Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Típushibás Projektvezetők

2021. szeptember 12. - TanacsLajos

Oly sok szakmájához jól értő, elhivatott, sikeres projektvezető dolgozik a nagyvállalati és informatikai projektek világában. Igen ritkán, de találkozhatunk olyanokkal, akik félreértelmezik projektvezetői feladatukat, és nem a megfelelő attitűdöt mutatják projektmenedzseri tevékenységük során: ezekből a kissé típushibás szakemberekből nyújtunk át most nektek egy csokorra valót!

group-people-young-corporate-office-professional-868210-pxhere_com.jpg

Postás

Elmondja a megrendelőnek, amit a programozók mondtak. Aztán elmondja a programozóknak, amit a megrendelő mondott. Elforvardolja a specifikációt az üzleti elemzőknek. Visszaküldi az üzleti elemzők észrevételeit a rendszerszervezőknek. Bárkinek továbbít bármit, kínosan ügyelve arra, hogy a továbbküldött cuccokba még csak bele se olvasson, hiszen az nem az ő dolga. Ragaszkodik hozzá, hogy minden kommunikáció rajta keresztül menjen, készségesen jelentkezik: majd ő kiküldi az ügyfélnek az anyagot. A küldözgetés biztosítja számára a nélkülözhetetlenség érzését, és a projekt végén boldogan aratja le a sikerért járó babérokat, anélkül, hogy fogalma lenne arról, miről szólt a projektje.

Haditudósító

Részletesen és beleéléssel elkészített státuszriportokon keresztül ecseteli a projekt állapotát a menedzsmentnek, ugyanakkor kínosan ügyel, hogy ne ártsa bele magát a projektjében zajló viharos eseményekbe. Közelről szemléli a projekttagok küzdelmét, együttérző pillantásokkal próbálja biztatni a NullPointerException-öktől őrület határára sodródott programozókat, a tesztelőkkel együtt hümmögve nézi a véráztatta hibastatisztikákat, majd újabb riportokat készít mindezekről. "Hogyan tovább?" kérdéssel a szemében néz a vezetőségre, egy pillanatig sem gondolva azt, hogy ennek megválaszolása az ő feladata lenne.

Baszogatógép

Saját magát a projekt motorjának érzi, aki nélkül bizony semmi sem készülne el soha, hiszen haszontalan, lusta népek a projekttagok. Beveti hát az egyetlen dolgot, amihez ért: a baszogatást"Ott vagyunk már? Miért nincs még kész? Mikor lesz kész?" - hangzanak a kérdések, amik tőrdöfésként hatnak az egyébként is kizsigerelt projekttagok lelkében. A választ már meg sem hallja, nem is érdekli, neki az a fontos, hogy legyen már kész, legyen már kész, legyen már kéééész!!!

Seggvédelmező

Ő ott se volt. Ő nem is tudott róla. Mindent mások döntöttek el, mások rontottak el, mások a hibásak, és ezt szerteágazó dokumentumokkal, gondosan elmentett emailkupacokkal bármikor be is tudja bizonyítani! A projekt első napjától kezdve készül az elkerülhetetlen katasztrófára: az erre fordított gigászi energiák mellett sajnos a projekt érdemi vezetésére már nem marad ideje.

Íródeák

Precízen elkészített megbeszélés memók, cirádás meghívók, tökéletesre csiszolt projektstátusz riportok szegélyezik útját. Számára a projekt a projektdokumentációk elkészítésének, szétküldésének, véleményeztetésének, majd a vélemények szétküldésének és újra véleményeztetésének végtelen körforgását jelenti. A dokumentumok lenyűgöző mennyisége az avatatlan szem számára a végtelen professzionalizmus védjegyének tűnik, így az Íródeák PM emelt fővel távozik, legyen bármi is a projekt vége.

Professzor

Az, hogy a projektnek valamilyen világi célja, materiális értelme van, számára csak zavaró tényező. A Professzor a projektet a projektmódszertanok, folyamatok, mindset-ek, elméletek, eszközök, scoring modellekről folyó végtelen teoretikus viták játszóterének látja, ahol teljesen mellékes az, hogy célba érünk-e. A lényeg, hogy a projektmenedzsment kézikönyv 312. oldalán található kockázatmenedzsment modell mind a huszonhat paraméterével szerepeljen az egész napos kockázatelemzési workshop monumentális Excel táblájában! Ha esetleg a projekt mindezek ellenére szakadékba zuhan, akkor az csakis a műveletlen, projekttudományossághoz fikarcnyit sem értő világ hibája.

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr8216684152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Semper Fidelis 2021.09.13. 23:00:46

Az elsőt én routernek hívom. Jópár routert ismerek :)

Der Piefke 2021.09.14. 06:20:04

Még Sztálin mondta, hogy a népet állandó rettegésben, bizonytalanságban kell tartani - ez a sikeres uralom titka. Ezt sok projektvezető is így csinálja...:)

lenörd hofstadter 2021.09.14. 08:01:07

Tegyük hozzá, ez a néhány típus lefedi a szoftvertaknyolás full iparágának összes szereplőjét, és hibátlan magyarázatot ad arra, hogy miért nem készülnek használható szoftverek.

manfred.blog 2021.09.14. 08:13:35

Jajj a postáskodás a halálom, az eleve megkapott mailt mégegyszer megkapom "FYI"-val Tőle is, de vannak azért szép pillanatok is: szabin van, és kiderül: a final approveja nélkül is kitud menni a mail, nincsenek felesleges "ezzel is mutatjuk csak a professzionalizmusunkat", 0 hozzáadott értéket képviselő extra oszlopok egy excel fájlban.. Ha nélkül megy bármi ilyenkor a saját levében megfő, pláne, ha pozitív választ is ad a megrendelő Neked. :D Közli: mindenképp hívjuk legközelebb, ha szabin van. Mert "nincs rendjén", hogy ő ne nézne bele. Másik kedvenc, mikor az ügyfél téged hív közvetlenül, a weekly callokat viszont sorra mondja le, mert neki kellemetlen az a szerencsétlenkedés, amit levág..

m_balage 2021.09.14. 08:39:42

ezeket ismerjük, most jöhet egy cikk a jó PMről is :)

Kopasz Szuzukis 2021.09.14. 09:11:19

A jelenség nem ritka, és nem csak a szoftveriparra jellemző.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2022.07.12. 10:21:52

@m_balage: Egy kezemen meg tudom számolni, hány jó PM-et ismerek :D
süti beállítások módosítása