Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Mocskos kis email trükkök gyűjteménye

2018. március 25. - TanacsLajos

Emailezni mindenki szokott, már az átlag magyar nyugdíjasok is elolvasnak egy-két üzenetet havonta az Ausztráliába szakadt unokáktól, illetve ezen a csatornán tárgyalják meg egymással, hogyan akarják szíriusziak kiirtani mikrohullámokkal a Jupiter aszcendensű indigó gyerekeket a Föld színéről. A munkahelyeken meg olyan természetes az email, mint a levegő: nincs is ma már dolgozó email cím nélkül. Cikkünk segít abban, hogy megismerjük az emailezés igazi mesterfogásait, amelyekkel a maximumot hozhatjuk ki ebből a csodálatos eszközből. Lássuk hát az igazi profi vállalati emailezők legjobb trükkjeit!

64447051_s.jpg

Reply all

Ha már válaszolsz, tudjon róla a világ! Nem azért adta a Jóisten a Reply All (gy.k. Válasz Mindenkinek) gombot, hogy csak ott álljon benne a pénzünk: használjuk minél többször! Hadd lássa mindenki, mennyit és milyen keményen dolgozol. Legjobb, ha legalább 15-20 embernek válaszolsz azonnal, természetesen olyan témákban is, amik csak egyetlen embert érintenek. Jobb azért ha tudnak mindenről, ami neked fontos, úgy sincs semmi más dolguk, mint hogy a te üzeneteidet olvasgassák egész nap.

Elveszett

Kényelmetlen kérdéssel üldöznek, amit nem akarsz megválaszolni? Elfelejtettél egy feladatot, amit emailben írtak meg neked? Biztosan nem te vagy a hibás: könnyen lehet, hogy az a kellemetlen email amit neked küldtek, sosem érkezett meg hozzád. Vagy ha megérkezett, akkor egyszerűen elveszett, elkallódott, kitörlődött (nem te törölted ki, magától kitörlődött). Ez a rejtélyes eltűnés az email rendszerek ismert sajátossága, és nincs mit tenni ellene! Vond meg a vállad, viselkedj természetesen, és kérd meg hanyag eleganciával a másik felet, hogy küldje el újra az üzenetét. Nála biztos megvan még, hiszen neki fontos, nem?

Ülepítés

Csak az amatőrök ugranak neki azonnal egy email megválaszolásának abban a pillanatban, amikor az megérkezik. A fontos embereknek sok dolguk van, mind sokkal fontosabb, mint hülye kis emailekre válaszolni. Például mítingen kell ülni. Vagy egy másik mítingen. Vagy a helyükön ülve gemkapocsból és post-it cetlikből minél élethűbb dinoszaurusz modellt hajtogatni. Lényeg a lényeg: az emailt mindig ülepíteni kell, mert annak túl gyors megválaszolása előnytelen képet alakít ki rólad. Nem tűnsz majd fontosnak (mert azonnal válaszoltál valamire ami ezek szerint neked fontos, szóval nincs fontosabb dolgod, pedig a dolog talán nem is olyan fontos), látszik az is, hogy nincs munkád (de kurvára ráérsz hogy azonnal válaszolni tudtál), végezetül pedig gyűlölt kis buzgómócsing leszel (mint mindenki, aki az átlagból kilógóan produktív). Az ülepítés fokozatai: enyhe (1-2 nap), közepes (1-2 hét), permanens (lásd “elveszett”).

Soha el sem olvasás

Az igazán profik egyszerűen felülemelkednek a postaládájukba ömlő email tengeren. “Emailt írtál? Nekem bazmeg? Teeee kis szerencsétlen! Nekem írtad, akinek 13445 olvasatlan emailje van, és minden nap kapok még négyszázhuszonnyolcat?” Tudják meg azok a kis emailező pondrók, hogy ha akarnak valamit, akkor vagy személyesen kell a színed elé járulni, vagy fel kell hívniuk telefonon. Amit meg persze valószínűleg nem fogsz felvenni, hiszen nem érsz rá telefonálgatni amikor annyi emailt kell megválaszolnod.

FYI

Nincs kedved magyarázgatni egy újonnan bevont szereplőnek egy témát? Sokkal egyszerűbb, ha előkeresel egy legalább huszonöt levélváltást és öt különböző résztvevőt tartalmazó levelezésfolyamot tartalmazó emailt a témában, “FYI” varázsszót (For Your Information, azaz Csak Szólok Hogy Tudj Róla) biggyesztve átküldöd a célszemélynek, és hagyod, hogy elbíbelődjön az üzenet értelmezésével a következő négy-öt órában. Színek, idézetek, össze-vissza írt válaszok, követhetetlen gondolatmenetek kavalkádjában fog a szerencsétlen izzadó tenyérrel nyomozni, te meg nyugodtan ihatod a délutáni kávédat a büfében.

Cécézés

Nem halad egy ügy? Rá akarsz ijeszteni valakire, hogy kapja össze magát? Használd a CC (azaz Cidriztető Célszemély) mezőt, írj bele egy random félelmetes vezetőt, mondjuk a véresszájú pénzügyi igazgatót, vagy még inkább a levél címzettjének főnökét! Dörgedelmesen fogalmazz meg valami vélt vagy valós hiányosságot, kritikát a címzett felé: a hatás nem marad el! Az áldozat rémülten csúcssebességbe kapcsol majd, hiszen mindenható főnöke tudomást szerzett trehányságáról. Illetve ki tudja, hogy tudomást szerzett-e, hiszen könnyen lehet, hogy az üzenet elveszik a nagyfőnök 34761 soha el nem olvasottjai között, de kockáztatni kevesen mernek.

Nyomtatás

Az email kezelés legarisztokratikusabb megközelítése az email offlájnosítása, azaz titkárnővel/titkárral történő kinyomtattatása, tollal történő összefirkálása, és az összefirkált papírok visszaadása az asszisztensünknek feldolgozásra. Ezzel a technikával megkülönböztetjük magunkat az elektronika mocsarában fetrengő pór népektől, a saját tempónkban dolgozhatunk, gondoskodunk arról hogy azok a mocskos nagy gusztustalan fák a mindent összeszaró kis idegesítő mókusokkal ne borítsák el a Földet, és végtelenül elegánsak leszünk, majdnem annyira, mintha Kézműves Tűzifával tüzelnénk otthon.

 

Image copyright: sifotography / 123RF Stock fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr113777816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.03.25. 20:29:41

Egész jó, bár az eleje félrevezető, hiszen a nyugdíjas az unokájával Facebookon és Skype-on tartja a kapcsolatot, nem e-mailben.

Nekem a kedvencem az a vezető, aki csak 3 mintát felhasználva válaszol a beosztottjainak:
- OK
- No
- Please explain

Nerevaryne 2018.03.26. 07:49:48

A reply all funkciója nem az, hogy az eredetileg is címzettek közt szereplők mindegyikének visszaküldjük a levelet? Reply all gomb nem azt csinálja, hogy berántja az address book minden egyes tagját a levelezésbe.

Épp az a köcsögség, ha valaki elküld neked egy levelet 5 cc-vel, te meg visszaválaszolsz a cc-k kihagyásával, én meg kezdhetek forwardolgatni, csak mert gyáva voltál olyan levelet írni amiben benne vannak akiknek benne kell lenniük.

2018.03.26. 08:12:17

nem látom a másodjára beteszem cc-be a főnökét, harmadjára annak főnökét is, ha nincs válasz?

saláta boglárka (törölt) 2018.03.26. 08:21:23

az ovis listán ez így ment: mail mindenkinek: nem láttátok petike pulóverét? válasz mindenkinek: én sajnos nem. válasz mindenkinek: én sem, otthon megnézem. válasz mindenkinek: köszi! válasz mindenkinek: megnéztem és sajnos nincs. válasz mindenkinek: köszi azért. válasz mindenkinek: meglett, köszi. válasz mindenkinek: :)

Tehetséges ugandai buzi 2018.03.26. 08:25:00

@Nerevaryne: Lehet, hogy aki kérdez, az beletesz 5 cc-t a levélbe, de csak azért, mert fontoskodni akar. Mondjuk az én főnökömet, meg a saját főnökét is. (Hogy valami látszata legyen, hogy ő dolgozik.) De az ügy/levélváltás hordereje rohadtul alacsony, valami huszadrangú ügy. Aki válaszol, az ezzel tisztában van és szándékosan hagyja ki a felesleges cc-zett tiszteletköröket. Értem én, hogy ezzel nyilván el van baszva a kérdező játéka, de kezeljük már helyén a dolgokat! Ez néha rohadtul nem gyávaság, hanem a realitás talaján való mozgás.

igazi hős 2018.03.26. 08:56:57

@Tehetséges ugandai buzi: De ha valaki úgy gondolta, hogy neki tényleg be kell cc-zni 3 cégtől 15 munkatársat/projektvezetőr/kisfőnököt, akkor én miért bíráljam ezt felül? Ha informális válasz megy ("Gábor! Hülye vagy, ezt májusra se tudjuk megcsinálni.") akkor csak a küldőnek megy, de a "rendes" válaszokat mindenki megkapja.

Tehetséges ugandai buzi 2018.03.26. 09:06:30

@igazi hős: Hogy miért bírálnád felül? Hát csak! A józan paraszti ész nevében!

Miért cécézném bele a pitiáner ügyben adott válaszba a jóistent is?

:-D

Megmondta a Torgyán Józsi: a sas nem vadászik legyekre. Emiatt én nem fárasztom huszadrangú fasságokkal a saját főnökömet. Meg tudom oldani saját hatáskörben. Ezért kaptam a kisfőnöki széket. Van döntési jogköröm. Döntök. Válaszolok.

freemanowe 2018.03.26. 09:23:40

"...nincs is ma már dolgozó email cím nélkül." - hát persze, aki a téglát rakja az építkezésen az nem dolgozik. Itt már csak az számít dolgozónak aki a kényelmes irodában mereszti a seggét.

halaloszto 2018.03.26. 09:25:23

@Tehetséges ugandai buzi: nem, a hülye vagy válasz is megy az összesnek. legközelebb megfontolja hogy rácczzen-e mindenkit.

alfredaurel 2018.03.26. 09:55:04

A cc-zes az ketelu fegyver, foleg a reply all-al kombinalva. Nemegyszer probalkoztak be ahol kiderult, hogy maga az email kuldo volt hulye. Ilyenkor megy rogton a reply all minden resztvevonek szepen elmagyarazva a szitut.

Dulifuli, akit kizárt az Index Fórumról egy köcsög 2018.03.26. 09:55:52

@freemanowe: Ki mondta, hogy nem dolgozik? Az állítás az volt, hogy van e-mail címe. Nálunk is van mindenkinek, már csak azért is, mert aki fizetést kap, az bérjegyzéket is, mégpedig elektronikusan. Senki nem kap már papíron bérjegyzéket, így aztán mindenkinek kell, hogy legyen e-mail címe.

CyberPunK 2018.03.26. 10:00:58

Ezért szoktam le az emailről multis munkahelyen, ha valami nekem fontos, akkor megyek személyesen. Volt aki anyázott miatta, őt gyorsan lerendeztem azzal, hogy pont te baszol általában válaszolni. A főnökeim meg díjazzák a proaktivitásomat. :D

Tehetséges ugandai buzi 2018.03.26. 10:03:09

@halaloszto: és @alfredaurel: Jó, hát elismerem, ebben igazatok van. Olybá tűnik, hogy én csak jót akartam volna a hülyének is, hogy nem csinálok belőle még nagyobb hülyét, mint amekorra valójában. De elismerem, igazatok van! Egy-két ilyen önmagát beszopató kör után talán tanul, amikor a válaszból kiderül, hogy ő a hülye és ezt mindenki megkapja.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.26. 10:13:24

Ha valaki be cc-zett egy céges cuccban 600 felső vezetőt, akkor még szép, hogy reply all-ban fogom küldeni én is.

Különben még azt hiszik igaza van a kis pöcsnek, aki betette őket.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 10:24:04

А legbizarrabb szokás KÖSZÖNNI az ímélben akkor is, ha akinek írod, az veled egy szobában ül. S ha egy napon belül 20-szpr írsz neki, akkor mind a 20-szor köszönni.

2018.03.26. 11:01:37

@maxval bircaman: azert kedves, mert nem tudhatod, hogy a cuki kollega a huszbol melyik emailedet fogja kinyomtatni es visitva vinni a fonoknek vagy a humannak, hogy ne ma, milyen szemet es tiszteletlen vagy vele. Utana, ha mar all a hiszti, akkor hiaba mutatod, hogy de a masik tizenszaz emailben irtal koszonest, koszonomot es korbeudvariaskodtad, addigra mar reg te vagy a hibas a megromlott munkakapcsolatert es kapalozhatsz. Na, ezert.

Egyebkent meg azoknak uzenem, akik fentebb a szemelyes es telefonos kapcsolattartas hatekonysagara eskusznek: csak addig gondolod hatekonynak, amig valaki kedvesen le nem tagadja: oooo, soha nem beszeltetek errol, nem hallott rola, soha nem kerdezted meg ot, plane nem hagyta jova az intezkedesedet stb. Fontos ugyben soha nem szabad szemelyesen vagy meeting emlekezteto nelkul beszelni... Eljenek az irodai munkak :-(

CyberPunK 2018.03.26. 11:21:11

@Kishableany: Ez egyértelmű. Viszont ha válasz kell valamire, akkor hatékonyabb a személyes érdeklődés.

nyelv-ész 2018.03.26. 11:45:52

A kinyomtatott mail egyik kollégám mániája volt sokáig. Leszokott róla, mert mikor az asztalomra tette a saját firkálmányaival, én azokat a helyemre visszaérve rendre kukáztam. Mikor reklamált, mindig mondtam neki, hogy semmilyen ímélt nem kaptam tőle, a papírokat pedig keresse az iktatóban :-)

nyelv-ész 2018.03.26. 11:50:28

@Kishableany: Bizony, ezekre figyelni kell, mert tele vannak az irodák olyan kontraszelektáltakkal, akiknek a szakmáról fingjuk sincs, ellenben jó sok idejük van mások viselkedését elemezni és kritizálni. Ezekhez kell néha odamenni és felnézni rájuk, hogy ők mekkora sztárok, mert ezzel egy kicsit csökkented a komplexusaikból fakadó erős szarkavarási hajlamot.

Serény Vélemény 2018.03.26. 13:07:15

A kedvencem a következő tartalmú levél: "küld el légyszi azt a riportot amit a múltkor küldtél, köszi:x"

(Ebből csak az nem derül ki, hogy mikor, mit, és kinek küldtem. Így persze az sem, hogy mikor, kinek, és mit kellene küldenem.)

Nerevaryne 2018.03.26. 13:16:36

@Tehetséges ugandai buzi: "Lehet, hogy aki kérdez, az beletesz 5 cc-t a levélbe, de csak azért, mert fontoskodni akar."

Vagy mert egy ügynek több illetékese is van. Pl. van egy bérelt kamionunk kint Belgiumban, de nincs ott senki, a sofőr hív minket hogy nem rakják a kamiont. Akkor megy a levél az ottani raktárosoknak, az ottani fuvarszervezőnek, a fuvarszervező helyettesének, valamint cc-ben a fuvarozó cég kontaktjának meg a mi fuvarszervezőnknek.

Na most ha az ottani fuvarszervező ír egy levelet, hogy bocsi már rakjuk is, és nem rak be reply all-t akkor engem szívat azzal, hogy értesíteni kell a többieket hogy meg van oldva a dolog.

Ennyi címzett pedig kell, mert a maga szemszögéből mindenki illetékes, és alap hogy tudatjuk velük hogy nem kell intézkedni mert már intézkedtünk. Ha nem így teszek, akkor 10 perc múlva hívnak öten, hogy lesz-e intézkedés.

D2 2018.03.26. 13:30:52

@freemanowe: Itt a szomszédban megy az építkezés, nem cigi meg piaszünet van, hanem telefonnyomkodós... lehet csak facéznak a csajokkal, de lehet a következő melót tárgyalják le.

+mondom 2018.03.26. 14:25:21

@Tehetséges ugandai buzi: Persze van az is, amikor nem fontoskodni akar, hanem annyi ember érdekelt és aki reply all-t nyom az szivat másokat. Vagy magát. A két kedvencem:
-valami esemény szervezős mail jön és kérik, hogy jelezzünk vissza, hogy van-e bármilyen élelmezési problémánk, kívánság, stb. Aztán jön valaki és reply allban beböfögi, hogy ő vegetáriánus vagy éppen laktóz intoleranciája van...
-a másik pedig amikor a 20 cc-ben levő ember közül 2 folytat kétszemélyes csetet, figyelmen kívül hagyva, hogy azt még 18 másik is látja...

Viszont az ülepítést nem egészen tudom hova tenni: ha rögtön nézem, hogy mi jött, akkor az eredeti, esetleg hosszabb elmélyülést igénylő munkával nem haladok. Így, én ki is kapcsoltam a felugró outlook üzenet jelzőt, csak az értesítési sorban meg az outlook ikonján jelenik meg, hogy valami érkezett.

És a felugró értesítőről jut eszembe egy volt HR-es kollegina, aki valami előadást tartott, miközben érkezett a Jaegermeister (vadász) családnevű kollégától egy levél, amiben a fia születését jelentette be. Csak éppen a levél címe volt félreérthető: Ein ganz nackt Jaegermeister (egy teljesen meztelen vadász). Alig volt ciki az előadás közben. Szóval, érdemes lehet kikapcsolni azt az értesítőt :D

Szabványok 2018.03.26. 15:09:01

Van még sok lehetőség az emailben!

*Például az természetes, hogy az ember kér kézbesítési és olvasási értesítést. (Deleivery, reading confirmation.) Akkor már látszik, hogy jól írtam a levelet, jó helyre ment, sőt az is, hogy olvasta, vagy legalábbis alkalma volt olvasni. Ha meg beleteszek egy képet egy olyan weboldalról, amit figyelek, akkor még biztosabban tudom, hogy olvasta.

*CC mellett a BCC sokkal izgibb. Mert nem látszik, hogy ki kapta még meg a levelet. Vajon ki kapta még meg? Talán a főnök is kapott belőle? Vagy talán a nagyfőnök is?

*Lehet rossz címekkel trükközni. Beirom CC-be, hogy adam.faskerti@company.com is megkapja a levelet. Pedig a nagyfonok email címe adam.faskerty@company.com.

*A reply-to mezővel is lehet játszani, ha oda pl. nem a saját, hanem a főnököm email címét írom. A szerencsétlen saját maga alatt fogja vágni a fát!

2018.03.26. 15:18:55

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: E-mail-ben köszönünk minden üzenetben, chat-en nem. Aki chatelésre használja az e-mail-t, azzal egyéb bajok is lehetnek.

2018.03.26. 15:18:55

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: E-mail-ben köszönünk minden üzenetben, chat-en nem. Aki chatelésre használja az e-mail-t, azzal egyéb bajok is lehetnek.

vbn 2018.03.26. 15:47:22

Ti is kaptatok már olyan e-mail-t, amit kinyomtattak, majd beszkenneltek? :-)

(Telefonbeszélgetésben kértem, hogy küldjék már el nekem is azt az e-mailt! Erre kaptam egy PDF-et, amiben be volt szkennelve a kinyomtatott e-mail...)

HellsAngel 2018.03.26. 15:56:16

@Online Távmunkás: Altalaban az ember utelagazashoz kerul, es olyankor kell donteni, hogy melyik a helyes irany. A yes es a no erre a dontesre tokeletesen eleg. A rossz projekt manager a rossz valaszt kuldi el, a jo projekt manager a jot.

A dolgok tulmagyarazasa belepo szintu emberre utal, azok pedig, akik azt hiszik, van mas ut a problema megoldasara, mint a teljes szint atlatasa, megertese es a nem megfeleloen mukodo kicsi csavar meghuzasa, azok vagy valamilyen holisztikus, ezoterikus vilagkeppel rendelkeznek, ami a tudomanyossagtol tavol all, vagy naivan ugy gondoljak, hogy a gondolkodast nem igenylo (es gagyi) tulelesi technikak majd bejonnek nekik, esetleg valami szornyu kornyezetben kenytelenek dolgozni, ahol mindenki kenyszeresen kommunikal.

Az ido a legertekesebb eroforras, nincs annal aljasabb ember, aki nem foglalja ossze a mondanivaloja lenyeget harom rovid mondatban es nem szurja be a levele elejere, lehetoleg kiemelessel. De ez csak a level 1, az a leg-zenebb, aki eljutott az egyszavas valaszokhoz.

FlybyWire 2018.03.26. 16:01:21

Mind hibátlan!
Az offline-osításra mondjuk eddig 20 éves karrierem során csak 1 emberi (?) példát találtam, az pedig egy irgalmatlan hatalmas nagy balfasz volt, valóban :)
Dátum szerint 35-40, lelke/szelleme szerint 150 éves volt. És úgy nézett ki mint egy teleszart búvárruha, középen gurtnival elkötve (tevepatáig felhúzott nadrág, hóna alatti övvel. És állítólag férfi volt....

FlybyWire 2018.03.26. 16:03:26

@saláta boglárka: annál is jobb, amikor a 64 szereplős Reply to All listán elkezdik nyomni sorban, hogy "please take me off".
Mindezt Reply to All-ban, nyilván.

Agyhalott faszok.....

FlybyWire 2018.03.26. 16:07:27

@Kishableany: "Egyebkent meg azoknak uzenem, akik fentebb a szemelyes es telefonos kapcsolattartas hatekonysagara eskusznek: csak addig gondolod hatekonynak, amig valaki kedvesen le nem tagadja: oooo, soha nem beszeltetek errol, nem hallott rola, soha nem kerdezted meg ot, plane nem hagyta jova az intezkedesedet stb."

Pontosan!

A munkáséveim első pár hónapjában kialakult: mindig, mindenről email first. UTÁNA már lehet telefonálgatni, ha sürgős. És abban már hívatkozhatsz az emailre is, ami még jobb.

FlybyWire 2018.03.26. 16:11:03

@Szabványok: "Például az természetes, hogy az ember kér kézbesítési és olvasási értesítést. (Deleivery, reading confirmation.)"

Meglehetősen tapló dolog, számonkérősdi szaga van. Én direkt sosem jelzek vissza, semmi köze hozzá hogy mikor olvasom el az emailjét....

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.26. 16:12:12

@Ylim:

A Kólánál a csetelésben is MINDEN alaklommal köszönés volt.

Serény Vélemény 2018.03.26. 16:12:43

@FlybyWire: 64? az a kettőnek még nagyon lájtos hatványa, nálunk néha több száz, vagy akár több ezer embert tartalmazó listával is képesek eljátszani ezt... :D

Serény Vélemény 2018.03.26. 16:17:02

@Szabványok: "*Például az természetes, hogy az ember kér kézbesítési és olvasási értesítést. (Deleivery, reading confirmation.) "
Ha ilyet meglátok, akkor mindig csak és kizárólag egy nap múlva vagyok hajlandó elolvasni a levelet. Inkább az egész Outlook-ot kilövöm, ha kell task managerrel, de nem kattintok arra, hogy OK, elküldheti az értesítést. Ha valami tényleg fontos, azzal pingelje meg a főnökömet is. Ha meg nem fontos, akkor mit szórakozik vele?

nyelv-ész 2018.03.26. 18:11:22

@FlybyWire: Nehogy azt hidd, hogy korfüggő. 30-asok, 40-esek is tologatják a papírt, meg kinyomtatnak minden szart. Nálam a csoportban mindenkinek van laptopja meg tabletje, és megmondtam nekik, hogy csak a munkaügyre havonta papíron leadandókat nyomtathatják ki, minden egyebet kifizettetek velük. Merthogy ment a nyígás, hogy amíg utazik a vonaton, addig ő elolvasná a munkát. Egyrészt lófaszt olvasná, tudom, hogy Blikket olvas, másrészt ha mégis, akkor ott a tablet, nézze azon.

nyelv-ész 2018.03.26. 18:15:06

@Serény Vélemény: Mondok jobbat: nálunk az olvasási nyugtára vonatkozó kérdés fel se jön, alapból elküldi annak, aki kérte. Nem is tudja a dolgozó átállítani, hogy ne küldjön. Nincs is azóta olyan kamuzás, hogy jaj, még nem olvastam, amikor tudom, hogy három napja elolvasta, csak épp rá se szart.

nyelv-ész 2018.03.26. 18:20:40

@vbn: Jogászok csinálják ezt mifelénk. Ami fontos e-mail, azt kinyomtatják és lefűzik az aktához, ami persze szintén papíron van. Ami szerintük nem fontos, azt meg törlik. Úgy mennek haza munkaidő végén, hogy az inbox teljesen üres.

Gyűrött Papír 2018.03.26. 20:40:43

@Kishableany: Birca-t ignoráld. Fehér zaj már csak a blogszférában. Szép estét. :)

xclusiv 2018.03.26. 23:14:45

@Tehetséges ugandai buzi: "De az ügy/levélváltás hordereje rohadtul alacsony, valami huszadrangú ügy. Aki válaszol, az ezzel tisztában van és szándékosan hagyja ki a felesleges cc-zett tiszteletköröket. Értem én, hogy ezzel nyilván el van baszva a kérdező játéka, de kezeljük már helyén a dolgokat!"

Én feltételezem, hogy okkal tette rá.
Van olyan, hogy csak privátban, vagy csak pár emberrel kell egy részletet egyeztetni, akkor nyilván szelektálok. A "kész, nézd meg hogy jó-e" mindig reply to all. Ha ordenáré hülye és oltanii kell, hát akkor is.

xclusiv 2018.03.26. 23:23:11

@CyberPunK: "Ezért szoktam le az emailről multis munkahelyen, ha valami nekem fontos, akkor megyek személyesen. Volt aki anyázott miatta, őt gyorsan lerendeztem azzal, hogy pont te baszol általában válaszolni."

Hát erre meg nekem az a válaszom, hogy amint kilépett az ajtón én már el is felejtettem amiről beszéltünk, szóval lesz kedves email-ben is leírni, hogy mit szeretne. Telefonnal pont ugyanez.

Ugyanis _ő_ írja le amit akar, és akkor én megcsinálom. De az ilyen "szóban kérted, tehát ezt csináltam" dolgokat nagyon könnyű letagadni, pláne ha előre jelzem, hogy ez így szar lesz, és - meglepetés! - tényleg szar lesz. No way.
Egyébként nem vagyok email elsüllyesztős vagy törlős típus, ha nincs elmélyülést igénylő munkám akkor nézem a levelezést, és általában 10-20 percen belül reagálok. Ha ettől sürgősebb a dolog, akkor nyilván "ég a ház" típusú a probléma, akkor jöjjön, hívjon, csinálom.

Indriq 2018.03.26. 23:30:50

@vbn: ez bravúros teljesítmény :)

Void Bunkoid 2018.03.26. 23:31:50

Egyébként a "személyes vs email"-ra egy érdekes történelmi tény: a középkorban pl még bőven az adott szónak jóval nagyobb súlya és bizalma volt, mint bármilyen irománynak, de ennek az volt a fő oka, hogy a középkorban a papokon/szerzeteseken kívül igen-igen kevés ember tudott csak írni-olvasni.

nyelv-ész 2018.03.27. 07:59:51

@Void Bunkoid: De viszont a középkorban az embernek nem kellett a munkahelyén 20-30 párhuzamos feladatot végeznie, mint manapság. Nem vagyunk arra szocializálva, hogy hatékonyan tudjunk ennyifelé figyelni. Ehelyett elaprózzuk az erőnket, és hamarabb kifáradunk. Egy ideje rászoktam az egyszerre egyfélét csinálunk módszerre, de ajnos ezt csak otthoni munkavégzésnél lehet maradéktalanul véghezvinni, mert a munkahelyen tutti megtalálnak a kollégák minden marhasággal.

Irbisz 2018.03.27. 08:15:52

@igazi hős:
'De ha valaki úgy gondolta, hogy neki tényleg be kell cc-zni 3 cégtől 15 munkatársat/projektvezetőr/kisfőnököt, akkor én miért bíráljam ezt felül? "
mert ha hülyeség ennyi embert bevonni, akkor nem kell őket terhelni más idiótaságával, főleg azért mert ez a pont arról szólt, hogy az a fickó szükségtelenül/feleslegesen tett x embert a cc-be, rabolva ezzel x más ember drága idejét türelmét. Ekkor ne légy te se hülye h. beszállsz az emailezgetési versenybe.
Sokan hülyét kapnak a postaládájukat elöntö FELESLEGES levelek tömkelegétől.

"Ha informális válasz megy ("Gábor! Hülye vagy, ezt májusra se tudjuk megcsinálni.") akkor csak a küldőnek megy, de a "rendes" válaszokat mindenki megkapja.'"
de ez a pont arról szólt, h.a másik nem értelmes okkal, hanem csak hülye fontoskodásból tett még be 15 embert a cc-be.

Hivatásos Beszólóművész 2018.03.27. 11:14:01

1 fősnél nagyobb céggel kapcsolatban csak és kizárólag e-mailben egyeztetünk, mert 2 főnél már jön a ki, kinek, mit, mikor mondott kavarás.

E-mail nyomtatáshoz:
Ha mindösszesen egy olyan e-mailt kapsz, hogy szeretném megrendelni az adott munkát, akkor legalább azt a számla mellé kellene pakolni, mert ha egyszer 7,5 év múlva megtisztel a tisztelt adóhatóság, akkor te mondhatod, hogy háttde itt az í-mél Marika, itt rendelték meg...

ChemZso 2018.03.27. 13:16:31

@FlybyWire: Ez nekem is a kedvencem, ha nem írtad volna, én beírtam volna. A különbség csak annyi, hogy nálunk többszázas listák is vannak. Olyan 20 és 50 közötti reply to all után szokott az IT beavatkozni :-)

RHalacska 2018.03.27. 13:29:24

@Nerevaryne: Ja csak amikor kimegy egy levét 50 emebernek, hogy csak az jelezzen vissza a küldönek(!) aki jön a bulira, és megkapod 50 példányban, hogy megy vagy nem, az idegesítő

Mr. Waszabi 2018.03.27. 14:35:11

Kedvencem volt, amikor egy nemzetközi cégnél valaki mindenkinek címzett levélben kérdezte Londonból, hogy nincs valakinek méhcsípésre kencéje? Mire gyorsan meg is jött a válasz - Kijevből - : nekünk van :)

GMS 2018.03.27. 19:47:54

@Tehetséges ugandai buzi: nyilvan a cc, reply all, nem a multiknal dolgozo es gyakran rohadtul unatkozo droidok szorakozasara lett kitalava es nem is az idiota ovis listakra. hanem mondjuk olyan esetekre, mikor 10-15 resztvevovel szervezek megbeszelest 3-4 orszagbol es mindenkivel egyeztetni kel, napot, idopontot illetve, hogy kinek mit foglalunk, ki mit fizet a cehbol. Tovabba az sem hatrany ha fonoki emaileken, mar amik a szervezest illetik, rajta vannak az asszisztensek es a folyamatba barki be tud dobni vetokat es otleteket. Igy sokkal hatakonyabb es gyorsabb osszerakni kb barmit. Reszemrol a tobbnyire nokre jellemzo, koszonom emaileket nem csipem. Ha meg akarok koszoni vmit, megteszem az elejen, es utana mar nem erzem fontosnak ezt megerositeni. Es ha vki baszakszik velem a cc kihagyasaval vagy a reply all-al, azt en fogom a valaszomban kb 'eltemetni' (hehe). Ha vki nagyon ralep a tyukszememre, leharapom a labat is a kovetkezo korben. Hogy tudja, mire szamithat. Es igen a keso szarrago kisfonokok tokeletes megregulazasa, ha a titkarno a a hataridot szamonkero emailjebe elegansan bemasolja a fonoke emailjet. Es lon, jonni fognak a valaszok. Hataridon belul. Hat istenem, kinek a szep szo eleg, kinek a korbacs. Es mondjuk azt is megneznem, ha az email helyet, mondjuk kiruccannek ugy egy masik orszagba szemelyesen megkerdezni vmit. Mert a szemelyes ugyintezes bmeg hatekonyabb. Nem tudom eldonteni, hogy ekkora luzerek vagytok, vagy ekkora luzer cegeknel dolgoztok, vagy csak nem tudjatok a kezetekbe adott technologiat rendesen es idoben hatekonyan hasznalni.

Serény Vélemény 2018.03.28. 10:58:27

@GMS: "Nem tudom eldonteni, hogy ekkora luzerek vagytok, vagy ekkora luzer cegeknel dolgoztok, vagy csak nem tudjatok a kezetekbe adott technologiat rendesen es idoben hatekonyan hasznalni."

Mondod ezt ékezet nélkül? :-D

Tulajdonképpen akkor miért nem mondod tollba a robot ribinek a telefonodon?

Egyébként igazad van, de a szimpla "köszönömös" leveleknél van még egy rosszabb: amikor a már megköszönt levél után derül ki, hogy érdemben a levél tartalmával csak két héttel annak megkapása után kezd el foglalkozni, és akkor pattan vissza, hogy valamit még kell rajta mókolni.

Void Bunkoid 2018.03.30. 13:15:08

@GMS: miért nem használsz ékezetet?

Tudom-tudom, annak idején a hőskorban amikor még csak teletype terminálok meg ascii irc volt, meg nem volt semminek helyi nyelvi lokalizációja, de könyörgöm, 2018 van. Ha nem voltál képes huszoniksz év alatt átállni arra, hogy lehet végre magyar nyelven, magyar ékezetes betűkkel használni egy informatikai eszközt, csak mert "nem ezt szoktam meg", akkor akármennyire is vágod hatvannyolc unixkernel vagy tizenöt verzióra visszamenőleg bármilyen SAP legbelsőbb gondolatait, csak egy rugalmatlan vén fasz nörd vagy :)

evilroy 2018.04.03. 12:03:25

Szénné röhögtem magamat. Eleve szén alapú életforma vagyok, de a hasam már lassan gyémánttá válik, hiszen annyit röhögtem ezen az íráson, hogy az izmok nagy nyomás alatt vannak, így előbb-utóbb gyémánt lesz belőle! Pontosan így szokták használni a vállalati júzerek az emailt, bár egyetlen nagyon fontos pont kimaradt ebből a kitűnő írásból, mégpedig:

"Látni akarom az xyz dolgozó levelezését, azonnal tudnom kell, hogy mit küldözget, de úgy, hogy ő ne tudjon róla és ha én válaszolok az ő nevében, akkor az csak nekem jelenjen meg, de neki nem, szóval érted, tökegyszerű!" :D

itNorbi 2018.06.25. 14:37:16

Nagyon jó!
Tényleg beveszik, ha elmagyarázod, hogy azért nem kaptad meg az e-mailt, mert nem ülsz mindig a gép elött!
süti beállítások módosítása