Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Munkavédelmi szabályzat az IT projektekben

2015. január 13. - TanacsLajos

Laikusként sokan azt gondolhatják, hogy az informatikai projektek dolgozói teljes nyugalomban, testi épségük veszélyeztetésének a leghalványabb árnyéka nélkül végezhetik napi munkájukat. Nem is tévedhetnénk ennél nagyobbat! Az iroda bizony sötét hely, ahol megannyi veszély leselkedik ránk tűzforró tartalmú kávéscsészék és gyilkos fénymásológép fedelek formájában. Legyünk hát óvatosak, és tartsuk be a következő egyszerű szabályokat saját és kollégáink testi épségének megőrzése érdekében!

printer-38027_640.png

Számítógép használat

  • A számítógép billentyűinek közepét megnyomva, felülről lefelé függőlegesen irányuló mozdulattal használjuk a billentyűzetet. Vigyázat, az ujjaink könnyen a gombok közé szorulhatnak!

  • Ha megtörténik a baj, a beszorult ujjat kis csavarlazítóval spricceljük körbe, várjunk pár másodpercet, majd üveghangú sikkantást hallatva rántsuk ki a gombok közül!

  • Óvatosan az intenzív egérhasználattal! Az egér kábele könnyen létfontosságú szerveink köré tekeredhet, gátolva a vér és az oxigén szabad áramlását. Ezt megelőzendő, tartsunk félóránként kábelcsomó mentesítést, és ellenőrizzük pulzusunkat!

  • A notebook fedelének szakszerűtlen lecsukása balesetforrás, saját, vagy munkatársaink kilógó testrészeinek becsípődésével járhat. A fedél lezárása előtt lélegezzünk be majd ki, számoljunk háromig, szívjuk be újra a levegőt, majd környezetünket "A fedelet én most bezárom" mondattal fennhangon figyelmeztessük környezetünket a művelet megkezdésére!

Étel- és italfogyasztás

  • Ételt vagy italt csak az erre kijelölt helyeken fogyasszunk! A felelőtlen morzsahullatás vagy italcsöpögtetés kockázatos szintre emelheti a padlóburkolatok viszkozitását, ami fokozza a csúszásveszélyt.

  • Óvatosan a forró italokkal! A műanyag pohár átforrósodhat, ezért óvatosan fogjuk meg, és használjuk az erre rendszeresített azbesztkesztyűt!

  • Ha több poharat kell vinnünk, használjunk tálcát! Ha több tálcát kell vinnünk, használjunk kerekes kiskocsit! Ha több kerekes kiskocsit kell vinnünk, akkor nem IT projektben dolgozunk, hanem raktárosok vagyunk valahol, szerezzünk targoncát, és ne olvassunk tovább!

  • Ne menjünk a folyosón gyorsan, ha folyadékkal teli pohár van a kezünkben! Ugyanakkor ne menjünk túl lassan sem, ha üres pohár van a kezünkben, mert útban leszünk azoknak a lassan menőknek a folyosón, akiknek teli pohár van a kezükben!

Tárgyalók:

  • A tárgyalók székein ne billegjünk, a gurulós székekkel ne rendezzünk versenyt részegen az irodaavató céges bulin!

  • Tilos huzamosabb ideig a projektorok lencséjébe bámulni! Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a kivetített projektterv aktuálisan látható szegmense a retinánkba ég.

  • Ügyeljünk arra, hogy a tárgyalókat bármely résztvevő akadálymentesen elhagyhassa bármelyik székből! A megbeszélések elviselhetetlen szintre süllyedhetnek, ilyen esetben biztosítani kell a helyiség akár pánikszerűen gyors elhagyását minden résztvevő számára.

Tárolók, fiókok, szekrények:

  • Fölöslegesen ne hagyjuk nyitva a szekrényajtókat, mert a nyitott ajtók jelentősen rontják az iroda légellenállási tényezőjét. Ha megoldható, pakoljunk ki és be csukott ajtón keresztül!

  • A fiókokat a fogantyúval húzzuk ki és toljuk vissza, különben becsípi az ujjunkat. Ha nem tudjuk, melyik a fogantyú, akkor inkább ne menjünk a fiókok közelébe! Ha nem vagyunk biztosak abban, melyik a fiók, akkor inkább csukjuk be a notebookunkat a korábban tanult módon, és hagyjuk el az épületet!

  • Ne rakjuk a harminc kilós leselejtezett monitorokat a papírvékony könnyűszerkezetes szekrény tetejére! Vagy ha felraktuk, ne rugdossuk a szekrényt idegesen, amikor folyton megszakad a beszélgetés a mobiltelefonunkon! Ha mégis rugdosnánk, gyorsan álljunk arrébb!
  • Ne tároljunk a szekrényekben hasadóanyagot, büdös kisállatokat, vagy francia sajtot! Különösen ne tároljuk mind a hármat egyszerre, mert az állatok megeszik a sajtot, majd elpusztulnak sugármérgezésben, és oda a kellemes délutánunk.

Bízunk benne, hogy mindenki megfogadja irodabiztonsággal kapcsolatos tanácsainkat, sikeres és balesetmentes projektmunkát kívánunk!

Köszönet Lakinak az ihletért és inspirációért!

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr107061543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása