Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Agilizáció Előtti Csekklista

2019. február 24. - TanacsLajos

Nagyon divatos manapság az agilis átállás, de fölmerülhet sokunkban az égető kérdés: vajon készen áll-e a szervezetünk erre a nagy változásra? Mi mindennek kell kereknek lennie, mielőtt belevágunk az agilis transzformációba? Mert hát azt nem várja senki, hogy pusztán az agilis szemlélettől megoldódik a vállalat működésének összes problémája, ugye? Segítségképpen összegyűjtöttük a legfontosabb előfeltételeket, amik ha adottak, már indulhat is az agilizáció! Néhány apróságról van csak szó, nem kell aggódni.

agile_snail.png

Szóval a sikeres agilis transzformáció előfeltétele az, hogy legyen:

  • Tiszta céges vízió és üzleti stratégia (ha nincs, fogalmad sem lesz, miért csinálod ezt az egészet)

  • Piacképes termékek vagy szolgáltatások (ha nincs, nem fogod tudni, mivel akarsz pénzt keresni)

  • Működő igénykezelési, szűrési folyamat (ha nincs, nem fogod tudni, mit akarsz majd olyan nagyon agilisan megvalósítani, mert az agilitás sem arról szól, hogy minden héten más irányba rohanunk)

  • Érett kommunikációs és megbeszélési kultúra: ha míting van, rövid, és csak azok vannak ott, akiknek ott kell lenni, nem kapsz 350 emailt egy nap (ha nincs, akkor az összes időtöket értelmetlen megbeszéléseken és email darálással töltitek majd, a maradék törmelék időben tüzet oltotok, az agilis próbálkozásotok meg megy a levesbe)

  • Kiforrott feladatmenedzsment folyamatok: a feladatok rögzítve vannak írásban (leginkább task kezelő rendszerben, nem sajtpapíron), egyértelmű felelőssel és határidővel, a feladat utókövetés következetes (ha nincs, akkor nem lesz képed arról, kinek mi a feladata, és mindenki azt fogja csinálni, ami éppen eszébe jut, vagy ami miatt valamelyik főnök utoljára ordított vele)
  • Felkészült, szakmailag igényes megvalósító csapat (ha nincs, nem lesz, hiába küzdesz a folyamatokkal, a minőség gyászos marad)

  • Hibázást toleráló, önreflekciót segítő vállalati kultúra (ha nincs, a bevezetés első kudarcai után egymásra mutogatós játék lesz az agilis próbálkozásból)

  • Együttműködő, támogató vezetés, aki beleáll és nem csak a partvonalról dirigál (ha nincs, csak az alsóbb néprétegek munkaidőn túli hobbija lesz az egész)

  • Támogató, együttműködő, motivált operatív csapatok (ha nincs, a vezetők úri huncutsága lesz az agilitásról való álmodozás)

  • Felső- és középvezetői világos és részletes megértése annak, mi is az az agilitás (ha nincs, az irreális elvárások okozta csalódások és az új modellben történő vezetés hiánya megfojtják az átállást)

  • Félretett pénz, amihez akkor nyúlunk, amikor az agilis átállás nehézségei miatt majd visszaesik a bevétel (ha nincs, az erőforrásigényes változásokat megöli a pillanatnyi bevételkényszer)

  • Elfogadása annak, hogy az egész átállás lassan és lépésenként fog menni, sok mindent ki fogtok próbálni ami nem válik be, és szinte semmi nem fog elsőre jól működni (ha nincs, az első - egyébként elkerülhetetlen - kudarcok után fel fogjátok adni)

Na, mind megvan, ugye? Akkor hajrá, induljon az agilis átállás!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr5214645681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitnyik László 2019.02.24. 22:24:56

- vállalti silók megszüntetése
- csapatok vállalti hierarchiába illesztése (HR, PMO, pénzügy, ....)
Én ezt a kettőt még mindenképp belevenném, különben valamelyik felső vagy középvezető úri huncutsága lesz HR és PMO támogatás nélkül. És ezek valamelyike előbb utóbb meg fogja fojtani.

midnightcoder2 2019.02.25. 15:33:48

A fenti feltételek nagy része nélkül waterfall mellett is kamikázé lesz a project.

Koshinae 2019.02.26. 11:29:43

Uh, itt 1/12-vel futunk neki...

ESz · http://emich.hu 2019.03.05. 20:45:31

Ezek nem előfeltételek, hanem olyan jelenségek amikre az agilis szemlélet és eszköztár ad valódi megoldást...

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2019.09.01. 16:26:23

Mitnyik László,

Prompt olyan projekten dolgozom, ahol ultrasilók vannak. A silón belül még aszerint is külön van mindenki ültetve, és szülinapszervezésig lülön tartva, hogy "belsős" vagy insource tesztelő-e az illető. De meg is látszik.
A reggeli stand up röhögcsélésbe és verítékszagú magyarázkodásba fullad. A hatékonyság pedig valószínűleg a kőbalta-pattintás szintjén van. Az információáramlás csak könyvekben előforduló zavaró jelenség, a projektvezetés szájában meg világítana a Negro.
süti beállítások módosítása