Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Piros projekt, zöld projekt

2012. május 19. - TanacsLajos

traffic_lights1.jpg

Korábban írtunk arról, hogyan érdemes általánosságban egy projektbeszámolót tartani, abban a cikkben céloztam arra, hogy az érthetőség kedvéért szokás zöld, sárga és piros színű közlekedési lámpákkal, vagy szmájlikkal jelképezni a projekt állapotát, amikor a feletteseinknek akarunk státuszjelentést adni. Mai tézisünk lényege: ez a módszer félrevezető, és teljesen semmitmondó. Hogy miért? Nézzük csak végig, mit is jelent valójában az, amikor zöldítjük, sárgítjuk vagy pirosítjuk a projektünket!

 light_green.jpgA projekt zöld

Mit jelent ez elméletileg?

A projekt a terveknek megfelelően halad, a projektvezető minden kockázatot kezel, nem látszik semmilyen blokkoló akadály a végrehajtás tekintetében.

Mit jelent ez valójában?

A projekt még az elején tart, és senki sem töri magát különösebben. A komolyabb és fontosabb határidők még a messzeségben vannak, addig még rengeteg idő telik el, minek izgassuk magunkat. Az eddig elvégzett feladatok triviálisak voltak (például kick-off megtartása, vagy projektindító dokumentum írogatás), amelyeket természetesen sikerült határidőre teljesíteni, úgyhogy minden remekül megy. Bár egyértelmű jelei látszódhatnak annak, hogy a projekt félre fog siklani, ezzel senki sem foglalkozik, ugyan minek rontsuk el az örömünket már itt az elején?

Mi a hallgatóság (menedzsment) reakciója erre?

"Huh, alhatunk tovább."

 light_yellow.jpgA projekt sárga

Mit jelent ez elméletileg?

A projektben kisebb mértékű csúszás vagy büdzsé túllépés van, amit kezelni kell, de ezt a gondot a projekten belül még kezelni lehet, és ennek kezelésére van is elképzelésünk.

Mit jelent ez valójában?

A projekt a közepén tart, és kezdünk idegesek lenni. A kezdetben szőnyeg alá söpört, vagy fel nem ismert problémák bűze kezdi már zavarni az orrunkat, egyre világosabbá válik (bár még nem teljesen biztos), hogy az eredeti célkitűzések még csak megközelítőleg sem fognak teljesülni. Jelezni szeretnénk valahogy a főnökeink felé, hogy azért a dolog nincs igazán rendben, de anélkül, hogy üvöltözni kezdenének velünk, és tehetetlen hülyének gondolnának bennünket. Végül is még lehet, hogy nem lesz katasztrófa. Akár egy csoda is történhet még, és akkor újra rendben leszünk.

Mi a hallgatóság (menedzsment) reakciója erre?

"Mit problémázik ez, van ennél sokkal nagyobb bajunk is, majd akkor foglalkozzunk ezzel, ha tényleg gond lesz vele. Tehát alhatunk tovább."

VAGY 

"Túlórázzatok vazze'! Nyomjátok keményebben!"

 light_red.jpgA projekt piros

Mit jelent ez elméletileg?

A projekt nem tudja tartani az eredeti célkitűzéseit, külső beavatkozás szükséges: további erőforrásokra vagy scope módosításra van szükség. 

Mit jelent ez valójában?

A projekt a végéhez közeledne, élesíteni kéne a jövő héten, de erre semmilyen esély nincs már. A szoftver nem hogy hemzseg a hibáktól, de még soha nem látta senki rendesen működni. Az átvételi tesztelés még csak meg sem kezdődött érdemben. Most jutott eszünkbe, hogy teljesítmény tesztet is kéne végezni, és kiderült, hogy bár 300 párhuzamos felhasználót kellene elbírnia átlagban a rendszernek, már öttől összedől az egész, és magával rántja a teljes vállalati szoftver infrastruktúrát. Szóval kész tények elé vagytok állítva, ha megfeszültök, akkor sem lehet már ezen segíteni, kurva nagy gáz van!

Mi a hallgatóság (menedzsment) reakciója erre?

A következő elemekből véletlenszerűen összeállított kombináció:

  1. "Túlórázzatokhétvégézzetekcsináljátokmeg vagy ki van rúgva mindenki!!!"
  2. "Miért csak most vagytok képesek szólni???"
  3. "Ez az utolsó esélyetek, vagy megcsináljátok X* plusz pénzből, vagy leállítjuk az egészet és ki vagytok rúgva!!!"
  4. "Mostantól napi jelentést kérek a haladásról írásban, huszonhét grafikonnal, és minden reggel és este státusz mítinget tartotok!!!"

* ahol X a probléma valós megoldásához garantáltan elégtelen összeget jelöl

 

Vonjuk le a logikus következtetést!

Ha egy projekt zöld, akkor az elején tart, ha sárga akkor a közepén, ha piros, akkor a végén.

Ennek az oka nem az, hogy a végén romlik el minden projekt, hanem az, hogy akkorra válnak a bajok eltussolhatatlanná. Értem én, hogy a menedzsment, akinek ezernyi dolga van, nem ér rá minden részletet átrágni egy projekttel kapcsolatban, hiszen naponta ezernyi hasonló horderejű dologról kell dönteniük. Ez a három szín azonban túlságosan leegyszerűsíti a dolgot. A piros-sárga-zöld üzenetét a középsős óvodások is megértik pontosan, amikor erről tanulnak az oviban: ennyire azért ne nézzük már hülyének a menedzsment tagokat! (Persze túlbecsülni sem kell őket...) Ráadásul a reakcióikkal semmire sem megyünk, mert nem értik meg (vagy csak későn), hogy mi a gond a projekttel.

Oké, egyszerűsítsünk, de konkrét tényeket, veszélyeket és kockázatokat mutassunk be! Egy menedzsment tag akkor tud érdemben valamit hozzátenni a projekthez, ha legalább alapszinten megérti, mi is történik benne. Értessük meg, hogy mi a gond (pl. az üzleti igények változása nem lett érdemben blokkolva és szűrve a projektben), adjunk javaslatokat a kezelésre. Akkor is értessük meg, hogy mi a helyzet, ha úgy gondoljuk, nincs gond. A zöld lámpával csak kikapcsoljuk az agyukat, esélyt sem teremtve arra, hogy esetleg külső szemlélőként rávilágítsanak általunk fel nem ismert kockázatokra.

Persze ahhoz, hogy el tudjuk mondani, mi történik a projektünkben, nekünk is képben kell lennünk, de ez már egy másik történet...

 

facebook_small.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr234525943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vérpv_a_bűbáj 2012.05.25. 18:25:52

ó, hát ez van mifelénk is(színes - szagos)! de tök min1, mert a kutya sem olvassa a heti jelentéseinket (sem). Aztán amikor valami csúszik, az első kérdés:
- benne volt a hetiben?!
- benne, 4 héttel ezelőtt is már!
No, ekkor jön a kérdések kérdése:
"és a színe? a színe az milyen volt?" - Veres bammmmeg!
szal lehet színezni is, mert segítsünk annak, aki rászorul, de ha színvak vagy nemtörődöm, akkor dughatjuk a színes cerkát a fülünk mögé.
Egyébként: én sajnos már buktam úgy határidőt, hogy csak szepukut nem követtem el az ügyvezetőm irodája előtt, egyébként mindent némi plusz erőforrásért (nem feltétlenül még 2 fejlesztőre gondoltam). Írtam, sok veres pettyes heti jelentést, hívtam össze belső PFB-t, még imádkoztam is 2 alkalommal - mindegyik ténykedésem ugyazzal az eredménnyel járt. Amikor ténnyé vált, h csúszunk az átadással, szerintetek mi volt az első reakció (azt elismerték - kénytelenek voltak -, h jelezni jeleztem, sírtam, könyörögtem)? "Nem jelezted elég karakteresen!" Karakteresen. You know...

TanacsLajos 2012.05.25. 21:14:21

@vérpv_a_bűbáj: Ismerős ez: a főnökeid (akiknek elvileg alapvető érdeke lenne a projekted sikeressége) nem mögötted állnak hátországot nyújtva, hanem velük is harcolni kell folyamatosan, és két fronton vívni a háborút. A végén meg persze megint nincs rajtad sapka, és rajtad verik le a dolgot.

boldogok_a_sajtkészítők 2012.05.29. 09:18:45

Egyébiránt a "ne nézzük egyszerűnek a vezetőséget" dolog ott bukik el, amikor
- (főleg multiknál) a pirossárgazöldezés konkrétan elvárás (mindenféle templétbe hegesztve, kötelezővé téve, merthogy régiós standard meg hasonpaci dolgok)
- és a vezetőség tényleg nem akarja (nincs ideje, energiája, persze akkor minek projektel, mondhatni, de akkoris) látni a részleteket.

TanacsLajos 2012.05.29. 19:22:54

@boldogok_a_sajtkészítők: Jóvan értem én, hogy az X multi világszintű projektstátusz sablonját nem lehet megváltoztatni, csak jobb, ha felkészül arra az ember, hogy hiába sárgít, úgyse jut el az agyakig. Illetve sajnos nekem volt már olyan, hogy választhattam, hogyan prezentálom a helyzetet, és önként bevezettem ezt az idétlen színezést. Később megbántam, lásd fent.

boldogok_a_sajtkészítők 2012.05.29. 20:07:31

@Kriminalhauptmeister Harry: világos, szerintem mindenkinek, csak a teljesség és a kimireszámítson kedvéért gondoltam ez még idekívánkoz. De szépen lassan le lehet jönni a színezős anyagról, ha meg a központnak kell okosakat mondani, hát kapnak színes lámpákokat, lelkük rajta

BotosJeti 2012.07.13. 15:11:03

Azzeg, az a gáz, hogy valami piktogram vagy egyéb kell a nyomorult ekszekjutívoknak, mert a) külföldiek és lenéznek minden, a projekten dolgozó vazallust, viszont a színes dolgokra emlékeznek a vidámparkból; b) külföldiek és expatként a saját területük lokális tartalmát sem értik, nemhogy a projektét, viszont azt tudják, hogy a Szojvetúnió ezen tagállamában is vannak a mai napig működő közlekedési jelzőlámpák; c) magyarok ugyan, de korábban pénzügyes volt, netán back-office vezető, viszont most ugye behajtási igazgató és rémlik neki, hogy a gyerekének a felesége azt tanította, hogy nem szabad átmenni a piros lámpán, így az biztos valami rosszat jelent ennél a szarnál, ami miatt itt ül ezen a fos megbeszélésen, ahelyett, hogy a titkárnőjével chatelne az esti szúrás alibirendezvényének kitalálásáról; de a legegyszerűbb eset d) autisták és/vagy szociopaták.

Szóval a lámpa helyett van valami nem színváltós megoldás? Egyre növekvő törpék vagy tarajos hullámok, amiknek a tetején dúsul a taraj? Valami egyszerű piktogram vagy imidzs kell, követelni fogják. :)
süti beállítások módosítása