Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Miért kellenek a csúcsmenedzserek?

2015. november 01. - TanacsLajos

A múlt héten megírtuk nektek, hogyan lehet csúcsmenedzserré válni, de arról nem esett szó, miért is van a világnak szüksége rájuk. Itt az ideje, hogy egy kicsit mélyebbre merüljünk a témában, most kicsit kevesebb iróniával, és több töprengeni valóval!

Először is a helyzet az, hogy a világ alapvetően nagyon jól meglenne topmenedzserek nélkül.

Az ismert világegyetem korát most nagyjából 13 820 000 000 évre tesszük, ebből mindössze körülbelül az elmúlt száz év telt el úgy, hogy a csúcsmenedzserek közöttünk járnak. A megjelenésüket megelőző 13 819 999 900 év egészen gördülékenyen eltelt nélkülük, csillagok születtek és hunytak ki, naprendszerek és galaxisok milliárdjai rótták gigászi táncukat az űr sötétjében egyetlen ványadt programportfólió riport vagy projektirányító bizottsági ülés nélkül.

dinok.jpg

De akkor hogyan lehet, hogy olyan sok kritikus pozíciót olyan emberek töltenek be, akik nem is a cég érdekeit képviselik, és a közös cél elérése helyett a saját egyéni érvényesülésükért pedáloznak minden nap? Hogyan lehet, hogy a rendszer nem veti ki magából őket, és nem mutat rá a mindenki számára oly nyilvánvaló anomáliára?

A válasz a nagyvállalatok alapvető jellegzetességében keresendő. A cégek működési mechanizmusa nem egyszerűen lehetővé teszi a csúcsmenedzserek létezését, hanem szükségszerűen kitermeli őket. Hogy mik ezek a jellegzetességek?

  • Egy nagy cégben annyi minden van folyamatban annyi résztvevővel, hogy általában senkinek nincs megközelítőleg sem pontos fogalma arról, hogy mi is történik valójában a cégben. A vezetők riportokból, az ő vezetőik riportok összefoglaló riportjaiból, a felsővezetők riportok riportjainak riportjainak riportjaiból próbálják megtippelni, mi folyik körülöttük.

  • A szervezetnek nagyon sokszor nincs egyértelmű célja, vagy bármilyen világos, elfogadott és következetesen betartott stratégiája. Értelmes cél híján megjelenik a profit utáni pedálozás, amely önmagában véve annyira értelmetlen cél, mint azt mondani: azért élek, hogy egyek.

  • A céltalanság és az átláthatatlan folyamatok mellett elkerülhetetlen, hogy a résztvevők közötti értékrend öncélú tulajdonságok mentén alakuljon ki. Ha az eredmények sosem egyértelműen jók vagy rosszak, kiről fogjuk azt gondolni, hogy jól dolgozik? Hát arról, aki minél szélesebb körben és minél látványosabban tudja ezt demonstrálni. Ilyenkor sokkal fontosabbá válik például az, hogy hülyét tudj csinálni a vitapartneredből, minthogy te okosat mondj. Ugyanez igaz a felelősségre vonás elkerülésére: alapvetően nem lenne semmi gond azzal, ha valaki hibázik, hiszen ez mindenkivel előfordul, aki dolgozik. Azonban egy olyan közegben, ahol a siker nehezen értelmezhető, a kudarc válik az egyetemes negatív mértékegységgé. A kudarc, amit emiatt minden eszközzel el kell kerülni, mert a semmittevés nem látszik, de a hibázás igen.

Az átláthatatlan események és egyéni érdekek kibogozhatatlan hálójában pedig igazán érvényesülni és a csúcsra törni csak ilyen eszközökkel lehet. Vannak, akik ezeket a jellegzetességeket használva magasra jutnak és mégis tudnak valódi értéket teremteni, de mentesülni ők sem tudnak alóluk.

Szóval akkor miért vannak csúcsmenedzserek? Azért, mert a cégek olyanok, amilyenek.

Egyébként nem kellenének. Tudjátok kik kellenének sokkal inkább? Igazi vezetők, akikre támaszkodni lehet, akik kiállnak az embereikért, akik szeretik a szakmájukat. Akik alázatosak és szerények, és tudják, hogy nincs mindig igazuk. Akik tanulni akarnak, jobbá válni, és ezért a célért elég bátrak szembenézni a saját hibáikkal is.

Meg még kellene sokkal több mosolygós rendőr, irgalmas NAV ellenőr, toleráns tiszteletes, vicces pincér, betegekért aggódó orvos, meg vidám tanár. De ez már egy másik történet...

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr968041744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Wasp_ 2015.11.02. 08:59:50

jól értem, hogy "szakmájukhoz értő" középvezetőkre bíznád egy nagy cég stratégiai céljainak kijelölését, illetve a cég egészének irányítását?

hogy képzeled ezt el? szavazgatással?

Mivel kazánkovácsból több van mint tervezőmérnökből, ezért mindig élvezzen előnyt a műhelyben az új öltözőszekrények beszerzése a tervezőeszközökkel szemben?

bár lehet csak én nem értem mit akarsz kihozni a posztból.... (egy tagoltabb struktúrát szükségképpen kis csoportnak kell irányítania, és az irányításnál a csúcsvezetőnek szükségképpen a nagy egészt kell néznie és nem a szűk értelemben vett szakmai szempontokat)

cselaxi 2015.11.02. 10:15:26

Lee Iacocca: Egy menedzser élete (ebben a témában kötelező)

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2015.11.02. 10:20:03

"Értelmes cél híján megjelenik a profit utáni pedálozás, amely önmagában véve annyira értelmetlen cél..." Miiii vaaan? Gazdálkodó szervezet = gazdasági társaság, amelynek CÉLJA az üzleti profit felhalmozása a TULAJDONOSOK számára. A TULAJDONOSOK EZÉRT hozták létre a gazdasági társaságot. Nem jótékonysági intézmény, nem társadalmi elvárásokat kielégítő szervezet és még csak nem is azért létező szerveződés, hogy az ott dolgozó munkások dolgozhassanak. Ha meg lehetne oldani munkások tevékenysége nélkül a profitgyűjtést, akkor a tulajdonosok úgy tennék meg...
Mondjál már egy másik célt, ami miatt létrejöhet egy gazdasági társaság! Persze, vannak közösségi vállalatok, de az a világon fellelhető összes vállalkozás elenyésző töredékét teszi ki. Nem számottevő, felesleges azokat egyáltalán példának állítani.

Mi vagy Te?! Egy agitprop a sztálini időkből? Aki a rohadék kizsákmányoló imperiálkapitalistaburzsujnagytőkés ellen lázítja az egyszeri munkást? Az a rendszer már bebizonyította, hogy hamvába holt próbálkozás... [Ami csak annyit ért el, hogy felkeverte az évezredek óta ülepedő sz@rt... ami most a felszínen úszik... láthatjuk, a most (25+40 éve) hatalmon lévőket...]
Az egyszeri melós NEM KÉPES (és nem is akarja) felfogni a komplett gazdasági folyamatokat, nem tud komplex rendszerekben gondolkodni és nem képes/akar FELELŐSSÉGET VÁLLALNI egy TELJES GAZDÁLKODÓSZERVEZET működéséért (amiben több ezer ember dolgozik, és ami több ezer ember megélhetését biztosítja, megfizetve a munkájukat - nem rabszolgák!)... Na, erre kellenek a csúcsmenedzserek... a JÓ csúcsmenedzserek...

TanacsLajos 2015.11.02. 10:22:56

@_Wasp_: nem azt vitatom, hogy szükség van áttekintő, magas szintű irányításra. Azt mondom, hogy a gyakorlatban nagyon sok ilyen pozícióban ülő szereplő pont nem ezt csinálja, hanem a személyes érdekeit helyezi előtérbe, és ez alapján hoz döntéseket. Az pedig, hogy ez megtehető, a nagy és átláthatatlan szervezetek jellegzetességeink köszönhető.

Wildhunt 2015.11.02. 10:23:00

@_Wasp_: Szerinem - minden tiszteletem mellett - Te nem érted. A topmanager nagyon nem az, mint a tervezőmérnök. A topmanager az a járulékos veszteség, ami a mammutcégek létrejöttével megjelent, kb ezt akarja mondani a poszt. Részemről annyit tennék hozzá, hogy amíg a cégek felfoghatatlan összegek felett rendelkeznek, addig meg is fognak maradni.

2015.11.02. 10:47:51

A szerző kiragadott pár negatív jelenséget (látható stratégia hiánya, látszatmunka, vitapartner ellehetetlenítése, kudarckerülés), ami kétségtelenül jelen van szinte mindegyik nagy szervezetben, és ebből azt a következtetést vonja le, hogy nincs szükség csúcsvezetőre. Reductio ad absurdum: ha a tulajdonos a csúcsvezető, ő mit csináljon?

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2015.11.02. 10:54:42

@Kriminalhauptmeister Harry: Ezek szerint, olyan körökben mozogsz, ahol teljes egészében rálátsz az ilyen emberek(!) tevékenységére/munkájára.
Vaaaaaagy, csak elképzelsz valamit, annak alapján, amit a kis irodai monitorod előtt ülve látsz és hallasz (Ne higgy el mindent, amit a kollégák pletyiznek!...) ;)
--------
Amúgy, alapvetően emberek vagyunk... ők is... Nyilván, a saját személyes érdekeik az elsődlegesek nekik is (ne keverd a politikusokkal őket, akiknek viszont a KÖZÖSSÉG ÉRDEKEIT kellene szem előtt tartaniuk ELSŐDLEGESEN - ők nem csúcsmenedzserek, naaaggggyon nem), de a jövedelemcsomagjuk is eszerint van megállapítva... Ha jól megy a cégnek, jól megy nekik is... nyilván, ezért (személyes) érdekük, hogy jól menjen a cégnek, amiért meg is tesznek sok mindent... Persze, nem fog az egyszeri melós helyére beállni, hogy elvégezze azt a munkát IS... mert azt el tudja végezni az egyszeri melós is... fordítva nem nagyon... lásd az előző hozzászólásom...

2015.11.02. 11:00:00

@Kriminalhauptmeister Harry: Vagyis ágyuval verébre. Van néhány (sok) gazember, aki valahogy felküzdötte magát oda, és kárt okoz valakiknek. Megoldás: senki ne juthasson fel oda, ne is létezzen az ott.

Mésképp: a betörök ellopják a zemberek magántulajdonát. Megoldás: kobozzunk el mindenkiktől mindent, egy nem lesz magántulajdon, tehát a betörők nem tudják többé megkárosítani a zembereket.

s 2015.11.02. 11:39:07

@Fot L' Mondó: "Ha meg lehetne oldani munkások tevékenysége nélkül a profitgyűjtést, akkor a tulajdonosok úgy tennék meg..."

Nálunk rendszeresen megpróbálják. Rája is basznak mindig, de aztán ebből semmit sem tanulva újrakezdik. Hogy basznám telibe a buzi kurva rohadt anyjuk mocskos pofáját.

s 2015.11.02. 12:05:53

@pityókabor sommelier: @Fot L' Mondó:

A csúcsvezető a tulajdonos megbízottja, de kurvára nem a tulajdonos és a cég érdekei szerint cselekszik. Ez nem kizárólag az ő emberi hibája miatt van, hanem azért, mert rosszak a szabályozók - ez viszont elsősorban a tulajdonos bűne. A bónusz rendszerek a rövid távú előnyök szerint vannak sajnos megalkotva, ami lehetővé teszi ezt a szarakodást. Elég a közelmúlt gazdasági összeomlásaira gondolni, de cégek folyamatosan mennek tönkre emiatt a szemlélet miatt. Alapvetően a tulajdonos és a legutolsó melós érdekei egyeznek, mert mindegyik hosszú távú, biztos jövedelmet akar. Ezek közé ékelődik be a megbízott, aki hamis célok és irreális kockázatok mentén nyomulva végül is szétkúrja a céget szilánkokra, ha le nem állítják időben. Ezt azért teheti, mert a tulaj szarik a vállalatra, Egy szigeten vedel és kurvázik és reméli, hogy a megbízottjai mindent jól csinálnak. FASZT! Ők csak a saját előmenetelüket figyelik és ha szétbaszták a céget, azt ügyesen kifelejtik az önéletrajzukból.

Házi feladat: Hány menedzser pályázik olyan életrajzzal, amiben leírja, hogy a British Petrol alkalmazásában állt 2010 első negyedévében? Ha több jön ki, mint sin(pi), akkor elbasztad.

s 2015.11.02. 12:07:10

@Fot L' Mondó: Most akkor végül is megpróbáltad, vagy nem. Nem derült ki egyértelműen.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2015.11.02. 12:20:58

@s: már bocs, az első indulatból hőbörgős-fröcsögős hozzászólásoddal felesleges vitázni... ott csak jelezni akartam... hogy ez nem feltétlenül a gyár kijárata melletti melóskocsma egyik könyöklője...

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2015.11.02. 12:28:57

@s: Na, az érdemi hozzászólásodnak, már lehetne értelme is akár...
A nagy gazdasági összeomlásokat felesleges idehozni, mert azok többsége spekuláció miatt következett be (amire komoly külső ráhatások is voltak)...
A személyi kompetenciák és inkompetenciák rendszere sajnos tényleg tényező... de ha magát a csúcsmenedzser pozíciót, feladatait és létjogosultságát nézzük (nem megtöltve az emberrel), akkor igenis szükség van/lenne rájuk, hiszen a TULAJ nem ért hozzá / vagy nem akar ezzel foglalkozni... Ezért írtam, hogy a JÓ csúcsmenedzserre igenis szükség van/volna...

s 2015.11.02. 13:20:28

@Fot L' Mondó: A jó csúcsmenedzser definíció szerint nem létezik. Ezek a figurák rövid távokra szerződnek (jellemzően 3 évre), ez pedig nem alkalmas egy több évtizeden keresztül működő vállalat érdekeinek hosszú távon történő képviseletére. Ráadásul a hibásan összerakott ösztönzőik is ellene mutatnak a cég valódi érdekeinek. Általában egy kijelölt rövid távú cél elérésére veszik fel őket (tőzsdei bevezetés, nyereségessé tétel, stb.) és ennek mindent alárendelnek hülye fejjel, megszerzik a kiírt bónuszt és a cég füstölgő romjait elhagyva szépen odébbállnak. Nincs nagy véleményem róluk, de ezt talán külön felesleges is volt mondanom. A tulajdonosok által szigorúan és következetesen vezetett cégekben hiszek, mert egyedül az ő érdekük a hosszú távú sikeresség. Pont, mint a melósoké. Ez van.

HaCS 2015.11.02. 14:54:38

@Fot L' Mondó:

"Az egyszeri melós NEM KÉPES (és nem is akarja) felfogni a komplett gazdasági folyamatokat, nem tud komplex rendszerekben gondolkodni és nem képes/akar FELELŐSSÉGET VÁLLALNI egy TELJES GAZDÁLKODÓSZERVEZET működéséért"

Azért említs már meg légyszíves egyet az ún. csúcsmenedzserek közül, aki ha nagy volt a sz*r képes volt, és akart is felelősséget vállalni a gazdálkodószervezet működéséért? Aminek elvileg ő volt a FELELŐS VEZETŐJE.

Csak egyet! (Mizo, Globex, MVM, Quaestor stb.)

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2015.11.02. 15:30:45

@s: Hát mese nincs, meg kell valósuljon a kommunizmus, ahol a tulajdonosok és melósok vállvetve harcolnak a csúcsmenedzserek ellen... ;D
----------------------
Értem, amit írsz, csakhogy ez nagyon kis szinten működik (családi vállalkozások szintjéig)... magasabb szervezettségi fokon ez már nem működhet, mert a tulaj (tisztelet a kivételnek) nem ért egy nagyvállalat vezetéséhez, vagy nem akar ezzel foglalkozni (mert pl. már annyi pénze van, hogy újabb vállalat beindításán ügyködik)...
"A tulajdonosok által szigorúan és következetesen vezetett cégekben hiszek..." Az, hogy Te miben hiszel, kevéssé hatja meg az Univerzumot... ;)

2015.11.02. 15:32:24

@s: Itt olyan dolgokat feltételezel általános jelleggel, ami bizonyos esetekben, bizonyos emberekre igaz, de ez még nem bizonyítja, hogy általános. Egy a biztos: a tulajdonos hosszú távú jövedelemben érdekelt (kivéve az áfacslásra létrehozott kamucégeket, de az másfajta tevékenység), az összes többi csak általnosítás kezdve az utolsó melósra való utalással. Csak hogy egy ellenpéldával szolgáljak, a főnököm (vezérigazgat) 22 éve van a cégnél, nem is volt, és ahogy elnézem nem is lesz más munkahelye.

2015.11.02. 15:35:42

@HaCS: 1: Lee Iacocca, évi egy dollárért vállalta a Chrysler vezetését valamikor a hetvenes/nyolcvanas évek fordulóján. A te példáid (Mizo, Globex, MVM, Quaestor) ott sántítanak, hogy a négyből hármat a (rész)tulajdonosok vezettek, a negyedik pedig állami vállalat, ahova pártkatonákat vagy hivatalnokokat szokás kinevezni (bárminek is tartanák muagukat).

sas70 2015.11.02. 15:36:36

@s: Nagyjából igen! A kivételek meg erősítik a szabályt.

sas70 2015.11.02. 15:38:33

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: A birkák közé meg nem csak vezérkos, hanem terelő kutyák is kellenek, meg egy jó pásztor aki irányítja a nyájat, hogy azok boldogan bégethessenek!

sas70 2015.11.02. 15:43:32

Amúgy a vezetés elmélet egyik legfőbb kérdése, hogy az egyes szervezetekhez, milyen csúcsvezetést kell illeszteni, hogy azok a leghatékonyabban működhessenek és ne legyenek olyan anomáliák, amiket leírsz. Persze megoldások vannak, de a tök tutit még senki nem tudta eddig megmondani, mert ma már szervezeti sokféleség szinte lehetetlenné teszi ezt. Azért persze mindig vannak újabb próbálkozások és szervezeti tanácsadó cégek ezekből nagyon jól megélnek.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2015.11.02. 15:44:10

@HaCS: Mielőtt még átmennénk "komcsi agitprop"-ba és mindjárt tűzzel-vassal irtani akarnánk az összes csúcsmenedzsert... álljunk meg egy kicsit... A melós szintjére (átlag TV-néző), csak azok a hírek jutnak le, ahol valami gebasz történt... Pl. amiket említesz, azok köztörvényes bűncselekmények, amiket köztörvényes bűnözők követtek el és nyilván, mint ilyenek nem akarják a felelősséget vállalni a tetteikért... (mint ahogy a 3-szoros rablógyilkos sem fogja feladni magát, tudván, hogy tömlöcbe kerül élete végéig - amit én megoldanék gyorsan egy lámpavas és kötél segítségével...) És, hogy ezt ma megtehetik, azt meg a politikai szövetségeseik segítik elő nekik... védve a saját seggüket is...
De, azé' ne tételezzük már fel, hogy mindenki, aki csúcspozícióba kerül, köztörvényes bűnöző gazember, mert akkor tényleg lejutunk az "üzemi párttitkár" elvtársi szintjére és ott folyamatosan hallgathatjuk az agitációt a népnyúzórohadékkizsákmányolóimperiálkapitalistaburzsujnagytőkés ellen, a rabláncaikat egyetértően csörgető és rázó munkások hada előtt...
Szóval, ne csak a hírekből "tanulj"...

s 2015.11.02. 16:20:12

@Fot L' Mondó: Apple. Érted, baszkikám? Kikúrják a managerek az alapítót, lebaszódik a cég a gecibe. Visszaveszik és rendbe jön. De te nyomjad csak a süket faszságokat a managerek dicsőítésére.
Nehogy azt hidd, hogy ez a kivétel. Mind ilyen. Csak nem látszik, mert egy nagy céget sok idő teljesen szétkúrni. A háttérben ez megy.

s 2015.11.02. 16:27:31

@pityókabor sommelier: "a főnököm (vezérigazgat) 22 éve van a cégnél, nem is volt, és ahogy elnézem nem is lesz más munkahelye"
Oké, pajtás. Veled mi a helyzet? Hány éve vagy ott és milyen beosztásban? Ha azzal jössz, hogy manager vagy, akkor tökön szúrom magamat.

Én 16 éve vagyok a seggemen, nem vagyok manager - alkalmazott értelmiségiként tolom egy multinál. A tulajok lettek árulók, mer eladták a céget, most szálldosunk ágról-ágra. A managerek jönnek-mennek, ritka állatfajta, amelyik kibír 7 évet. Gondolom rástartoltak a következő bónuszra, de nem egy életbiztosítás az állásuk. Szóval elnyűttem pár ilyen faszszopót, pontosan tudom, hogy mifélék. Seggfejek ezek mind, baszod.

HaCS 2015.11.02. 16:39:14

@pityókabor sommelier:

Na ő egy olyan valódi csúcsvezető, aki példamutató tetteket vitt véghez, egy cég talpraállításában. Mondjuk sajnos ez magában hordozza azt a tényt is, hogy akik a Chryslert a csődbe kormányozták, azok nem igazán tudták/akarták a felelősséget vállalni. Másrészről Lee Iacocca később saját elmondása alapján is kivételnek tartotta magát.

"Am I the only guy in this country who's fed up with what's happening? Where the hell is our outrage? We should be screaming bloody murder. We've got a gang of clueless bozos steering our ship of state right over a cliff, we've got corporate gangsters stealing us blind, and we can't even clean up after a hurricane much less build a hybrid car. But instead of getting mad, everyone sits around and nods their heads when the politicians say, "Stay the course." Stay the course? You've got to be kidding. This is America, not the damned Titanic. I'll give you a sound bite: Throw the bums out!"

@Fot L' Mondó:

Én egy szóval sem agitáltam, csak egy egyszerű példát kértem tőled!
Te meg itt tereled a szót a köztörvényes bűncselekményektől, a politikai szövetségeken át az üzemi párttitkárokig visszamenőleg.

Nos te, aki nem csak a hírekből tanulsz említhetnél végre egyet a csúcsmenedzserek közül, akik névvel-arccal vállalták volna, hogy az ő vezetésük alatt azért ment tönkre egy cég, mert ők hibáztak, és nem jól látták el a feladatukat!
Mert ha a felelősségvállalás csak annyiban merül ki, hogy ha baj van, akkor felállunk a székből, azt bizony egy takarító is meg tudja tenni.

(Itt kell megjegyeznem, hogy egy dologban igazad van, van olyan típus is, sajnos nem is kevés, aki annyira nem képes vállalni a felelősséget, hogy inkább bűncselekményeket követ el, csak a hibák ki ne derüljenek.)

2015.11.02. 17:27:57

@s: Nyolc éve vagyok itt, és még maradok. Egyébként no. 3 vagyok, szóval elő azt a bicskát :).

2015.11.02. 17:36:28

@HaCS: Sokan elsiklanak az az apró tény fölött, hogy az ember gyarló, esendő. Bármennyire is jószándékú, tanult és rutinos lenne, bármikor kerülhet olyan helyzetbe, amikot szakmai vagy etikai szempontból nézve rosszat tesz, és itt akkor még nem is beszéltem a valódi gazemberekról, akikre példát bőven találsz fennebb. Akkor lesz valaki jó csúcsvezető (de írhatnék rendőrt, mozdonyvezetőt vagy közjegyzőt is) ha a körülmények erre ösztönzik, horrobile dictu: kényszerítik. Tehát a tulajdonosnak az a dolga, hogy hogy olyan kötelességeket írjon elő, olyan jogosultságokat adjon, és olyan kompenzációt helyezzen kilátásba, amit a (csúcs)vezetőt a tulajdonos céljainak elérésére sarkallja. No itt elég gyakran bukik a mutatvány.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2015.11.02. 17:56:32

@s: Te meg csak nyomd a saját mondandód... Jól el dumcsiztunk... ;D

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2015.11.02. 18:02:50

@HaCS: Amilyen példákat felhoztál, azok köztörvényes bűncselekmények... ergo, nem ide való példák... de ezek kerültek be a médiába --> a köztudatba --> az agyacskádba... éééés, már össze is mosódott a csúcsvezető a gazemberrel a tudati síkodon...
És éppen ezért nem tudok példát sem mondani... de valszeg, csúcsvezetők ezrei vannak ezzel így... de a szerződését kell úgy megírni, hogy rá legyen kényszerítve a felelősségvállalásra... (Mellesleg, az új Ptk. erről már rendelkezik...)
süti beállítások módosítása