Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Az Inkompetencia Betét

2020. szeptember 13. - TanacsLajos

Magyarországon szinte népbetegségnek számít napjainkban a sok ezernyi ember életét megkeserítő inkompetencia. Sajnos a mai napig kevés szó esik róla, hiszen a társadalmi elvárásoknak való megfelelni akarás, a szégyenérzet, a kitaszítottságtól való félelem mind-mind sokakat elrettentenek attól, hogy nyíltan vállalják: inkompetenciában szenvednek.

Pedig az inkompetencia nem betegség, hanem állapot, amelyen a modern technika és orvostudomány vívmányai rengeteget segíthetnek. Szakszerű támogatással akár a legsúlyosabb stádiumú esetek is hatékonyan kezelhetők, elősegítve, hogy az érintettek teljes éljenek, amely semmilyen tekintetben nem különbözik a kompetensekétől.

inkomp.png

Az inkompetencia fajtái 

  • Szakmai inkompetencia: az inkompetens személy szakismereti hiányban szenved, amely jellemzően lexikális, módszertani, vagy eszközismeretek hiányát jelenti. Útépítő munkások, akik nem tudják a lapátot a betonkeverőtől megkülönböztetni, fodrászok, akik olló helyett hajsütővassal vágnának hajat, vagy informatikai vezetők, akik összekeverik a Minecraft szervert a WebSphere szerverrel mind ebbe a kategóriába tartoznak.

  • Készséghiányos inkompetencia: ilyenről akkor beszélünk, amikor az inkompetens személy vele született adottságai, illetve azok hiánya miatt nem képes megfelelőlen ellátni szakmai feladatait. Rövidlátó mesterlövészek, konfliktuskerülő projektvezetők, víziszonyos búvárok, vagy éppen problémamegoldó képesség nélküli programozók mind ebbe a csoportba tartoznak.

  • Inverz inkompetencia: az inkompetencia legnehezebben felismerhető, egyben legsúlyosabb formája. Az előző változatokkal ellentétben, ahol az alanyok tudatában vannak hiányosságaiknak, az ebben szenvedők kimondottan kompetensnek érzik magukat egy adott területen, és nem haboznak kimutatni eme irányultságukat. A hozzáértés látszata azonban csak felszínességekben nyilvánul meg, amely az alany tudat alattijában bujkáló félelmekből táplálkozik! Tipikus példái ennek a mindenről véleményt alkotó politikusok, valamint a mindent is jobban tudó vállalati top menedzserek.

Az inkompetencia kialakulása

Az inkompetencia kialakulása változatos mintázatokat mutat. Egyesek már pályájuk elején teljesen alkalmatlanok választott munkakörük betöltésére, másoknál biztató kezdetek után néhány előléptetés után emelkednek olyan pozícióba, aminek elvégzésére már nem képesek.

A jelenség alattomos voltát az adja, hogy az inkompetens személy saját inkompetenciáját legtöbbször egyáltalán nem érzékeli. Az alany környezete - főként konfliktuskerüléstől hajtva - nem szembesíti őt alkalmatlanságával, így gerjesztve az úgynevezett inkompetencia spirált, ahol az inkompetens személy hamis alkalmasságérzete tovább növeli megalapozatlan önbizalmát. Ezzel magyarázhatjuk a "fölfelé bukás" jelenségét, amikor például a vezetésre teljesen alkalmatlan területi vezetőből döbbenetünkre egyszer csak közép-európai regionális igazgató lesz. De ugyanez a jelenség húzódik a szakmai konferenciákon a hallgatóságot agyhalálba untató, mégis konok módon újra és újra fellépő előadók motivációja mögött!

Az inkompetencia fokozatai

Az inkompetenciának a tudomány három különböző súlyossági fokozatait különbözteti meg:

Enyhe - jellemzői az apróbb tárgyi tévedések, sorozatosan előforduló banális szakmai hibák, mint például email csatolmány elküldésének sorozatos elfelejtése, vagy konok nyomtatási próbálkozás akkor is, ha a nyomtatóban nincs papír

Közepes - komolyabb hiányosságok szakmai tartalmi téren, például informatikai projektekben a nyomott szkóp, a monoszkóp és a gonosz pók összetévesztése, esetleg feasibility study helyett visibility study emlegetése. A szakmai alkalmatlanság már komolyabb anyagi és morális károkat okoz, de az állapot még nem visszafordíthatatlan

Súlyos - teljes fogalmatlanság állapota egész szakmai területekkel kapcsolatban, amely végtelen magabiztossággal és az alkalmatlanságra való vaksággal párosul. Jellemzői például a "projektet vezetni ugyanolyan, mint autót vezetni, az is csak vezetés", vagy a "meg lehet ezt a számlavezető rendszer cserét csinálni két hét alatt simán, csak futtassátok az install.exe-t" megnyilvánulások. Az alany inkompetenciája súlyos, visszafordíthatatlan gazdasági károkat okoz, és szélsőséges esetben akár politikai karrierhez is hozzásegítheti.

A megoldás: az inkompetencia betét

Bár az inkompetencia gyógyíthatatlan állapot, a modern technikának és az orvostudomány legújabb vívmányainak hála mára kezelhetővé vált inkompetencia betéttel! Az inkompetencia betét egy diszkrét, fülkagylóba illeszthető implantátum, amely az alkalmatlanságban szenvedőket segíti át a kritikus helyzeteken az alany agyába besugárzott, inkompetenciát elfedő, hatástalanító válaszreakciókkal, mint például:

  • "Emlékezz vissza, a múltkor is csak papír kellett a nyomtatóba!"
  • "Mondj annyit, hogy neked mindegy, lényeg a transzparencia, és igyál egy jó kávét!"
  • "Igaz, hogy, ezt is jobban tudod mindenkinél, de most csak összezavarnád őket a zsenialitásoddal." 

Az eszköz a környezet frusztrációs szintjét monitorozva észleli a közelgő inkompetencia kitörést. A készülék megfelelően alkalmazva teljes életet és stabil karriert biztosít használójának, viszont az óriási érdeklődésre való tekintettel csak előjegyzésre kapható.

Gondoljon a jövőjére Ön is, rendelje meg saját inkompetencia betétjét még ma!

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr7316197514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zártosztályon 2020.09.13. 20:40:47

A "projektet vezetni ugyanolyan, mint autót vezetni, az is csak vezetés" nem teljes idézet, lemaradt a vége
"projektet vezetni ugyanolyan, mint autót vezetni, az is csak vezetés és csak ittasan lehet igazán élvezni".

Az inkompetencia betét kimeríthetetlen forrással rendelkezik, de kérdéses, hogy mennyi rajta kamatozik?

MPL firstlady 2020.09.15. 23:03:59

csak annyit tennék hozzá, kolléga szerint "irigáló" a stílusom. és még nem is szakmáztunk.
én kérek elnézést.

Serény Vélemény 2020.09.18. 11:58:47

Szerintem van még egy verzió, egy olyan fajta inkompetencia, ami a régi, valós, és ténylegesen jó kompetencia elmúlásából fakad.

nyelv-ész 2020.09.18. 15:55:19

@MPL firstlady: Simán lehet, hogy irrigáló... végül is ő érzi, nem te :-)
süti beállítások módosítása