Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Évkezdési tippek munkahelyre

2020. január 05. - TanacsLajos

Kezdődik a 2020-as év, vannak köztünk, akik már január 2-án az evezőt húzták a saját kis személyes gályájukon, más szerencsésebbek csak a január 6-i hétfőn térnek vissza a meetingek, projektek, e-mailek világába. Biztos akadnak, akik ezt a percet boldogan várják, és izgatottan állnak a 2020-as év csodálatos kihívásai elé. A legtöbben azonban úgy gondolnak a munkakezdésre, hogy szívesebben látnák, amint a pokol összes démona kénköves esővel égeti porrá a világunkat, mint hogy holnap be kelljen mennie dolgozni.

bejgli.jpg

Image by Free-Photos from Pixabay 

Tudatos felkészüléssel azonban könnyedén átvészelhetjük az első néhány napot. Lássuk hát, mire számíthatunk, a munkahelyre való visszatérésünk során, és hogyan élhetjük túl ezeket a kemény időket!

Az első másodpercben

Abban a pillanatban, amikor belépsz a cég ajtaján, egy pillanat alatt hihetetlen mennyiségű folyamat zajlik le a testedben különböző szinteken. A pupillád beszűkül, odaadó munkával kifejlesztett bejglialapú hőszigetelő zsírrétegeid alatt izmaid megfeszülnek. Az agy tudat alatti része a korábbi emlékek nyomán megsokszorozza a stresszhormon szintedet, az adrenalin elönti a testedet, ujjaid megfeszülnek a mobiltelefonodon. Reagálva a helyzetre, a "Üss vagy Fuss" központod teljes erővel "FUSS BAZZEG, FUSS!!" vészjelzést ad le az agyadban.

Az első percben

A tudatos gondolkodás lassan átveszi az uralmat fölötted, a "Fuss" parancsot felülírja a még ki nem fizetett, január végére ígért bónuszod ábrándja. A tested lassan engedelmeskedik a racionalitás hangjának, előkotrod a belépőkártyádat a táskád mélyéről, közben megtalálod azt a két szaloncukrot is, amik még a karácsony előtti héten kerültek oda: két hete volt, mégis, mintha egy emberöltővel ezelőtt lett volna. Morzsolj el bátran egy könnycseppet, majszold el a szaloncukrokat, aztán irány az asztalod!

Az első órában

Az asztalodhoz közeledve meglátod a kollégáidat, nyugi, kis gondolkodás után eszedbe fog jutni a nevük. Bár halványan mosolyognak, ne feledd, ők legalább ugyanolyan szarul vannak, mint te! Nézz szembe a ténnyel, hogy be kell kapcsolnod a számítógépedet! Nem kell elkapkodni a dolgot, legjobb, ha benyomod a bekapcsológombot, és amint a gép elkezd indulni, azonnal "Úristen ezer évig tart amíg elindul ennek is évkezdés van biztos telepíti a frissítést" felkiáltással elmenekülsz a büfébe néhány sorstársaddal.

Az első napon

Az első mítinged is meglesz az első napon, menj el, de semmiképpen ne tégy semmilyen erőfeszítést: csak akkor kapcsolódj be a társalgásba, ha valami lényeges témáról van szó, például hogy ki mennyit hízott a szünetben. Az év első megbeszélésnek szakrális jelentősége van, a ráhangolódásról szól. Lehetőleg ne vállalj el semmilyen feladatot, vagy ha nagyon muszáj valamit a nyakadba venni, adj hozzá nagyon távoli határidőket, mondjuk egy hónaposat legalább. Ezt egyébként egész évben csinálhatod így.

Megbeszélés után menj el ebédelni, jó hosszan, beszélgessetek arról panaszosan, hogy alig tudtatok pihenni a szünetben, és hogy a két hét egy pillanat alatt eltelt, mintha csak két nap lett volna! Ezzel erősítitek az összetartozás érzéseteket, és kifacsarhattok egymás iránt egy kis szánalmat, valamint mindenki vihet magával egy kis szívmelengető "másnak se jobb" érzést. Tipord lábbal az újévi fogadalmadat, miszerint egészségesen fogsz enni és ledobod azt a néhány kilót ami felszaladt az ünnepek alatt, és egyél egy combos desszertet! Aztán érezd magad szarul emiatt!

Ebéd után indulhat a kemény munka: nyisd meg az emailjeidet, amit a szünetben kaptál! Amiben csak CC-ben szerepelsz, azt törölheted. Amit nem csak neked címeztek, azt is törölheted. Ha még mindig több van, mint tíz darab, akkor az egy hétnél régebbieket is törölheted. Ha még mindig soknak találod, töröld ki az összeset: ha annyira fontos volt valami, úgyis felhívnak. Ennyi munka elég is lesz mára, menj kezdd meg a délutáni kávédat, amit lehetőség szerint húzz el négyig, majd slisszolj haza!

Az első héten

Az első héten legjobb, ha valamilyen kézzelfogható eredménnyel kecsegtető feladattal kezesz, amit könnyen el tudsz készíteni, de nem terhel meg szellemileg túlságosan. Powerpointban rajzolgatás, Visio ábrák, esetleg egy mocskos nagy Excel tábla celláinak színezgetése: ezek igazi, kellemes téli tevékenységek, napjaink irodai környezetében elevenítik fel a régi idők kukoricamorzsoló asszonyainak szellemét. Kövesd a példájukat, piszmogj el órákat az egered húzogatásával, közben gondolj arra, hogy nem is olyan rossz a munkád!

Ez az érzés úgyis elmúlik hamarosan, ugyanis az első héten valamikor biztosan berobban valamilyen krízishelyzet, amit az okozott, hogy a karácsony előtti utolsó napokban már mindenki mindent a szőnyeg alá söpört. A krízis a fejedre dől, te meg rohangálhatsz, mint a mérgezett egér. Ne ess kétségbe, ha csütörtök magasságában ugyanolyan ideges és fáradt vagy, mint a szünet előtt, ez normális! Esténként otthon vigaszt találhatsz majd abban, ha elkezded az utazási irodák oldalát nézni, és ábrándozol a nyári szünetről. Kitartás, már csak 150 nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr2115394086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CharlesStatler · https://podcast.itworks.hu 2020.01.05. 22:02:07

Egy fontos feladat kimaradt. Minden jól beágyazott alkalmazott tudja, hogy az év első hetén kell megvizsgálni és bejelenteni azokat a távolléteket, amik a kollégák számítását keresztül tudják húzni. Ezt a projekt ütemtervek és az azévi nagyobb szünetek figyelembe vételével kell elintézni. Pl. a húsvéti szünet pár nappal való megnyújtása kiválóan alkalmas arra, hogy a hó közepén mérföldkövek leszállításakor távol lehessen az ember.

Bár az is kérdéses, hogy egyáltalán mikor lehetne bármit is leszállítani?
Januárban indul az év, akkor nincs mit.
Február rövid hónap, ott csak nem lehet
Márciust kettévágja 15-e . Igaz most vasárnapra esik, de akkor is ünneplőbe kell öltöztetni a gyereket, meg elmenni a szavalásra.
Április a húsvét miatt teljesen szétesik.
Májusban ugye nem szállítunk, mert nem tudnánk júniustól-augusztusig javítani, hiszen akkor mindenki iskolaszünet miatt eltűnik és fű se nő.
Szeptemberben a besikolázás miatt mindenki beszámíthatatlan.
Októberben az előző hónapok csúszásával kell küzdeni
Novemberben már minden időt az vesz el, hogy a státusz jelentéseket zöldebbre lehessen alakítani, hogy a bónusz nagyobb legyen
Decemberben a Karácsony és az új évre való felkészülés viszi az időt.

Billy Hill 2020.01.06. 17:16:46

@CharlesStatler: Pedig a február idén mindent megtesz, hogy a lehető leghosszabb legyen... :-)

2020.01.06. 19:20:25

esetleg ordítsd el magad érkezéskor a folyosón: "A kurvák délben hazamehetnek", és amikor kibújik pár kíváncsi fej, pontosítsd: "Ja, az nem ma van"
süti beállítások módosítása