Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Főnökelemzés

2015. február 15. - TanacsLajos

Tisztelt Főnöknő illetve Főnök Úr!

A Derrick és Harry Projektmenedzsment blog különleges távelemzési módszertana segítségével elvégeztük az Ön személyre szabott vezetői elemzését. Az eredmények igen kecsegtetőek: Ön alapvetően remek vezető! Emellett feltártunk néhány apróbb pontot, ahol még Önnek is tere van a fejlődésre. Kérjük, fogadja ezeket a gondolatokat olyan nyitottsággal és örömmel, amilyen örömet számunkra okozott az összeírásuk!

fonokelemzes1.png

  • Sajnos az előzetes elképzelésekkel ellentétben Önnek nincs gondolatátviteli képessége, így ha azt várja, hogy az emberei elvégezzenek bizonyos feladatokat, akkor ezeket világosan és érthetően, élő szóban vagy írásban meg kell fogalmaznia.

  • Bár Ön egy vezető, ez nem jelenti azt, hogy automatikusan jobban ért a világon mindenhez, mint a beosztottjai. Sőt, az igazat megvallva egy dologhoz kell jobban értenie: emberek és a cég vezetéséhez. Legyen kedves erre koncentrálni!

  • Kutatásaink egyértelműen azt mutatják, hogy nincs egészségkárosító hatása a produktív munkának, így nem szükséges a továbbiakban tartózkodnia tőle! Sokkal hatékonyabb egy 47 oldalas prezentáció esetében Önnek saját kezével megírni azt a három pontot, amit problémásnak ítél, mint négyszer visszaküldenie a készítőjének "Nem erre gondoltam" megjegyzéssel.

  • Ha egy alkalmazott segítséget kér Öntől, nem azt várja, hogy Ön lehülyézze, vagy hogy "Legyél proaktívabb és pusholjad!" felkiáltásokkal biztassa őt. A segítséget kötelező megadni, nem kell érte hálát vagy köszönetet várni, Önnek az a dolga, hogy biztosítsa a beosztottjai számára a munkavégzés feltételeit.

  • Bár a relativitáselmélet bebizonyította, hogy az idő a tér különböző pontjain másképp telik, ezt az elvet a napi munka során nem érdemes alkalmazni. A beosztottjai számára az idő éppen olyan sebességgel telik, mint Önnek, és ugyanannyi is jut belőle egy napra: így az ő idejük pontosan ugyanolyan drága, mint az Öné. Ezért kérjük, ugyanúgy ne késsen megbeszélésekről, ahogy ezt másoktól is elvárja, ne sztorizgasson a hétvégi pecázásáról három és fél órán át, és ne szervezzen este héttől kilencig megbeszélést csak azért, mert Ön akkor éppen ráér!

  • Az előző ponttal összefügg, hogy a napi 8 óra munkaidő nem egy alsó minimum, amire építkezve ki lehet hozni a 12 órás átlagot is, hanem a munkahelyen szellemi munkával hatékonyan eltölthető maximális idő. Ha folyamatosan túlórázni kell, akkor sajnos nagy valószínűséggel Ön menedzsel rosszul valamit, nem a beosztottjai dolgoznak túl lassan.

  • A cég bevétele nem az Ön tulajdonát képező vagyon, amiből Ön saját emberségességétől vezérelve puszta szánalomból juttat a dolgozóknak is, fizetés formájában. Ne feledje, beosztottak nélkül az Ön cégének bevétele egészen pontosan és folyamatosan 0 (nulla) forint!

  • Az Önben időről-időre felmerülő "itt mindenki gyengeelméjű, csak én nem" érzés nem a valóságot tükrözi. Az Ön feladata a megfelelő embereket ültetni a pozíciókba, amennyiben meg van arról győződve, hogy kollégái nem alkalmasak a feladataik elvégzésére, cseréljen! Egyébként pedig legyen elnéző a hibákkal kapcsolatban!

  • Ön egy kiemelkedő képességű, különleges ember, de hibázni Ön is szokott időnként. Ilyenkor nem célravezető ezt minden lehetséges eszközzel elkendőzni: ismerje be bátran saját emberi gyarlóságát, és lépjen tovább! A tévedhetetlenség illúziójának fenntartása nagyon sok energiát emészt fel, és nyugtalan alvást eredményez. Ráadásul a háta mögött úgyis le fogják Önt hülyézni, akár tetszik, akár nem.

  • És végül a legfontosabb: nagyon sok büdös hal megvizsgálása után egyértelműen állíthatjuk: a hal bizony tényleg a fejétől bűzlik!

(A büdös halról hamarosan bővebben is írunk)

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr587161223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holly Goly 2015.02.15. 23:27:19

+1: egy valamirevaló főnök nem használja a "pusholjad" kifejezést...

Doryyka 2015.02.15. 23:35:31

A harmagik öontbol kimaradt a lenyeg, az ige (gondolom megirni akart lenni)
Amugy jo

gizmo26666 2015.02.15. 23:40:36

Köcsög alkalmazottak, örüljenek hogy eltörölték a rabszolgaságot

s 2015.02.15. 23:55:05

@Holly Goly: Szokásos szófordulat még ez is: rapid módon. Korábbi megfelelője: sovány malac vágtában.

steery 2015.02.16. 00:02:59

Egész jó lenne ez a cikk, ha a szerzője nem nézné hülyének a főnököket és nem bánna velük ilyen lekezelően. Ha a főnököm lennél, azt gondolnám rólad, milyen hülye vagy. Ha a beosztottam, jól seggbe rúgnálak, miközben a kijárat felé rángatlak a fülednél fogva. :-D

zolibáttyó 2015.02.16. 00:09:05

Ezt valami tohonya alkalmazott írta munkaidőben, ahelyett, hogy melózott volna. Aztán meg csodálkozik, ha kivágják mint macskát xarni.
Csak a tisztánlátás végett: A cégem bevétele az ÉN vagyonom !!!
A cég működött az alkalmazottak nélkül, amíg kisebb volt, és ÉN tettem akkorává, hogy az alkalmazottak itt dolgozhassanak.
A fizetés akkora, amekkorát ÉN határozok.
A munkaidő hosszát ÉN szabom.
A feladatokat Én adom, és ÉN döntöm el, hogy mi jó, és mi nem.
Az alkalmazott nevében benne van, hogy csak alkalmazásban áll, a cég az ÉN tulajdonom.
De enyém a felelősség is, és az én pénzem bukik, ha xarul csinálom.
Az alkalmazottaimat megbecsülöm erkölcsileg, és anyagilag is.
Ha pedig ennek ellenére ilyen okoskodásba kezdene, mint a cikk írója, akkor röppentyű lenne neki.
Mert erről is ÉN döntök.
Bizony a kapitalizmus ilyen csúnya dolog.

Kihaennem00 2015.02.16. 00:26:08

@zolibáttyó:
"Az alkalmazottaimat megbecsülöm erkölcsileg, és anyagilag is."

Aha. Persze. Ez nem kicsit ellentmondásos azután a fellengzős duma után amit lenyomtál.
Te inkább a tipikus magyar kisvállalkozó lehetsz, aki nem lát tovább az orránál a gőgtől. Gondolom az alkalmazottak mind minimálra bejelentve veled együtt. Esetleg nagy kegyesen csúsztatsz egy kis pluszt zsebbe. Ha ki kell adni 5000 ft-ot valamilyen fejlesztésre, akkor mintha a fogadat húznák. Az alkalmazottak érezzék magukat megtisztelve, mert a te zsenialitásoddal létrehozott Zolika2003 Kft-ben dolgozhatnak. Aztán csodálkozol amikor az első adandó alkalommal elhúz mindenki, ha talál egy ezer forinttal jobban fizető állást.

qawsed 2015.02.16. 00:46:14

@zolibáttyó: Aki cégtulajdonos/főnök létére így reagál egy ilyen blogbejegyzésre, azzal nagyon nagy bajok vannak. Sajnálom a beosztottaidat!

Bambano 2015.02.16. 00:49:43

@zolibáttyó: a tisztánlátás végett:
a céged bevétele nemhogy nem a te vagyonod, de senki vagyona. abból először kifizeted a költségeket, utána adózol, járulékot fizetsz, és ha maradt még eredmény, akkor arról lehet dönteni, hogy mi legyen vele.

de alapvetően a cég profitja a tulajé. ha te vagy a tulaj, akkor a tied.

"A fizetés akkora, amekkorát ÉN határozok.": nem, a fizetés munkaerő piaci alku végeredménye. amibe neked is van beleszólásod, de nem a tied az egyetlen és utolsó szó.

"A munkaidő hosszát ÉN szabom.": helyett: a 2012. évi első törvény szabja.

A magyar virtus meg olyan csúnya dolog, hogyha egy ilyen ömlengést előadnál egy magyar cégben, valószínűleg este megvárnának a nagyobb méretű munkavállalók és a női dolgozók nagyobb méretű kapcsolatai és megbeszélnék veled, hogy mi a valóság akkor is, ha 8 napon túl gyógyulsz.

zolibáttyó 2015.02.16. 00:56:31

Az alkalmazottaim másfélszer-kétszer annyit keresnek, mint az átlagbér. Az kap normál munkabért, amelyik 3 órában csinálja otthon a netes munkát. Tőlem még önként nem ment el senki, csak nekem kellett kivágnom egy-két ilyen tefajtátok pofázógépet, aki nem végezte el a melót. Ha dolgozik, meg van becsülve, mert egy csónakban evezünk, ha okoskodik, akkor lapát. Ha valaki egy kisvárosban hazavisz nettó 170-180 ezer forintot, az korrekt pénz. Persze a ti fajtátok nem nagyobb szeletet akar a tortából, hanem a tortát akarja. De szerencsére az a világ már elmúlt. Úgyhogy dologra pajtikáim!

Bambano 2015.02.16. 01:02:51

@zolibáttyó: már hiába mosakodsz, a fogalomzavaraid nem múlnak el egy óra alatt...

"Az alkalmazottaim másfélszer-kétszer annyit keresnek, mint az átlagbér." ez nem jelent semmit. "Ha valaki egy kisvárosban hazavisz nettó 170-180 ezer forintot, az korrekt pénz." ez se, amíg nem tudjuk, milyen munkáért és milyen körülmények között.

akkor én most egy csoportvezetőt kérek! 2015.02.16. 01:25:34

@zolibáttyó: Azt úgy írják hogy macskát szarni....modoroskodsz itt baszod!

bkkzol 2015.02.16. 01:59:08

a munkavállalók is figyelembe vehetnek pár pontot:
-munkaidő. mint a neve is mutatja munkával telik, ami nem a 15 percenkénti profil frissítést és haverokkal chat-elést rejti magában.
- a 8 órának kreatív munkával kell telnie. nem a munkaidő része az ebédidő, kávézás, személyes ügyek intézése.
- nem kell panaszkodni, hogy sok a munka. ha nem lenne akkor valószínű a dolgozóra se lenne szükség. nagy titok! a fizetést a megtermelt javakból lehet adni és nem egy egyszerű banki utalással.

nemtomki 2015.02.16. 02:42:47

@zolibáttyó:
"Az alkalmazottaim másfélszer-kétszer annyit keresnek, mint az átlagbér. [...] Ha valaki egy kisvárosban hazavisz nettó 170-180 ezer forintot, az korrekt pénz."

ugye, ugye, hogy el vagy tévedve?

www.ksh.hu/keresetek

235900 Ft volt a tavalyi átlagbér. a másfél kétszerese az 353-471eFt (lefelé kerekítve). amit te emlegetsz, az a _létminimum_ másfél-kétszerese.

index.hu/gazdasag/2014/06/10/stat/

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.02.16. 03:10:05

Hagyjátok már szegény Zolikát. Trollkodik. Ha meg tényleg a Zolika2003 kft magasrangű tisztviselője, akkor meg nem fogjátok meggyőzni. Soha. Egyszerű a képlet, nem kell neki dolgozni. Aki meg neki dolgozik, azt mindannyian sajnáljuk. Valószínűleg félős, ellentmondani nem tudó alázatos szolgák. Ilyenekre is szükség van, hogy a Zolika2003 menjen.

TanacsLajos 2015.02.16. 05:29:40

@Doryyka: Köszönjük, javítottam!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.16. 05:52:28

Örök harc van főnök és alkalmazott között. Másképp nem is lehetne, az érdekek ellentétesek. Alapvetően nem szabad az egész munkaviszonyt túl komolyan venni, ez a megoldás.

Cold Heart 2015.02.16. 06:18:42

@nemtomki:

te bruttót linkelsz, fentebb nettóról van szó, igaz, ha a 235 900 ft-ot nettósítjuk, akkor is csak 16%-kal fizet többet

Hertay Ákos · http://kkv-ugyvitel.blog.hu 2015.02.16. 06:29:20

+1: ha már minden céges levlistára feliratkoztál, mert rajta tartod a szemed minden, ne küldd tovább napi 200x az éppen aktuálisan olvasott e-mail-t a középvezetődnek, hogy "ezzel mi a helyzet?"

+2: az Excel csodálatos program, de nem mindenre az a legmegfelelőbb választás.

+3: tervekről és célokról beszélj, ne vágyakról.

pontiustolpilatusig 2015.02.16. 06:53:47

Anyám, akinek édesapja vállakozó volt (80 évvel ezelőtt, tehát az átkos előtt), mindig azt mondta: az alkalmazott fizetett ellenség. Ennek fényében csak és kizárólag a feleségemmel dolgoztam, és össze is hoztunk kétszázezer eurót tíz év alatt (tiszta eredmény). Ezért a főnök-beosztott viszony hidegen hagy... Előtte voltam beosztott is, főnök is, többé nem kérek belőle.

Altaïr 2015.02.16. 07:25:30

"az ő idejük pontosan ugyanolyan drága, mint az Öné"

Értem, mit akartál mondani, de ez így ebben a formában nem igaz.

A nép fia 2015.02.16. 07:54:51

@zolibáttyó: @Bambano: @Kihaennem00: Az én főnököm is ugyan ezzel az arroganciával tetszeleg mindenki előtt, szerencsére már a felmondásomat töltöm, mert elegem lett abból, hogy ő a munkajog önjelölt élharcosa - SZÓBAN. A tetteiben meg csak a kommunista módszerek (besúgás, lehallgatás, megfigyelés, érzelmi zsarolás), és a csodás kapitalizmus által kínált lehetőségek kiaknázása (ÁFA-csalás, minimálbérezés, "el lehet menni"-attitűd) jellemzi.

Igaz, nélkülünk, dolgozók nélkül a cég bevétele nem lenne 0 forint, de kb. a mostaninak úgy a bő 10%-a. Jómagam fél év alatt megháromszoroztam az átlag bevételt és forgalmat, erre több hónapos fizetéscsúszás és a már említett komcsi-módszerek lettek a köszönet. De ő is ugyan olyan büszke, amilyen Te vagy, és ugyan ilyen szépen szereti hangoztatni, hogy amúgy ő mekkora király arc.

Egyébként pedig kiemelheted folyton, hogy "Én" meg "ÉN" meg minden, ami Te vagy, de a munkaszerződés egy kétoldali dolog. Ha a dolgozód aláír 8 órát, nem zsarolhatod ki egyoldalúan a 10-12-t tőle.

Ha pedig valaki jól teljesít, akkor annak jogos elvárása lesz a több fizetés, és akkor jöhetsz az énezéseddel, ott fog hagyni a picsába, ha nem becsülöd meg, és majd máshol többet kap.

@bkkzol: Az általad felsorolt tényeket senki nem vitatja.

@pontiustolpilatusig: Szép, szép! És ez most hogy jön ide?

csőcsere 2015.02.16. 08:09:21

Na, ezért nincs se főnököm, se alkalmazottam. Amióta nincs alkalmazottam és a társammal együtt csináljuk a vállalkozást, azóta a hajam kinőtt, lefogytam, kevesebbet dolgozom és élvezem az életet. :-)

Krumpli Bogart 2015.02.16. 08:42:42

Ez mennyire igaz a közigazgatásban is!
A volt főnökömnek is ajánlom olvasásra.
Egy probléma van: minden érintett főnök meg van győződve arról, hogy az ő esetében ezek a hibák sosem fordulnak elő, tehát ez a post valaki másra vonatkozik, de őrá biztosan nem.

Krumpli Bogart 2015.02.16. 08:43:52

@csőcsere: Most már nekem sincs főnököm és alkalmazottam se lesz.

Krumpli Bogart 2015.02.16. 08:44:25

@gizmo26666: Eltörölték? Nem tűnt fel.

Fodor Balázs 2015.02.16. 08:45:45

"a 8 órának kreatív munkával kell telnie. nem a munkaidő része az ebédidő, kávézás, személyes ügyek intézése"

A kreatív munkák többségét nem lehet átlagosan napi 4-6 óránál többet csinálni sokáig. Utoljára csak a II. vh idején ment csak a napi ennél több. Az USA-ban horribilis pénzekkel jutalmazták, a SZU-ban meg Gulag-gal büntették, ha nem csináltad.

Sacre 2015.02.16. 08:48:03

Bár már sokan lesavaztátok már, de a magyar kisvállalkozói mentalitást erősítendő támogatnám az előttem szólókat zolibáttyó kapcsán:

Ilyen hozzáállással egy max. 4-6 fős, helyi kisvállalkozás működhet, ahol jobb híján dolgozik az a néhány birka.
(Jól használható (szak)képzettség vagy diploma híján, de ebbe nem mennék bele.)

Ráadásul, mint "vezető" még sikerült magaddal is elhitetni, hogy Te teszel szívességet nekik. Pedig nyertes csak egy lehet: Te. Ha megy a bolt kaszálsz, ha nem megy, akkor rögtön az emberek hibásak (, nem Te, az fel sem merül). Kirúgod őket vagy sunyi módon nem fizetsz, amíg kibírják. Aztán fizetés és állás nélkül pereskedjenek évek át pár száz ezer forintért... , ha futja miből.

Persze a fenti cikk csak az érem egyik oldala (, nyilván sok alkalmazott is "megéri a pénzét"), de alapvető igazság van benne, amit érdemes lenne átgondolni, nem pedig erővel és gőggel reagálni.

2015.02.16. 08:55:37

@zolibáttyó:

"A fizetés akkora, amekkorát ÉN határozok.
A munkaidő hosszát ÉN szabom."

Ez a kettő TÉVEDÉS!!!

A fizetésre van alsó korlát a törvény által.

A munkidőre pedig felső, szintén a törvény által.

Bunkó-paraszt az a főnök, aki ezeket a törvényi korlátokat átlépi !!!!

A többi rendben van...

2015.02.16. 09:01:30

@zolibáttyó: Tipikus magyar vállalkozó hozzáállás. Csak annyit tudok hozzátenni, hogy ilyen köcsög fasznak nem dolgozom. Nem véletlenül csak multinak dolgoztam - egyetlen kivétellel. Na ott pont olyan fasz volt a főnök, mint te.

2015.02.16. 09:03:04

@zolibáttyó: "Az alkalmazottaim másfélszer-kétszer annyit keresnek, mint az átlagbér"

Zsebbe. Papíron meg minimál.

Mészáros Laci 2015.02.16. 09:06:02

sajnos a főnökök nem változnak.

Mészáros Laci 2015.02.16. 09:08:27

@zolibáttyó:

"Csak a tisztánlátás végett: A cégem bevétele az ÉN vagyonom !!!"

Az adóhivatal ezt másként látja.

"Bizony a kapitalizmus ilyen csúnya dolog."

Nem, a kapitalizmus nem csúnya dolog. De ezzel a hozzállással csak kis cégeket lehet vezetni, pár tucat alkalmazott fölött a csupa nagybetűs "ÉN" már béklyó a cég nyakán.

Aëtius 2015.02.16. 09:09:39

Ennek a gondolatsornak van egy másik oldala is. Elég sok alkalmazottam van (egy rakás projektmenedzser is :) ) és elég régóta vezetek és birtoklok mindenféle méretű cégeket. 1) az alkalmazottat nem szívességből tartom, hanem hozzáadottértéket várok el tőle. 2) a fizetés egy piaci alku eredménye. Tudniillik a munkaerőpiac is piac. Nem fogok a tojásért kétszer annyit fizetni mint amiért az kapható. 3) A fizetés a produktív (értsd: eredménye van) munkáért jár és nem a munkahelyen eltöltött időért. 4) Tisztában vagyok a motiváció szerepével és alkalmazom is (pénzben és munkakörnyezetben). 5) Nem érdekel, hogy mennyi időt tölt el a munkahelyén (tőlem elmehet már délben is) csak végezze el az a munkát ami el kell (és ne essen ki a kezéből a munka 17:00-kor). 6) Ha nem ért valamit, segítek. Ha problémája van, megoldjuk. De nem fogok helyette gondolkodni és dolgozni (mert akkor minek van). Alapvetően kreatív és gondolkodó embereket szeretnék foglalkoztatni. 7) Ha a menedzsereim helyett nekem kell meghozni a döntéseket, akkor minek fizetem a fizetésüket. 8) És végezetül: a cég bevétele a tulajdonosé (az enyém) amiből fizetem az alkalmazottakat, az alvállalkozókat és adók formájában a szociális kötelezettségeimet és azt a sok ingyenélő csirkefogót akit az állam eltart. A maradékból, beruházok, növekszem (és munkahelyeket teremtek) és én is eltartom a családomat…

tra lala 2015.02.16. 09:17:45

@nonolet: Igazabol az a ketto sem volt tevedes, tenyleg o mondja meg mennyit kell nala dolgozni es azt is, hogy mennyit fizet. Az mas kerdes, hogy torvenytelen, es ha egyszer egy ertelmesebb ember is odakerul, az sokba fog majd neki kerulni. Bar ilyen helyekre ertelmes ember aligha megy dolgozni, epp ezert tudnak megelni. Sajnos vannak olyan tarsadalmilag/emberileg elmaradott retegek, akikkel szinte barmit meg lehet tenni, mert elhiszik, hogy az a normalis. A hirekben sokszor olvasott "csicskaztatast" sem lehetne mindenkivel megcsinalni.

Aëtius 2015.02.16. 09:22:11

Még egy megjegyzés: elég visszataszítónak tartom a kis és közepes vállalkozók tipikus, magyar (K-Európai), mentalitását ahol a foglalkoztatást egyfajta hűbéri rendszernek tekintik. Az alkalmazott nem a vállalkozó tulajdona (nem rendeljük haza a karbantartót sövénynyírásra és nem fektetjük le a marketing asszisztenst, mert a munkaszerződéssel erre a jogra nem tettünk szert). A munkaviszony is egy üzlet. Az alkalmazott eladja a munkaerejét és én meg fizetek ezért… Ennyi.

RedRum 2015.02.16. 09:39:33

@zolibáttyó: Mivel egy banankoztarsasag elkapitalistaja tetszik lenni, nagyjabol ez az elvart valasz ontol. Mivel statisztikai alapon, bizonyos szamviteli/nav stb. kotodesek reven merem ezt allitani, minimalis az eselye, hogy az on "vallakozasa" nem tisztessegesen alakult, fejlodott, es mukodik ezert szerenysegre intenem.
A bevetele nagy resze a kozosbe fizetendo, amennyiben ezt on megtesz, le a kalappal. Ismet statisztiai alapon ennek minimalis az eselye.
Mint ahogy annak is, hogy a munkatarsait erkolcsileg, anyagialg megbecsuli, tekintve a fenti irasat.
Az ekezetek hianya pedig arra utalhat onnek, hogy nem egy banankoztarsasagbol irodott a megjegyzes, ahol ma reggel a "tulajdonos" ugy dontott, megse jo neki ha bezar, a koceraj a media jelenleteben, es alairta, amit a munkatarsai kertek, ha mar olyan buszke, hasnoloan a mediaban, a kivalo uzletmenetre. Mert az nem miatta kivalo....
Amugy tisztelet persze a keves kivetelnek a piacon.

Szelid sunmalac 2015.02.16. 09:51:35

@pontiustolpilatusig: Imadom az ilyen felvagasokat. En meg mondhatnam, hogy negy ev alatt alkalmazottkent keresek netto ennyit, de nem mondom.
@Aëtius: +1
Lehet, hogy a fonokom lennel, de ha nalad lennek vezeto pozicioban, en meg elvarnam, hogy ram bizd a donteseket, amik a jogkoromben vannak, kulonben en mondanek fel. Kulonben nem lenne szukseg ram :)

Mercel 2015.02.16. 10:26:49

@zolibáttyó:

Pfuj de egy szánalmasan ostoba népművészeti agyagedény lehetsz..:))

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2015.02.16. 10:31:01

@Aëtius:

" 5) Nem érdekel, hogy mennyi időt tölt el a munkahelyén (tőlem elmehet már délben is) csak végezze el az a munkát ami el kell (és ne essen ki a kezéből a munka 17:00-kor)."

Ehhez azért tennék egy kis kiegészítést. Kérdés milyen munkára alkalmazod. Ha projekt alapon pl fejlesztés, akkor érthető a dolog. De ha mondjuk az illető support vagy üzemeltető, vagy csak egy biztonsági őr akkor igenis a munkára áldozott idejét fizeted, meg azt, hogy ott van és nem otthon, és ha jön a munka elvégzi.

A magyar kis/közép vállalkozók sajnos egy szignifikáns része, teljes tévedésben van sok dologban. Például abban, hogy a jóskafaszacsávó kft az =/= Kovács Józska tulajdonossal. Külön jogi személy. Ilyen formában K. József nem is rendelkezhet a Kft. vagyona pénze felett csak úgy ahogy akar. Sajnos a kapitalizmusból csak az jött át ide, ha van egy cégem akkor az ott dolgozók a rabszolgáim, jogom van a teljes életükhöz. A szerelőm az nyugodtan ingyen javíthatja otthon a saját autóm, a micik a titkárnőm, meg amúgy kötelezett a szexuális igényeim kielégítésére is. A Pista a karbantartó meg azért van, hogy munkaidő után és közben. nyírja a fűvet nálam, és felhúzza az új garázsomat. Persze mind ezt ingyen vagy egy 1000-ért zsebbe.

Tisztelet a kivételnek, de a hazai kis és középvállakók 50% börtönszökevény, mert a törvényeket ha egyáltalán ismerik zsigerből szegi meg. Persze az állami támogatást mindenki elvárná, de szabályt betartani senki nem szeretne érte.

Magyarországon sajnos csak a multik, meg pár nagyobb vállalkozó, és egy vékony kis és középvállakózói réteg az aki tudja mi az a cég vezetés, mi az a vállalkozás, és mi az hogy kapitalizmus.

Az állami foglalkoztatásról meg annyit, ott a főnök (nagy főnök) egyben a király és ha kell az alkalmazott simán gürizhet a főnöknek otthon is hiszen Ő azért van ott, mert királlyá koronázták. Persze természetes az is, hogy az intézmény pénze arra való, hogy személyes kívánságait minél magasabb szinten kielégítse a rendszer. Cég autó, cég telefon cég laptop, ha lehet az egész családnak, stb....

dondanial 2015.02.16. 11:10:21

@Nikosi:
Szerintem Aëtius a magasabb beosztású - súlyozottabb dolgokban is döntéshozó - alkalmazottaira gondolt (pl ügyvezetők, managerek).

Az ilyen szintű vállalkozás(ok) tulajdonosi idejébe nem hinném, hogy nagyon beleférne az összes - pl operatív munkát végző - alkalmazott kiválasztása. Ezekben a munkakörökben sejthetően Aëtius cégein belül is meghatározott időben tartózkodnak bent az alkalmazottak.

gombakomba 2015.02.16. 12:10:09

@Aëtius: Ezert vagy te olyan helyzetben, hogy nem csak nehany egyszeru melos az alkalmazottad, hanem felso-, kozepvezetok es alsobb beosztottak. Nyilvan egy ilyen nagy ceg nagy bevetelt is kepes kitermelni. Ahhoz, hogy valaki elinditson elobb egy vallalkozast, majd ezt nagyvallalatta fejlessze, szukseges, hogy meg legyen gyozodve rola, h "kiraly vagyok". Ha nincs onbizalom, nincs elorelepes sem. DE egyuttal az is szukseges, hogy tisztaban legyen a korlataival, a munkaeropiac mukodesevel, es azzal, hogy a "kiraly vagyok" tudatat nyugodt erokent jelenitse meg az alkalmazottak fele, ne pedig amolyan zolibatyosan. Akarhogy is, az egyeni vallalkozast leszamitva, a tulajnak szuksege van az alkalmazottra, es ha az egyebkent jo munkaero alkalmazottjat nem becsuli meg kepessegeihez es a piaci lehetosekhez merten, akkor az el fog menni.
Zolibatyobol ez hianyzik, ezert van neki csak kis cege nehany nem tul jol fizetett melossal.

TGabi 2015.02.16. 12:32:35

@Bambano:

Ismerjük jól az ilyen zolibáttya sufnitunning kft-ket.

A nettó 170 általában valamilyen, jutalékban megkereshető mozgóbéres teljesíthetetlen, értékesítős lószar, amiből mondjuk bruttó 80 reális. A fenti teljesítmény meg a főnökkedvence sztárértékesítő véletlenszerű legjobb napjának műve. :DDDDDDDDDD

farturbina 2015.02.16. 12:55:25

Szerintem külön kezelendőek azok a vezetők, akik egyben vállalkozók (tulajdonosok), és akik mondjuk egy multinál töltenek be vezetői pozíciót.

Előbbiek fő jellemzője a rövidtávú gondolkodás, azt hiszem innen származik minden sérelmezhető tulajdonság. Minél előbb, minél többet, minél kevesebb befektetéssel. Harácsolás. Olyanba is belefog, amihez ő maga nem is ért igazán, majd az alkalmazottak gyártják neki a zsír lét, ő majd csak lefölözi. Első hasznából luxusnyaralás, BMW, jakuzzi. A vállalkozás fejlesztése, anyagi visszaforgatás lófasz. Az alkalmazottaknak meg az mondja, hogy hát nehéz piaci helyzet, nem lehet fejleszteni, bért emelni. -> alkalmazott hülyének van nézve. Csakis egy cél van: pénzt kivenni a vállalkozásból.
Na ők azok, akik tehernek érzik az alkalmazottakat. Leszarják, hogy a cégük mit csinál, hogyan csinálja, esetleg milyen értéket teremt, munkahelyeket ... stb, mert az egésznek nem ez a célja ... Azért van az, hogy alapvetően kevés Magyarországon az olyan vállalkozás, amihez szakértelem kell, termékeket állít elő, idő kell hogy profitot termeljen, beinduljon. Mondjuk az állam sem igazán támogatja ezeket.

A másik típus, aki pl. egy ultinál lett vezető. Alapvetően bizalmatlan az embereivel szemben. Valszeg ezeknél az a gyökérok. A másik ok pedig az ego. Ezek az emberek jellemzően főnökök akarnak lenni. Azt hiszik magukról, hogy mindenben jobbak másoknál (sima munkatársaknál), és azért vannak ott, ahol. -> beosztottak hülyének vannak nézve. Ezt is az ego hiteti el velük. Céljuk: irányítani, mindent, mindenkit. Pedig neki nem az lenne a feladata hogy csak egyszerűen irányítson. A beosztottjai "alá" kellene dolgoznia, hogy a cél elérése érdekében a lehető legjobb munkakörülményeket teremtse meg, motiváljon, működjön a terület ami rá van bízva. Ha kell kiharcolja ezeket a feltételeket. Ja hogy ezt nem egyszerű elérni? Pont ezért lenne vezető, mert -elvileg - ebben kellene jobbnak lennie egy sima alkalmazottnál, másban nem. Nem is mindenki alkalmas, sőt legtöbben nem.

A két típus között a közös, hogy hülyének nézik az alattuk lévőket.
Különbség: a vállalkozó lehet hogy valójában tudja hogy nem hülyék, csak leszarja, mert az ő kezében minden, főleg a pénz elosztása. Sakkban tudja tartani az embereket, ezért tökmindegy, hogy mit gondolnak.
A multis vezető tényleg azt hiszi, hogy nála hülyébbek akik alatta vannak.

A legnagyobb probléma abból adódik, hogy a legtöbb ember nem azzal foglalkozik, amivel kellene, amihez ért, vagy amire alkalmas. Eddigi pályafutásom során dolgoztam magyar vállalkozónál is, multinál is. Tapasztalatom alapján a legtöbb helyen alkalmatlan emberek vannak vezetői beosztásokban. Ja és a multis helyzet annyiból jobb, hogy ott legalább van zsé. Egy ideig ez ellensúlyozza a hülyének nézést, meg hogy belepofáznak szakmai dolgokba, de 4 - 5 év, és ezt is megunják a - jobb képességű - beosztottak és továbbállnak. Ez is egy ok a sok közül, hogy Magyarországon mindig rosszabb egy multinak a fluktuációja, mint külföldi telephelyen.

gizmo26666 2015.02.16. 17:13:51

@Krumpli Bogart: Pedig igen. Annyi változott, hogy régen a rabszolgatartók biztosították a kosztot meg a kvártélyt, de fogságban voltál, nem mehettél sehova.

Most viszont szabadság van elvtársak, eztért azt a pénzt ami ahhoz kell, hogy épp ne halj éhen és ne az utcán aludj odaadják neked, de félretenni már nem tudsz belőle, mert az a pénz már másnak a hasznát gyarapítja.

ja, és oda mehetsz ahova akarsz, max nincs pénzed utazgatni.

HgGina 2015.02.16. 18:33:55

@Kihaennem00: a magyar dolgozók nagyobbik része í minimálbérrel is többet keres, mint amennyit hosszú távon érdemelne, és ami biztosítaná egy cég stabilitását és fejlődését.
Aki meg 1000 forinttal nagyobb fizetésért elmegy máshova, az tényleg felesleges munkaerő. Nem elkötelezett, csak egy már jól menő cégnél akar kényelmesen dolgozni. Soha nem lesz elkötelezett, lojális. Az ilyen alkalmazott az első adandó alkalommal hátba szúrja a munkaadót.
Emellett a főnök és a vezető két különböző fogalom.

zolibáttyó 2015.02.16. 20:02:00

Úgy látom sikerült sokaknak témát adnom.
Szűk látókörűek vagytok, azt hiszitek, hogy a világban a te véleményetek számít. De mindig a cégvezető és a tulaj mondja meg a tutit. Még akkor is, ha ez nektek nem tetszik. Lehet itt durrogni gyerekek, de ezt odabent a gyárban, irodában már nem meritek előadni. A jogszabályokat nem kell megkerülni, azt is vezetők szabják. A jogszabály arra is lehetőséget ad, hogy ti 65000 Ft-ért 8 órán át zsákot pakoljatok fél óra pihenővel. Az államnál jobban nem fog megcumiztatni senki. Ha pedig nem végzed el, akkor másik nyolc ember lép a helyedre. Ennyi. Csak a vezetőn múlik, hogy mennyire becsül meg. Én megteszem. De a céget én vezetem, nem pedig ti, vagy az alkalmazottak.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.02.16. 21:45:22

@Aëtius:

Sok ilyen korrekt főnökre lenne szükség, éppen amiatt is, amit írsz.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2015.02.16. 21:56:41

@zolibáttyó:

"Csak a vezetőn múlik, hogy mennyire becsül meg."

Valójában ez is a munkahelyi kultúrával, illetve annak hiányával függ össze. A bér elvileg a munkaadó és a foglalkoztatott közötti alku eredménye. Ha nem lenne Magyarországon hűbéri, rabszolga típusú mentalitás, illetve, ha nem lenne annyi versenyképtelen, képzetlen munkaerő, akiknél tényleg tíz ember ugrik egy helyére, a munkaadóknak is nehezebb lenne visszaélni a hatalmukkal.

e527491trbvm.com 2015.02.16. 22:19:33

"Önnek nincs gondolatátviteli képessége, így ha azt várja, hogy az emberei elvégezzenek bizonyos feladatokat, akkor ezeket "

Sajnos nekem is van tapasztalatom ilyen fonokkel.
A gondolatolvasas es a joslas, az minimum elvaras a dolgozoval szemben.
De ha ez mar megy, akkor elojon, olyannal, hogy mi az, hogy mi ezt meg ezt nem tudjuk, amikor ok ezt mar 8 eve is igy csinaltak.
Jovan bazmeg de csak masfel eve vagyok a cegnel, es lovesem sincs az 5-6 eve elavult tervekrol, termekekrol.

gombakomba 2015.02.18. 13:49:33

@zolibáttyó: Nem, valójában te vagy szűklátókörű. Ez a mentalitás még lehet, hogy elegendő egy pár fős kft. üzemeltetéséhez, ahol csak néhány aluliskolázott, nem túl értelmes melóst foglalkoztatnak - akik éppen ezért viszonylag könnyen cserélhetők, és akiket éppen ezért könnyű kihasználni is. De ne legyenek illúzióid, egy jól - különösen hiányszakmában jól - képzett munkaerő igenis alkupozícióban van. Megfelelő végzettséggel, képzettséggel, tapaztalattal és a munkához való jó hozzáállással (referenciák!) elegendő az is, ha regisztrálsz a LinkedIn-re vagy a Xing-re, és máris téged keresnek a munkáltatók és nem fordítva. Csak a kis zolibátyó kft-k nem elég produktívak és nem becsülik meg annyira az ilyen munkaerőt, hogy egyáltalán kapcsolatba kerülhessenek vele, így aztán tapasztalatuk sem lehet róla.

Az sem igaz, hogy mindenki, aki elég jó a szakmájában, az úgyis előbb-utóbb vállalkozni kezd. Az alkalmazotti létnek igenis vannak előnyei a saját vállalkozáshoz képest - ez mindenkinél egyéni, habitustól, pillanatnyi élethelyzettől függ. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos érdekes munkák adott esetben csak egy-egy konkrét csapaton keresztül érhetők el.

gombakomba 2015.02.18. 14:08:17

És a gyári melós meg az egyszeri bérszámfejtő lehet, hogy valóban nem mer ugrálni (bár ez is csak pillanatnyi piaci helyzet függvénye, akkor, amikor elég erősek a szakszervezetek és van munka bőven, ők is kinyitják a szájukat), de aki elég értelmes, és van olyan alkupozícióban, hogy megteheti, az meg is teszi. Egyébként ott, ahol nemcsak egyszerű droidmunkát kell végezni, hanem annak a munkaerő számára értelme van és örömet okoz, meglepően sok elhivatott emberrel lehet találkozni, aki lojális a munkaadóval szemben.

maradokapénzemnél 2017.10.06. 14:34:56

sok saját élményt eszembe juttatott a cikk. Egyik kedvenc visszatérő esetem volt, hogy kontrollerként riportokat kértek tőlem, best-middle-worst case és javaslatok, hogy szerintem mit kellene változtatni, mi a problémák eredője stb. Ha írtam 3 javaslatot, akkor nem tudtak dönteni. Idővel elegem lett ebből és csak egyet írtam a személyes véleményemet. Egy meg kevés, abból nem lehet dönteni írjak még kettőt - volt a válasz :) Istenem a vezetők 90%-a teljesen alkalmatlan, max a jelenlegi szint fenntartására jók

Irbisz 2021.08.23. 15:07:09

@Holly Goly:
persze hogy nem, ehelyett azt mondja légy proaktív és ha kidobnak az ajtón, próbálkozz az ablakon ...

Irbisz 2021.08.23. 15:19:14

@farturbina:
hú mennyire igaz amit leírtál :)

egyébként ahogy életszínvonalban, úgy vezetési kultúrában is fényévekre vagyunk a Nyugattól, fejleszti a HR a sok alkalmatlan hülyét méregdrága vezetőfejlesztői programokkal, ami ablakon kiöntött pénz legalább az esetek felében, mert a legtöbb egyszerűen azért lett főnök mert főnökösködni akar és uralkodni másokon (no meg a magasabb fizetésért :)),nem pedig azért, mert átesett mondjuk egy komoly kiválasztási folyamaton és a alkalmas is az adott pozicióra, pláne kérdéses hogy fejleszthető-e a magát legokosabbnak gondoló egoista fajankó.
Aki dolgozott pár évet nyugaton, az látja a különbséget.
süti beállítások módosítása