, amikor a csúszás kiderült. De most már ő is tudja, hogy várni kell türelmesen.

- Beszállnál újra? Elég pozitívan tekintesz vissza rá.
- Akár hiszitek, akár nem, épp a hét elején kaptam emailt a Kombináttól, hogy gondolkoznak az upgrade-en és számítanának rám, ha van kedvem hozzá. Miért ne lenne?! Simán betoljuk, csak legyünk rá elegen!

Megköszönték a beszámolót, a vendéglátást és a Bölcs mindent átható attitűdjét irigyelve elindultak az ITIL Park-ba, ahol a vének tanácsa várt rájuk, egy igazi megoldandó feladattal, ami legalább olyan fontosnak ígérkezett, mint a Stücnikezelő rendszer bevezetése.

Image copyright: ilyaf / 123RF Stock fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr7213631276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyu 2018.02.11. 19:44:36

' a tesztelés alatt kiderült, hogy a migrálást nem lehet megoldani'

Kollége ne dobálózzon ilyen szakszavakkal, mert a mostani politikai légkörben könnyen rásütik a nem szakmabéliek, hogy nem párhuzamos.

nyu 2018.02.11. 19:53:16

Legalábbis amikor mi táplálékszerzés céljából kiszabadulunk az üvegkalitkánkból, akkor jobb a békesség alapon igyekszünk elkerülni ezt a kifejezést, inkább adatkonverzióként hivatkozunk a munkánkra, nehogy a közeli pláza random közönsége virtuálisan megkövezzen minket/ránk hívja a TEKet.