Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A projekt definíciója

2011. november 20. - TanacsLajos

 Sokáig gondolkodtam azon, mi is lehetne stílusos kezdés, egy izgalmas első cikk a projektmenedzsment blogunkba. Pedig a válasz kézenfekvő: mi lehetne fontosabb, érdekesebb és hasznosabb, mint hogy pontosan és precízen definiáljuk, mit is értünk projekt alatt? Nagyon fontos, hogy stabil elméleti alapokon végezzük a munkánkat, pontosan tudjuk a meghatározásokat, helyes, teljes és tudományos alapon kialakított módszertannal dolgozzunk, hiszen ez a projekt sikerességének záloga. Megfelelő elméleti alapok nélkül egyetlen komoly projekt sem képzelhet…

 

 Na jó, most itt abbahagyom a porhintést. Ha tényleg az érdekel, hogy mi a projekt definíciója, akkor abbahagyhatod a bejegyzés olvasását. Nem tudom ugyanis, hogy mi a pontos és helyes definíció. Sőt, tovább megyek (biztos lesz, akinek ez fájni fog, és máglyára kíván emiatt), de nem is tartom fontosnak. Kitalálhatok valami olyasmit, hogy „erőforrások és eszközök irányított tevékenységei egy közös cél érdekében”, de ez csak improvizáció lenne. Kikereshetném az internetről is, biztos van hatszáz különböző definíciója, és ömlenghetnék róla oldalakon keresztül, hogy szerintem mi az igazság, de számít ez?

Szerinted a következő projektedben ki fogja megkérdezni, hogy mi a pontos definíció? Ja, és szerinted a projekt melyik fázisa lesz az, ahol segítségedre lesz az, hogy pontosan tudod a meghatározást?

Senki és semelyik. Ha projektvezető vagy, mindig is projektekben fogsz dolgozni, amiknek eleje és vége van, meg célja, amit teljesítened kell, ha törik, ha szakad. Láttál már egy csomót, tudnod kell, hogyan működnek: ha a meghatározáson akarsz elmélkedni, tedd a szabadidődben. Kapitány vagy, akinek a hajót át kell kormányoznia a legkeményebb viharon is, nem áramlástani professzor, aki a fürdőkádjában kísérletezve elmélkedik!

Nem azt akarom ezzel mondani, hogy nem fontos a tudatosság és az átfogó kép azokról a fogalmakról és történésekről, amik egy projektben várnak az emberre. Fontos az eszközök, szoftverek, technikák ismerete, fontosak a humán skill-ek (meggyőzés és érvelés, kommunikáció, prezentáció, konfliktusfelvállalás és kezelés, és még sorolhatnám), a műszaki háttér ismerete, de ezek eszközök, amiket a megfelelő időben és helyen alkalmazva sikerre vihetjük a projektet. A jó projektvezető az eszközeinek mestere, de sosem öncélúan használja őket.

A projekt az, amiért felkelsz majd reggelenként, és ami miatt bemész majd dolgozni, és ami oly sokszor utolsó gondolatod lesz elalvás előtt. Aztán később a projekt lesz az, ami miatt ébren hánykolódsz majd éjszakánként. Ami miatt a pokolban és a mennyországban is érezni fogod majd magad. Amiről mindig azt gondolod majd, hogy ha újra kezdhetnéd, most már hibátlanul csinálnád. Ami legelőször kihívónak és kecsegtetőnek, aztán reménytelennek látszik majd, és végül a megdicsőüléshez vagy kárhozathoz vezethet. A projekt az, ami alapján megmérettetsz majd: nem csak az alapján, ami az eredménye lett, hanem az alapján is, ahogy csináltad.

A projekt az élet maga.

Most már világos, mi a projekt definíciója? Akkor lassan elkezdhetjük a munkát.

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr753398841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása