Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Elvileg

2017. október 01. - TanacsLajos

"Na, elvileg úgy indul a projekt, hogy megnézzük a business case-t, erre ugye elvileg van egy sablon amit ki kell tölteni. És akkor mielőtt projekt indul, a cég megnézi elvileg, hogy megéri-e a projektet megcsinálni, vagy sose hozza be az árát. Van elvileg egy ilyen projektjóváhagyó bizottság, akik minden hónapban átnézik ezeket a business case-eket, meg ugye ehhez elvileg készül megvalósíthatósági tanulmány meg piaci elemzés, hogy meg lehet-e csinálni, vagy megvehető-e a megoldás a piacról.

elvileg.png

Aztán ezután ha jóváhagyják a projektet, akkor elvileg van egy igényspecifikációs szakasz, hogy ne keveredjenek az igények a tervekkel. Ott az igényeket összegyűjtik, konszolidálják, priorizálják, összehangolják a céges meg IT stratégiával, legalábbis elvileg. Utána jön a tervezés, ott a sablon arra is elvileg, és abban minden benne van, amire figyelni kell a tervezés során, elvileg mindenki ezt használja egységesen.

A terveket aztán kiküldik a megrendelői oldalnak, akik elvileg mindent átnéznek és ellenőriznek, hogy az valósuljon meg, amit akarnak. Ha vannak kommentek, akkor azokat átvezetjük, aztán véglegesítjük az anyagot, úgyhogy elvileg itt már nagy hibák vagy hiányosságok nem lehetnek a scope-ban.

A fejlesztés alatt meg folyamatosan megy a code review, hogy egységes legyen a kód, mindenkinek kötelező unit tesztet írni, amit lefuttat, mielőtt bármit betesz a repoba, meg csinál integrációs tesztet is persze, elvileg ezt mind meg kell csinálni. Ja, meg van persze teljesítmény teszt is, meg tartóssági teszt, azt elvileg mind betervezi a projektvezető, illetve várjál nem is, elvileg minden projekten van tesztmenedzser, ez az ő dolga.

Utána átadjuk átvételi tesztre, ekkorra ugye az üzlet már elvileg megírta az összes UAT tesztesetet, meg elő van készítve tesztadatokkal az integrált tesztrendszer, elvileg teljes körűen feltöltve tesztadatokkal. Azok alapján tesztelnek, hibát jelentenek, aztán itt már ugye elvileg sok hiba nem lehet, szóval két-három kör után mehetünk élesbe. Az élesítés elvileg a release naptár szerint megy, az üzemeltetők pontosan tudják, hogy milyen szoftverből meg modulból mi van élesben. Van erre valahol egy nyilvántartásuk, az elvileg naprakész, úgy tudom. Élesítés után supportra adjuk a cuccot, ott van még elvileg egy szabályozott egy hónapos támogatási időszak. Aztán ezután zárjuk a projektet, elvileg ilyenkor a projektvezető megcsinálja az összesítést, meg levonjuk a tanulságokat.

Mi? Hogyhogy nem elvileg? Hülye vagy? Hát ha már elég régóta pöcsölünk valami idióta témán, akkor elkezdjük projektnek hívni, rohangálunk, mint a mérgezett egér, mikor már mindenki rohadt ideges és ordítozik, összebarmolunk valami tákolmányt, teljesen mindegy kábé hogy mit, azok a csökevény megrendelők úgyse tudják mit akarnak. Tesztelni meg tök fölösleges különösebben, csak ne omoljon össze az első kattintásra, kitoljuk élesbe, falura jó lesz az.

Legalábbis elvileg."

Image: Derrick és Harry Blog / Wunderplan Kft 2017

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr8612886018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása