Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Állítólag Svájcban...

2014. szeptember 28. - TanacsLajos

Sokan vannak, akik kimentek, vannak akik már visszajöttek, a legtöbben azok vannak, akik meg fontolgatják, hogy mennének. Informatikusoknak számos vonzó külföldi munkalehetőség adódik manapság, a Derrick & Harry blog szakértőinek pedig a közelmúltban sikerült rögzíteni egy beszélgetést két külföldre vágyódó végzős egyetemista között a Budapest-Szolnok-Püspökladány vonalon száguldó sebesvonaton. Lássuk hát, mi mindent kell tudni állítólag a külföldi munkavállalásról!

kolbaszkerites.jpg

- Figyu, és hány vizsgád van még hátra?
- Áhh, már csak kettő, de alig várom, hogy végezzek velük. Hányok az egész analízis témától, de tökmindegy, mer' ha megvan a diploma, húzok kifelé külföldre.
- Simán, én is, állítólag Svájcba érdemes menni, ott nagyon durva dolgok vannak.
- Ja, én azt hallottam, hogy állítólag Svájcban simán felvesznek bármilyen céghez, mert annyira kevés az informatikus, hogy már a zsebszámológép használat is programozási tapasztalatnak számít az önéletrajzokban!
- Persze, és a próbaidő állítólag csak három perc, és az első kávét ha meg bírod inni egyedül, akkor már le is telik.
- Simán! Céges telefonnak meg rögtön iPhone 8-at adnak, az olyan vékony, hogy oldalról nem is látszik, és szájszagérzékelő chip is van már benne.
- Persze, az a minimum. A cégeknél a belépők rögtön három laptopot kapnak, tabletből meg már annyit osztogatnak, hogy azzal támasztják ki az asztalt, ha billeg a lába.
- Uhhh de durva... és mit hallottál, stresszes a meló? Anyámék szomszédjában a Sanyi négy éve fejlesztő valami multinál, de má' annyira reszket a keze az idegtől, hogy nem mernek nyers tojást adni a kezébe, mer' rögtön kemény habbá veri.
- Áhh, viccelsz? A kinti meló annyira nem stresszes, hogy koffeint adagolnak a csapvízbe is, különben az embereknek negatívba esik a vérnyomása. Unokatesóm is mesélte, hogy a haverja kint van Svédbe', és a vezérigazgató annyira nyugodt volt, hogy a saját éves beszámoló prezentációja közben elaludt.
- És mi van a határidős melókkal? Azon nem idegesítik magukat, hogy időre el kell készülni?
- Hülye vagy? Figyelj, Svájcban mindig arra kell odafigyelni, hogy nehogy elkészülj határidőre, mer' az akkor aki meg nem készül el, az rosszul érezné magát. Ha valaki úgy látja, hogy "Úristen még a végén a határidő előtt elkészülök", akkor általában szól a főnökének, aki gyorsan 13 hét fizetett szabadságra küldi, hogy biztosan elfelejtse, mivel foglalkozott.
- Ez kemény. A fizetések is nagyon durvák, úgy hallottam egy-két év után már a legtöbben yachtra gyűjtenek, mer' amúgy megvan a ház, a nyaraló, meg vagy három kocsi.
- Hát a gyengébb helyeken lehet, de a jobb helyeken két év után már simán meg tudsz venni egy kisebb atom-tengeralattjárót, teljes legénységgel. Van olyan hely, ahol még céges támogatást is adnak hozzá, ha igazolod, hogy abban az évben a tengeralattjáróval jársz munkahelyre. Mer' érted, így nem terheled az utakat.
- Bazzeg, de király... és mennyi szabadság jár egy évben?
- Hát úgy tudom, hogy állítólag Svájcban fél év munkaviszony után már 366 nap szabadság jár egy évben. És amit nem veszel ki, azt akármeddig görgetheted magad előtt, úgyhogy a legtöbb programozónak 35 évesen már annyi szabadsága van, hogy nyugdíjba is mehet.
- És a főnökök milyenek? Itthon elég genyók tudnak lenni: a múltkor például muteromat a főnöke azé' cseszte le, mer' nem írta ki szabadságnak azt a másfél percet, amíg gyalog ment fel az irodájukba lift helyett.
- Áhhh állítólag Svájcban a főnökök halál rendesek. Ha például észreveszik hogy náthás vagy, saját kocsijukkal hazavisznek, utána meg elmennek helyetted bevásárolni, és még le is torrentezik neked a kedvenc sorozatodat, hogy ne unatkozz otthon, amíg gyógyulsz.
- Hú, elég jó lehet. És mi van a munkahelyen? Biztos rohadt modern eszközökkel dolgoznak.
- Persze, mindig mindenből a legújabb van. Állítólag Svájcban már Java meg .NET helyett egy olyan programozási nyelven dolgozik mindenki, amit egy lezuhant UFO fedélzeti számítógépéből szedtek ki valahogy a svájci tudósok. Ez olyan nyelv öcsém, hogy bármit írsz benne, MINDIG lefordul, ha meg hibát csinálsz, a fejlesztő környezet nem csak automatikusan kijavítja, hanem a fejlesztői doksit is magától megírja.
- Áhh, nagyon király... húha, ez már mindjárt Karcag, hívnom kell fateromat, hogy jöjjön ki elém a Suzukival... na csá!

Tényleg ilyen Svájcban, vagy nem? Hamarosan utánajárunk ennek a kérdésnek a következő Derrick és Harry Meetup-unkon, november 6-án! Gyere el te is, és megtudjuk, mennyire van nyugaton kolbászból a kerítés!

Cikkünket az Aradi László és Litkai Gergely által írt, Aradi Tibor és Lengyel Tamás által előadott parádés Rádiókabaré szám inspirálta. Ezúton is köszönjük az ihletet! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr346677613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.29. 12:40:38

Svájcban még a galambok is elnézést kérnek, ha leszarnak valakit.

Szelid sunmalac 2014.09.29. 13:19:06

@maxval a bircaman: Es a birkak is ertelmeseket begetnek.

Din Serpahis 2014.09.29. 15:03:06

Svajcban ITsnek lenni, tenyleg nagyon fincsi dolog, embertelen jok a fizuk, es a munkakorulmenyek is.

Meg nem vagyok itt regota, de eddig az osszkep abszolut pozitiv.

Informatikusbol meg tenyleg nagy hiany van, ugyanakkor a fentiek miatt eleg sokan is jelentkeznek ide, amibol az kovetkezik, hogy mar ahhoz is, hogy egyaltalan szobaalljanak veled, eleg jo CV kell.

tavolirokon2 2014.09.29. 15:32:49

Ez most ilyen vicces akart lenni?

Az emlegetett programozasi nyelv amugy a scala, tenyleg svajci, es ami lefordul benne, az nagyeszt mar jol is szokott mukodni :-)

Amugy tavol alljon tolem, hogy barkit eltantoritsak a kulfoldi munkatol, hiszen az tartja versenykepesen az otthoni fizeteseket, de informatikuskent ponthogy Magyarorszagon lehet kimagasloan keresni, mig nyugatabbra ez is csak egy munka, atlagos fizetessel. Persze az idealis felallas kulfoldre dolgozni, es otthon jol elni belole, ami informatikuskent (azon belul is vilaglatott, folyekonyanbeszelo informatikuskent) eletszerubb, mint vizvezetekszerelokent :-)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2014.09.30. 23:48:56

@tavolirokon2: Itthon relativ (a tobbiekhez kepest, illetve PPP-n merve) eleg jol lehet keresni fejlesztokent, de ugyanezt az eletszinvonalat nyugaton is siman hozza a szakma. Raadasul, ha egy nemet vagy Svajci fizetes 20-30-40%-at teszed felre, akkor sokkal jobban jarsz, mintha a magyar fizetessel produkalod ugyanezt.

Amit meg nem szoktak beleszamolni akik csak a fizetest nezik az az, hogy mit kapsz itt es mit kapsz ott az allamtol az adokert cserebe. Itt ugye nyugdij az nem lesz, az egeszsegugyi ellatas szar, es az eltantorgo orvosok miatt meg szarabb lesz (avagy most meg csak a szinvonal alacsony, hamarosan komoly kapacitas hianyt fogunk a borunkon erezni).

Kulfoldre dolgozni es itthon jol elni: ez cegeknek lehet strategia, maganzokent (szabaduszo, vagy kulfoldi ceg tavmunkasa) nem hiszem, hogy tul konnyu megkapni ugyanazt a bert, mint egy kinti melos. Eleve nincs ott az ember, es a legtobb cegnel egyfajta hatrany, kompromisszum - ugy erzik kevesebb erteket kapnak. Aztan ott van, hogy akik itthonrol (meg Romaniabol es Ukrajnabol) palyaznak ugyanezekre a pozikra, azok - ha elegen vannak, marpedig nincs sok ilyen allas - le fogjak huzni az arat az otthoni szint kozelebe. (Ami teljesen logikus.) Nem mondom, hogy nem lehet, de nem egyszeru ilyen pozit fogni.

P. · http://faszkivan.blog.hu/ 2016.02.05. 23:46:28

@atleta.hu: cserében otthon van a családod, a barátaid, a gyökereid, az életed. Persze ez nem mindenkinek szempont.
süti beállítások módosítása