Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A Hájp Életciklus

2018. február 18. - TanacsLajos

Az informatika világát tornádóként forgatják fel időnként új trendek, módszertanok, technológiák. Felhő, diszruptív technológiák, SOA, agilitás, meg annyi minden más: tömegek lelkesednek az újdonságokért, de a sokat látott veteránok sokszor csak megrántják a vállukat, és nem különösebben emelkedik meg a vérnyomásuk a forradalminak tűnő hírekre. Bizony nem véletlen ez: ők már kevéssé hisznek a következő világmegváltó csodálatos eszközben vagy módszertanban, hiszen oly sokszor átélték már a Hájp Életciklust. Hogy mi is az pontosan? Megmutatjuk egy elképzelt példán keresztül!

0. fázis: Az Ötlet

Egy semmiből feltűnt norvég startup hatalmasat tarol PickStop elnevezésű appjukal a világpiacon, amellyel a szülők végre sikeresen leszoktathatják gyermekeiket az orrtúrásról. A cég alapítója, Bjorn Stromborgmorhanson egy interjúban elárulja, hogy a fejlesztés során forradalmi munkamódszert alkalmaztak, amelyet több egyetemmel együttműködve alakítottak ki. A módszer lényege az IT projektekben résztvevők tudatalattijának felszabadítása napi 2-4 óra relaxációban töltéssel, amely során a dolgozók fókuszált meditációban oldják meg a komplex, kreativitást igénylő problémákat. A módszert Comatosis néven emlegetí a cég alapítója.

47216341_s.jpg

1. fázis: Csillag Születik

A nemzetközi konferenciákon sűrűn szereplő Stromborgmorhanson-t egyre többször kérdezik a Comatosis-ról, és egyre kevesebbet a cégéről. Az alkalmazás kezdeti sikere lassan semmivé foszlik, a kétségbeesett alapítót azonban megkeresi egy nagy nevű tanácsadó cég, akik fantáziát látnak a relaxációs módszertanban, és súlyos összeget ajánlanak a Comatosis mindenféle tulajdonának megvételéért. A csüggedt Stromborgmorhanson belemegy az üzletbe, majd végleg otthagyja az informatikát, és biodinamikus csigafarmot nyit a Bahamákon.

2. fázis: A Szikra Lángot Vet

A nagy nevű tanácsadó Comatosis tanácsadói részleget indít ComaConsulting néven, ahol lenyűgöző eredményeket érnek el a pilot projektek során: a projekttagok sosem tapasztalt kreatív szárnyalásokról, megsokszorozódó hatékonyságról és példátlan összhangról számolnak be a specifikációs, fejlesztési és tesztelési fázis során. A cég PR munkatársai cikksorozatot indítanak különböző nemzetközi IT portálokon, ahol a Comatosis forradalmi megközelítéséről cikkeznek, a következő címekkel:

  • "Comatosis: a tudatalatti projektmunkába állítása"
  • "Szabadítsd fel a benned rejlő őserőt!"
  • "A 21. század útja: örömteli IT projektek az álmok erejével"

3. fázis: A Gát Átszakad

Az új módszert hatalmas érdeklődés övezi, sem lelkes támogatókban, sem fintorgó ellenzőkben nincs hiány. Könyvek jelennek meg a témákról olyan címekkel, mint "A tudatalatti projektek ereje 21 nap alatt" és "Gyakorlati útmutató a kreatív kómához". A haladó gondolkodású cégvezetők milliókat költenek Comatosis tréningekre és megfelelő, "Comatosis Certified" tanúsítvánnyal rendelkező matracokra és relaxációs segédeszközökre.

4. fázis: A Csúcson

A világ számos országában ComaCon néven Comatosis konferenciát szerveznek, ahol a módszert alkalmazó cégek és az alkalmazásban serénykedő tanácsadók nyűgözik le hihetetlen relaxációs sikertörténeteikkel a hallgatóságot. A magyar ComaCon második napján dühödten felszólal a közönségből dr. Seresszentgyörgyvölgyi Kázmér, a tudományos projektalaposság magyarországi úttörője, de amikor úgy kezdi mondandóját, hogy "Mi már '72-ben aludtunk a munkahelyünkön, de ettől még nem szerveztünk konferenciát..", a tömeg gyorsan lehurrogja.

A konferenciasorozaton bejelentésre kerül a nemzetközi CTP (ComaTosis Professional) minősítő rendszer, ahol nyolc különböző szintű minősítést szerezhetnek meg a Comatosis módszerrel dolgozó szakértők a kezdő "Power Nap"-tól a csúcsot jelentő "Coma King" szintig. Egyes kutatások szerint a frissen végzett egyetemisták körében első számú szemponttá válik a Comatosis alkalmazása a munkahelyválasztás során. Ahogy Tóth-Balambér Klaudiusz pályakezdő fogalmaz: "A világ változik, és mi gamma generációsok már nem akarunk ósdi dogmák szerint élni. A relaxáció a vérünkben van, nekünk olyan természetes, mint őseinknek volt a nyomógombos mobiltelefon."

5. fázis: A Hullám Megtörik

Az informatikában több elhíresült, Comatosis-hoz köthető cégösszeomlás után egyre több tanulmány bukkan fel a nemzetközi sajtóban, amelyek megkérdőjelezik a módszer hatékonyságát:

  • "Comatosis: relaxációs csoda, vagy csak egy kis szundikálás?"
  • "Kómában vidámabb az élet, de dolgozni ki fog?"
  • "Relaxációs programozás: egy újabb túlértékelt humbug"

A módszerhez kötött tanúsítványrendszert egyre kevesebb újítják meg, kritizálva a kapcsolódó háttérszervezetek gyakorlati hozzáadott értékét. A végzős egyetemisták számára egyre inkább az előző generáció unalmas kínlódásaként értékelik a munkahelyi kötelező relaxációs gyakorlatait, pedig ekkorra a módszer már választható egyetemi tananyaggá vált. A Comatosis-t még mindig zászlóján lobogtató ComaConsulting kétségbeesetten a módszertan új változatait adja ki "Szuper Relaxáció 4.0" és "Ébren és kómában egyszerre" címekkel, kevés sikerrel.

6. fázis: A Vég

A világhálón hírek kezdenek el szállingózni a fejjel lefelé lógva történő programozás döbbenetes hatékonyságáról, majd mindent megoldó csodaként "Lógramozás" néven futótűzként kezd terjedni az ötlet. A relaxációs módszerekről már senki sem beszél, a ComaConsultingot felvásárolja egy nagy multi. A ComaCon utolsó évében az előadások nagy részét félálomban tölti a szórványosan megjelenő közönség.

Viharos történetének legvégén pedig a Comatosist hivatalos munkamódszerré nyilvánítják több európai ország közigazgatásában.

 

Image copyright: andreypopov / 123RF Stock fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr5013676566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kameraman · http://nagytotal.blog.hu 2018.02.18. 22:44:36

"Viharos történetének legvégén pedig a Comatosist hivatalos munkamódszerré nyilvánítják több európai ország közigazgatásában."

true story

szpsz 2018.03.03. 16:23:29

Rázott a röhögés az ilyen Balambér Klaudiusz meg Szentgyörgyvölgyi Kázmér nevekten. Annyira jól össze van rakva a sztori, totál átjön a lényeg.

driopios 2019.01.23. 10:02:16

Kicsit hiteltelen, hogy az ISO szabványosítás kimaradt belőle. :(
süti beállítások módosítása