Utolsó kommentek:

I_Isti 2018.08.06. 14:49:46

@LorthNeeda: Edisonnak volt egy csomó találmánya, (talán 100-as, ha nem 1000-es nagyságrendben) és ezek közül néhány volt olyan, amelyik tényleg befutott. Amivel Wright-ék repültek, annak még tényleg nem volt katonai relevanciája, örülhettek, hogy egyáltalán levegőben maradt egy darabig. (Nagyon felpörgetett háborús helyzetnek, és k+f-nek kellett lennie, hogy katonai szempontból is használható repülőgépek készüljenek, és még ezek is borzalmasan néznek ki ahhoz képest, amit ma repülőgépnek hívnak.) Steve Ballmer nem csak egy it guru, hanem akkoriban az MS marketing fő-fő-főguruja volt, ha ő, akkor és ott kétségbeesett arcot vág az iPhone miatt, akkor az egész MS akkora értékvesztést szenved el, ami miatt aztán tényleg megfőhet a feje, ezért inkább összeszedte az összes létező elemzői ellenérvet, amit össze lehetett szedni az iPhone -- akkor még nem biztos, csak remélt -- sikerével szemben, és ezeket szépen elmondta.)

Bejegyzés: Rémálom a Zsák Utcában

Kriminalhauptmeister Harry 2018.08.03. 09:50:24

@LorthNeeda: Annyira jól esett a válasz, köszönöm! Nagyon örülök, hogy kívülről is látszik a törekvésünk, hogy új szemléletet hozzunk a szakmába. Legyünk már végre őszinték magunkkal, nézzünk szembe a hibáinkkal, fejlődni csak így lehet! Nagyon sok mindenbe belevágunk itt a blog és a Wunderplan háza táján, sok minden nem sikerül, van egy csomó mellényúlásunk, de ezzel semmi baj nincs, ha tanulunk belőlük. A fontos az, hogy időnként jól sikerüljenek a dolgok, és ezek a sikerek nem születhetnének meg a korábbi kudarcok nélkül.

Bejegyzés: Rémálom a Zsák Utcában

LorthNeeda 2018.07.30. 18:32:36

Köszönöm a választ, megtisztelő! Teljesen érthető a gondolat, igen.

Az én tapasztalatom az, hogy a világot azok az emberek viszik előre, akik követni merik az elképzelésüket, a hitüket. Akik sokszor elhagyják a kitaposott ösvényt, mert azt tartják helyesnek. Igen, egyetértek, nagyon nem mindegy, hogy miért tartják helyesnek az irányukat, miért hisznek abban, amiben hisznek. Azért, mert ma éppen úgy keltek fel, vagy azért, mert figyelve, kutatva, érezve stb. a piacot, ez lett a szakmailag alátámasztott véleményük. Ez a különbség viszont kívülről nem látszik feltétlenül. Csak a ’Nagy ötlet’ látszik.
Thomas Edisont először kinevették a találmánya miatt. A Writght testvérek repülése után Foch tábornok azt nyilatkozta, hogy a repülés játék, nincs katonai értéke. Maga a személyi számítógép is egy olyan eszköz, amiben a legtöbben nem hittek, sőt, az első piacra kerülő gépek kereskedelmi értelemben bukásnak is minősültek. Érdemes megnézni a nagy videomegosztón, ahogy Steve Ballmer kineveti az iPhone-t.

A statisztikák szerint a legmenőbb innovátorok is elbuknak a próbálkozásaik 30%-ban. És ők a profik! Ahogy mondani szokás, ezek a fiúk és lányok odakint többször buktak már el, mint ahányszor a legtöbb ember egyáltalán megpróbálta. S én nagyon tudom tisztelni őket. Legyen szó az iPhone piacra dobásáról, egy új funkció szoftverbe integrálásáról, egy egyszerű szervezeti változtatásról, vagy arról, hogy valaki Magyarországon úgy dönt, otthagyja a biztonságos állását azért, hogy 2011-ben a Jókai utcából, egy kifőzdéből útjára indítson egy „rendhagyó blogot” és egy tanácsadó céget.

Nagyon élveznék egy olyan hazai szakmai kultúrát, amelyben a többség – attitűdjétt tekintve – nem Steve Ballmer vagy Ferdinand Foch, hanem Orville Wright vagy Steve Jobs (nagyon nagyon sok van belőlük itthon is szerencsére). Talán azt éreztem, hogy ez a cikk az előbbi társaságot látja el üzemanyaggal. :)

Bejegyzés: Rémálom a Zsák Utcában

Kriminalhauptmeister Harry 2018.07.22. 11:15:57

@midnightcoder2: Eléggé egyetértek ezzel. Ráadásul a hétvégézés kb. arra jó, hogy mutassák mekkora "áldozatot" hoznak és hogy "mindent megtesznek". Mintha ez lenne a minden.

Bejegyzés: Dínófőnök hétvégi munkára motivál

midnightcoder2 2018.07.22. 11:14:13

Mondjuk ott, ahol a hétvégén be kell menni melózni, eleve dínófőnök van. Mert hogy az azt jelenti, hogy valaki valamit elkúrt, nem kicsit de nagyon.

Bejegyzés: Dínófőnök hétvégi munkára motivál

ac07 2018.07.19. 14:01:14

És akkor elhangozá a mindent elsöprő ellenérv: "Régen minden jobb volt" :)

Bejegyzés: A Transzparencia Démona

Kriminalhauptmeister Harry 2018.07.14. 09:36:00

@LorthNeeda: Jó sok mindent felvetettél a kommentben, köszönöm! Megpróbálok tételesen válaszolni!

A vízióról:
Nagyon fontos, hogy legyen vízió egy termék, cég, vagy akármilyen vállalkozás mögött. Ami nem szerencsés, az az, ha egy cégben a vezető/tulajdonos saját személyes vágyait megtestesítő terméket kezdenek el gyártani: erre céloztunk. Pl. ha az ügyvezető imádja a kutyákat, akkor kutyaetető robotot kezdenek el fejleszteni anélkül, hogy ennek lenne valós piaci relevanciája, és tulajdonképpen egy személyes hobbiba öntik bele a cég által kitermelt nyereséget.

Business case:
Itt meg azt akarta az író (na jó én) üzenni, hogy a szoftvertermék fejlesztés egy nagyon rögös és kemény út, sokkal komplexebb előkészítést és költségelemzést igényel, mint amit ide felírtam. Ennek ellenére sajnos a valóságban sokszor ennyit látunk mögöttes tervnek: "tök egyszerű a siker, csináljuk meg egyszer és adjuk el ezerszer." Nem számolnak azzal, mennyivel komplexebb feladat egy általános terméket létrehozni, nem számolnak marketing és sales költségekkel (amik pedig a gyakorlatban meg fogják haladni az termék előállításának költségeit), nem számolnak azzal, hogy ügyfélszolgálatot kell majd fenntartani, stb.

Koncepcióalkotás:
Persze, hogy kell ez is! Csak éppen az ebben való tobzódásban sok helyen kimerül a "termékfejlesztés". Értem én, hogy ez a legizgalmasabb szakasz, és utána inkább favágó munka jön, de az ötlet meg a koncepció összerakása az 1%-a a munkának, a többi 99% meg fejlesztés, minőségbiztosítás, marketing kampány, értékesítés, stb. stb. Erre szerettem volna felhívni a figyelmet: egy csomószor láttam már azt, hogy egy négy oldalas hevenyészett koncepcióleírásra már azt gondolták egyesek, hogy a nehezén túl vannak, majdnem kész a termék.

Embercserebere:
Ezt a saját bőrömön tapasztaltam nem egyszer. Szerintem szoftverterméket csak úgy szabad fejleszteni, hogy elkülönítek erre egy összeget, ami a rendelkezésemre áll (saját nyereségből, befektetőtől, banktól) és egy dedikált csapatot fizetek ebből. Akik ugyanolyan szigorú projekt irányítás és mérföldkövek mentén haladnak, mintha leszerződtek volna egy ügyféllel. Értem én, hogy bevételt is kell produkálni, de ha ezeket az embereket folyton kiküldöm fizetős projektbe, akkor a termékből biztosan soha nem lesz semmi. Egy ügyfeles projekt is tuti kudarc lenne, ha örökösen cserélgetném benne az embereket. Megértem a bevétel kényszert, én is céget vezetek, tudom milyen ez: ugyanakkor dedikált büdzsé, csapat, és főleg valódi elkötelezettség nélkül nincs értelme belevágni a termékfejlesztésbe.

Ez így segít helyre tenni az üzeneteket kicsit? Sorry a késői válaszért, csak nyaralgattunk :)

Bejegyzés: Rémálom a Zsák Utcában

I_Isti 2018.07.11. 14:40:40

"Mi tartott neked húsz óráig ezen a feladaton?"
Este nyócig?

Bejegyzés: A Transzparencia Démona

LorthNeeda 2018.07.03. 23:03:48

Jól értem, hogy azt sugalljátok, hogy a vízió vezéreltség butaság? Csak mert nincs olyan módszertan vagy keretrendszer az innováció managementben, amelyik ne emelné ki a vízió fontosságát, sőt origó szerepét az innovációban. A gyakorlat példák pedig ha lehet, méginkább igazolják a vízió szükségességét.
Jól értem, hogy a költség racionalizálás mint egy fejlesztési cél, s a dobozosítás, vagy platform, mint erre adott megoldás szerintetek butaság? Csak mert a platform stratégiák olyannyira fontos részei a szakmai életünknek, hogy mindkét nagy, termékfejlesztési módszertant gondozó nemzetközi szervezet tudásanyagában jelentős teret kapnak.
A Business Case kapcsán felvetett problémát nem értem. Butaság költség és bevételi számokat rendelni a fejlesztések mögé? Mit sugalmaztok itt? Hogy csak úgy, érzésre fejlesszenek a cégek? Vagy arra céloztok, hogy vannak, akik nem jól készítik el a Business Case-eket?
A koncepció alkotás valóban rossz volna? Akkor a Persona alkotás, Divergent Thinking, Convergent Thinking, Problem-based ideation, Affinity Charting, Delphy, Brainstorming, NCM.. ez mind mind butaság? Design sprint? Buta maszlag?
Résztvevő cserebere. Igen, leírva jól hangzik, amit írtok. De sok, általam ismert cég esetében ez bizony arról szól, hogy igen, egyszerre kell biztosítani az árbevételt (jelen céljai) és a belső fejlesztéseket (jövő?). S a döntés valójában nem más, mint az ideális egyensúly megtalálása a kettő közt. Mit javasoltok? Hogy ne vegyék el az erőforrást fizetős projektre a döntnökök, cserébe inkább ne fizessenek bért a következő hónapokban? Láttam ilyet. Vagy hogy akkor - ha úgyse megy rendesen - inkább ne fejlesszenek? Láttam közelről ilyen céget is. Vagy hogy akkor mindenképpen vonjanak be kockázati tőkét, adósodjanak el még jobban, és próbálják kigazdálkodni a finanszírozás költségét, ami vagy sikerül vagy nem? Láttam ilyen céget is. Sok közülük csúnya véget ért ám! Sok közülük meg persze nem.

A helyzet az, hogy bár humor szempontjából továbbra is 10/10, de szakmailag ezt most nehéz hová tenni. Ami szokatlan tőletek.
Csak hát az van - tudom én - hogy a Mónika show receptje csábítóan egyszerű, és csábítóan sikeres: Fogj egy történetet, ami ismerős a célközönséged számára (legyen az párkapcsolati félrelépés, vagy éppen IT szoftverfejlesztés). Fogj néhány szereplőt (Megcsalt Mari, Csődör Csabi, Szerető Szilvi, buta főnök, kivénhedt architekt, junior hipszter fejlesztő) és mozgasd őket a kiválasztott történetben úgy, hogy közben tökéletes hülyéknek állítod be őket. Ettől aztán a nézőt / olvasót a "te jó ég, mennyivel jobb/okosabb/ügyesebb vagyok ezeknél", valamint a még sokkal károsabb "te jó ég, mennyivel jobban csinálNÁM mint ahogyan ezek csinálJÁK" érzés keríti hatalmába. A siker pedig meg is van, mert ezért az érzésért a közönség újra és újra vissza fog jönni.

Bejegyzés: Rémálom a Zsák Utcában

Pic 2018.06.28. 11:44:43

Ez iszonyat szar. Erőltetett, ráadásul köze nincs a való élethez. 15 év nagyvállalati és multikultival a hátam mögött próbáld már meg nekem megmagyarázni, hogy egy főnök ismertetőjele az, hogy öltönyben van, saját irodája van, dominánsan lép fel és számonkér???
Nocsak, nocsak! Mesélj még lécci, ez olyan érdekes!

Ezek neked egyedi jegyek?? Soha nem hallottam a Dínó tipusról, bár lehet, hogy ez az én hibám. A leírásod alapján próbáltam beazonosítani, de annyira gáz, hogy nem sikerült.

Az eltelt évek alatt sokfajta főnökkel találkoztam és több típust is ismerek a hazai és nemzetközi "szakirodalomból", úgymint
- Őskövület
- Helikopter
- Gombatermesztő
- Sárdobáló
- Turista
- Nagy Machinátor
- Kényszeres Döntéskerülő
- Amorozó
stb
valamint ezek összetett verzióival is találkoztam már
Egyik kedvencem volt a Kényszeres döntéskerülő turista :D

Bejegyzés: Dínófőnök

Pic 2018.06.28. 11:34:03

Ez iszonyat szar. Erőltetett, ráadásul köze nincs a való élethez. 15 év nagyvállalati és multikultival a hátam mögött próbáld már meg nekem megmagyarázni, hogy egy főnök ismertetőjele az, hogy öltönyben van, saját irodája van, dominánsan lép fel és számonkér??? Nocsak, nocsak! Mesélj még lécci

Ezek neked

Bejegyzés: Dínófőnök

232323 2018.06.25. 20:07:23

A jó kis sertésgazda... :)

Bejegyzés: Dínófőnök

itNorbi 2018.06.25. 14:37:16

Nagyon jó!
Tényleg beveszik, ha elmagyarázod, hogy azért nem kaptad meg az e-mailt, mert nem ülsz mindig a gép elött!

Bejegyzés: Mocskos kis email trükkök gyűjteménye

AnnieC 2018.06.20. 13:37:34

Már pár alkalommal csináltunk ilyen bevezetéseket és most is benne vagyunk egy ilyen folyamatban, egyet tudok érteni a cikkel. Nagyon nem elég technikailag korrekt rendszert összerakni ha azt senki nem használja vagy nem jól használja, viszont amint sikerül a jó embereket megfűzni, onnantól le se lehet lőni a folyamatot.

Bejegyzés: A Transzparencia Démona

webmasfel 2018.06.17. 15:40:55

A gyujtesbol remekul latszik, hogy a menedzser hozzaadott erteke zero. Vagyis nem. Hanem negativ.

Bejegyzés: A project leadership vajon mi?

vampywiz17 2018.06.17. 13:12:42

Jaja sajnos igen.... Ez van nalunk is... Gondolkodas leragadt valahol a 80-as evek vege, 90-es evek eleje szinten... Meg az olyan egyszerubb dolgok, mint normalis marketing, meg PR meg HR sem megy... Pedig ezeket mar 2000-ben is ciki volt nem ismerni...

Bejegyzés: Innováció.hu

Pic 2018.05.28. 22:33:11

Megjegyzem a büntetések ellenére nem kellett módosítanunk semmit.

A mi általunk összerakott HW/SW rendszert végül csont nélkül elfogadták, csak a főnökeink által költségtakarékosság miatt kikapcsolt HW/SW funkciókat kellet visszakapcsolnunk és utána a történet éveki üzemelt gond és komolyabb üzemzavar nélkül. Az amcsik pedig fizettek mint a katonatiszt.

Végülis csak a piaci ár duplájáért adtuk el nekik..... Volt a csomagon belül olyan szolgáltatás elem amiért havi 10-12 ezer eurót kértünk és ők gond nélkül fizették, de valamiért sosem vették használatba.

Személy szerint akkor vertem csak ki a balhét, mikor 4 év után a supportos kollégák le akarták kapcsolni az ehhez tartozó vasat, mondván minek járjon, ha senki nem használja. Ekkor volt az, hogy az értékesítési vezetővel felváltva könyörögtünk nekik, hogy legalább tartsuk fent a látszatot, mert az üzemeltetés szinte semmibe nem kerül és ha egyszer véletlenül ellenőrizni akarják az amcsik, akkor lássák, hogy megy. Ez volt a legnagyobb nyereségtartalmú szolgáltatásunk..... az amcsik kb 10 év után mondták le, mikor egy okoskodó sztár managerünk rákérdezett az amcsiknál, hogy hogy is van ez...

Bejegyzés: Projekt Diplomáciai Szakszótár

Pic 2018.05.28. 22:17:00

Igazad van kedves Mayday, de akkor miért van az, hogy az általad emlegetett igazmondás és a tények korrekt ismertetése helyett sokkal gyakoribb a mellébeszélés, ködösítés, mint ez itt. És miért találkozok vele sűrűbben?

Én egyszer voltam őszinte, azt is majdnem az állásom bánta, hála istennek némi papír, pár aláírás és pecsét megmentett attól, hogy én vigyem el a balhét.

Miért van az, hogy miután egy amerikai partnerünk 1 bites mérnökeivel nem tudtunk szót érteni mert akkora fafok voltak és már konkrétan az agyunkra mentek akkor a projekt befejezte után mikor gyanút fogtak és eljöttek számonkérni, akkor ennek időpontjában a főnökeim nem értek rá, a fejlesztő és mérnök kollégák fokozatosan eltűntek menet közben így a végén egyedül kellett MELLÉbeszélnem arról, hogy a szar és túlbonyolított tervüket kidobtuk a kukába, a smucig főnökeink miatt mizonyos funkciókat amik egyébként kellett volna azokat ki kellett iktatni, "mert jó lesz az nekik anélkül is"

Majd amikor elegem lett és már nem volt hova menekülnöm, akkor vettem egy nagy levegőt és
elmondtam nekik az igazságot, majd udvariasan elmondtam nekik azt is mekkor fafok és prezentáltam nekik, hogy az egész HW/SW egyveleg így is működik, és nem is rosszul.

Az amerikaik nem szóltak, semmit, rögzítették a tényeket, majd ránkvágtak 60 ezer USD bírságot a hiányosságok miatt.

Odafent néhány embernek a torkán akadt a falat, a projektet vivő értékesítő kolléga, aki mellesleg szintén egy hozzá nem értő oltári nagy köcsög volt, DE mellébeszélni azt nagyon tudott, nos az ő személyében szereztem egy örök ellenséget ésa mivel jól feküdt magasabb körökben, így elég sikeresen alámvágott később több ízben is.

Well..... Akkor inkább a mellébeszélés.

Bejegyzés: Projekt Diplomáciai Szakszótár

Pic 2018.05.28. 22:00:38

Még nem teljesen érem ezt a blogot.

Ez most itt a sírva röhögünk magunkon ?

Bejegyzés: A project leadership vajon mi?