Projekt Diplomáciai Szakszótár

2018. április 15. - Privatdetektiv Josef Matula

Bár a szakmai képzések hazánkban lenyűgöző elméleti magasságokba emelkednek, sok esetben kevéssé fektetnek hangsúlyt az adott munka, hivatás mindennapi gyakorlásához elengedhetetlen ismeretek átadására. Erre a gyógyszerészek ügyfélszolgálati viselkedésre vagy a programozók szövegértési technikákra tanítása talán a legjobb példa. Sokszor hiányzik a kötelező tantárgyak közül a retorika, a prezentációtechnika vagy az átfogó írásbeli és szóbeli üzleti kommunikáció: ugyanakkor számos olyan helyzet van, amikor egy projekt további sorsa nagy mértékben függ egy státuszinformáció, egy kérdés vagy válasz megfelelő köntösbe csomagolásától. Kincset érő saját gyűjteményemet és eszköztáramat osztom meg most veletek kommunikációs témában: használjátok bátran, és átélitek majd ti is, mekkora hatalma van a projektdiplomáciának!

44118396_s.jpg

Valóság: Gond van, de megfogjuk oldani időben.
Diplomatikusan ugyanez: Nincsen a sikeres szállítást befolyásoló tényező.

Üzenet: Gond van, de meg fogjuk oldani, viszont csúszás, az lesz.
Diplomatikusan ugyanez: Egyes kiegészítő elemek csak a hivatalos élesítést követő időszakban kerülnek használatba vételre.

Valóság: Fejlesztői teszt, na az nem volt.
Diplomatikusan ugyanez: Kollégáink tesztre átadás előtt az iparági sztenderdeknek megfelelő ellenőrzéseket végeztek él. (Amelyek dokumentációja cégünk saját know-how-ját képezik, ezért átadás nem áll módunkban. ((Csak külön díj fizetése esetén.))

Valóság: Egyszer csak valamit betolunk.
Diplomatikusan ugyanez: Jelentős erőfeszítéseket teszünk, hogy az eredetileg tervezett igényeket át tudjuk adni.

Valóság: Igen, tudunk róla, de az élesítésig nem lesz kész.
Diplomatikusan ugyanez: A menet közben azonosított igények egy részét egy kiegészítő csomagban fogjuk tudni átadni.

Valóság: Tudunk róla,  de senkit sem érdekel.
Diplomatikusan ugyanez: A menet közben azonosított kéréseket külön megbeszélés keretében fogjuk az igénylőkkel közösen priorizálni.

Valóság: Ebből nem csak baj lesz, hanem már most baj van.
Diplomatikusan ugyanez: Az említett kockázatra vonatkozó megoldási javaslatokon a szakterülettel közösen dolgozunk.

Valóság: Ez bug és nem feature.
Diplomatikusan ugyanez: Felelős szállítóként ezt alapfunkcióként kellett volna átadni tesztelésre.

Valóság: Ez feature és nem bug.
Diplomatikusan ugyanez: Az üzleti specifikáció és a rendszerterv részletes elemzése alapján megerősítjük, hogy ez a funkció az abban leírtaknak megfelelően került kialakításra és átadásra.  

Valóság: Nem tudunk hozni több fejlesztőt a projektre, mert nincs.
Diplomatikusan ugyanez: Az összes kollégánk feladatkiosztását ennek a projektnek a határidejéhez és terjedelméhez igazítjuk.

Valóság: Ezzel a hibával sosem találkoztunk eddig, de valahogy majd kireszeljük.
Diplomatikusan ugyanez: Az architekt és a vezető fejlesztő kollégák bevonásával dolgozunk a probléma megoldásán és a javítást a következő vagy az azutáni csomagban tervezzük átadni.

Valóság: Akkor is CR lesz, ha belegebedtek.
Diplomatikusan ugyanez: Néhány napon belül elküldjük a mindenki számára kielégítő megoldási javaslatunkat. 

Valóság: Nem teszteltétek le, amit kértetek, ezért az engedélyetek nélkül voltunk kénytelenek élesíteni.
Diplomatikusan ugyanez: A nálatok fellépő kapacitáshiány miatt az általatok kért fejlesztéseket a folyamataitokat leginkább ismerő IT szakértők végezték el és mindent élesíthetőnek találtak.

Valóság: Betoljuk élesbe és utána elhúzunk, mint a csík.
Diplomatikusan ugyanez: A GO LIVE után változások várhatók a projektcsapatunkban.

Valóság: Ha már a ti pénzeteken lefejlesztettünk egy csomó mindent, amit másnak is eladunk, legyen nektek is egy kis jó belőle.
Diplomatikusan ugyanez: A sikeres projektről szeretnénk egy case study-t készíteni a segítségetekkel egy kétnapos workshop keretében, amelyhez egy, a tokaji borvidéken található konferenciaszállodát választottunk helyszínül.

 

Image copyright: bowie15 / 123RF Stock fotó 

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr8213835706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mayday 2018.04.16. 11:17:39

Nem leszek ezzel népszerű, de ilyen szintű hazudozásig sose süllyednék.

232323 2018.04.16. 12:09:34

@Mayday: Hát ezért nem is vagy te manager zsíros fizetésért, hanem kóder Béla, akit átnéznek.

Hihi.

Mayday 2018.04.16. 12:53:07

@232323: elég erős tévedésben vagy, aki meg pénzért hazudik, az annyit is ér. Meg az is aki ezt a rizsát beveszi :D

balucs 2018.04.16. 16:47:39

@Mayday: valóban van köztük pár vállalhatatlan "fordítás", ugyanakkor némelyik okés.

Mayday 2018.04.17. 11:36:28

@balucs: nekem az igazmondás valahogy mindig szimpatikusabb verzió volt, lehetőleg írásban.

midnightcoder2 2018.04.17. 17:04:45

@Mayday: Ez csak a politikailag korrekt megfogalmazása a tényeknek. :-)

Pic 2018.05.28. 22:17:00

Igazad van kedves Mayday, de akkor miért van az, hogy az általad emlegetett igazmondás és a tények korrekt ismertetése helyett sokkal gyakoribb a mellébeszélés, ködösítés, mint ez itt. És miért találkozok vele sűrűbben?

Én egyszer voltam őszinte, azt is majdnem az állásom bánta, hála istennek némi papír, pár aláírás és pecsét megmentett attól, hogy én vigyem el a balhét.

Miért van az, hogy miután egy amerikai partnerünk 1 bites mérnökeivel nem tudtunk szót érteni mert akkora fafok voltak és már konkrétan az agyunkra mentek akkor a projekt befejezte után mikor gyanút fogtak és eljöttek számonkérni, akkor ennek időpontjában a főnökeim nem értek rá, a fejlesztő és mérnök kollégák fokozatosan eltűntek menet közben így a végén egyedül kellett MELLÉbeszélnem arról, hogy a szar és túlbonyolított tervüket kidobtuk a kukába, a smucig főnökeink miatt mizonyos funkciókat amik egyébként kellett volna azokat ki kellett iktatni, "mert jó lesz az nekik anélkül is"

Majd amikor elegem lett és már nem volt hova menekülnöm, akkor vettem egy nagy levegőt és
elmondtam nekik az igazságot, majd udvariasan elmondtam nekik azt is mekkor fafok és prezentáltam nekik, hogy az egész HW/SW egyveleg így is működik, és nem is rosszul.

Az amerikaik nem szóltak, semmit, rögzítették a tényeket, majd ránkvágtak 60 ezer USD bírságot a hiányosságok miatt.

Odafent néhány embernek a torkán akadt a falat, a projektet vivő értékesítő kolléga, aki mellesleg szintén egy hozzá nem értő oltári nagy köcsög volt, DE mellébeszélni azt nagyon tudott, nos az ő személyében szereztem egy örök ellenséget ésa mivel jól feküdt magasabb körökben, így elég sikeresen alámvágott később több ízben is.

Well..... Akkor inkább a mellébeszélés.

Pic 2018.05.28. 22:33:11

Megjegyzem a büntetések ellenére nem kellett módosítanunk semmit.

A mi általunk összerakott HW/SW rendszert végül csont nélkül elfogadták, csak a főnökeink által költségtakarékosság miatt kikapcsolt HW/SW funkciókat kellet visszakapcsolnunk és utána a történet éveki üzemelt gond és komolyabb üzemzavar nélkül. Az amcsik pedig fizettek mint a katonatiszt.

Végülis csak a piaci ár duplájáért adtuk el nekik..... Volt a csomagon belül olyan szolgáltatás elem amiért havi 10-12 ezer eurót kértünk és ők gond nélkül fizették, de valamiért sosem vették használatba.

Személy szerint akkor vertem csak ki a balhét, mikor 4 év után a supportos kollégák le akarták kapcsolni az ehhez tartozó vasat, mondván minek járjon, ha senki nem használja. Ekkor volt az, hogy az értékesítési vezetővel felváltva könyörögtünk nekik, hogy legalább tartsuk fent a látszatot, mert az üzemeltetés szinte semmibe nem kerül és ha egyszer véletlenül ellenőrizni akarják az amcsik, akkor lássák, hogy megy. Ez volt a legnagyobb nyereségtartalmú szolgáltatásunk..... az amcsik kb 10 év után mondták le, mikor egy okoskodó sztár managerünk rákérdezett az amcsiknál, hogy hogy is van ez...