Dínófőnök dolgozót értékel

2018. december 03. - Kriminalhauptmeister Harry

dinoertekel.jpg

 

45876463_1911516918936307_7179612695161733120_o.jpg

Vendéglő a Zöld Projekthez

Bohózat egy felvonásban

- Jó napot uram, miben segíthetek?

- Ebédelni szeretnénk a feleségemmel. Tudja, vasárnaponként szeretünk kimozdulni, ne kelljen már a főzéssel bajlódni egy ilyen gyönyörű, verőfényes őszi napon.

- Uram, a legjobb helyre jöttek, biztosan állíthatom, felejthetetlen élményben lesz részük! Ajánlhatom ezt a kétszemélyes asztalt itt az ablak mellett?

- Remek lesz, köszönjük... kérhetnénk akkor egy étlapot?

- Nos, az a helyzet, hogy éttermünkben nem használunk étlapot.

- Nincs étlap?? De akkor hogyan rendeljünk?

- Az éttermünk stratégiai célja a hatékonyabb, tudatosabb vállalatirányítás: meghallva az idők szavát, a rendeléseket ma már projektalapon teljesítjük, az ügyfélélmény fokozása és a folyamatok optimalizációján keresztül a maximális költséghatékonyság elérése érdekében.

gastronomy-3102380_640.jpg

Tovább

Nontransparency Consulting

A közelmúltban izgalmasnak ígérkező céges bemutatkozó rendezvényre kaptunk meghívót. Egy újabb tanácsadó cég önfényező üzenetcsokra általában nem éri el az ingerküszöbünket, de a vállalat neve felkeltette az érdeklődésünket. Íme a céges bemutató tartalma, olvassátok figyelmesen, hátha nálatok is felbukkannak ezek a szakértők!

56931334_s.jpg

Tovább

Priorizáljuk az igényeket

41959677_s.jpg

"Na szóval, akkor nézzük azt az igénylistát, persze bepriorizálom neked, ne aggódjál. Értem én hogy fontos. Azt mondja hogy itt az első, úgy szól, hogy "Piros szögletes gombok csücskeinek lekerekítése", na, hát ez 1-es priós, ezt tök fontos lenne megcsinálni. Most jött vissza a marketing a korosztályos teszteredményekkel, és egy csomóan lefikázták azokat a szögletes gombokat. Szóval ez tuti egyes.

Tovább

Vállalati Jógapózok

Napjaink pestise a mozgásszegény életmód, de szerencsére van remény, mert csodálatos karriert futott be a jóga, ami kíméletes, mégis hatékony és testet-lelket egyaránt erősítő, boldogító mozgásforma. Kevesen tudják, hogy jógázni azonban nem csak a jógateremben, tengerparton, vagy a fővárosi lezárt hidakon lehet, hanem az irodában munka közben is! Összegyűjtöttük nektek a leghasznosabb és legizgalmasabb vállalati jógapózokat, amikkel ti is lépten-nyomon összefuthattok munka közben. Gyakorlásra fel!

16091539_s.jpg

Tovább

Dínófőnök hétvégi munkára motivál

Tudja Dínófőnök, hogy a motiváció fontos dolog, de ő inkább old school eszközöket szeret, mint például a propaganda.

Felvesszük a harcot Dínófőnök ellen, és segítünk neked is jövőálló IT vezetővé válni!

Gyere, nézd meg szeptemberben induló programunkat!

 

Dínófőnök

Az evolúció nem egy gyors dolog. A világ változik, és a változásra egyes fajok lassan, mások gyorsabban reagálnak, a megváltozott világban pedig még ott élnek még egy letűnőben lévő kor teremtményei, akik ősi ösztöneiktől hajtva működnek, és próbálnak túlélni.

Egy ilyen, lassan kiveszőben levő lényt mutatunk ma be nektek a tőlünk megszokott tudományos alapossággal: ismerkedjetek meg Dínófőnökkel! dinofonok2.png

Tovább

A Transzparencia Démona

avagy miért utáljuk a ticketing rendszereket?

Telepíteni pár óra, konfigurálni gyerekjáték, a felhasználói felület intuitív, a termék profi, így nyilván 2-3 nap alatt be lehet vezetni bármelyik ticketing megoldást egy cégben, például a méltán közismert Jirát. Végre ott lesz minden a dashboardon, nem kell többet riportolni, minden menedzser látja majd melyik embere min dolgozik, minden real time, meg on the fly! Mi kell még a boldogsághoz?

Aztán mikor elkezdődik a bevezetés, hatalmas kínlódás veszi kezdetét. Már az éles használatig vezető végeláthatatlan folyamatdefiníciós workshopokon elvéreznek sokan, de az igazi kín akkor kezdődik, amikor beindulna a feladatkezelő rendszer napi alkalmazása. Szabotázs, gyűlölet, ellenállás, mellőzés: ezek kísérik (és viszik is a sírba) oly sokszor a szépreményűként indult új rendszert.

És a dolog nem az eszközön múlik, hanem az embereken, akik azt használják, illetve akiknek használni kellene. Mindazoknak a hősöknek szeretnénk most segítséget nyújtani cikkünkkel ennek az emberi tényezőnek a kezeléséhez, akik úgy döntenek, maguk mögött hagyják a sajtpapír, notesz, vagy Excel alapú feladatkezelés mocskát!

Cikkünk a META-INF által szervezett Atlassian Day 2018 konferencián elhangzott előadásunk alapján íródott.

Tovább

Innováció.hu

A kora délutáni nap bágyadtan tűzött be az ablakon. A piszkosfehér nejlonfüggöny nem sokat tompított rajta, így az irodában meglehetősen meleg volt, mindenki izzadt a piros műbőr fotelekben. Zoltán, az Innovációs Bizottság vezetője lazított az arany tűvel ékesített vörös-fehér csíkos nyakkendőn, nagyot kortyolt az előtte levő pohárban lustán pezsgő, langyos Borsodi vízbe, majd folytatta:

- ...a Bizottság ezért azt javasolja, elnök úr, hogy írjunk ki innovációs pályázatot a megyénkben aktívan tevékenykedő, innovatív vállalkozások támogatása végett. Az igazán innovatív pályamunkákat a nyertesek egy kifejezetten erre a célra szervezendő innovációs konferencián mutathatnák be a nagyérdeműnek. A legjobbnak ítélt három innovatív pályázatot értékes díjakkal honorálnánk.

innovacios.jpg

Tovább

Rémálom a Zsák Utcában

Van valami törvényszerűség abban, amilyen életutat a legtöbb szoftvertermék végigjár. Vannak persze kilengések, egyedi jellegzetességek, de a szoftverevolúciós hullámvasút hullámhegyei és hullámvölgyei elkerülhetetlenül elérnek mindenkit, aki az IT iparban termékfejlesztésre adja a fejét.

Az egész általában a Nagy Ötlettel kezdődik. A Nagy Ötlet általában két forrásból érkezhet:

  • a cég valamelyik vezetője egyszer csak úgy érzi, megvilágosodott, megszállta a Szentlélek, álmot látott, elérte a Zen állapotot, és már tudja, mivel fogja a cég megcsinálni a Nagy Dobást. Ezt nevezzük Vízió Vezérelt Ötletnek.
  • a cég már többször összerakott a nulláról egy akármilyen szoftvert az ügyfeleinek, és valamelyik vezető hatalmas furfanggal ráébred, hogy ezt a szoftvert érdemes lenne általánosan, termékként megcsinálni. Ezt nevezzük a Dobozosítás Vezérelte Ötletnek.

50228498_s.jpg

Tovább

Dobozos Szoftvertermék Használati Utasítás

Gratulálunk! Ön boldog tulajdonosa lett méltán világhírű cégünk Dobozos Szoftvertermékének! Kérjük, a termék használatbavétele előtt olvassa el gondosan az alábbi használati utasítást, hogy a megvásárolt termék hosszú éveken át legalább annyi örömöt nyújtson önnek, mint amennyit nekünk nyújtott az ön által aláírt kiemelkedő összegű licencszerződés.

dobozosbugok.png

Tovább

A project leadership vajon mi?

Szenvedélyes szakmai viták sorozata, mély magunkba révedések és sok-sok példa áttanulmányozása után letisztulni látszik bennünk végre a kép: a projekteket nem elég menedzselni ahhoz, hogy sikeresek legyenek. Bonyolult és minden részletre kiterjedő módszertanokat alkottunk, lenyűgözően komplex projektmenedzsment szoftvereket vezettünk be, és elhittük, hogy ha szigorúan követjük az általunk megalkotott szabályokat és betartjuk módszertanaink minden apró pontját, akkor biztonságban leszünk. Uralni tudjuk a beláthatatlant, kiszámítani a megbecsülhetetlent, azaz gépiesen, szabályok alkalmazásával biztonságban leszünk a világ és a természet szilaj erőivel szemben, és sikeres projekteket fogunk szállítani.

Valahogy így:

modszertanoroszlan.png

Tovább

Projekt Diplomáciai Szakszótár

Bár a szakmai képzések hazánkban lenyűgöző elméleti magasságokba emelkednek, sok esetben kevéssé fektetnek hangsúlyt az adott munka, hivatás mindennapi gyakorlásához elengedhetetlen ismeretek átadására. Erre a gyógyszerészek ügyfélszolgálati viselkedésre vagy a programozók szövegértési technikákra tanítása talán a legjobb példa. Sokszor hiányzik a kötelező tantárgyak közül a retorika, a prezentációtechnika vagy az átfogó írásbeli és szóbeli üzleti kommunikáció: ugyanakkor számos olyan helyzet van, amikor egy projekt további sorsa nagy mértékben függ egy státuszinformáció, egy kérdés vagy válasz megfelelő köntösbe csomagolásától. Kincset érő saját gyűjteményemet és eszköztáramat osztom meg most veletek kommunikációs témában: használjátok bátran, és átélitek majd ti is, mekkora hatalma van a projektdiplomáciának!

44118396_s.jpg

Tovább

Mocskos kis email trükkök gyűjteménye

Emailezni mindenki szokott, már az átlag magyar nyugdíjasok is elolvasnak egy-két üzenetet havonta az Ausztráliába szakadt unokáktól, illetve ezen a csatornán tárgyalják meg egymással, hogyan akarják szíriusziak kiirtani mikrohullámokkal a Jupiter aszcendensű indigó gyerekeket a Föld színéről. A munkahelyeken meg olyan természetes az email, mint a levegő: nincs is ma már dolgozó email cím nélkül. Cikkünk segít abban, hogy megismerjük az emailezés igazi mesterfogásait, amelyekkel a maximumot hozhatjuk ki ebből a csodálatos eszközből. Lássuk hát az igazi profi vállalati emailezők legjobb trükkjeit!

64447051_s.jpg

Tovább

A Kódok Ura - A Core Szövetsége

A Sötét Úr három nagy korty után az asztalra csapta kupáját, amiből a cabernet franc és a kofola keveréke nagy planccsanással fröccsent a fa lapra: 
- Már az emberek is kezdik? - kérdezte kikerekedő szemmel. - Azt értem, hogy a törpék a barlangjaikba visszavonulva adatot bányásznak, nem tudunk rájuk ijeszteni. Azt is elfogadtam, hogy a tündék egy messziről jött kentaur csapattal kanban módszertannal fejlesztenek valami nyári szellő mozgatta fűzfaágakkal is írható szuperergonómikus új programozási nyelvet. Rosszul esett, de túlléptem rajta, hogy a faunok a kék sárkányokkal szövetkezve 3D sportlétesítmény nyomtató startup-ot indítottak. De az embereket nem hagyom kicsúszni az uralmam alól!

 untitled_artwork-2.jpg

Tovább

A Papírmentes Iroda mekkora hülyeség!

Jártunkban-keltünkben mostanában egyre több vállalatnál tapasztalhatjuk, hogy fókuszba kerül az irodai munka digitalizálása, a papír alapú működés felszámolása és informatikai rendszerekbe, elektronikus csatornákra terelése. Mert állítólag az nagyon modern, meg gyorsítja a folyamatokat, meg transzparens, meg ilyesmi. Jobb ha tudjátok, hogy mindez csak magukkal mit kezdeni nem tudó IT vezetők meg a pénzéhes szállítók parasztvakítása: igenis legjobb papíron dolgozni, és most fel is sorakoztatunk öt megdönthetetlen bizonyítékot emellett!

25251822_s.jpg

A papír egyszerű

Na hát legelőször is: papírt bárki tud használni, ugye? Nem kell hozzá jelszó, meg felhasználó név, meg azok között a kis ikonok között keresgélni. Nem kell folyton emlékezni hogy most akkor a "Projektek/Bizbaszügyfél/admin/szerzodes/2017/dokument/ajanlat" vagy a "Bizbaszügyfél/Projektek/admin/dokumentumok/!!!!FONTOS/Jozsi/ajanlat" mappába mentettem (mert nyilván mind a kettő létezik). Nem kell kaparászni az egérrel hogy nagyítsa már ki a gép az oldalt, mert nem látod még szemüveggel se.

A papír nem fogyaszt áramot

A papír környezetvédő, mert nem fogyaszt áramot, nem kell neki konnektor, meg wifi, meg semmi se. Bárhol elő lehet venni és nézegetni: megbeszélésen, buszon, metrón, strandon, a kávézóban. Sőt, akár le is lehet önteni egy kis kávéval, akkor is majdnem ugyanúgy működik, mint azelőtt. Ha szerencséd van, akkor pont a kevésbé érdekes, vagy éppen kínosabb részeket sikerül összekávéznod, és akkor még inkább nyert ügyed van.

A papírra bármit rá lehet írni

Van valami a papíron ami nem tetszik? Húzd át, és írd oda! Firkáld össze, írj rá úgy, hogy csak te tudd elolvasni, és már titkosítva is van! Azokban a hülye rendszerekben jogosultság kell, meg ott van az a mező, de nem fogad el csak számot pedig ha egyszer nem biztos még, hogy oda "56800"-at kell írni, akkor NYILVÁN azt kell odaírni, hogy "56800???" de ezt persze az az ostoba rendszer nem fogadja el.

Meg a szemét számítógép tizennégy próbálkozás után is azt írja, hogy töltsünk ki valami idióta kötelező mezőt, pedig már mindent megadtál háromszor! Na a papír az mennyivel rugalmasabb! Van egy jó kis űrlap, azt kitöltöd ahogy gondolod, ott van tere a kreativitásnak, nyilván nem kell annyira szigorúan venni hogy most mi kötelező mi nem, a Juditka akinek majd odaadod, úgyis tudja mi a lényeg.

A papírt akárkinek oda lehet adni

A számítógépes rendszerek ebben is szörnyűek! Munkafolyamat van benne, jogosultság, státuszok, pedig semmit se szeretnék, csak hogy Szabolcs, aki mellettem ül, nézzen már rá az ügyre, vagy csinálja már meg mert nekem most fáj a fejem. Bezzeg a papír! Az mennyire jó ebben is! Csak oda kell fordulni a gurulós székkel a szomszédunkhoz az irodában, átnyújtani a papírkákat egy hanyag mozdulattal, majd örökre elfelejteni hogy valaha nálunk volt. Ez még ráadásul agilis is, úgyhogy rossz nem lehet.

A papírt el lehet veszíteni

Az élet tele van olyan kellemetlen papírokkal is, amikkel nem akarunk foglalkozni. Vagy most éppen, vagy soha. Ha éppen most nincs hozzá kedvünk, akkor berakhatjuk felülről a harmadik fiókunkba a tűzőgépek alá. Igazán rutinosak eldughatják egy olyan nagy stóc papír aljára, ami valaki más asztalán tornyosul! Így két legyet ütünk egy csapásra: nem csak megszabadulunk a problémától, hanem egy esetleges felelősségre vonás esetén bűnbakunk is van, aki nyilván az lesz, akinek az asztalán végül mégis meglett a papír.

Ha meg soha többet nem akarjuk látni, irány az iratmegsemmisítő! Ha annyira fontos, úgyis újraküldik majd. Aztán ha úri kedvünk úgy diktálja, lehet, hogy azt majd nem daráljuk le. Kreatívabbak hajtogathatnak belőle kis hajót vagy olyan kis darut, aminek mozog a feje, ha húzogatják a farkát. Ezzel azért óvatosan, nehogy valaki széthajtogassa.

Hogy így sérül a nyomon követhetőség? Meg a transzparencia? Normális vagy? Hát ki akar itt transzparenciát? Annál idegesítőbb dolog nincs a világon...

A projektmenedzsment nem is halott!

Összefoglaló a 2018.02.22-i D&H meetupról

A héten meetup-ot tartottunk A Projektmenedzsment Halott címmel, amely minden várakozásunkat felülmúló érdeklődést váltott ki olvasóközönségünkből: a fagyos februári szelek és hószállingózás ellenére is majdnem kb. 140 fős közönséggel tártuk fel World Café módszertannal a szívbe markoló kérdést: vajon van-e még létjogosultsága a projektmenedzsmentnek napjainkban?

img_8535.JPG

Nos a remény még él, de a legtöbben úgy láttuk, van tennivaló a projektek vezetésének háza táján. Most összefoglaljuk a meetup közönségének kollektív bölcsességét, az elhangzott véleményeket és ötleteket, mindannyiunk épülésére, címszavas formátumban!

Tovább

A Hájp Életciklus

Az informatika világát tornádóként forgatják fel időnként új trendek, módszertanok, technológiák. Felhő, diszruptív technológiák, SOA, agilitás, meg annyi minden más: tömegek lelkesednek az újdonságokért, de a sokat látott veteránok sokszor csak megrántják a vállukat, és nem különösebben emelkedik meg a vérnyomásuk a forradalminak tűnő hírekre. Bizony nem véletlen ez: ők már kevéssé hisznek a következő világmegváltó csodálatos eszközben vagy módszertanban, hiszen oly sokszor átélték már a Hájp Életciklust. Hogy mi is az pontosan? Megmutatjuk egy elképzelt példán keresztül!

0. fázis: Az Ötlet

Egy semmiből feltűnt norvég startup hatalmasat tarol PickStop elnevezésű appjukal a világpiacon, amellyel a szülők végre sikeresen leszoktathatják gyermekeiket az orrtúrásról. A cég alapítója, Bjorn Stromborgmorhanson egy interjúban elárulja, hogy a fejlesztés során forradalmi munkamódszert alkalmaztak, amelyet több egyetemmel együttműködve alakítottak ki. A módszer lényege az IT projektekben résztvevők tudatalattijának felszabadítása napi 2-4 óra relaxációban töltéssel, amely során a dolgozók fókuszált meditációban oldják meg a komplex, kreativitást igénylő problémákat. A módszert Comatosis néven emlegetí a cég alapítója.

47216341_s.jpg

Tovább