Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Véleményezz!

2022. július 31. - TanacsLajos

Cikkünk vendégszerzőnk, doktor Varsányiné alkotása.

A vállalati egyeztetés nem tréfadolog, ellenben kiváló lehetőség főbb értékeink és szakértői vagy vezetői székünkből végzett, mindenre is kiterjedő figyelnünk és kemény munkánk bemutatására. Sok helyen - tragikus módon - nem kopott még ki a koncepciók és szöveg tervezetek, profibbaknál akár szabályzatok és 50-70 oldalas anyagok e-mail csatolmányok alapján több címzett fele egy e-mailben való köröztetése cégen belül. 

learn-study-inspect-reviewing-pictured-as-magnifying-glass-enlarging-word-symbolizes-researching-exploring-analyzing-meaning-164570806.jpeg

Kollaboratív munka? Pfujj!
Gyorstalpaló a jól bevált, régimódi szakmai véleményezésbe kötelezően bevont közép és felsővezetők, területi szakértők számára.

Válassz Harcmodort!

A részlet-orientált

Nyisd meg az anyagot, majd alaposan olvasd át az anyagot nyisd meg a helyesírás ellenőrzést és korrektúra követéssel jelezd, ha a szóköz hiányt találsz. Ne aggasszon, hogy a tervezetet még át kell adni grafikusnak, a nyomdának és ABBAN  a levilágított anyagban is még hat kolléga fog elütést vadászni. Az se aggasszon hogy amúgy milyen szakértői véleményt várnak tőled. 
Jó ötlet továbbá a kapott anyagban vagy koncepcióban az azonos szavak eltérő írásmódját egységesíteni. Kötőjeles szavakra rá is kereshetsz külön (ctr+f) azokat például miért nem írjatok külön. Vagy egyben.
Ha ráérsz szöszmötölni pár mondatban cseréld fel szórendet. És helyett valamint? Naná! Javítsd!
Záró akkordként jöhet a válasz mindenkinek: fontos, hogy pár sorban hogy emeld ki, te több pontosítást tettél és az anyag elég problémás volt.  Javasold, hogy dolgozzák át észrevételeid alapján. Ne feledd: nagyon fontos, hogy ha Word anyag, akkor minden oldalra legalább két "piros" jel látszódjék az elvégzett korrektúra eredményét és kemeny munkádat világosan mutatva. A címzetteken kívül senki más nem fogja kinyitni.

Ha be adj isten nem tudsz belekötni se elgépelésbe, se "elírásokba", ne aggódj: legalább még két lehetőség áll előtted:

Sietős, de láthatóan sokat dolgozó

Mindjárt határidő? Azt se tudod eszik vagy isszák? Még hosszú is? A te harcmodorod a formázás. Véletlenszerűen válassz ki bekezdéseket és vidd beljebb a behúzást. Balra zárd? Tedd sorkizárttá! Sorkizárt? Zárd balra! Biztosan lehet a felsorolásra is más bullet típust választani. Haladj gyorsan és ne feledd minden oldalra jusson korrektúra. Válaszodban emeld ki, sok helyen módosítottál. Máskor jobban előkészítve varnád de részéről most mar végül is rendben lesz az anyag.
Menj igyál egy kávét és élvezd a tudatot hogy a másodikon az a sok nyomi épp a jogi/befektetési/adózási tárgyú pontosítást keresi a csak formázott anyagodban.

Gyors, hatékony

Kövesd a fenti eljárást de egyszerűen a minden kijelölése után válts betűméretet (légy kreatív: növeli és csökkenteni is mód van - rajtad áll!)

Szakmai észrevételező

Az anyaghoz ne nyúlj! Meg ne nyisd!
E-mailben tegyél fel kérdéseket a rád tartozó területről, vagy jelezd hogy fontos lenne figyelembe venni a compliance 1.12.4 körlevelet, a Fogyasztóvédelmi szempontokat vagy legújabb EU irányelvet persze anélkül hogy megnéznéd amúgy kitértek-e rá. Ha igen úgyis jelzik hogy mind oké és akkor spóroltál egy csomó időt. Ha úgy érzed ezzel megkérdőjelezik véleményezésre fordított munkád komolyságát lejjebb találsz megoldást arra is - ugorj a következő pontra. Ugyanígy járok el ha nem tértek ki a témára amit felvetettél
Ekkor ugyanis jönnek majd kérdésekkel hogy mit is kellene beleírni, de ne aggódj. Ha így lesz a te fegyvered a ...

Bulletpontok

Bármit teszel, továbbra se írj se az anyagba, se a kérdésre bármi konkrét szöveg-javaslatot. 
Adj hosszú szakmai magyarázatot abból mindenki látja hogy Te bezzeg nemcsak értesz ahhoz amiről szó van, de szerencsétlen csíra kis kollégáknak meg kitartóan segítesz is megérteni mit kell tenni. Ne inogj meg! Ha csak fél mondatot is kellene pontosan átfogalmazni, ne tedd. Úgyse jönnek rá egyhamar mire gondoltál volna, több körön bizonyíthatod mennyire szánalmasan nem értenek Ehhez.

G..ci

Vágj ki véletlenszerűen mondatokat az anyagból. Ezeket illeszd be a válasz e-mailedbe. Most jön a csoda!
Korrektúrázd formázással! Pirossal színész át azt amit beleírsz, áthúzással formázd amit törölni kellene. Válassz olyat ahol a te szakterületedhez kapcsolódó kulcsszavak is vannak. Nincs az egésznek se jelentősége, se értelme? Előny! Gondolj arra hogy megéri a vacakolást, mert hogy te már rég fröccsöt iszol valami teraszon míg a másik azt próbálja összevadászni mit is akartál, keresi a mondatokat és próbálja értelmezni mit húztál ki és miért.
Ugyanígy járj el, ha PDF anyag érkezik. Hát azt nem lehet szerkeszteni (illetve fogalmad sincs hogyan lehet, eleve a megjegyzést se érted hogy rakják rá vajon mások).

Pro verzió: a fentiek szerint előállított "anyagot" másold át egy külön dokumentumba, nevezd el fontos-eszrevetelek-szakteruleted.doc névre és csatold. Készíts több hasonló című anyagot is később, úgy, hogy az első dokumentumba valahová beszúrsz plusz egy-egy szót/mondatot, de azt nem jelzed hol is egészítetted ki a korábbit. Írj körbe hogy küldöd kiegészítve. A módszer 6+oldal felett kezd igazán jól hatni. Ezen a ponton mar esetleg a  céges büfést is érdemes megkeresned. Tárgyaljatok az általad terelt fogalom utáni jutalékról! 

Akárhogy is, ne feledd az egyeztetés jó móka is lehet, csak jól kell csinálni (de persze ehhez soha, de soha nem szabad a véleményeket összegző oldalon állni).

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr8317894755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása