Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Miért jó üvölteni a beosztottakkal?

2015. szeptember 06. - TanacsLajos

Az egyik legősibb, és kétségkívül leghatásosabb menedzsment technika az, amikor a főnök ordítva, üvöltve, kiabálva közli utasításait a beosztottjaival. A kívánt hatás eléréséhez ilyenkor javasolt obszcén kifejezéseket is használni, a célszemélyeket megalázni, lehülyézni. Ne feledkezzünk meg a metakommunikációról sem! Az igazán profik képesek a nyaki ütőereket kidagasztani, az arc hajszálereit vérrel bőven ellátni, valamint ijesztően hadonászni. A megfelelő technika elsajátítása nem könnyű, akár évekbe is telhet, de a gyakorlás, kitartás, és idegrendszerünk stresszel történő szétcincálása meg fogja hozni a kívánt eredményt.

Csokorba szedtünk most néhány olyan tipikus helyzetet, amikor az ordítozás igencsak hatásos módja a problémák megoldásának. Reméljük, hozzájárulhatunk ahhoz, hamarosan minden munkahely hangos munkahellyé változzon! 

apollo13shout.jpg

  • Köztudomású, hogy nyomás alatt az emberek gyorsabban és jobban gondolkoznak, és a direkt nyomásgyakorlás egyik legjobb eszköze az ideges ordítozás! Tele van hibákkal a szoftver, és a jövő héten átadás? Nem elég kreatív a holnapra készített sales prezentáció? Ötlettelen az ügyfélnek adandó ajánlat? Üvöltsük ezt: "AMIT CSINÁLTOK, AZ EGY NAGY SZAR! ARRA SE JÓ, HOGY A SEGGEMET KITÖRÖLJEM VELE!!!!" Oktondi beosztottjaink rögtön megértik, mi volt a gond a munkájukkal, és a kreativitásuk is azonnal lángra lobban ezektől a szikráktól.

  • Az üvöltözés katalizálja a hallgatóság logikáját. Vitába keveredünk egy beosztottunkkal? Csak sikítsuk: "AZÉRT VAN ÍGY, MERT ÉN VAGYOK A FŐNÖK, HA NEM TETSZIK, MEHETSZ INNEN A PICSÁBA!!". Balga alkalmazottunk máris felfogja korábbi logikus érvelésünket, és azonnal el is fogadja, mennyire nagyot tévedett korábban, és mennyire igazunk van nekünk.

  • Az ordítva kiadott utasítások sokkal érthetőbbek, mint a normál hangnemben elmondottak. Kérjük meg a csapatunkat kedvesen például, hogy exportálják a hibaadatbázist JPEG formátumban és töltsék föl a Sharepointra! Kishitű alkalmazottaink rögtön értetlenkedni kezdenek, a feladat értelmét kezdik firtatni, és irritáló ötletekkel jönnek, hogyan lehetne másképp megoldani a dolgot. Ugyan kinek hiányzik ez? Ordítsuk egyszerűen: "ELEGEM VOLT ABBÓL, HOGY SOHA SEMMI NEM KÉSZÜL EL IDŐRE!! HOLNAPUTÁN REGGELRE LEGYEN KIEXPORTÁLVA A SHAREPOINTON AZ ADATBÁZIS JPEGBEN, VAGY TAKARODHATTOK A VEZÉRHEZ MAGYARÁZKODNI, HOGY MIÉRT TART ITT A PROJEKT!!" A feladat rögtön világossá és érthetővé válik, és dolgozóink kérdés nélkül nekiesnek a feladatnak. A biztonság kedvéért esetleg a kinyilatkoztatás után azonnal hagyjuk el a helyiséget, és csapjuk be magunk mögött az ajtót!

  • Kiabálással világossá tehetjük a felelősség kérdését is. Amikor szerencsétlen csapatunk például egy státuszértekezleten közli, hogy nem fog időre elkészülni az aktuális feladataival, nincs más dolgunk, mint ordítani: "EZT MÁR MEGINT JÓL ELCSESZTÉTEK, TI KÉPTELENEK VAGYTOK BÁRMIT IDŐRE MEGCSINÁLNI!!". Jól látható bárki számára ezek alapján, hogy nekünk vezetőként semmiféle felelősségünk nincs abban, hogy a csapatunk csúszik.

  • Az ordítás segít, hogy megkapjuk a nekünk - egyébként természetesen kijáró - tiszteletet. Megfelelő erődemonstráció nélkül egyes munkatársak hajlamosak megfeledkezni arról, hogy mi mint menedzserek mennyivel különlegesebb és értékesebb emberek vagyunk náluk. Ha elég sűrűn és hatásosan üvöltünk vadállat módjára, hamarosan mindenki rettegni fog tőlünk, és hát köztudomású, hogy tisztelni csak azt lehet igazán, akitől félünk.

  • Végezetül az ordítozás az egészségünkre is jó hatással van: segít feldolgozni a stresszt, erősíti a hangszálakat és a tüdőt, és zsírégető edzésnek sem utolsó! A kutatások szerint egy óra intenzív üvöltözés alatt több kalóriát égetünk el, mint egy óra kocogás során. Ráadásul zuhanyozni sem kell utána!

1_1ninetymilesuhgzd1sv9k5oo3_r1_500.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr747757386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Soultaker 2015.09.06. 17:34:25

Az összes pont meglepően pontosan passzol az előző munkahelyemre, azt kivéve, hogy ott az üvöltöző főnök volt egyben a tulaj is, így esély se volt arra, hogy értelmesebb irányba menjenek a dolgok.

Soultaker 2015.09.06. 18:39:11

Olyankor látszott a legjobban, hogy mennyire romboló hatással volt a főnök a munkára amikor nem volt ott. Mert akkor lehetett értelmesen dolgozni is...

Köldök_szösz 2015.09.07. 15:46:29

hacsak nem valami írtózat jó a bér az ilyen helyről menni kell de azonnal
Mi a faszt képzelnek egyesek de komolyan?!

fidesz a mutyipárt 2015.09.07. 16:02:28

Az esetek 99%-ban a főnök azért üvölt, mert sík hülye. És ezzel tisztában is van.
Nem kell vele foglalkozni, ki kell röhögni, attól még jobban üvölt, vérnyomása felmegy, infarktus, oszt jónapot, kérem a következő hülyét.

Alick 2015.09.07. 16:02:56

A klingon stílusban az is benne van, hogy nyilvánvaló alkalmatlanság esetén a beosztott lezúzhatja a főnököt és a helyére léphet.
:)

Sir Galahad 2015.09.07. 16:07:21

Szívesen elküldeném az egyik főnökömnek, de ordítana :) !

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.07. 16:48:13

Ez elavult módszer. A lelki terror ma már hatásosabb módszernek számít a szakértők szerint.

Liba Tóni 2015.09.07. 16:59:32

Ismerjük a mondatot, ha nincs otthon a macska, cincognak az egerek. Vagyis ha senki nem koordinálja és nem kéri számon a feladatokat, az alkalmazott magasról szarik a munkájára és facebook-ozik napközben, vagy ilyen blogokat olvasgat délután, munkaidőben :D

hahópihehh 2015.09.07. 17:00:21

lol, mer aztán hülye beosztott az nincs...

StanLee · https://newsroll.net 2015.09.07. 17:07:57

@Soultaker: Az elozo munkahelyemen mindenkivel joban voltam, csak az angol leanyunk egyik project managerevel nem. A baj az volt, hogy csak angol projektekre osztottak be, mert Nemetorszagban elfogyott a munka. A baratsagunk odaig fajult, hogy a megrendelo elott ordibaltunk egymassal, az alvallalkozok es alkalmazottak fule hallatara (nem egyszer, sokszor). A hangoskodason es targyak dobalasan, vagy full gazzal elhajtok az epitkezesrol jeleneteknel tovabb sose fajult a dolog. Persze a problemak az ordibalastol nem oldodtak meg :-) En kb. 2 honappal hamarabb mentem el a cegtol, mint a masik. Nem birtam volna ki meg egy honapot abban a terrorban, amiben tartott. A vegen mar csak harmadik felen keresztul kommunikaltunk egymassal.

2015.09.07. 17:20:24

@Soultaker: Legalább a saját pénzét b@sza el :) Vagy esetleg a hitelezőkét is?

aachi2 2015.09.07. 17:23:46

jó nagy tapló poszt, velem még főnök nem üvöltött. aki üvölt az nem főnök hanem féreg.

Soultaker 2015.09.07. 18:12:04

@fidesz a mutyipárt: Lehet ebben valami, itt is egyre jobban megfigyelhető volt, hogy már az összetett mondatok értelmezése is problémát okozott és erre jött még egy kis paranoia is úgyhogy el tudom képzelni, hogy állati rosszul érezte magát. De ha én minden apróságra, amit nem tökéletesen csinált olyan hangnemben válaszoltam volna, ahogy ő, akkor már az első nap repültem volna.

Soultaker 2015.09.07. 18:14:33

@pityókabor sommelier: Tudtommal nincsenek hitelezők így talán csak a saját pénzét égeti a hülyeségével de még úgy látszik nem fogyott ki belőle, mert még mindig nem adta fel.
A helyemre kb. 1-2 havonta jönnek új emberek, biztos megéri..

Soultaker 2015.09.07. 18:21:26

@kokuszpok: Nyilván lehetnek hülyék a beosztottak, de mindig mindegyik? Mert nálunk pl. mindenki sorra került az üvöltözésben.

De legalább gyorsan ismerhettünk meg új embereket mert a 10 főnél kisebb cégtől 2 év alatt 25 ember ment el.

hahópihehh 2015.09.07. 18:28:56

@Soultaker: hétfős a csapatom, egyik hülyébb, mint a másik.

egysmás 2015.09.07. 18:42:22

@kokuszpok: Mé' kell hülyékre időt, energiát és pénzt pazarolni?
Ha hülye, ki kell rúgni a picsába.
Ha csak nem ért hozzá, akkor pedig meg kell rá tanítani.

És, ha a hétfős csapat nem jön be, használd, a keddest, szerdást.

Mellesleg a hétfővel csak a baj van. Az emberek fele másnapos, a másik fele pedig még az sem.

hahópihehh 2015.09.07. 18:44:06

még annyi türelmem van, h neveljem őket, de néha elszakad a kultúrmadzag.

ne is mondd, ez a hétfő több volt, mint elég :D

Soultaker 2015.09.07. 18:51:23

@kokuszpok: Gondolom ott nem olyan "problémák" vannak, hogy megcsinálják, amit mondanak nekik.

Mert nálunk ez is probléma volt.

Kaptunk egy explicit utasítást egyik nap, a pontos végrehajtás jutalma pedig az üvöltözés volt, hogy miért azt csináltuk. Amikor esetleg meg mertük említeni, hogy de hát ezt az utasítást kaptuk, akkor jött a mindent elsöprő válasz(vagy ehhez hasonló): "Ha azt mondom, hogy ugorj a kútba, akkor a kútba ugrasz!?!"

hahópihehh 2015.09.07. 18:58:32

@Soultaker: jaaaa, nem, pont, h nem :( össze-vissza dicsérem őket, ha végre vmi sikerül, csak a bizalommal való visszaélés meg az, h "nekem sok munkám van" és közben jó, ha hat órát összesen dolgozik szokta kivágni a biztosítékot

Soultaker 2015.09.07. 19:07:04

@kokuszpok: Azt hiszem én se lennék boldog ilyen helyzetben a kollégákkal. Lehet, hogy én vállalom túl magam túl sokszor, de még úgy sose éreztem, hogy ne tudnám kitölteni a munkaidőt(sőt akár a szabadidőt is)munkával.

egysmás 2015.09.07. 19:45:20

@Soultaker: Ebben az esetben vagy nem dolgozol elég gyorsan ésvagy a főnököd túlterhel, hiszen kevesen vagytok az adott feladatra.
Nincs tartalék ugyanis a munkaerőben, gépidőben, és ha valaki kiesik, borul az egész projekt. Vagy lehet túlórázni ezerrel.
Abba meg belefárad a legmotiváltabb alkalmazott is, kiég a 'csába.

Soultaker 2015.09.07. 20:07:41

@egysmás: Néha, amikor számomra új területre tévedünk munkában, akkor tényleg nem szeretek kapkodni, tehát végülis lehet lassúnak nevezni az elején, de az is tény, hogyha lenne elég ember, akkor nem nekem kéne mindennel foglalkozni.

egysmás 2015.09.07. 20:20:56

@Soultaker: Hát, nem toom.
Nekem ez olyan emberrel, mint autóval.
Ha van öt csapat, akkor kell hat autó, hogy biztonságos legyen a működés, hogy ne álljanak, mint lófasz a hidegvízben, ha lehal egy autó.
Ha öt emberes a munka, ami eltart egy hónapig, akkor arra hat ember kell, különben, ha az egyiket elüti a vonat, vagy bármi történik, a többieknek meg kell szakadni, hogy elkészüljön a cucc.
Ha meg nem történik ilyesmi, akkor meg van idő minden nap lazítani egy kicsit.

Soultaker 2015.09.07. 20:58:02

@egysmás: Nálunk most semmilyen biztonsági tartalék nincs sehol, már az is kisebbfajta probléma ha egyikünk a csapatunkból szabadságra megy, mert még a tudást se tudjuk 100%-ra átadni a többieknek.
De ez a munkahely még így is sokkal jobb, mint az előző, ahol ez a helyzet még rosszabb volt és még üvöltött is a főnök emellett minden nap, ami meglepő módon se az erőforráshiányt, se az egyéb problémákat nem oldotta meg.

egysmás 2015.09.08. 06:19:28

@Soultaker: Egyenes út a gyomorfekély vagy valami alattomos rák felé. :(

bkkzol 2015.09.08. 09:10:05

Azert jobb a sajat beosztottal orditani ,mert masok beosztottjaval elotte egyeztetni kell a gazdajaval!

ritmikus csimpifon 2015.10.16. 13:32:39

Nálunk is üvöltözött a főnök, én nem hagytam (többiek igen), visszaugattam neki, hogy jólvan lehet keresni másik embert. Azóta csönd van és nyugi (ráadásul tök jó fej lett).
Nem szabad hagyni magát az embernek. Mondjuk ez csak akkor működik, ha fontos és értékes a munkád. Ha te vagy a 200-adik ember a szalag mellett, akkor persze nem nyert.
süti beállítások módosítása