Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Női szakasz

2013. augusztus 25. - TanacsLajos

female-project-manager-frustrated-with-technology.jpg

Bár régen biztos minden jobb volt, azért emancipálódó világunkban szerencsére egyre több ambíciózus és tehetséges hölggyel találkozhatunk, akik projektvezetői szerepet töltenek be informatikai projektekben. Egyenlőek vagyunk, de nem egyformák, így kerek a világ: egy kedves olvasónk ötlete nyomán cikkünkben összegyűjtöttünk néhány, leginkább hölgyekre jellemző projektvezetői archetípust. Ezúton is köszönjük Ritának a témajavaslatot!

cinderella6.gif

A Hercegnő

Egy kis tüneményként libben asztaltól asztalig, bájos, cseveg mindenkivel, mindenki imádja, különösen az idősebb férfiak. A fiatalabb nők azért nem annyira. Az idősebbek meg még kevésbé. Kiterjed kapcsolatrendszerrel rendelkezik, amelyet főként szempillarezegtetéssel és közös kávézásokkal épített ki, bizony elég hatékonyan. Ennek köszönhetően messzire elér a keze és gyors karriert is be tud futni, de a konkrét eredményekre koncentrálást vagy határozott döntéseket ne nagyon várjunk tőle. Ha megmondják neki, mit intézzen el, akkor azt viszont mesterien véghez tudja vinni, akár a legfelsőbb szinteken is. A státuszokon számára egyébként fontosabb, hogy van a fejlesztő Józsi cuki kiskutyája, vagy hogy az éppen frissen apává avanzsált Béla gyermeke megfelelően büfizik-e, mint a projekt állapota.

Banshee.jpgA Fúria

A projektek világa kemény, és ő úgy érzi, gyönge nőként talpon maradni csak úgy lehet, ha erőt demonstrálunk, úgyhogy a Fúria üvölt és dühöng, amikor csak lehetősége adódik. Ordítva oszt ki azonnal bárkit, aki nem végezte el a feladatát, vagy nem úgy, ahogy ő azt elképzelte. Visítva támadja le a státuszmegbeszélésen az üzleti oldal képviselőit, amiért még mindig nem kezdték meg a tesztelést. Légószírénát megszégyenítő hangerővel reagál, amikor váratlanul megugrik a hibák száma a tesztelés során. Ennek eredményeként egyre kevésbé merik az emberek kellemetlen hírekkel zavarni, hiszen kinek hiányzik, hogy leordítsák a fejét? Ugyancsak sejthető, hogy tetszőleges vitában mindig neki lesz igaza legkésőbb akkor, amikor feltekeri a volumét. Az pusztító hanghullámoknak azért van jó oldala is: ha a projekted érdekében vetik be, akkor nem lesz számotokra legyőzhetetlen akadály. 

librarian.pngA Titkárnő

Bár projektvezetőnek nevezték ki, irányítani nem nagyon szeret: sokkal inkább kedveli a projektriportok, megérülés számítások, projekttervek, statisztikák készítését és a tökéletességig csiszolását. Ezekkel napokat képes eltölteni, még akkor is, amikor egyébként a projekt gyorsvonati sebességgel a végzete felé robog. Ha ő vezeti a projektet, nincs olyan megbeszélés, amiről ne készülne fejléces, dátumos, résztvevő listás emlékeztető, amelyet a megbeszélés vége után maximum három perccel ki is küld. A projektet egy hatalmas adminisztrációs feladatnak látja, ahol a készülő rendszer csak egy zavaró melléktényező a minden részletre kiterjedő projekttervek, riportok és kimutatások mellett. Végletes precizitása a könyváros kisasszonyok királynőjévé emelhetné, de ő valamilyen rejtélyes vágytól vezérelve mégis az informatika világában elégíti ki a nagyvállalatok sosem enyhülő adminisztrációs éhségét. Előnye is van azért a dolognak: ha ilyen projektvezetőd van, a papírmunkával sosem kell majd bíbelődnöd.

countess_ver2.jpgA Bárónő

Megközelíthetetlenséget sugárzó elegancia lengi körül: drága parfűm, csúcskategóriás magassarkú cipő, tökéletesen passzoló, az alakját előnyösen domborító kosztüm, szoknya, blúz, hozzá olyan ékszerek, amik egy kisebb afrikai ország éves GDP-jét közelítik értékben. A saját stílus csiszolgatása mellett komoly figyelmet fordít a többi női kolléga öltözködésére valamint testsúly csökkenésére vagy gyarapodására. Lehengerlő stílusával együtt jár erős érdekérvényesítő képessége is. A kétkezi munkát rangon alulinak érzi, még az emailjeit is inkább másokkal íratja meg, majd íratja át, majd íratja át újra. Igazi főnöknő, akivel soha, senki nem lesz egyenrangú: a hűséges és engedelmes alattvalókat azért hosszú távon védőszárnyai alá veszi.

15.jpg.pngMindenki Édesanyja

A projekt egy nagy család, a projekttagok a családtagok, ő pedig mindenki édesanyja, akinek védő és gondoskodó szerettel kell mindenkit körülvenni. Nincs nagyobb megbeszélés anélkül, hogy saját kézzel sütött süteményekkel ne árasztaná el a résztvevőket, mindenkinek emlékszik a születésnapjára, a névnapjára, és nem felejt el soha kis ünnepségeket rendezni a projekten belül ezen alkalmakra. Az ünnepségek csúcspontja az, ha valaki elhagyja a projektet felmondás, terhesség vagy egyéb okból: ilyen alkalmakkor az egy légköbméterre eső szénhidrátmennyiség túllépi a lübecki marcipángyárak raktáraiban mérhető csúcsértékeket is. Anyatigrisként védi gyermekeit a projekttagokat más fórumokon, akár szükség van rá, akár nem. Úgy általánosságban fontos a projekt, persze, de a család, az mindennél fontosabb.

images.jpegA Nő aki Férfi

Az informatika a férfiak világa, férfiként sokkal könnyebb érvényesülni, mint nőként: néhányan úgy gondolják, legjobb ilyenkor megszabadulni női mivoltuktól és férfivá válni, legalábbis a külsőségek és viselkedés szempontjából. Bármiféle smink nélkül, szürke nadrágban és kosztüm felsőben, szigorúan lapos sarkú cipőben, a lehető legegyszerűbb frizurával vértezi fel magát azellen, hogy bárki a nőiesség leghalványabb szikráját is felfedezze benne. Szigorúan a tartalmat és a teljesítményt nézi, mókázni csak ritkán szokott, és semmilyen körülmények között nem tolerálja a szexuális töltetű megjegyzések, viccek, poénok legharmatosabb formáját sem. Káromkodni viszont keményen szokott, hiszen az férfias, meg termeli is a tesztoszteront rendesen. Azonnal berzerker üzemmódra vált, amint valaki a női nemmel összefüggő megjegyzést tesz. Elég annyit mondani neki például, hogy "Marika ideges volt a státuszon, de ez csak egy hiszti volt, nincs jelentősége": ettől biztosan elszakad nála a cérna.

facebook_small.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr905469561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása