Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Gengszter Projektvezetői Teszt

2020. február 23. - TanacsLajos

Az igazán profi projektvezetők néha átállnak a sötét oldalra, hogy a projektet sikerre vigyék. Ne de mennyire? Ennek megállapításához készítettünk egy rövid önismereti tesztet, amiből bárki megtudhatja, igazi keményvonalas gengszter projektvezető lett-e már belőle!

gangster-4146707_1280.jpg

Image by Vitabello from Pixabay 

1. Ellenálló kezelése, akin áll vagy bukik a sikered

A) Bevonom, coacholom, kezelem az érzéseit.

B) Egyszer szólok. Ha továbbra is akadályoz, kivonom a forgalomból, hisz a Szponzor az apám teniszpartnere.

C) Este, munka után megvárom a kis utcában, ott nem jó a világítás. Úgy csinálom, hogy ne legyenek tanúk. Végül savban feloldom a mi kis konfliktusunkat.

2. Szívességek

A) A felelősségek és folyamatok tiszták, sosem kell szívességet kérnem.

B) Időnként szívességet kérek a kollégáktól, csokikával vagy bújtatott fenyegetéssel támogatva.

C) Visszautasíthatatlan ajánlatokat szoktam nekik adni, miszerint vagy a release kerül ki a tesztszerverre ma estig, vagy az agyvelejük.

3. Munka – magánélet egyensúly kezelése

A) Nem egyszerű, de megoldom.

B) Bérelek egy hétvégére egy menő járgányt, akkor bárkit elviszek egy körre.

C) A munkám az életem, de támogató vezetőként természetesen fontosnak tartom az egyensúly megteremtését. Így projektenként egyszer 8 napon túli pihenést engedélyezek. Az időpontot és módszereket a tagok választhatják ki, van egy hangszigetelt, láncfűrésszel is felszerelt szobánk erre a célra.

4. Közösségépítés

A) Odafigyelek arra, hogy körülöttem családias legyen a hangulat.

B) Munkában nincs barátság, hátráltatja a számonkérést.

C) Az én csapatomban mindenki maradni akar. Havonta egyszer csapatépítő jelleggel ellátogatunk az egész projektteam-mel ahhoz az emésztőgödörhöz, ahol a korábbi távozást fontolgatók végezték, ez eloszlatja a felmondással kapcsolatos gondolatokat.

5. Türelem

A) Csendben maradok, értően figyelek. Türelem az erényem.

B) Türelmetlen vagyok, haladjunk már. Húzzanak már bele. Feltartanak a pitiáner dolgaikkal és úgy kell tennem, mintha érdekelne. Már a következő míting jön és még megkérdezi, hogy vagyok??? Hogy lennék????

C) Rezzenéstelen arccal hallgatok, de ha nem kérdeztelek vagy ha a szavamba vágsz, nem azt csinálod, amit mondok, akkor a tiszteletlenségedért annyi ujjaddal fizetsz, ahányszor nem bírtál magaddal.

6. Irányítás

A) Csakis a Szervezeti Működési Szabályzatban leírtaknak megfelelően eljárva adok ki feladatot, hiszen a projektvezetőnek példát kell mutatnia módszertani fegyelemből.

B) Néha alkalmazom a manipuláció eszközeit, jó helyen kottyintok el izgalmas infókat, úgy teszek, mintha tudnék valamit, hogy kiszedjem a választ a másikból.

C) Üss vagy téged ütnek. Agresszió, megfélemlítés, összeesküvés, bombabiztos ígéretek. Ennyi a titkom.

7. Túlóra

A) A projektemben ismeretlen fogalom a túlóra, mindent határidőre be tudunk fejezni, kiemelkedő minőségben, a normál munkaidőnkben.

B) Az emberek pénzért mindenre képesek.

C) Túlóra? Tisztázzunk valamit, a túlóra az óvónénik és szénbányászok számára kitalált fogalom. Ha egy hálózati beállítás nem tűr halasztást és kimaradt a telepítési útmutatóból, hajnali 2-kor is kutya-kötelessége mindenkinek felkelni, beállítani, letesztelni, élesíteni, szükség esetén rollback-elni, mert különben lófejjel az ágyában ébred. Értve vagyok?

8. Megbocsátás

A) Ha fejlesztők nem adják át határidőre a fejlesztést, előre jelzik nekem és én eszkalálok, hipp – hopp módosítom a projekttervet, lecsippentek a tesztelésre fordítható időből, ott úgyis van tartalék.

B) Hét elején meghívtak egy londoni konferenciára, úgyhogy megbocsátok a fejlesztő cégnek, ha késve adják át a telepítő csomagot. Sőt igazából ez a 2 nap csak icipici csúszáska.

C) Csak Isten bocsáthat meg, így, ha valaki csúszna, rövid úton elé járulhat és intézheti vele direktben.

9. Kényes helyzetek kezelése

A) Diplomatikusan megoldom a kényes helyzeteket, szükség esetén mediátori képességeimet is latba vetem.

B) Elhívom sörözni a srácokat és készítek pár fotót az állapotukról, ahogy a Másnaposokban is, tudod. Egyből kibékülnek.

C) „A fekete mamba egyetlen harapásával is gigászi mennyiségű mérget fecskendez be. Szeretem ezt a szót, hogy 'gigászi', kár, hogy olyan ritkán használhatom.”

10. Proaktivitás

A) Proaktívan megtalálom és kiadom a feladatokat.

B) A PMMK előírásai szerint sűrűn megkérdezek több személyt is arról, hogy a ProjektemenMitcsináljakMikorcsináljamKivelcsináltassam.

C) A proaktivitásom, előrelátásom páratlan. Már a projekt indítón bemutatom azt a követ, amit a csúszás okozójának lábára kötözünk majd, hogy érezzék a projekt súlyát.

Kiértékelés

Nézd végig a válaszaidat! Minden A válasz 0 pontot, minden B válasz 2 pontot, és minden C válasz 5 pontot ér. Add össze a pontszámaidat!

0 - 10 pontig: igazán szabályosan, empatikusan vezetsz projektet, valószínűleg az elsőnél tartasz, és az elején. Jobb, ha beszerzel egy pillangókést, csak a biztonság kedvéért.

11 - 25 pontig: Már kezded érteni, hogy projektet vagy szépen vagy hatékonyan lehet vezetni, és te jobban szereted az eredményeket, mint az embereket.

26 - 40 pontig: Érzed a sötét oldal igazi erejét, és nem reszket a kezed, ha másokkal áldozatokat kell hozatni. Sőt, igazából élvezed is.

41 - 50 pontig: Kegyetlenséged nem ismer határokat, a neved hallatán még a vezérigazgató is reszketni kezd. Talán itt az ideje, hogy saját családot alapíts, Don Progetto!

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr7915488378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása